Το Gardasil αποδεικνύει πραγματικά οφέλη στην κλινική πράξη ( 20/05/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα


 

Σημαντική μείωση της συχνότητας των γεννητικών κονδυλωμάτων στο γενικό πληθυσμό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να επιτευχθεί με τα προγράμματα εμβολιασμών κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που στοχεύουν στις γυναίκες.
Πρόσφατα, τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία αποδεικνύουν ότι μετά από μόλις ένα χρόνο ολοκληρωμένου εμβολιαστικού προγράμματος με το τετραδύναμο (6,11,16,18) εμβόλιο έναντι του Ιού των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (ΗPV), τα σημαντικά οφέλη είναι ήδη εμφανή. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο 25ο Διεθνές Συνέδριο των Ιών των Ανθρώπινων Θηλωμάτων, στο Μάλμο της Σουηδίας.
Η μελέτη συνέκρινε το ποσοστό των γεννητικών κονδυλωμάτων που διεγνώσθησαν επί του συνολικού αριθμού των διαγνωσμένων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας στη Μελβούρνη πριν και μετά την εισαγωγή του εμβολιασμού με το τετραδύναμο εμβόλιο και κατέγραψαν 48% μείωση των γεννητικών κονδυλωμάτων, μόνο ένα χρόνο μετά τον εμβολιασμό (σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 28 ετών).
Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι μια σχετικά γρήγορη και σημαντική μείωση της συχνότητας των γεννητικών κονδυλωμάτων στον πληθυσμό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός προγράμματος εμβολιασμού έναντι του HPV που στοχεύει στις γυναίκες. Τα δεδομένα μας επίσης υποστηρίζουν ότι κάποιο δυνητικό όφελος μεταφέρεται στους άνδρες. Τα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι ο εμβολιασμός των γυναικών μειώνει την μετάδοση του ιού στους άνδρες, λέει ο καθηγητής Christopher Fairley στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.
Στην Αυστραλία το τετραδύναμο εμβόλιο χορηγείται από τον Απρίλιο του 2007 μέσω σχολικού προγράμματος εμβολιασμού σε κορίτσια ηλικίας μεταξύ 12 και 18 ετών και από τον Ιούλιο του 2007 σε γυναίκες ηλικίας έως 26 ετών (εκτός σχολικού προγράμματος εμβολιασμού). Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη είναι μεταξύ 65% και 75%.
Η μείωση στην διάγνωση των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι ήδη ένα σημαντικό όφελος από μόνη της τόσο για τις γυναίκες όσο και για τις Αρχές Υγείας που επενδύουν σε προγράμματα εμβολιασμού έναντι του HPV με το τετραδύναμο εμβόλιο. Επιπλέον, είναι σημαντικός δείκτης για τα συνολικά οφέλη που το πρόγραμμα εμβολιασμού με το τετραδύναμο εμβόλιο αναμένεται να προσφέρει, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των προκαρκινικών τραχηλικών, αιδοιικών και κολπικών αλλοιώσεων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπάρχει καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων για τα περισσότερα νοσήματα, πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η διάγνωση των γεννητικών κονδυλωμάτων έχει αυξηθεί περισσότερο από πέντε φορές ανάμεσα στο 1972 και το 2006 και έχει προσεγγίσει σχεδόν τις 60.000 περιπτώσεις γυναικών μόνο για το 2006.
Τα τελευταία 10 χρόνια, οι διαγνώσεις της πρώτης εκδήλωσης των γεννητικών κονδυλωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί έως 20%, οι υποτροπές υπολογίζονται στο 30% όλων των περιπτώσεων, ενώ ένα επιπλέον 12% αφορούσε επεισόδια που χρειάζονταν αντιμετώπιση για περισσότερο από τρεις μήνες. Οι διαγνώσεις έχουν σταθερά μεγαλύτερη συχνότητα σε νεαρούς ενήλικες ενώ η συχνότητά τους σε γυναίκες ηλικίας 16-24 ετών είναι έξι φορές μεγαλύτερη από ότι στο σύνολο των γυναικών.
Ακόμα και αν τα γεννητικά κονδυλώματα δεν είναι απειλητικά για την ζωή, αυτές οι αλλοιώσεις μπορούν να προκαλέσουν κλινικά συμπτώματα, όπως καύσος, κνησμό, αιμορραγία και πόνο. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ψυχολογικό στρες, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμηση και προκαλώντας αμηχανία και άγχος. Ακόμα και αν είναι αποτελεσματικές βραχυπρόθεσμα, οι θεραπείες είναι επώδυνες και οι υποτροπές είναι πολύ συχνές καθώς αφαιρούνται μόνο οι ορατές βλάβες ενώ η λοίμωξη παραμένει.
Τα γεννητικά κονδυλώματα αποτελούν επίσης ένα μεγάλο οικονομικό φορτίο για την κοινωνία. Σε μία μελέτη των γεννητικών κονδυλωμάτων, στις ΗΠΑ, σε άτομα με ιδιωτική ασφάλεια, εκτιμήθηκε ότι το ετήσιο κόστος για τη διάγνωση και τη θεραπεία των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι 140 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης σε μία πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμήθηκε ότι το κόστος αντιμετώπισης των περιστατικών γεννητικών κονδυλωμάτων ήταν 10.1 εκατομμύρια λίρες μόνο για το 2003.
Εκτός από την μακροχρόνια προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το τετραδύναμο εμβόλιο προστατεύει από προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου καθώς και από τα γεννητικά κονδυλώματα που προκαλούνται από τους τύπους HPV 6, 11, 16 και 18. Οι τέσσερις αυτοί HPV τύποι μαζί προκαλούν τη μεγάλη πλειοψηφία των νοσημάτων του γεννητικού συστήματος.
To τετραδύναμο εμβόλιο είναι πλέον εγκεκριμένο σε 109 χώρες και 44 εκατομμύρια δόσεις έχουν διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο (μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2009). O HPV εμβολιασμός συνιστάται σήμερα σε 18 από τις 19 ευρωπαϊκές χώρες και αποζημιώνεται ή πρόκειται να αποζημιωθεί σύντομα στις 16 από αυτές. Ο HPV εμβολιασμός συνιστάται επίσης και αποζημιώνεται στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά.
Στη χώρα μας, το HPV εμβόλιο συστήνεται ως υποχρεωτικός εμβολιασμός σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών και σε εφήβους και νεαρές γυναίκες ηλικίας 16-26 ετών εάν δεν έχουν εμβολιαστεί στην συνιστώμενη ηλικία. Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία με απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 14 Μαΐου 2009, P.R Mastermind Group S.A