9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Κλινικές και Οικονομικές συνιστώσες
της Οστεοπόρωσης και της Οστεοαρθρίτιδας (ECCEO) ( 27/03/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

H εταιρεία Amgen ήταν χορηγός στο 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Κλινικές και Οικονομικές συνιστώσες της Οστεοπόρωσης και της Οστεοαρθρίτιδας (ECCEO), στο οποίο παρουσιάστηκαν οι νεότερες  εξελίξεις στη θεραπεία της Οστεοπόρωσης.
Η εταιρεία Amgen ήταν χορηγός στο 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Κλινικές και Οικονομικές συνιστώσες της Οστεοπόρωσης και της Οστεοαρθρίτιδας (ECCEO), το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος στην Αθήνα από τις 18-21 Μαρτίου. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η εταιρεία Amgen διοργάνωσε ειδική συνεδρία, στην οποία συζητήθηκε το μεγάλο οικονομικό φορτίο που αντιμετωπίζουν τα Συστήματα Υγείας παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Παράλληλα, η εταιρεία Amgen διοργάνωσε Συμπόσιο στο οποίο παρουσιάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία της Οστεοπόρωσης.
Μία από τις σημαντικές ανακοινώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίας που διοργάνωσε η εταιρεία Amgen, αφορούσε στο αυξανόμενο κόστος για την αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης, κόστος που πλέον είναι άμεσα συγκρίσιμο με εκείνο σημαντικών χρόνιων παθήσεων, όπως είναι το άσθμα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Βάσει των στατιστικών στοιχείων που παρουσιάζει το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF), τo κόστoς για τη θεραπεία της Οστεοπόρωσης, από €31,7 εκατ. το 2000 αναμένεται να φθάσει τα €76,5 εκατ. το 2050. Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) τοποθετεί την Οστεοπόρωση σε πάθηση πρώτης προτεραιότητας καθώς υποφέρουν περισσότεροι από 75 εκατομμύρια άνθρωποι σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Αμερική. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι, ενώ έχουν διοργανωθεί σημαντικά προγράμματα ενημέρωσης για τους παράγοντες που προκαλούν Οστεοπόρωση, τα κατάγματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αναμένεται να αυξηθούν ως συνέπεια και της αύξησης του προσδόκιμου μέσου όρου ζωής. Μελέτες από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF) δείχνουν ότι περίπου το 30% των γυναικών, που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση πάσχουν από Οστεοπόρωση, ενώ περισσότερο από το 40% αυτών θα υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Η ανάγκη για νέες θεραπείες που μπορούν να αποδειχτούν αποτελεσματικές σε πολλαπλά σημεία του ανθρώπινου σκελετού προβάλλει πιο σημαντική από ποτέ, καθώς μπορεί να μειώσει αισθητά το κόστος νοσηλείας και θεραπείας. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται συστηματικά η εταιρεία Amgen. Στο Συμπόσιό της, παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με μία νέα θεραπεία που βασίζεται στην απομόνωση του παράγοντα που προκαλεί οστική απώλεια και οδηγεί κατ’ επέκταση σε καταστροφή των οστών.
Ειδικότερα, η εταιρεία Amgen αναπτύσσει μία θεραπεία, η οποία έχει στόχο να αντιμετωπίσει και να παρεμποδίσει την οστική απώλεια και την καταστροφή των οστών που παρατηρείται σε πολλές καταστάσεις, όπως η οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση, η χορήγηση κάποιων θεραπευτικών αγωγών για τον καρκίνο, που προκαλούν μείωση της πυκνότητας ή και καταστροφή των οστών, και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Με πολύ θετικά σχόλια αναφέρθηκε και ο καθηγητής Adolfo Diez–Perez, Καθηγητής Ιατρικής–Autonomous University Barcelona and Head of Department of Internal Medicine and Infectious Diseases, Hospital Universitari Del Mar, Barcelona, Spain-ο οποίος τόνισε την καινοτομία στο μηχανισμό δράσης της καινούριας θεραπείας και ανέφερε τα πολύ θετικά αποτελέσματα από τις μέχρι σήμερα εφαρμογές της σε ασθενείς.
Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου της εταιρείας Amgen, στις 21 Μαρτίου σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, έγινε αναλυτική ενημέρωση για την καινούρια θεραπεία και για τις οικονομικές διαστάσεις της Οστεοπόρωσης. Η εναρκτήρια ομιλία στο Συμπόσιο έγινε από τον Καθηγητή Cyrus Cooper, MRC Epidemiology Resource Centre, University of Southampton, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα της αδυναμίας που συχνά παρουσιάζεται στη διάγνωση της Οστεοπόρωσης, στην έλλειψη κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών που έχουν ήδη υποστεί κάποιο κάταγμα και στην αδυναμία συνέχισης αυτής της αγωγής. Στην ομιλία του, ο κ. Cooper ανέδειξε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ικανοποιηθούν οι παραπάνω ανάγκες των ασθενών, πετυχαίνοντας έτσι να βελτιώσουν παράλληλα και την ποιότητα ζωής τους. Ο Καθηγητής Σωκράτης Παπαπούλος, Dept of Endocrinology and Metabolic Diseases, Leiden University, ανέλυσε τη στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση του υποδοχέα RANK Ligand μέσα από μελέτες που έγιναν και οι οποίες ανέδειξαν τα οφέλη της αναστολής του RANK Ligand στη μετρούμενη οστική πυκνότητα ασθενών που εμφανίζουν απώλεια οστικής μάζας. Το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με ομιλία του καθηγητή Christian Roux, Centre d’ Evaluation des Maladies Osseuses, Νοσοκομείο Cochin, Παρίσι, o οποίος παρουσίασε τα δυνητικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο αναστολέας RANK Ligand για την προστασία από ενδεχόμενα κατάγματα σε ασθενείς που παρουσιάζουν οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση.

Στοιχεία για την Οστεοπόρωση
Η Οστεοπόρωση είναι μία χρόνια μυοσκελετική πάθηση που εξασθενεί ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Χαρακτηριστικό της οστεοπόρωσης είναι ότι τα οστά σπάνε εύκολα, αφού μειώνεται η πυκνότητα και η ποιότητα τους με αποτέλεσμα ο κίνδυνος κατάγματος να είναι ιδιαίτερα υψηλός. Σε περίπτωση που η οστεοπόρωση δεν προληφθεί ή δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στον ασθενή αφού προοδευτικά θα οδηγήσει σε σπάσιμο των οστών. Επομένως, καθίσταται απαραίτητη η σωστή πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Πληροφορίες για την εταιρεία Amgen
Η εταιρεία Amgen ανακαλύπτει, αναπτύσσει και προσφέρει καινοτόμες θεραπείες για τους ανθρώπους. Πρωτοπόρος στο χώρο της βιοτεχνολογίας και της έρευνας από το 1980, η Amgen αποτελεί μία από τις πρώτες εταιρείες βιοτεχνολογίας με σκοπό την ανακάλυψη και ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. Οι θεραπείες της εταιρείας Amgen αλλάζουν την ιατρική, βοηθώντας εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο, στις παθήσεις των νεφρών, στη θεραπεία ορισμένων μορφών αναιμίας, αλλά και άλλων σοβαρών παθήσεων.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 23 Μαρτίου 2009, V+O Communication