Νέα επιστημονικά δεδομένα ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε για την αντιμετώπιση της
Οξείας Γαστρεντερίτιδας στα παιδιά
( 27/03/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Στην Αλεξανδρούπολη, στις 20 με 22 Μαρτίου 2009 και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Αριστοτελειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και με τη συνεργασία της Ιατρικής σχολής Αθηνών, διεξήχθη το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κολλεγίου Παιδιάτρων. Κατά τη διάρκειά του, οι Έλληνες Παιδίατροι ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία σειράς παιδικών και εφηβικών παθήσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται στην Παιδιατρική.
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και οι νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) που ισχύουν για την αντιμετώπιση της Οξείας Γαστρεντερίτιδας σε βρέφη και παιδιά. Όπως αποδεικνύουν οι στατιστικές και οι νεότερες έρευνες, η Οξεία Γαστρεντερίτιδα αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας, αφού όλα τα παιδιά αναμένεται να εμφανίσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο Γαστρεντερίτιδας μέχρι την ηλικία των 3 ετών.
Επισημάνθηκε, δε, πως η αντιμετώπιση της Οξείας Γαστρεντερίτιδας πρέπει να είναι άμεση, διότι στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε προκαλεί αφυδάτωση με συνέπεια την αύξηση των εισαγωγών ασθενών στο νοσοκομείο.
Σήμερα, οι γιατροί έχουν νέες θεραπευτικές επιλογές για την άμεση αντιμετώπισή της, καθώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν διαμορφωθεί ειδικές οδηγίες και συστάσεις με σκοπό τη γρήγορη αποκατάσταση.
Τις νέες αυτές οδηγίες, που αφορούν στις τρέχουσες συστάσεις για τη διατροφή στην Οξεία Γαστρεντερίτιδα, ανέλυσε η Παιδογαστρεντερολόγος, Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής, Θωμαή Καραγκιόζογλου, η οποία επεσήμανε πως οι πρόσφατες οδηγίες αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους παιδιάτρους και αναμένεται ότι θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση και θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις της Οξείας Γαστρεντερίτιδας.
Ο Παιδίατρος Δημ. Αδαμίδης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Αναπληρωτής Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Ξάνθης, μίλησε για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της Οξείας Γαστρεντερίτιδας, επισημαίνοντας πως μέχρι σήμερα δεν συστήνονταν φάρμακα για τη διάρροια κατάλληλα για βρέφη και παιδιά.
Από τις έως τώρα υπάρχουσες θεραπευτικές παρεμβάσεις, τα γνωστά μας διαλύματα ενυδάτωσης δίνονται για να προλάβουν την αφυδάτωση, όμως δεν σταματούν τη διάρροια.
Η χρήση της λοπεραμίδης δεν προτείνεται, καθώς έχει σοβαρές παρενέργειες.
Η χρήση των αντιβιοτικών δεν έχει νόημα, γιατί οι περισσότερες διάρροιες οφείλονται σε ιούς και επίσης καταστρέφει την εντερική χλωρίδα.
Διάφορες πηκτικές-απορροφητικές ουσίες περιορίζουν τη διάρροια γιατί πήζουν τεχνητά τα κόπρανα και παραπλανούν τη μητέρα ότι η διάρροια έχει σταματήσει.
Τελευταία όμως, το επιστημονικό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της διάρροιας επικεντρώνεται σε μία νέα αντιδιαρροϊκή ουσία την ρασεκαντοτρίλη, η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα έρευνας των παθοφυσιολογικών μηχανισμών της διάρροιας.
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN), αναγνωρίζοντας το θεραπευτικό κενό που υπήρχε στην αντιμετώπιση της οξείας γαστρεντερίτιδας, αλλά και τη θεραπευτική αξία της ρασεκαντοτρίλης, επανέφερε νέες οδηγίες, θέτοντας, επισήμως πια, ως αναγκαίο μέτρο αντιμετώπισης της Οξείας Γαστρεντερίτιδας τη χορήγηση της ρασεκαντοτρίλης σε παιδιά και βρέφη άνω των 3 μηνών.
Εν κατακλείδι, και σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημονικών μελετών, η κυκλοφορία της ρασεκαντοτρίλης σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην αντιμετώπιση της Οξείας Γαστρεντερίτιδας, μίας τόσο επείγουσας καθημερινής πραγματικότητας.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 20-22 Mαρτίου 2009