Δρόμοι στο Μέλλον.
Συμμαχία για την ασφάλεια και τον πολιτισμό στο δρόμο
( 31/03/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αίγλη Ζαππείου, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», συνεχίζοντας με συνέπεια την προσπάθειά του για την εδραίωση υπεύθυνης νοοτροπίας στους Έλληνες οδηγούς, παρουσίασε τη νέα πρωτοβουλία του «Δρόμοι στο Μέλλον.Συμμαχία για την ασφάλεια και τον πολιτισμό στο δρόμο».
Στη δημιουργία αυτού του κοινού φορέα, συμμαχούν οι εταιρείες ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε., ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., COSMOTE, DIAGEO Hellas και GENESIS Pharma, ενώνοντας τη φωνή τους και συστρατεύοντας τις δυνάμεις τους με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για ένα καλύτερο, πιο υπεύθυνο και ασφαλέστερο μέλλον στους δρόμους της Ελλάδας. Η συμμαχία υποστηρίζεται από το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, το European Transport Safety Council (ETSC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Αθηναίων. Υποστηρικτές και αγγελιοφόροι του μηνύματος της Συμμαχίας για την Ασφάλεια & τον Πολιτισμό στο δρόμο είναι και οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε., ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.
Κοινός στόχος όλων των μελών αυτής της νεοσύστατης, αλλά και πολλά υποσχόμενης πρωτοβουλίας που θα υποστηρίζεται από το Ι.Ο.ΑΣ., είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών, αποσκοπώντας στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι άξονες δράσης της συμμαχίας είναι: Παιδιά και Οδική Ασφάλεια (ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ), Αλκοόλ και Οδήγηση (DIAGEO), Ασφαλής Οδήγηση και Κινητό (COSMOTE), Καλή Υγεία για Ασφαλή Οδήγηση (GENESIS Pharma) και Οικολογική Οδήγηση (ΓΕΦΥΡΑ A.E.), οι οποίοι συνάδουν με τους άξονες δράσης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC). Με βάση τους παραπάνω άξονες δράσης αλλά και νέους άξονες που θα προστεθούν αργότερα και σε σχέση με το αντικείμενό τους, τα μέλη της συμμαχίας αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ενέργειες που θα συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του κοινού προς την υιοθέτηση μίας υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς.
Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Β. Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και συντονιστής των φορέων της συμμαχίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη θετική ανταπόκριση και συμμετοχή που έλαβε αυτή η πρωτοβουλία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «[.] Η Οδική Ασφάλεια και η πολιτισμένη συμπεριφορά στο δρόμο αποτελεί συντελεστή ανάπτυξης και ευημερίας αλλά και στοιχείο πολιτισμού της κοινωνίας και μίας χώρας γενικότερα [.]. Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, αλλά και η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για να πάψει επιτέλους η χώρα μας να έχει τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη. Η συνεισφορά των εταιρειών που δεσμεύονται και συμμετέχουν στη Συμμαχία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί φιλανθρωπική δράση, αλλά σκοπό και έργο ευθύνης. Στόχος μας [.] είναι να αλλάξουμε την εικόνα στους δρόμους μας και θα το προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ελπίζοντας να το βιώσουν όλοι οι πολίτες [..]».
Χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση και οι: κ. Αλέξης Ζορμπάς, Εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Κύριος Ανδρέας Κορδολαίμης, Διευθυντής της Δ/νσης Τροχαίας, κ. Βάσια Τριφύλλη, Πρόεδρος Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας Δήμου Αθηναίων, Mrs Isabelle Kardacz, Επικεφαλής του Τομέα Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο κ. Ιωάννης Χανδάνος, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και ο κ. Γιώργος Γιαννής, Πρόεδρος Αττικό Μετρό Α.Ε., οι οποίοι, μέσω της ενεργής στάσης τους και των εισηγήσεών τους, κάλεσαν τους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς που έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον στα θέματα οδικής ασφάλειας, να ενεργοποιηθούν και να συντονίσουν τις δυνάμεις τους με το έργο της συμμαχίας.


Εικόνα 1: Από αριστερά προς τα δεξιά: Κ. Γιάννης Φρέρης, Υπ. Επικοινωνίας ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε, κ. Τάσος Ευαγγέλου, Διευθύνων Σύμβουλος Νότιας Ευρώπης DIAGEO Hellas A.E., κ. Βίκυ Καρρά, Υπ. Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας GENESIS Pharma A.E, κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος GENESIS Pharma Α.Ε., κ. Βασίλης Χαλκιάς, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., κ. Αναστασία Αγγελή, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων DIAGEO Hellas A.E., κ. Άννα Πετρίδου, Υπ. Τμήματος Επικοινωνίας & Ενημέρωσης ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., κ. Isabelle Kardacz, Επικεφαλής του Τομέα Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», κ. Βάσια Τριφύλλη, Πρόεδρος ΟΡ.ΟΔ.Α. Δήμου Αθηναίων, κ. Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Υπ/ντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης & Δημοσίων Σχέσεων COSMOTE.

Σχετικά με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» ιδρύθηκε το Μάιο 2005 από πανεπιστημιακά Ιδρύματα και φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση, στοχεύοντας κατ' εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Αιτία για την ίδρυση του Ινστιτούτου είναι το γεγονός ότι έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στα τροχαία ατυχήματα, τα οποία αποτελούν δυστυχώς και την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους στην Ελλάδα. Αφορμή για την ίδρυσή του αποτέλεσε η τραγική, άδικη απώλεια του Πάνου Μυλωνά, ενός χαρισματικού νέου πολλά υποσχόμενου στο χώρο της τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας.
Περισσότερες πληροφορίες: www.ioas.gr

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 20 Μαρτίου 2009