Εκδήλωση Παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος
«Οδηγίες για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας στο Χώρο Εργασίας»
( 6/05/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα


 

Οδηγίες για την πρόληψη της παχυσαρκίας στο χώρο εργασίας παρουσίασε το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 στο χώρο του Ινστιτούτου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιαστήκαν πρακτικές οδηγίες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος «Guidelines for the Prevention of Obesity at the Workplace» (GPOW), που συντονίζει το Ινστιτούτο με τη συμμετοχή ερευνητικών και πανεπιστημιακών κέντρων από εννέα άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.
Την εκδήλωση, που παρακολούθησε ευρύ κοινό, χαιρέτισαν ο κος Θεόδωρος Ματάλας, Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και η κα Ζοζεφίνα Κακαλιούρα, Ιατρός Δημόσιας Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ο κος Ματάλας χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου και επεσήμανε ότι, αν και το εργασιακό περιβάλλον παίζει θεμελιώδες ρόλο για την προαγωγή της υγείας, φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τις διατροφικές συνήθειες και γενικότερα την υγεία των εργαζομένων. Αναφέρθηκε δε στο στόχο του ΣΕΠΕ για τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος με τη λήψη μέτρων προαγωγής υγείας στο χώρο εργασίας και τόνισε χαρακτηριστικά «το ΣΕΠΕ προσβλέπει στα αποτελέσματα του Προγράμματος GPOW, συντονιστής του οποίου ήταν η Prolepsis, και στην ενσωμάτωσή τους στη δική μας δράση».
Η κα Κακαλιούρα, αφού ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση, έκανε λόγο για τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους ενήλικες και τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του ελληνικού πληθυσμού σχετικά με τις συνέπειες της παχυσαρκίας. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο 2ο Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει δράσεις σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων, από την παραγωγή και την επεξεργασία έως την κατανάλωσή τους. Τέλος, παρουσίασε την επεξεργασία ενός Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός ειδικού διαιτολογίου για το χώρο της προσχολικής αγωγής, τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα νοσοκομεία.
Τη σειρά των ομιλιών άνοιξε η κα Αθηνά Λινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου, με τη συνοπτική παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Guidelines for the Prevention of Obesity at the Workplace». Η κα Λινού αναφέρθηκε στο χαρακτηρισμό της παχυσαρκίας ως νόσου με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και στα ιδιαίτερα ανησυχητικά ποσοστά παγκοσμίως: μέχρι το 2015 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα είναι υπέρβαροι και 700 εκατομμύρια παχύσαρκοι. Στη συνέχεια επεσήμανε τους παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση παχυσαρκίας όπως η έλλειψη επίγνωσης της σοβαρότητας του προβλήματος τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους, η καθιστική εργασία αλλά και οι πολλές ώρες εργασίας ενώ παράλληλα παρουσίασε και επιβαρυντικούς παράγοντες που σχετίζονται με το ίδιο το περιβάλλον της εργασίας, όπως η απουσία εγκαταστάσεων για τη φύλαξη φαγητού και ειδικών χώρων για φυσική άσκηση των εργαζομένων, η έλλειψη διαλείμματος για φαγητό και άλλοι. Τέλος, αναφέρθηκε σε πρακτικές οδηγίες για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων στους χώρους εργασίας τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές και οργανωτικές αλλαγές στους χώρους αυτούς, να έχουν διάρκεια πάνω από ένα έτος, να δοθούν κίνητρα σε εργοδότες και εργαζομένους για τη συμμετοχή τους σε αυτές και φυσικά να υπάρξει μηχανισμός ελέγχου της προόδου τους.
Η κα Ευγενία Πανταζή, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στο ρόλο του ιατρού εργασίας για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλεί η παχυσαρκία, υπογράμμισε τα οφέλη μιας επιχείρησης από τους υγιείς εργαζομένους που είναι μεταξύ των άλλων η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση του κόστους ασφάλισης και μακροπρόθεσμα η βιώσιμη ανάπτυξη. «Ο ιατρός εργασίας μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία πρόληψης της παχυσαρκίας γιατί γνωρίζει την επιτελούμενη σε κάθε επιχείρηση εργασία αλλά κυρίως γνωρίζει τον ίδιο τον εργαζόμενο» τόνισε η κα Πανταζή.
Την εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του ο κος Χρήστος Χατζής, Ιατρός Εργασίας και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κος Χατζής παρουσίασε τα επίπεδα και το περιεχόμενο παρέμβασης του ιατρού εργασίας στην προσπάθεια πρόληψης της παχυσαρκίας ξεκινώντας από τη γνωμοδότηση ικανότητας για τη συγκεκριμένη εργασία, προχωρώντας στην πρόληψη και καταλήγοντας στην οργάνωση δράσεων προαγωγής υγείας. Στο στάδιο της πρόληψης ο κος Χατζής τόνισε τη σημασία της διερεύνησης των αιτιολογικών παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν στην παχυσαρκία, όπως το εργασιακό στρες, ενώ στο τελευταίο στάδιο δράσης υπογράμμισε, όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές, την ανάγκη τροποποιητικών παρεμβάσεων.




Πηγή: Δελτίο Τύπου 30 Απριλίου 2009, Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής - Prolepsis.