1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Γενικής Ιατρικής
Ένας νέος θεσμός της Γενικής Ιατρικής γεννιέται...
(17/02/09)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Με αφορμή το πρόσφατο 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Γενικής Ιατρικής, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής (ΕΕΓΙ) και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2009, δεν αποτελεί υπερβολή να τονίσουμε, πως όσοι συμμετείχαμε παρακολουθήσαμε τη δημιουργία ενός νέου και ελπιδοφόρου θεσμού που αφορά την προαγωγή της εκπαίδευσης και της επιστημονικής συνεργασίας για την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Γενικού Ιατρού στη χώρα μας. Εμπλουτίζοντας τα στενά όρια των επαγγελματικών δικαιώματων μας, το Δ.Σ. της ΕΕΓΙ - και ιδιαίτερα η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου - διοργάνωσαν ένα χρονικά σύντομο, συμπαγές και πλούσιο σε συμπεράσματα διήμερο Συμπόσιο.
Στις δύο ημέρες του συμποσίου, οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων καθηγητές και μέλη ΔΕΠ από Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας, καθώς και καταξιωμένοι και έμπειροι στο αντικείμενό τους Γενικοί Ιατροί, παρουσίασαν πλήθος επιστημονικών θεμάτων καλύπτοντας σχεδόν ολοκληρωτικά το φάσμα των εκπαιδευτικών αντικειμένων της Γενικής Ιατρικής. Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, ενώ ξεκαθαρίστηκαν πολλά «γκρίζα» σημεία με σαφείς και βασισμένες στην πρόσφατη διεθνή βιβλιογραφία απαντήσεις.
Συγκεκριμένα και κατά χρονολογική σειρά, η θεματολογία του Συμποσίου την 1η ημέρα περιελάμβανε στρογγυλή τράπεζα με συντονιστή τον κ. Μπ. Μερκούρη σχετικά με τη σταδιοδρομία του Γενικού Ιατρού στην Ελλάδα, διαλέξεις σχετικά με την κατάθλιψη και τα αυτοάνοσα συστηματικά νοσήματα, ενώ έγινε εκτενής αναφορά υπό μορφή κλινικού φροντιστηρίου, στην αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού με την καθοδήγηση του κ. Κ. Μπαχτή. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη ανέλαβαν ο Αν. Καθηγητής κ. Χ. Λιονής και ο Πρόεδρος του Συμποσίου κ. Α. Μαριόλης και συντόνισαν στρογγυλή τράπεζα με θέμα τους εμβολιασμούς.
Ακολούθησε η τελετή έναρξης του Συμποσίου, όπου απηύθυναν χαιρετισμούς τός ακαδημαϊκοί (ο Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθ. Γ. Κρεατσάς, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καθ. Χ. Στεφανάδης και ο Αν. Κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Καθ. Γ. Κυριόπουλος) όσο και πολιτικοί αλλά και συνδικαλιστικοί φορείς (ο Πρόεδρος του ΚΕ.Σ.Υ. κ. Κ. Στριγγάρης, ο Διοικητής της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής κ. Σ. Πεντέας, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Ε. Καλοκαιρινός, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σ. Ρηγάκης δια του εκπροσώπου του κ. Σ. Δρίτσα και ο Νομάρχης Αθηνών κ. Ι. Σγουρός δια της εκπροσώπου του, Αντινομάρχη Αθηνών κ. Μ. Αδαμοπούλου).
Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της ΕΕΓΙ κ. Α. Μαριόλη, ο οποίος ανέπτυξε σύντομα την ιστορία της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα, ανέδειξε τις διαφορές όσον αφορά στην αντιμετώπιση της στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ έθεσε τους ξεκάθαρους στόχους και διεκδικήσεις της ΕΕΓΙ σήμερα και στο άμεσο μέλλον.
Τέλος, την έναρξη του Συμποσίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής κ. Χ. Στεφανάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και τη δυνατότητα της μελλοντικής ένταξης της Γενικής Ιατρικής στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΩΣΗΣ, αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων για την προσφορά τους, απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Μπ. Μερκούρη ως ιδρυτικό και επίτιμο πρόεδρό της και στον κ. Δ. Μιχάλη ως πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής για την προσφορά τους στη Γενική Ιατρική.
Η 2η ημέρα των εργασιών του Συμποσίου ξεκίνησε με διάλεξη σχετικά με τις λοιμώξεις της κοινότητας και ακολούθησε ο Αν. Καθηγητής κ. Σ. Ντουράκης, ο οποίος παρουσίασε με μοναδική ευγλωττία τη διαγνωστική προσπέλαση του χρόνιου κοιλιακού άλγους. Στη συνέχεια, ο κ. Α. Χαλαζωνίτης αποκάλυψε τα μυστικά της ακτινογραφίας θώρακος και κοιλίας για το Γενικό Ιατρό, ενώ ακολούθησε στρογγυλή τράπεζα με θέμα τις αποφρακτικές παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος υπό τον Καθηγητή κ. Κ. Γουργουλιάνη. Κατόπιν αυτού, αναλύθηκε η αντιμετώπιση του διαβητικού ασθενούς τύπου ΙΙ υπό την καθοδήγηση του Αν. Καθηγητή κ. Χ. Λιονή, ενώ οι πρωινές διαλέξεις ολοκληρώθηκαν με τη διάλεξη του Καθηγητή κ. Μ. Κουτσιλιέρη με θέμα τον καρκίνο του προστάτη στα χέρια του Γενικού Ιατρού.
