«Οι κινητοποιήσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας
λόγω των παρατεταμένων καθυστερήσεων στο διακανονισμό των χρεών των Νοσοκομείων»
(13/02/09)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009, στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας, πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου με θέμα:
«Οι κινητοποιήσεις του Συνδέσμου λόγω των παρατεταμένων καθυστερήσεων στο διακανονισμό των χρεών των Νοσοκομείων»
Στην παρακάτω Ανοιχτή Επιστολή προς τους Συντάκτες Υγείας, ο Σύνδεσμος εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που τον οδήγησαν στις κινητοποιήσεις.

Αγαπητοί Συντάκτες Υγείας,
Παρακολουθείτε αρκετούς μήνες το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ρύθμισης των συσσωρευμένων χρεών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, που δε λέει να καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος αφήνει να συσσωρευτούν υπέρογκα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, για να αναγκαστεί στο τέλος να αναζητήσει τρόπους να τα διακανονίσει σωρευτικά. Τα μόνα που αλλάζουν είναι τα ποσά που αυξάνονται γεωμετρικά (1997/512εκ. €, 2001/1012εκ.€, 2004/2,7Δις€ και 2008/5,1Δις€). Αυτό σημαίνει ότι τα οικονομικά της δημόσιας υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων διαρκώς επιδεινώνονται. Σήμερα λοιπόν, αντί να συζητάμε με ποιο τρόπο θα διακανονίσει το κράτος για τέταρτη φορά τα συσσωρευμένα χρέη των νοσοκομείων, θα έπρεπε να συζητάμε με ποιους τρόπους θα μπορούσε να σταματήσει η ανακύκλωση αυτού του προβλήματος. Ωστόσο, δεν είναι αυτό το θέμα της σημερινής μας συνάντησης. Το θέμα είναι να σας εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους αναγκαζόμαστε να προβούμε σε μια έμπρακτη διαμαρτυρία αναστέλλοντας τις παραδόσεις μας προς όλα τα δημόσια νοσοκομεία για πέντε μέρες, δηλαδή από τη Δευτέρα 9/2/2009 έως και τη Παρασκευή 14/2/2009.
Δεν θα επανέλθουμε σε πράγματα που σας είναι ήδη γνωστά, όπως οι δημόσιες διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στους προμηθευτές ότι ο διακανονισμός των χρεών θα ξεκινήσει από το Δεκέμβρη του 2008.
Ούτε θα αναφερθούμε αναλυτικά στο απαράδεκτο και πρόχειρο non paper που εστάλη στους προμηθευτές από το Υπουργείο Υγείας με το σχέδιο μιας διάταξης νόμου, που παραβίαζε κάθετα την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, διότι ευτυχώς απεσύρθη.
Δεν θα σταθούμε στην διαπίστωση ότι οι αρχικές εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, είχαν γίνει ερήμην του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως πληροφορηθήκαμε σε επίσκεψη μας στο Υπουργείο αυτό στα τέλη Δεκεμβρίου 2008. Έπρεπε να αλλάξει ο Υπουργός Οικονομικών για να γίνει συνάντηση του νέου Υπουργού κ. Παπαθανασίου με τον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο για να αρχίσει επιτέλους ουσιαστικά ο διάλογος μεταξύ των δύο συναρμόδιων Υπουργείων για το συγκεκριμένο θέμα. Όμως το σημαντικό γεγονός της επικαιρότητας είναι ότι, στη συνάντηση όλων των προμηθευτών με τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου και Υγείας κ. Αβραμόπουλο, που έγινε τη Πέμπτη 5/2/2009, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ένα ξεκάθαρο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Αντίθετα υπήρχαν πολλές ασάφειες και κενά, που για να συμπληρωθούν και να αποσαφηνιστούν θα απαιτήσουν πολύ χρόνο, παράλληλα δε, με πλήρη αδυναμία πρόβλεψης του τελικού αποτελέσματος.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν τα εξής:
1. Η διάταξη νόμου για το διακανονισμό των χρεών δεν εισήχθη στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τη συλλογική σύμβαση των γιατρών, όπως αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί το Υπουργείο Υγείας. Αυτό σημαίνει καθυστέρηση πολλών εβδομάδων ή και μηνών.
2. Το Υπουργείο Υγείας δεν είχε ενημερώσει το Οικονομικών ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα με το Ελεγκτικό Συνέδριο με τις παραγγελίες από τις παλαιές συμβάσεις, το οποίο χρήζει νομοθετικής ρύθμισης, πιθανότατα για να καλύψει τις σχετικές ευθύνες του.
3. Ουδείς γνωρίζει, ως όφειλε, το ακριβές ύψος των χρεών, εκτός από τα στοιχεία που ζητήθηκαν και εστάλησαν από τους προμηθευτές, ώστε να μπορεί να κάνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό προγραμματισμό.
4. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια είναι τα διαθέσιμα του, από τα κονδύλια του προϋπολογισμού του 2009 για την υγεία, για να καθορίσει ποιο ποσό μπορεί να διαθέσει εν προκειμένω εντός του 2009. Έτσι ενώ αρχικά εξαγγέλθηκε ότι θα πληρωθεί άμεσα μετρητοίς το 30% των οφειλών, δηλαδή 2 Δις €, στη συνάντηση αυτή έγινε συζήτηση για το μισό του ποσού αυτού, δηλαδή για 1 Δις €, που αντιστοιχεί στο 20% των χρεών.
5. Τέλος ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσει τη μορφή, το ύψος και το χρόνο των ομολόγων, με τα οποία θα εξοφληθεί το υπόλοιπο του χρέους σε δύο ετήσιες δόσεις.

