Κοινή εκδήλωση θέμα: «Παχυσαρκία - Σύγχρονες Προσεγγίσεις» (13/02/09)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες «υποθηκεύουν» την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, είμαστε ένα έθνος υπέρβαρο με εμφανείς τάσεις παχυσαρκίας. Οι άνδρες, όπως διαπιστώθηκε από μεγάλη πανελλαδική μελέτη, είναι υπέρβαροι σε ποσοστό 41,1% και παχύσαρκοι σε ποσοστό 26,8%. Στις γυναίκες η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 29,9% και 18,2%. Ωστόσο, ένα στα τρία αγόρια και ένα στα τέσσερα κορίτσια στη χώρα μας έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό.
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση οι επιστήμονες εντείνουν τις προσπάθειες έγκυρης και σωστής ενημέρωσης για τις σοβαρές επιπτώσεις της παχυσαρκίας και για την αξία της υγιεινής διατροφής και της συστηματικής άσκησης.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΕΔΟΕΑΠ τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου στις 6:30 το απόγευμα, επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Παχυσαρκία - Σύγχρονες Προσεγγίσεις». Η επιστημονική εκδήλωση οργανώθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Διατροφή και Ζωή» (ΔΙΑ.ΖΩ) με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης. Ο ΕΔΟΕΑΠ ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει και να φιλοξενήσει αυτή τη σημαντική εκδήλωση, με γνώμονα την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην πρόληψη της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της.
Στη συζήτηση πήραν μέρος ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου και Ιατρείου Παχυσαρκίας στο Κωνσταντοπούλειο Γ. Ν. Ν. Ιωνίας Δρ Ιωάννης Ιωαννίδης, ο παθολόγος - Διαβητολόγος, του Ιατρείου Διαβήτη και Παχυσαρκίας στο Γ. Ν. Κορίνθου Δρ. Ιωάννης Κυριαζής, η Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου κα. Βάσω Αρτινοπούλου και ο Πρόεδρος της ΔΙΑ.ΖΩ και Ιατρικός Δ/ντης D&D κ. Διονύσης Βλάχος.
Χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Τμήματος Υγείας Περίθαλψης του ΕΔΟΕΑΠ κα. Ελένη Σπανοπούλου και το μέλος του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ κ. Αργύρης Δεμερτζής, οι οποίοι συντόνισαν και τη συζήτηση, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι: Η πρώτη αυτή εκδήλωση με τη συμμετοχή του ΕΔΟΕΑΠ και εξειδικευμένων επιστημονικών φορέων συνδυάζεται με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ να προωθήσει τη σύσταση και λειτουργία "Δημοσιογραφικού Παρατηρητηρίου Υγείας", με στόχους την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του εργασιακού περιβάλλοντος των απασχολουμένων στα Μέσα Ενημέρωσης , όπως επίσης την εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης και πρόληψης για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
Από την επιστημονική εκδήλωση προέκυψαν μεταξύ άλλων τα εξής συμπεράσματα:
- Παχυσαρκία είναι η συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα πέραν της ποσότητας που είναι απαραίτητη για την ορμονική του λειτουργία. Η συσσώρευση αυτή σχετίζεται με πολλά νοσήματα καθώς και με αυξημένη θνητότητα και νοσηρότητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΙΕΠ κ. Ι. Ιωαννίδη, οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως μαστού, μήτρας, τραχήλου, οισοφάγου, ,κ.λπ., αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, πνευμονικά νοσήματα όπως άπνοια κατά τον ύπνο και σύνδρομο υποαερισμού. Επίσης, η παχυσαρκία κρίνεται ένοχη για το λιπώδες ήπαρ μη αλκοολικής αιτιολογίας, τη στεάτωση, τη στεατοηπατίτιδα, την κίρρωση του ήπατος, τη χολοκυστοπάθεια, την οστεοαρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα, τη φλεβίτιδα, τον καταρράκτη, ενώ έχει αποδειχθεί η σχέση της με γυναικολογικές ανωμαλίες (διαταραχές του κύκλου) και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
- Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει και στην Ελλάδα η παιδική παχυσαρκία, όπως ανέφερε ο παθολόγος - διαβητολόγος κ. Ι. Κυριαζής. Μελέτες δείχνουν πως η συντριπτική πλειονότητα των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών δεν ασκούνται καθόλου, ενώ συντριπτικά μεγάλο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών παρακολουθούν τηλεόραση έως και τρεις ώρες καθημερινά. Τα ποσοστά συστηματικής ενασχόλησης των παιδιών στην Ελλάδα με τον αθλητισμό (3 - 6 φορές την εβδομάδα) είναι δραματικά χαμηλά. Την ίδια ώρα, υψηλό (έως και 84%) εμφανίζεται το ποσοστό των παιδιών που γυμνάζονται ανεπαρκώς ή καθόλου.
- Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα επικεντρώθηκε η καθηγήτρια κα. Βάσω Αρτινοπούλου στη διάρκεια της ομιλίας της με θέμα «Εικόνες για το Σώμα -Κοινωνικές Διακρίσεις με κριτήριο το Σώμα». Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έδωσαν ερωτηματολόγια σε 1.861 παιδιά ηλικίας 10-11 ετών από 45 σχολεία της Κεντρικής Ελλάδας. Τους ζήτησαν να απαντήσουν ποιον τύπο παιδιού θεωρούν πιο δημοφιλή. Είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι τύπους: ένα αδύνατο παιδί, ένα παχύσαρκο, ένα παιδί με πατερίτσες, ένα σε αναπηρικό αμαξίδιο, ένα χωρίς το αριστερό του χέρι, ένα με μία ουλή στο πρόσωπο. Και στη συνέχεια να κατατάξουν τις προτιμήσεις τους.
Περισσότεροι από τους μισούς μαθητές (56,4%, 949 στον αριθμό) κατέταξαν το παιδί με τα παραπανίσια κιλά στην τελευταία ή προτελευταία θέση των προτιμήσεών τους! Το 81,4% των μαθητών κατέταξε το αδύνατο παιδί στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση.
Οι επιπτώσεις των διακρίσεων στους υπέρβαρους, εξήγησε η κα. Β. Αρτινοπούλου, είναι ψυχοσωματικές και κοινωνικές. Χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη, αίσθηση ανικανοποίητου, κοινωνικό στίγμα κ.α.

Η επιδημία της παχυσαρκίας ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα της διατροφικής και ορμονικής ανισορροπίας που δημιουργήθηκε από σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα του ανθρώπου, εξήγησε ο γιατρός κ. Δ. Βλάχος. Στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, τα γονίδιά του έχουν αλλάξει ελάχιστα (0,1% τα τελευταία 40000 χρόνια). Όμως η ζωή του έχει αλλάξει σημαντικά: Έλλειψη άσκησης, αφθονία τροφής, βιομηχανοποίηση, επεξεργασία των τροφίμων και υπερκατανάλωση ζάχαρης. Αυτοί οι παράγοντες δημιούργησαν στην κυριολεξία μια «ορμονική θύελλα», και μια πανδημία πάχυνσης. Τα ταχέως απορροφούμενα σάκχαρα των «εξευγενισμένων υδατανθράκων» (ζάχαρη, προϊόντα άσπρου αλεύρου), προκαλούν μεγάλη αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης (ορμόνη με έντονες αναβολικές ιδιότητες υπεύθυνη για την αποθήκευση των σακχάρων στα κύτταρα ως ενέργεια και ως λίπος). Η υπερινσουλιναιμία είναι υπεύθυνη για την αύξηση του σωματικού βάρους, τα οιδήματα, τη δισλιπιδαιμία, τη φλεγμονή, την υπέρταση, τις άπνοιες, την καρδιαγγειοπάθεια. Επίσης, καταστάσεις διατροφικής ανισορροπίας βιώνονται καθημερινά: βουλιμικές τάσεις υπερφαγίας, καταβολή, υπνηλία και κακή διάθεση μετά το φαγητό, συνεχόμενη πάχυνση διακοπτόμενη από μάταιες προσπάθειες αδυνατίσματος.
Η μέτρηση των θερμίδων, η υπερβολική μείωση των λιπαρών (τη θέση τους την παίρνουν ανεξέλεγκτα τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες δηλ. σε σάκχαρα και άμυλα - ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά), δε φαίνεται να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής η οποία πρέπει να γίνει τρόπος ζωής πρέπει να περιλαμβάνει: πάντα πρωινό, επαρκή ποσότητα σε πρωτεΐνες, αργά απορροφήσιμους υδατάνθρακες κύρια από προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια λαχανικά και φρούτα, σωστά λιπαρά (επί το πλείστον μονοακόρεστα / πολυακόρεστα, ω3, ω6) , πολλά μικρά και υγιεινά γεύματα.
Ο σωστός συνδυασμός τροφίμων και η άσκηση δημιουργούν ορμονική ισορροπία, διευκολύνουν τις καύσεις, μειώνουν τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο και ταυτόχρονα βοηθούν στη διαχείριση του βάρους.


Πηγή: Δελτίο Τύπου, 9 Φεβρουαρίου 2009, ΕΔΕΑΠ