Οι Έλληνες πρώτοι στα κρούσματα καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Ευρώπη ( 27/03/09 )

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Η Creta Farm στηρίζει την ενημέρωση για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων

Η Creta Farm, στηρίζοντας την προσπάθεια της ιατρικής κοινότητας στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, διεξήγαγε σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και το Παράρτημα Νεολαίας της «Παναθηναϊκής» Οργάνωσης Γυναικών, ημερίδα με θέμα «Στεφανιαία Νόσος & Μεσογειακή Διατροφή» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, κ. Βλάσης Πυργάκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Αντώνης Ζαμπέλας, και ο Διευθυντής Β' Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Δημήτρης Ρίχτερ, οι οποίοι παρουσίασαν σημαντικά πορίσματα ερευνών σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς και τη σημασία υιοθέτησης μίας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Καθηγητής Καρδιολογίας κύριος Παύλος Τούτουζας, Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.
Οι εισηγήσεις των ομιλητών εστίασαν στο σημαντικό αριθμό κρουσμάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις στη χώρα μας, καθώς και στις αιτίες που ευνοούν την εμφάνισή τους. Συγκεκριμένα, ο κύριος Πυργάκης, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα πρόσφατης σχετικής έρευνας, επεσήμανε ότι τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη σημειώνει μείωση του αριθμού κρουσμάτων, η Ελλάδα παρουσιάζει μία ανησυχητικά σταθερή πορεία, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης θνητότητας από καρδιακά νοσήματα. Όπως επεσήμανε ο κύριος Πυργάκης, δεδομένου ότι η πρόληψη αποτελεί τον κύριο προστατευτικό άξονα έναντι αυτών των παθήσεων, στην Ελλάδα διαπιστώνεται σημαντική υστέρηση στον τομέα αυτό, εν αντιθέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο κύριος Ρίχτερ ανέφερε στην εισήγησή του την αύξηση κρουσμάτων καρδιαγγειακής νόσου ως επακόλουθο ελλιπούς σωματικής δραστηριότητας, καπνίσματος και υπερβολικής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η στροφή στο διατροφικό μεσογειακό μοντέλο, που έχει ως βάση του το ελαιόλαδο, αποτελεί ασπίδα καθώς θωρακίζει τον οργανισμό μας με ακόρεστα λιπαρά, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες πρόκλησης καρδιακών παθήσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα αλλαντικά που αντικαθιστούν μερικώς τα ζωικά λίπη με ελαιόλαδο, τα οποία βελτιώνουν τη σχέση πολυακόρεστων με κορεσμένα λίπη και συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Μύθους και αλήθειες γύρω από τις σωστές διατροφικές επιλογές ανέλυσε, κατά την ομιλία του, ο κύριος Ζαμπέλας θέλοντας να καταρρίψει λανθασμένα στερεότυπα ετών. Στοχεύοντας στην εξάλειψη του φαινομένου αποκλεισμού συγκεκριμένων τροφών από το διαιτολόγιό μας και της αλόγιστης κατανάλωσης άλλων, υπογράμμισε ότι κλειδί για μία ισορροπημένη διατροφή αποτελεί η γνώση και πάνω από όλα το μέτρο προς αποφυγή υπερβολών. Ο Καθηγητής τέλος, σύστησε να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουμε και να αποφεύγουμε το κορεσμένο (ζωικό) λίπος, υιοθετώντας ως κύριο λιπίδιο της διατροφής μας το ελαιόλαδο.
Έχοντας ως κύριο άξονα της φιλοσοφίας της τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών και την πληρέστερη κάλυψη των υψηλών διατροφικών αναγκών τους, η Creta Farm σύστησε μία νέα κατηγορία προϊόντων, τα υγιεινά αλλαντικά. Ανατρέποντας τα δεδομένα, προχώρησε στη μέγιστη δυνατή υποκατάσταση κορεσμένου (ζωικού) λίπους με εξαιρετικό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο, δημιουργώντας τη μοναδική σειρά Εν Ελλάδι, η οποία αποτελεί σύμμαχο στην προστασία της καρδιάς. Η Creta Farm κατέκτησε για τα Εν Ελλάδι Gourmet ζαμπόν μπούτι και φιλέτο γαλοπούλας ψητό την αναγνώριση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, διότι περιέχουν ελαιόλαδο και χαμηλά κορεσμένα λιπαρά. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Η Creta Farm, μία αμιγώς ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε από την Κρήτη, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο και πλέον εξειδικευμένο καθετοποιημένο όμιλο επιχειρήσεων κρέατος και αλλαντικών στην Ελλάδα. Παράλληλα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λίγες εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στην Αμερικανική αγορά. Στόχος της Creta Farm είναι να πρωτοστατήσει στην παγκόσμια τάση για υγιεινή διατροφή παράγοντας καινοτόμα προϊόντα που ενισχύουν το προφίλ των ελληνικών επιχειρήσεων παγκοσμίως.


Εικόνα 1. Από αριστερά προς δεξιά: o κύριος Αντώνης Ζαμπέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κύριος Δημήτρης Ρίχτερ, Διευθυντής Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών, ο Καθηγητής Καρδιολογίας κύριος Παύλος Τούτουζας, Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και ο κύριος Βλάσης Πυργάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.


Εικόνα 2. Από αριστερά προς δεξιά: ο κύριος Χρήστος Αραβανής, Καθηγητής Καρδιολογίας, ο κύριος Κωνσταντίνος Δομαζάκης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Creta Farm και ο κύριος Εμμανουήλ Δομαζάκης, Πρόεδρος της Creta Farm.


Εικόνα 3. Από αριστερά προς δεξιά: ο κύριος Κωνσταντίνος Δομαζάκης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Creta Farm, ο κύριος Αντώνης Ζαμπέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κύριος Ευγένιος Κολλάτος, Υπεύθυνος Δημοτικών Διαμερισμάτων, ο κύριος Παναγιώτης Αντωνόπουλος, ο κύριος Βλάσης Πυργάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο κύριος Δημήτρης Ρίχτερ, Διευθυντής Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών, ο κύριος Χρήστος Αραβανής, Καθηγητής Καρδιολογίας, ο κύριος Παύλος Τούτουζας, Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, η κυρία Ελευθερία Μωραϊτάκη-Πικρού, Πρόεδρος του Παραρτήματος Νεολαίας της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών και ο κύριος Εμμανουήλ Δομαζάκης, Πρόεδρος της Creta Farm.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, Creta Farm