Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο
Η 1η βραδιά διασκέδασης χωρίς καπνό σε κλειστό χώρο
Ένα μήνα πριν από την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος
( 11/06/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Με μεγάλη προσέλευση και χωρίς καθόλου καπνό πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλήνια βραδιά ψυχαγωγίας χωρίς τσιγάρο σε κλειστό χώρο την Κυριακή 31 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, στη μουσική σκηνή Gazarte, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικοί εκπρόσωποι του πνεύματος, της τέχνης, του αθλητισμού και του επιχειρείν, όπως η Μαρινέλα, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, ο κος και η κα Αλέκου Φασιανού, η Έλλη Στάη, ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Δημήτρης Πιατάς, η Παναγιώτα Βλαντή, ο Μάνος Μπουγιούρης, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο Χάρης Ασημακόπουλος, ο Γιώργος Σιγάλας, η Βάσω Καραντάσιου, ο Κώστας Βαξεβάνης, η Μάρα Δαρμουσλή, η σκηνοθέτης Μαίρη Παπαλιού, ο κος και η κα Μπάμπη Βωβού, ο κος και η κα Στέφανου Μάνου, η Σοφία Κούστα, ο Γιάννης Μπουτάρης, η Έλενα Κουντουρά, ο διευθυντής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ελλάδα Ιερόθεος Παπαδόπουλος, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Γιώργος Κασσιμάτης, ο καθηγητής του Harvard κος Σπύρος Πολλάλης, οι καθηγητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Γουλιάμος, Χαράλαμπος Ρούσσος και Δημήτρης Λινός, ο καρδιοχειρουργός Στέργιος Θεοδωρόπουλος, ο καθηγητής της ρομποτικής χειρουργικής Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, και πολλοί άλλοι.

Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την πρώτη πανελλήνια βραδιά χωρίς τσιγάρο σε κλειστό χώρο με το θαυμάσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Άλκηστης Πρωτοψάλτη και του Στέφανου Κορκολή «Ένα πιάνο μια φωνή». Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα ελεύθερο διάλογο του Συντονιστή Μονάδας Στρατηγικής και Πολιτικών Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αλέξη Ζορμπά και της γνωστής δημοσιογράφου Έλλης Στάη, οι οποίοι καλωσόρισαν τους καλεσμένους.
Ο κος Αλέξης Ζορμπάς δήλωσε ότι: «Σήμερα είναι μια ιστορική βραδιά, γιατί κάποτε ήταν όλοι πεπεισμένοι ότι στην Ελλάδα δε θα καταφέρουμε να διασκεδάσουμε χωρίς να καπνίζουμε. Ο νόμος αυτός θα πετύχει γιατί όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ θα τον στηρίξουμε καθώς πιστεύουμε πως είναι δικαίωμα όλων μας να ζούμε σε ένα περιβάλλον χωρίς καπνό.»
Η κα Έλλη Στάη τόνισε ότι: «Πιστεύω ότι το τσιγάρο πρέπει να βγει από την ζωή όλων μας. Παρόλα αυτά, ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει ό,τι θέλει για τον εαυτό του, αλλά δεν πρέπει να παραβιάζει την ελευθερία του κάθε συνανθρώπου, να ζει σε ένα καθαρό περιβάλλον. Εφόσον όλοι οι Έλληνες το τηρούν όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, γιατί να μην το εφαρμόσουν και στην πατρίδα τους; Η αυτοπειθαρχία όλων καθώς και η πειθαρχία του κράτους στο να μην αφεθούν "παραθυράκια" θα κάνουν τον νόμο αυτό να πετύχει». Στη συνέχεια, η κυρία Στάη και ο κος Ζορμπάς ζήτησαν από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο να μιλήσει και εκείνος από την πλευρά του για την ξεχωριστή βραδιά και για τον επικείμενο νόμο.
Ο κος Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Σήμερα ξεκινάμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Και θα θέλαμε τη συνδρομή όλων των Ελλήνων πολιτών. Αυτό το μέτρο δεν είναι αστυνομικό μέτρο. Είναι ένα μέτρο που έχει να κάνει με τον κοινωνικό μας πολιτισμό, με την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας. Πρέπει κάποτε η Ελλάδα, να πάψει να έχει αυτές τις θλιβερές πρωτιές. Πρώτη στον κόσμο στις γυναίκες καπνίστριες και δεύτερη στον κόσμο στους άνδρες καπνιστές. Σήμερα εμείς βάζουμε ένα στοίχημα. Σαν κοινωνία, σαν πολίτες αλλά και σαν πολιτεία. Αυτό που λέμε στην Ελλάδα, «οι νόμοι γίνονται για να μην εφαρμόζονται», κάποτε πρέπει να τελειώνει. Και το πρώτο στοίχημα για να αποδείξουμε, ότι είμαστε πραγματικά μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτισμένη πολιτεία, είναι να δώσουμε τέλος σε κάτι που καταστρέφει την υγεία μας. Θα ήθελα να σας καλέσω σε αυτήν την πανστρατιά. Είναι σημαντικό, ότι σπουδαίοι καλλιτέχνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Τέλος, ένα μήνυμα προς τους καπνιστές. Στεκόμαστε με σεβασμό στη συνήθειά τους. Τους θέλουμε όμως συμμάχους μας, γιατί πάνω από όλα και καλύτερα από εμάς που δεν καπνίζουμε, αυτοί ξέρουν. Και εάν τους ρωτήσεις, εάν θέλουν να καπνίζουν τα παιδιά τους, θα σας πουν σίγουρα όχι. Εμπρός λοιπόν, για μια καινούρια εποχή ενός σύγχρονου κοινωνικού πολιτισμού για την πατρίδα μας».
Η κα Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο κος Στέφανος Κορκολής, σχολίασαν ο καθένας με τη σειρά του το νόμο αυτό. «Πραγματικά χαίρομαι που έρχεται αυτό το μέτρο και στην Ελλάδα», είπε η κα Πρωτοψάλτη. «Έχοντας κάνει σε όλο τον κόσμο παραστάσεις σε υπέροχους χώρους χωρίς τσιγάρο, αντιλαμβάνομαι πόσο σημαντική είναι αυτή η βραδιά και πόσο ωραίο είναι να τραγουδάς και να αναπνέεις ελεύθερα. Είναι υπέροχο πράγμα να παίρνεις μια βαθιά ανάσα σε μια καθαρή ατμόσφαιρα. Το μέτρο αυτό θα βελτιώσει την αναπνοή μας και τον τρόπο λειτουργίας μας. Μπορεί να μην είμαι καπνίστρια αλλά είμαι εδώ και 30 χρόνια παθητική καπνίστρια. Με το πρώτο ρεσιτάλ στην Ελλάδα χωρίς καπνό, θα πάρουμε καθαρές ανάσες και με αυτές τις ανάσες, θα κάνουμε υπέροχες βουτιές στις ψυχές των ανθρώπων».
Ο κος Στέφανος Κορκολής σημείωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχω σε αυτή την καμπάνια γιατί είμαι μανιώδης καπνιστής! Έχοντας δει και στο εξωτερικό πως οι άνθρωποι προσαρμόζονται, θεωρώ πως αυτή η προσπάθεια είναι πάρα πολύ σημαντική και πως θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους, αν όχι να κόψουν το τσιγάρο, να το ελαττώσουν. Η δικιά μου γενιά μεγάλωσε βλέποντας το τσιγάρο παντού σαν πρότυπο αλλά η σημερινή γενιά δεν έχει αυτό το πρόβλημα. Είναι μια συνήθεια που μπορούμε όλοι να σταματήσουμε - αρκεί να γίνει ένα «κλικ» μέσα στο μυαλό μας».
Η βραδιά έκλεισε με την υπογραφή της Δέσμευσης Ζωής για την Εθνική Αντικαπνιστική Εκστρατεία από όλους τους καλεσμένους, την οποία και πρώτος υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ως ένδειξη υποστήριξης στη σημαντική αυτή προσπάθεια αλλαγής στάσης και συμπεριφοράς απέναντι στο κάπνισμα.

