Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τον αγώνα της
κατά του καπνίσματος με την εκστρατεία Help
που στοχεύει περισσότερο στους νέους ανθρώπους - με νέους ανθρώπους
(12/03/09)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορούσε να αποφευχθεί και αποτελεί την κύρια προτεραιότητα σε θέματα Δημόσιας Υγείας.
Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη επιτυχημένη εκστρατεία «HELP - Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο». Ο σκοπός παραμένει ο ίδιος: να προσφέρει βοήθεια ώστε οι πολίτες να μπορούν να αντισταθούν στο κάπνισμα καταπολεμώντας την πίεση από τους άλλους καπνιστές, να διακόψουν το κάπνισμα και να ενημερωθούν για το παθητικό κάπνισμα. Η εκστρατεία απευθύνεται στους νέους ανθρώπους (ηλικίας 15-34) και ιδιαιτέρως στα νέα κορίτσια.
Αυτή η νέα εκστρατεία HELP που θα καλύψει την περίοδο δύο χρόνων (2009-2010) ακολουθεί τις συστάσεις των ειδικών μετά την συνεδρίαση στις Βρυξέλλες που πραγματοποιήθηκε στις 9, 10 και 11 Οκτωβρίου 2008: «Επικοινωνώντας την Υγεία - Το παράδειγμα του καπνίσματος». Στη συνεδρίαση δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη σημασία στους τρόπους επικοινωνίας με τους νέους ανθρώπους και με ανθρώπους που ζουν σε μειονεκτικά περιβάλλοντα. Χτίζοντας και υποστηρίζοντας προϊόντα και υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας ώστε να δημιουργήσουμε αρνητική εικόνα για τους καπνιστές και γενικότερα μιας υγιεινής συμπεριφοράς που πρέπει να είναι το κίνητρο που θα οδηγεί τις κινήσεις μας.
Ένα από τα συμπεράσματα του συνεδρίου ήταν ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ασχοληθούν και να δεσμευθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάθε επίπεδο της επικοινωνίας για την Υγεία. Για να πλησιάσουμε και να δεσμεύσουμε νέους, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε  τα νέα και τα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε. με τον πλέον κατάλληλο τρόπο.
Σε αυτή τη συνεδρίαση, η κα Ines Elise Prainsack, Μέλος Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Forum Νεολαίας (YFJ), μιας Ευρωπαϊκής πλατφόρμας που αντιπροσωπεύει περισσότερες από 90 Εθνικές Επιτροπές Νεολαίας και Διεθνείς-μη κυβερνητικές Νεανικές Οργανώσεις, είπε:
«Οι οργανώσεις νέων που δουλεύουν με νέους ανθρώπους, που τους καλούν να συμμετάσχουν και τους επιτρέπουν να επιδείξουν ικανότητες και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση αποτελούν σημεία-κλειδιά που θα ενισχύσουν την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και θα επιβάλλουν την υγεία των νέων ανθρώπων ενδυναμώνοντας την απόφασή τους να κάνουν υγιείς επιλογές στον τρόπο ζωής τους. Οι νέοι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να είναι ενεργοί παράγοντες της δικής τους υγείας.» Ποικίλες Ευρωπαϊκές οργανώσεις νέων EMSA (Ευρωπαϊκή Οργάνωση Φοιτητών Ιατρικής), ENSA (Ευρωπαϊκή Οργάνωση Φοιτητών Νοσηλευτικής), IFMSA (Διεθνής Ομοσπονδία Οργανώσεων Φοιτητών Ιατρικής), EFPSA (Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών Ψυχολογίας) και το Forum Νεολαίας Jeunesse, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ενεργό δράση τους στη νέα αντικαπνιστική εκστρατεία Help-Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο.
Η εκστρατεία Help έχει σε στενή συνεργασία με τους ειδικούς της Δημόσιας Υγείας, με μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν σε αυτό τον τομέα, με οργανώσεις νέων και με τοπικές διοικήσεις Υγείας των Κρατών-Μελών.
Το επίσημο λανσάρισμα της εκστρατείας θα γίνει στις 31 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος.
Στο μεταξύ, συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες για τους κινδύνους του καπνίσματος, πραγματοποιώντας μετρήσεις μονοξειδίου του άνθρακα (CO-Tests), ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο κοινό να διαπιστώσει τα ποσοστά του σε μονοξείδιο του άνθρακα στους πνεύμονές του.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, Αθήνα 23 Φεβρουαρίου 2009, Able Com. OΛOKΛHPΩMENH EΠIKOINΩNIA