ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημαντικές προοπτικές συνεργασίας
για την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία στη Ρωσία
(06/06/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

Σημαντική η παρουσία των ελλήνων επιχειρηματιών του φαρμάκου, μεγάλο ενδιαφέρον από τη Ρωσική πλευρά, τεράστιες οι προοπτικές συνεργασίας.

Αυτά ήταν τα συμπεράσματα από την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη που έγινε από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με επικεφαλής τον υπουργό κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Στα πλαίσια των επαφών με τους Ρώσους ομολόγους αποφασίστηκε η δημιουργία μεικτής ομάδας εργασίας με εκπροσώπους των δύο χωρών καθώς και η δημιουργία εξειδικευμένου ιστοτόπου που θα λειτουργήσει σαν πλατφόρμα επικοινωνίας και περαιτέρω σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι ενέργειες αυτές θα πλαισιωθούν από την επικείμενη υπογραφή σημαντικού μνημονίου συνεργασίας του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας με το Δήμο της Μόσχας σε θέματα ανάπτυξης, παραγωγής διακίνησης και εμπορίας φαρμάκων. Σημαντική εξέλιξη θεωρείται όμως και η επιθυμία διοργάνωσης αντίστοιχης επίσκεψης στη χώρας μας που εκφράστηκε εκ μέρους της Ρωσικής πλευράς προκειμένου να εξεταστούν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς και δυνατότητα παροχής εξειδικευμένης τεχνογνωσίας από τον ΕΟΦ και τις θυγατρικές του σε θέματα αντιμετώπισης των πλαστών φαρμάκων, μελετών βιοισοδυναμίας κα πιστοποίησης των ιατροτεχνολογικών προιόντων.
Στην ελληνική αποστολή μετείχαν εκτός από τον κ. Αβραμόπουλο, ο Γεν. Γραμματέας κος Καλογερόπουλος, οι πρόεδροι του ΕΟΦ κος Β. Κοντοζαμάνης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ κος Κ. Μπράτσος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΕΒΥΛ κος Γ. Παππούς, ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ καθ. Στριγγάρης, ο σύμβουλος του υπουργού κος. Μανώλης και ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης κος Π. Αδαμίδης, καθώς και εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας (Θ. Κωλέτης -ΜΙΝΕΡΒΑ, πρόεδρος ΠΕΦ, Θ. Τρύφων -ΕΛΠΕΝ, Γ. Παπάζογλου -ΝΟΡΜΑ, Δ. Δέμος- DEMO, Α. Μητσόπουλος και Ι. Ρασσιά - RAFARM, Τ. Βασιλόπουλος και Ε. Βασιλοπούλου- SPECIFAR , Π. Λιβάς και Μ. Κυριακίδης - ALAPIS)
Από την πλευρά του δήμου της Μόσχας, εκτός από τον δήμαρχο κο Yury Luscoff, παρευρέθησαν ο κος  Sergei Polyakov υπουργός υγείας του δήμου της Μόσχας, o κος Boris Pavlof, αναπληρωτής υπουργός βιομηχανίας του δήμου της Μόσχας, ο κος Georgi Muratov, επικεφαλής του τμήματος διεθνών οικονομικών σχέσεων του δήμου, o κος Ratataev, Γεν. Διευθυντής της επιτροπής επιστημών της Μόσχας καθώς και πλήθος εκπροσώπων ρωσικών επιχειρήσεων του χώρου του φαρμάκου.
Σε σχέση με τις διαφαινόμενες προοπτικές για συνεργασία μεταξύ των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και των επιχειρήσεων του δήμου της Μόσχας ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Κωλέτης επεσήμανε ότι
"το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς αποδεικνύει έμπρακτα ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σήμερα συγκαταλέγεται στις ποιοτικότερες βιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η περαιτέρω ανάπτυξη της εξαγωγικής μας δραστηριότητας αποτελεί μονόδρομο. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, βασισμένες στην ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων τους, εισέρχονται σε μια νέα φάση ανάπτυξης, δημιουργούν θέσεις εργασίας αναγνωρίζονται διεθνώς, εξάγουν σε περισσότερες από 60 χώρες, παράγουν με ελληνική τεχνογνωσία και δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία. Οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιώνουν τη σημαντική προσπάθεια των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών της τελευταίας πενταετίας". 

Σχετικά με τη Μόσχα
Ο πληθυσμός της Μόσχας υπολογίζεται σε 11 εκ. + 3 εκ. άνθρωποι  που μπαίνουν και βγαίνουν σε καθημερινή βάση στην πόλη. Ο προϋπολογισμός της πόλης της Μόσχας για το 2008 ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια !
Το 2007, το εξωτερικό εμπόριο της Μόσχας ανήλθε σε 86 δισ. δολάρια ενώ οι ξένες επενδύσεις σε 71 δισ. Δολάρια. Από τα 150 δισ. δολάρια που είναι τα συνολικά έσοδα του δήμου, τα 50 δισ.  τίθενται υπό τη διαχειριστική ευθύνη του δήμου, ενώ τα υπόλοιπα 100 δισ. ενισχύουν τον προϋπολογισμό της χώρας. Το 30% του ΑΕΠ της Ρωσίας, παράγεται στην περιοχή ευθύνης του δήμου της Μόσχας.