Φιλανθρωπική εκδήλωση για τα παιδιά στη Γάζα (18/02/09)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Με σύνθημα «Help me Live - Βοηθήστε με να Ζήσω», το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis  οργάνωσε και πραγματοποίησε μια ξεχωριστή φιλανθρωπική εκδήλωση με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά στη Γάζα.
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2009, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, γνώρισε μεγάλη απήχηση από το ευρύ κοινό. Απλοί πολίτες, πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης και μεγάλος αριθμός διπλωματών κυρίως των αραβικών πρεσβειών αλλά και της Ινδίας έδωσαν το παρόν. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν οι Ακαδημαϊκοί κύριοι Κοντόπουλος και Κριμιζής, ο γνωστός τραγουδιστής κος Μανώλης Μητσιάς και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κος Γιώργος Πατούλης. Την εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του o Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συνεχάρη το Ινστιτούτο για την πρωτοβουλία του. Βαθιά συγκινημένος τόνισε ότι παρευρίσκεται και χαιρετά την εκδήλωση όχι μόνο με το θεσμικό ρόλο του υπουργού αλλά και σαν πατέρας και υπογράμμισε ότι πρέπει όλοι να βρίσκονται πάντα κοντά στα παιδιά. Με την ανάγνωση αποσπάσματος από ένα ποίημα της κας Κικής Δημουλά, που συγκίνησε το παρευρισκόμενο κοινό αλλά και την ίδια τη δημιουργό που ήταν παρούσα στην εκδήλωση, ο καθ. χειρουργικής κος Δημήτρης Λινός, απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Ινστιτούτου. Ο κος Λινός τόνισε ότι η εκδήλωση γίνεται για τα παιδιά, «τα παιδιά της Γάζας σήμερα, τα παιδιά του Κονγκό, της Ουγκάντα, της Κολομβίας, της Σρι Λάνκα αύριο.. για τα παιδιά που θα μπορούσαν να είναι δικά μας παιδιά».
Τη σειρά των ομιλιών, τις οποίες συντόνιζε η κα Μαρία Καρχιλάκη, ανταποκρίτρια της τηλεόρασης του Mega, άνοιξε η κα Ρόδη Κράτσα, Α' Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας τη σημασία της εκδήλωσης για την αντιμετώπιση των πολλαπλών αναγκών των παιδιών και δίνοντας το μήνυμα πως καμιά βοήθεια δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας. Αναφέρθηκε μάλιστα σε εισηγήσεις που έχει κάνει η ίδια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, ο κος Πάνος Μουμτζής, Διευθυντής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στη Συρία, εξέφρασε τη συγκίνηση και τις ευχαριστίες του προς το Ινστιτούτο και αναφέρθηκε στον τραγικό απολογισμό της επίθεσης που είναι 1200 νεκροί, ανάμεσα στους οποίους 410 παιδιά, μέσα σε 20 ημέρες, ενώ ανέφερε ότι πάνω από 1000 παιδιά είναι τραυματισμένα και πολλά από αυτά θα χρειαστούν περίθαλψη για το υπόλοιπο της ζωής τους. Στη συνέχεια παρουσίασε εκτενώς το πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ανακούφιση των προσφύγων με κύριους άξονες την παιδεία, την αποκατάσταση των σπιτιών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ιδιαίτερα τόνισε το πρόγραμμα σίτισης των παιδιών με διανομή τροφίμων στα 200 σχολεία του ΟΗΕ στην περιοχή. Τέλος, ευχήθηκε να μην ήταν απαραίτητη η ύπαρξη μιας τέτοιας υπηρεσίας γεγονός που θα σήμαινε την επίλυση των προβλημάτων στη Γάζα. Τις εμπειρίες του από την επίσκεψή του ως επικεφαλής αποστολής ιατρών στη Γάζα, παρουσίασε στη συνέχεια ο Δρ. Άρης Μουσιώνης, «ο γιατρός που μόλις γύρισε από τη Γάζα». Ο Δρ. Μουσιώνης αναφέρθηκε στο διάχυτο φόβο που αντίκρισε στα μάτια των παιδιών της περιοχής αλλά και στην ευγνωμοσύνη που εξέφραζε ο παλαιστινιακός λαός για τη βοήθεια των Ελλήνων.
Τις ομιλίες έκλεισε ο Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής, κος Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε, ο οποίος ευχήθηκε τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί σε αυτό τον πόλεμο να είχαν ξοδευτεί σε άλλους ευγενείς σκοπούς, όπως η επιστημονική έρευνα και υπογράμμισε την ανάγκη να έρθει η ειρήνη «για τα παιδιά μας και τα παιδιά τους, τα εγγόνια μας και τα εγγόνια τους». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς παλαιστινιακούς χορούς ενώ πραγματοποιήθηκε και δημοπρασία ενός ζωγραφικού έργου με το συμβολικό τίτλο "Keep me" φιλοτεχνημένο από την κα Μαρί Περράκη- Μυλωνοπούλου.

Πηγή: Δελτίο Τύπου, Αθήνα 16 Φεβρουαρίου 2009, Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής - Prolepsis