Air Liquide: Καινοτόμες κρυογονικές τεχνολογίες
για τους δορυφόρους Planck και Herschel
( 20/05/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Η Air Liquide, παγκόσμιος ηγέτης στο χώρο της κρυογονικής, απέδειξε για μία ακόμη φορά την ικανότητά της να ανταποκρίνεται θετικά σε ιδιαίτερα δύσκολες προκλήσεις στο συγκεκριμένο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, δημιούργησε καινοτόμες τεχνολογίες τις οποίες και εφάρμοσε στους επιστημονικούς δορυφόρους Planck και Herschel, τους δύο πλέον περίπλοκους που έχουν κατασκευαστεί στην Ευρώπη. Για την αποστολή του Planck, η Air Liquide έπρεπε να ανταποκριθεί σε μία πολύ ιδιαίτερη τεχνολογική πρόκληση κατασκευάζοντας έναν ψύκτη με πρωτοφανή απόδοση για τα επιστημονικά δεδομένα, με σκοπό την επίτευξη εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας, κοντά στο απόλυτο μηδέν (-273,15°C) σε ένα μάλλον αντίξοο περιβάλλον όπως το διάστημα. Σε τροχιά, ο Planck θα αποτελεί το πλέον ψυχρό σημείο του διαστήματος, στους 0,1K. Για το εξαιρετικό αυτό πρόγραμμα, η ομάδα της Air Liquide συνεργάστηκε άμεσα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Neel (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας - CNRS) και του Ινστιτούτου Διαστημικής Αστροφυσικής (IAS), για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας (CNES) . Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται στο διάστημα. Οι απαιτήσεις για τον δορυφόρο Herschel αφορούσαν κυρίως στο σχεδιασμό και στην κατασκευή μιας τεράστιας κρυογονικής δεξαμενής, χωρητικότητας 2.400 λίτρων του, απόλυτα στεγανοποιημένη. Η εν λόγω δεξαμενή θα αποθηκεύει ήλιο σε υπέρ-ρευστή μορφή, στη θερμοκρασία των 1,6K, το οποίο προορίζεται για την ψύξη του τηλεσκοπίου και των τριών συστημάτων παρακολούθησης του δορυφόρου.
Στο πλαίσιο των επιστημονικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας (European Space Agency – ESA), πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου η εκτόξευση του Ariane 5, η οποία αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το Ariane 5 μεταφέρει τους Planck και Herschel. Μετά από ένα ταξίδι 4 μηνών στο διάστημα, θα μπουν σε τροχιά απόστασης 1,5 εκατ. χιλ. από τη γη. Ο Planck θα καταγράψει τη μορφή του διαστήματος περισσότερα από 13 δισ. χρόνια πριν ενώ ο Hershel εξοπλισμένος με έναν καθρέπτη διαμέτρου 3,5 μέτρων, θα αποτελεί το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο που εκτοξεύθηκε στο διάστημα.