Δέσμευση Ζωής για την Εθνική Αντικαπνιστική Εκστρατεία:
- Εθνική Συμμαχία κατά του καπνίσματος δέσμευση για τη ζωή και τον πολιτισμό μας
- Στο όνομα των 20,000 συνανθρώπων μας που χάνονται κάθε χρόνο στον τόπο μας από το κάπνισμα... δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και από όποιο χώρο υπηρετούμε στην προσπάθεια που κάνει η πατρίδα μας να θύσει ένα ζωτικό εθνικό στόχο και να τον πετύχει.

Δεσμευόμαστε να.
1. Πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας
2. Βάλουμε πίσω μας μία εποχή που δεν τιμά την ιστορία και τον πολιτισμό μας
3. Συμμετέχουμε στην προσπάθεια για την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας από τη μεγαλύτερη επιδημία που έπληξε ποτέ τη χώρα μας
4. Αναδείξουμε την αλήθεια. Το κάπνισμα δε σκοτώνει απλώς. Καταστρέφει την ποιότητα της ζωής μας
5. Προστατέψουμε το δικαίωμα των συμπολιτών μας που δεν καπνίζουν να ζήσουν, να εργαστούν και να διασκεδάσουν σε ένα περιβάλλον ελεύθερο από καπνό
6. Παλέψουμε για ένα βασικό εργασιακό δικαίωμα: Eργασιακό περιβάλλον, ελεύθερο από καπνό σε όλους τους κλειστούς χώρους
7. Σεβαστούμε την επιλογή των συνανθρώπων μας που καπνίζουν και να σταθούμε δίπλα τους στην προσπάθεια που κάνουν για την απεξάρτησή τους
8. Συμβάλλουμε στην ανάδειξη της πραγματικής οικονομίας του καπνού. Στο κάπνισμα οφείλουμε 700,000 μέρες νοσηλείας. Το κάπνισμα κοστίζει 2 δις ευρώ ετησίως στο κοινωνικό μας κράτος
9. Αποτινάξουμε από πάνω μας την εικόνα ότι ως Έλληνες αδιαφορούμε για την υγεία των συμπολιτών μας, των παιδιών μας και των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας
10. Εγγυηθούμε ότι ως γονείς και ως υπεύθυνοι πολίτες θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να ζήσουν τα παιδιά μας σε μία πατρίδα ελεύθερη από τον καπνό


Εικόνα 1. O Yπουργός Υγείας υπογράφει τη Δέσμευση Ζωής.


Εικόνα 2. Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Στέφανος Κορκολής.


Εικόνα 3. κος και κα Μίμη Πλέσσα, Γιάννης Σπανός, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας Αριστείδης Καλογερόπουλος.

Πηγή: Δευτέρα 01 Ιουνίου 2009