Μετά τη μεσημεριανή διακοπή το πρόγραμμα του Συμποσίου συνεχίστηκε με μια στρογγυλή τράπεζα σχετική με την Αρτηριακή Υπέρταση και την Περιφερική Αρτηριακή Νόσο υπό το συντονισμό του κ. Ι. Καλλικάζαρου, ενώ ακολούθησε στρογγυλή τράπεζα αναφορικά με τη σχέση Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων: των Αν. Καθηγητών κ.κ. Α. Φιλαλήθη, Χ. Λιονή και Ι. Τούντα και των κ.κ. Ν. Παπανικολάου και Μ.Π. Μερκούρη. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον των ακροατών κέντρισε η ομιλία του κ. Φ. Λέντζα, ο οποίος ανέπτυξε το νομικό πλαίσιο της Π.Φ.Υ., ενώ το Συμπόσιο κορυφώθηκε με τη Διάλεξη του Καθηγητή κ. Θ. Μουντοκαλάκη σχετικά με την Υπέρταση και ολοκληρώθηκε με τη στρογγυλή τράπεζα σχετικά με το μέλλον της Π.Φ.Υ., όπου συμμετείχαν οι αναγνωρισμένου κύρους Καθηγητές κ.κ. Ι. Κυριόπουλος και Ι. Υφαντόπουλος και ο κ. Α. Συμεωνίδης. Το κλείσιμο του Συμποσίου έγινε από τον Πρόεδρο της ΕΕΓΙ.
Στην τελευταία αυτή ομιλία ο κ. Α. Μαριόλης, αφού ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή, τους ομιλητές και τους συνέδρους, αναφέρθηκε στα πολλαπλά συμπεράσματα του συμποσίου. Πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο για τις εμπεριστατωμένες και ποιοτικές διαλέξεις που κάλυψαν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των συνέδρων και προσέφεραν γόνιμο πεδίο συζητήσεων, όπως επίσης αναφέρθηκε και στο θετικό προβληματισμό που προέκυψε σχετικά με τα προβλήματα και τη θέση της Γενικής Ιατρικής σε αυτό που ονομάζεται «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» στη χώρα μας.
Οργανωτικά, το Συμπόσιο δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από γνωστά και καθιερωμένα στη συνείδηση του ιατρικού κόσμου συνέδρια. Η δωρεάν εγγραφή στο Συμπόσιο με παροχή συνεδριακού υλικού όπως του εγχειριδίου με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες για τις λοιμώξεις της κοινότητας και ενός CD με τις εισηγήσεις των ομιλητών αποτέλεσαν σημαντικά πλεονεκτήματα αυτού και διεύρυναν με αυτό τον τρόπο το κοινό του. Το γεγονός της πραγματοποίησης του συμποσίου στην Αθήνα και μάλιστα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ένα χώρο άνετα προσβάσιμο με πολλαπλά μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να προστεθεί επίσης στα θετικά της διοργάνωσης.
Η αναγνώριση της όλης προσπάθειας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη μεγάλη συμμετοχή του επιστημονικού κοινού, με 803 εγγεγραμμένους συνέδρους και άνω των 1000 συνολικά παρευρισκομένων. Δεν υπήρξε διάλεξη που να μην παρακολουθείται από κοινό που κατέκλυζε την αίθουσα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη ώστε να υπάρχουν και όρθιοι ακροατές, γεγονός που μαρτυρά αδιάψευστα την απήχηση του Συμποσίου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το συμπόσιο παρακολούθησαν και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, αλλά και άλλοι επαγγελματίες υγείας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, τους ομιλητές - συντονιστές αλλά και όλους τους συνέδρους, που παρακολούθησαν και είχαν ενεργό ρόλο στις εργασίες του Συμποσίου.
Φαίνεται πως το 1ο Συμπόσιο Γενικής Ιατρικής ήταν κάτι που έλειπε από το χώρο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στην Αθήνα, όπου δεν διοργανώνονται αντίστοιχες εκδηλώσεις. Η ανταπόκριση στην πρόσκληση των υψηλού επιπέδου ομιλητών και κυρίως η μαζική συμμετοχή αποτελούν εχέγγυα για την καθιέρωση αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού και την επανάληψή του στο εγγύς μέλλον.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής


Πηγή: Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής, Αθήνα, 29/01/2009