Το συμπέρασμα λοιπόν αυτής της συνάντησης ήταν, ότι τώρα ξεκινάει η Κυβέρνηση με ένα ασαφές σχέδιο και με πολλά κενά για να κάνει κάτι για τη πραγματική λύση του προβλήματος. Το ερώτημα λοιπόν είναι, εάν οι προμηθευτές μετά από τέσσερα χρόνια ελλιπών πληρωμών από τα νοσοκομεία, που τους έχουν υπερχρεώσει στις τράπεζες και που συναντούν πρόσθετες δυσκολίες χρηματοδότησης υπό την παρούσα οικονομική κρίση, μπορούν να αντέξουν να περιμένουν κι άλλο για να ωριμάσει ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης και μάλιστα με αδιευκρίνιστο τελικό αποτέλεσμα.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας είχε ήδη αποφασίσει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του στις 28/1/2009 να λάβει ορισμένα μέτρα που περιγράφονται στο επισυναπτόμενο Ψήφισμα, δηλαδή:
α. Να προχωρήσει σε προειδοποιητική πενθήμερη αναστολή παραδόσεων από τη Δευτέρα 9/2/2009.
β. Να επαναλάβει το μέτρο αυτό με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
γ. Να προσφύγει στα όργανα της ΕΕ για την κακή εφαρμογή της οδηγίας 2000/35/ΕΚ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, στην Ελλάδα.
δ. Να συνεχίσουν τα μέλη να καταθέτουν αγωγές κατά των νοσοκομείων για τη πληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων των τιμολογίων, που δεν έχουν εισπράξει.
Κλείνοντας θα θέλαμε να σας πούμε δύο λόγια για το ποιος είναι ο Σύνδεσμος μας και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις από τη παρούσα κινητοποίηση μας στα νοσοκομεία. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας είναι το μαζικότερο συλλογικό όργανο των προμηθευτών του ΕΣΥ, πρακτικά για όλα τα είδη πλην φαρμάκων. Έχει 140 ενεργά μέλη προς τα οποία οφείλεται το 60% του συνολικού χρέους των νοσοκομείων, για όλα τα είδη πλην φαρμάκων, το οποίο ξεπερνά το 1,6 Δις ευρώ.
Ακριβώς λόγω του μεγέθους του Συνδέσμου οι πιθανές ελλείψεις που θα παρατηρηθούν κατά τη πενθήμερη αναστολή παραδόσεων εκτιμούμε ότι θα είναι σημαντικές, γι’ αυτό έχουμε οργανώσει ένα μηχανισμό ασφαλείας για τα επείγοντα περιστατικά, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών.
Τι ζητάμε λοιπόν:
1. Να εισαχθεί στη βουλή προς ψήφιση η νομοθετική διάταξη για το διακανονισμό των χρεών και την νομιμοποίηση όλων των προμηθειών.
2. Να μην μειωθεί το ποσό της πρώτης δόσης, που θα καταβληθεί μετρητοίς, το αργότερο εντός του Μαρτίου 2009, δηλαδή να παραμείνει στο ύψος των 1,5-2 Δις ευρώ.
3. Να αποσαφηνιστεί το είδος των ομολόγων, με τα οποία θα γίνει ο διακανονισμός του υπολοίπου σε δύο ισόποσες δόσεις, τα οποία να δοθούν στους προμηθευτές εντός δύο μηνών από σήμερα.
Όπως βλέπετε δεν ζητάμε ούτε ενισχύσεις, ούτε αυξήσεις, απλά ζητάμε να εφαρμοστούν επιτέλους οι νόμοι, ελπίζοντας ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που μιλάμε για ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Στραβόλαιμος

Ο Γενικός Γραμματέας
Παύλος Αρναούτης
Ακριβές Αντίγραφο

Ηρακλής Παπαϊωάννου
Διοικητικός Διευθυντής

Επισυνάπτονται:
- Ψήφισμα ΓΣ ΣΕΠ (28.01.09)
- Επιστολή προς Επιτροπή Προμηθειών Υγείας

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τα μέλη του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΥΓΕΙΑΣ στην Γενική Συνέλευση της 28ης Ιανουαρίου, 2009 ενημερώθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο, για τις εξελίξεις στο θέμα των συσσωρευμένων χρεών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και λαμβάνοντας υπόψη ότι:

- Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του ΥΥ&ΚΑ, για πληρωμή των σωρευμένων οφειλών της τελευταίας τετραετίας (2005-2008) αρχικά μέσα στο 2008, αλλά και με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της 16ης Ιανουαρίου, για άμεση εξόφληση τουλάχιστον του 30% και αποπληρωμή του υπολοίπου με Ομόλογα έως τις 30/6/2009, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει το παραμικρό.
- Οι εταιρείες μέλη του Συνδέσμου αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθότι τα Νοσοκομεία έχουν ουσιαστικά αναστείλει κάθε πληρωμή.
Αποφάσισαν:
- Να εξουσιοδοτήσουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου να κηρύξει επαναλαμβανόμενες πενθήμερες προειδοποιητικές αναστολές παραδόσεων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009, εάν δεν υλοποιηθούν οι πρόσφατες δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας στο σύνολο τους, δηλαδή:
A) Να γίνει ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ τουλάχιστον του 30% των οφειλών των Νοσοκομείων συμπεριλαμβανομένων των τιμολογίων ημερομηνίας έκδοσης 31/12/2008 και του υπολοίπου με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 30/6/2009, όπως έχει εξαγγείλει το ΥΥ&ΚΑ.
B) Να επικυρωθούν Νομοθετικά ΆΜΕΣΑ όλες οι προμήθειες (παρατάσεις & επεκτάσεις συμβάσεων, εξω-συμβατικές προμήθειες κ.λπ.) που έχουν γίνει εγγράφως μέχρι 31/12/08 και ενδεχομένως θα γίνουν μέχρι τη σωστή και πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου (3580/2007).
- Να συνεχίσουν την διαδικασία κατάθεσης αγωγών, είτε ομαδικά είτε κατά μόνας, για τη διεκδίκηση των χρονιζουσών οφειλών.
- Να προσφύγουν στα αρμόδια Κοινοτικά Όργανα με την συνδρομή των Ευρωπαϊκών Συνδέσμων EDMA και EUCOMED, για τον τρόπο εφαρμογής του ΠΔ166/03 από τα Ελληνικά Δικαστήρια.
- Να εξουσιοδοτήσουν το Διοικητικό Συμβούλιο να συντονίσει τις ενέργειες του Συνδέσμου με τις άλλες κλαδικές οργανώσεις και να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των νόμων, με στόχο την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων της υγείας και ιδιαίτερα της επίλυσης του λιμνάζοντος προβλήματος των χρεών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου, 2009

 

Επιστολή προς Επιτροπή Προμηθειών Υγείας

Προς: Επιτροπή Προμηθειών Υγείας
Αθήνα 4 Φεβρουαρίου 2009
Αρ. Πρωτ: 09-030

Θέμα: Προειδοποίηση αποχής παραδόσεων

Αξιότιμοι κύριοι,
Λόγω της συνεχιζόμενης μη υλοποίησης των επανειλημμένων εξαγγελιών του ΥΥ&ΚΑ, για την εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και επειδή πλέον τα μέλη μας έχουν περιέλθει σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας, λόγω της ουσιαστικής παύσης κάθε πληρωμής από τα Νοσοκομεία, η Γενική Συνέλευση της 28/1/09 του Συνδέσμου μας εξέδωσε το συνημμένο Ψήφισμα.
Στα μέτρα που αποφασίστηκαν περιλαμβάνεται και η πενθήμερη αναστολή των παραδόσεων προς όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ από τα 140 μέλη του Συνδέσμου, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009 και δυνατότητα επανάληψης της με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Κατά τις ημέρες της αναστολής παραδόσεων θα υπάρξει μηχανισμός ασφαλείας για τα επείγοντα περιστατικά, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, έναντι των οποίων, προφανώς, δε στρέφεται η κινητοποίηση αυτή.
Παρακαλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο των νοσοκομείων, στις παραπάνω περιπτώσεις, να επικοινωνεί γραπτώς μέσω Fax με τους προμηθευτές μέλη μας, αιτιολογώντας τους λόγους που επιβάλλουν την άμεση εκτέλεση συγκεκριμένων παραγγελιών του Νοσοκομείου. Τα μέλη μας έχουν ήδη ενημερωθεί, ώστε να μην υπάρξει καμία απολύτως επίπτωση στην αντιμετώπιση τυχόν επειγόντων περιστατικών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή, η συντεταγμένη πολιτεία θα σκύψει πάνω στο πρόβλημα εφαρμόζοντας επιτέλους τους Νόμους, πράγμα που θα οδηγήσει στην απρόσκοπτη προμήθεια των Νοσοκομείων.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Στραβόλαιμος

Ο Γενικός Γραμματέας
Παύλος Αρναούτης    
Ακριβές Αντίγραφο

Ηρακλής Παπαϊωάννου
Διοικητικός Διευθυντής

Πηγή: Δελτίο Τύπου, 10 Φεβρουαρίου 2009, Run Communication