Διπλασιασμό των μεταμοσχεύσεων καταγράφει
ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων
(12/03/09)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Γ. Πατούλης: Η δωρεά οργάνων σώματος για τις μεταμοσχεύσεις δεν αφορά τους λίγους, αλλά αφορά όλους εμάς

 

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα ευαισθητοποίησης των πολιτών στη δωρεά οργάνων σώματος για τις μεταμοσχεύσεις μένει όμως «μακρύς δρόμος» ακόμη για να αντιστραφεί η αντίληψη που αφορά στην προσφορά οργάνων σώματος σε πάσχοντες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Αυτό τόνισαν ειδικοί επιστήμονες στο θέμα των μεταμοσχεύσεων στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου και η Κοινωνική Οργάνωση « Αγάπη » στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, το 2008 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 54% στον αριθμό των δοτών οργάνων στις πραγματοποιούμενες μεταμοσχεύσεις, σε σχέση με το 2007.
Πιο συγκεκριμένα από τις αρχές του 2008, οι 97 εκλιπόντες δότες χάρισαν ζωή σε 264 ασθενείς που μεταμοσχεύτηκαν με νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ ή νεφρούς ενώ το Νοέμβριο η μεταμοσχευτική κοινότητα της χώρας έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ μεταμοσχεύσεων, τις 211 δηλαδή μεταμοσχεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το 2005.
Συνολικά, από το 2001 που ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΟΜ παρατηρείται αύξηση των μεταμοσχεύσεων από εκλιπόντες δότες της τάξεως του 172% αφού το 2001 μεταμοσχεύτηκαν μόλις 97 ασθενείς, ενώ φέτος 264.
«Παρά την αύξηση στον αριθμό των δωρητών η χώρα μας εξακολουθεί να κατέχει στην Ευρώπη την τελευταία θέση στις μεταμοσχεύσεις. Την ίδια στιγμή είναι πρώτη στον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων. Αυτό είναι οξύμωρο και συνάμα τραγικό αν αναλογιστούμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονται κάθε χρόνο στην ανάγκη για τη μεταμόσχευση ενός οργάνου που θα έσωζε τη ζωή τους» τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.
Στόχος της εκδήλωσης πρόσθεσε ο κ. Πατούλης «είναι η ενημέρωση του κοινού και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις. Ένα θέμα που δεν αφορά λίγους. Αφορά όλους μας και όλοι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και θάρρος, όχι με καχυποψία και ανασφάλεια».
Η Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Οργάνωσης « Αγάπη » και βουλευτής Θες/νικης κα Έλενα Ράπτη στην ομιλία της αναφέρθηκε στις δράσεις της «Αγάπης» ώστε να προστεθεί ένα ακόμη λιθαράκι στις προσπάθειες για προσφορά στον συνάνθρωπό μας.
« Η δωρεά οργάνων σώματος είναι από τις σημαντικότερες εκφράσεις της κοινωνικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας, σημείωσε η κα Ράπτη προσθέτοντας ότι με επαναλαμβανόμενες έρευνες της οργάνωσης «Αγάπη» αποτυπώνει τη συνολικότερη γνώση και προδιάθεση της κοινωνίας για τη δωρεά οργάνων σώματος.
Σύμφωνα με έρευνα του 2006 περισσότεροι από 9 στους 10 δεν είναι δωρητές, γεγονός που όπως ανέφερε η κα Ράπτη «επιβεβαιώνει τη θέση, πως η απλή γνώση του θέματος είναι ανεπαρκής για την αντιστροφή της εικόνας και την αύξηση των δωρητών οργάνων.»
Η εκπρόσωπος της ιατρικής κοινότητας ΕΟΜ, παιδίατρος Νατάσα Βοσνίδου τόνισε ότι «η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη και διάδοση τους δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και όλου του κοινωνικού συνόλου. Σε δύσκολα εγχειρήματα πρόσθεσε «η ενεργοποίηση μόνο του κράτους έχει περιορισμένα αποτελέσματα. Μόνο η συνέργια κράτους και κοινωνίας των πολιτών μπορεί να βοηθήσει.»

Ενημερωτικό Παράρτημα:


Έτος

Εκλιπόντες Δότες

Σύνολο Μεταμοσχεύσεων

Πτωματικές Μεταμοσχεύσεις

Νεφρού

Ήπατος

Καρδιάς

Πνευμόνων

Πάγκρεας - Νεφρό

Ήπαρ - Νεφρό

2007  έως(31/12)

63

140

101

32

5

2

0

0

2008
έως(31/12)

97

264

184

58

16

3

2

1

Αύξηση τάξεως

54%

89%

82%

81%

220%

50%

 

 

Πηγή: ΕΟΜ


Πηγή: Δελτίο Τύπου, Μαρούσι, 26 Φεβρουαρίου 2009, Γραφείο Τύπου Δήμου Αμαρουσίου