Η Air Liquide είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις αγορές βιομηχανικών αερίων, υγείας και περιβάλλοντος. Είναι παρούσα σε περισσότερες από 75 χώρες και απασχολεί 43.000 εργαζόμενους. Το οξυγόνο, το άζωτο, το υδρογόνο και τα σπάνια αέρια αποτελούν τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της Air Liquide από το έτος ίδρυσής της, το 1902. Η Air Liquide χρησιμοποιεί τα στοιχεία αυτά για να ανανεώνει κάθε φορά τις εφαρμογές της, προβλέποντας τις ανάγκες των σημερινών και των μελλοντικών αγορών. Ο Όμιλος καινοτομεί συνεισφέροντας στην γενικότερη τεχνολογική πρόοδο, προσδίδοντας στις δραστηριότητές του μία ιδιαίτερη δυναμική ανάπτυξης και σταθερές αποδόσεις.
Καινοτόμες τεχνολογίες που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, και τη χρήση ενέργειας από τη βιομηχανική δραστηριότητα, ανακτούν και επαναχρησιμοποιούν τις φυσικές πηγές ενέργειας, ενώ παράλληλα αξιοποιούν τις μελλοντικές πηγές ενέργειας, όπως υδρογόνο, βιο-καύσιμα ή ενέργεια από φωτοβολταϊκά. Οξυγόνο για νοσοκομεία, Φροντίδα Υγείας στο Σπίτι, αντιμετώπιση ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων η Air Liquide συνδυάζει πολλά προϊόντα και τεχνολογίες για να αναπτύξει πολύτιμες εφαρμογές και υπηρεσίες, όχι μόνο για τους πελάτες της αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.
Όντας πιστός συνεργάτης μακροπρόθεσμα, η Air Liquide στηρίζεται στην δέσμευση των ανθρώπων της, στην εμπιστοσύνη των πελατών της και στην στήριξη των μετόχων της για να πραγματοποιήσει το στόχο της: αειφόρο και ανταγωνιστική ανάπτυξη. Η ποικιλομορφία των ομάδων, των δραστηριοτήτων, των αγορών και της γεωγραφικής της παρουσίας, της παρέχει μία ισχυρή και σταθερή βάση ανάπτυξης, ενώ ενισχύει την ικανότητά της να ξεπερνάει κάθε φορά τα όριά της, να κατακτά νέες αγορές και να χτίζει το μέλλον της.
Η Air Liquide ερευνά τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο ο «αέρας» μπορεί να συνεισφέρει στην διατήρηση της ζωής, παραμένοντας πιστή στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Το 2008, τα έσοδα του Ομίλου έφθασαν το ποσό των € 13.1 δις, το 80% των οποίων πραγματοποιήθηκαν εκτός Γαλλίας. Η Air Liquide είναι μέλος του Χρηματιστηρίου του Παρισιού (Paris Euronext stock exchange - compartment A) και η μετοχή της αποτελεί μέρος των δεικτών CAC 40 και Dow Jones Euro Stoxx 50.

Air Liquide, ιστορικός συνεργάτης στην περιπέτεια του διαστήματος
Ο Όμιλος Air Liquide, σημαντικός και αναγνωρισμένος παράγοντας στο ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα, έχει μία μοναδική εμπειρία στις κρυογονικές τεχνολογίες για την επίτευξη εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών.
Η συνεργασία αυτή καλύπτει την προμήθεια υγρών προώθησης, την κρυογονική υποδομή τόσο για εκτόξευση όσο και για το σχεδιασμό και την κατασκευή κρυογονικών δεξαμενών υδρογόνου και οξυγόνου, για όλα τα επίπεδα του Ariane 5 και τον κρυο-τεχνικό εξοπλισμό των συστημάτων που θέτουν σε τροχιά τους δορυφόρους.
Η Air Liquide Spatial Guyane, με 45 συνεργάτες στον τομέα της υποδομής εκτοξεύσεων, παράγει κάθε χρόνο περίπου 10 εκατ. λίτρα υδρογόνο και οξυγόνο και προμηθεύει τις ανάλογες υπηρεσίες.

Η Air Liquide και οι Planck και Herschel
Οι δύο δορυφόροι θα είναι σε μόνιμη επαφή με τη γη μέσω δορυφορικής σύνδεσης η οποία θα επιτρέπει την «από-απόσταση» έναρξη λειτουργίας του ψύκτη και την τακτική μετάδοση δεδομένων, τα οποία θα συλλέγονται από την επιστημονική κοινότητα.
Η πρώτη συνεργασία μεταξύ της Air Liquide και του CNRS ξεκίνησε το 1995. Για την ομάδα του τομέα Προηγμένων Τεχνολογιών του Ομίλου, οι εξελίξεις σε ότι αφορά τους Planck και Herschel αντιπροσωπεύουν από το 2001 μέχρι το 2006, περισσότερες από 120.000 ώρες εργασίας.
Όλα αυτά τα προγράμματα συναντούν ιδιαίτερες δυσκολίες σε ότι έχει σχέση με τον εξοπλισμό για την αεροναυπηγική: κάθε δοκιμή δεν γίνεται σε κανονικές συνθήκες, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα συντήρησης μετά την εκτόξευση και τη θέση σε τροχιά, κάτι που προϋποθέτει απόλυτα αξιόπιστο εξοπλισμό.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 19 Μαΐου 2009, Connective Communications