Δελτίο Τύπου

31 ΜΑΪΟΥ 2008, Βρυξέλλες
HELP ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΓΑΡΟ
ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ
(03/06/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

Παγκόσμια Ημέρα χωρίς τσιγάρο έχει καθιερωθεί η 31η Μαΐου. Οι χώρες-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας καθιέρωσαν αυτή την ημέρα το 1987 για να τραβήξουν την προσοχή όλου του κόσμου στις βλαβερές επιπτώσεις του τσιγάρου και στις αναστρέψιμες με την κατάλληλη πρόληψη θανατηφόρες ασθένειες που προκαλεί.
Η καμπάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, HELP- Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο, θα είναι παρούσα σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης με ενέργειες για την προώθηση του βασικού της στόχου: την ποινικοποίηση της χρήσης καπνού. Η "νεολαία κατά του καπνού" είναι το κεντρικό θέμα της Ημέρας χωρίς τσιγάρο 2008, στα πλαίσια μια εκδήλωσης της ευρωπαϊκής καμπάνιας HELP που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 28 Μαΐου.
Στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος κ. Βασιλείου θα συναντήσει αντιπροσώπους και μέλη του Ευρωπαϊκού Forum Νεολαίας στις 28 Μαΐου.

1. Στην Ελλάδα την 31η Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Αθήνα
Συγκεκριμένα από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 στην αρχή του πεζόδρομου της Ερμού, όπου θα στηθεί η τέντα της καμπάνιας, προσκαλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν στις μετρήσεις μονοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό.

2. Δυνατή καμπάνια στα Μέσα, στις 31 Μαΐου
Η καμπάνια HELP στοχεύει να επενδύσει σε αυτό το παγκόσμιο event το οποίο έχει σημαντική κάλυψη από τα Μέσα, έτσι ώστε να ενδυναμώσει την αναγνωσιμότητά της στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

I Google
H καμπάνια HELP και το Google ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν τους Ευρωπαίους να γνωρίσουν την Ημέρα χωρίς τσιγάρο και να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή πρόταση ζωής.
Είναι ιδιαίτερα σπάνιο το Google να συνεταιριστεί με κάποια φίρμα ή εταιρία, ακόμη και αν αυτή έχει κοινωνικό ή μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Η καμπάνια HELP θα επωφεληθεί από την επισκεψιμότητα της μηχανή αναζήτησης Google, κάνοντας έτσι πράξη το στόχο να διαδώσει ένα αντικαπνιστικό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.
Καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας ένα μήνυμα (Είναι η Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Τσιγάρο, χρειάζεστε βοήθεια?) θα εμφανίζεται κάτω από το κουτί κειμένου στη μηχανή αναζήτησης στην κεντρική σελίδα Google. Οποιοσδήποτε πατήσει επάνω στο μήνυμα θα προωθείται στην ιστοσελίδα www.help-eu.com, μέσω μιας ενδιάμεσης σελίδας.
Η ενδιάμεση σελίδα θα δίνει μια περιγραφή της Παγκόσμιας Ημέρας χωρίς τσιγάρο και το λόγο ύπαρξης της καμπάνιας HELP. Σημαντικό θα είναι ότι μπορεί κάποιος να κατεβάσει ένα interactive τεστ για να μετρήσει πόσο εξαρτημένος είναι στο τσιγάρο. Αυτή η υπηρεσία θα βοηθήσει τις ενδιαφερόμενες ομάδες να γνωρίσουν περισσότερα για την καμπάνια HELP και την υποστήριξη που προσφέρει.

IΙ Youtube
Αποκλειστικά στην ιστοσελίδα Youtube με ταινιάκια HELP
Ο δεύτερος "συνεργάτης" είναι η πιο διαδεδομένη πύλη video στην Ευρώπη και θα αναπτύξει τη μέγιστη διαδραστικότητα μεταξύ των ταινιών Help και των χρηστών-επισκεπτών. Τα σποτάκια θα βρίσκονται 24 ώρες στην κεντρική σελίδα youtube και δεν θα υπάρχουν κυλιόμενες διαφημίσεις, έτσι ώστε η προβολή να είναι συνεχής στο 100%. Τη μεγαλύτερη απήχηση σε αυτή την ενέργεια θα έχουν οι χώρες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο internet, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελβετία που μαζί συγκεντρώνουν τα ? περίπου του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού στο διαδίκτυο.

IΙΙ Ιστοσελίδες του MTV
Σε όλες τις χώρες μέλη αποκλειστικότητα της καμπάνιας HELP
Η παρουσία της καμπάνιας HELP στα sites του MTV θα μεγιστοποιήσει την απήχησή της. Οι νεαροί Ευρωπαίοι μπορούν να έρθουν πιο κοντά στα μηνύματα της καμπάνιας, τα οποία θα εμφανίζονται σαν επισκέψιμα banners και web videos.

3. Nicomarket
Mια νέα καμπάνια διάδοσης του αντικαπνιστικού μηνύματος μέσω mail (viral seeding campaign) λανσάρεται στις 23 Μαΐου με 4 καινούρια films. Οι νεαροί μπορούν να μεταδώσουν το μήνυμα και τις ταινίες στους φίλους τους. Ο στόχος είναι να ενσωματωθούν οι χρήστες internet στην καμπάνια δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια "σκυταλοδρομία" μηνυμάτων και να τραβήξουν την προσοχή των υπολοίπων προς την καμπάνια. Μια ανάλογη δυνατή καμπάνια έγινε και τον Οκτώβριο του 2007 στοχεύοντας τους νέους. 4 ταινίες δημιουργήθηκαν για να γνωστοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος, κατευθύνοντας τους χρήστες σε ένα ψεύτικο online κατάστημα www.nicomarket.com

Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Νεολαίας
H Eυρωπαϊκή Oργάνωση Nεολαίας αντιπροσωπεύει: περισσότερες από 90 Eθνικές Eπιτροπές Nεολαίας και Διεθνείς-μη κυβερνητικές Nεανικές Oργανώσεις. Eίναι η μεγαλύτερη νεανική οργάνωση στην Eυρώπη που εκπροσωπεί τη φωνή της νεολαίας και φέρνει κοντά περισσότερους από 10 εκατομμύρια νέους από όλη την Eυρώπη. (www.youthforum.org)
To 2006 και 2007, η Οργάνωση συμμετείχε στην καμπάνια HELP - Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο με πολλές τοπικές ενέργειες και με το Ευρωπαϊκό Νεανικό Μανιφέστο.
Το Μανιφέστο είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς συμπερασμάτων σχετικά με τη νομοθεσία για το κάπνισμα που συστάθηκαν από την Οργάνωση, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις μέλη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (www.help-eu.com)

ΗELP-Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο
H καμπάνια HELP της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής έχει στόχο να πείσει τους πολίτες να μην αρχίσουν ή να σταματήσουν το κάπνισμα, με μια τηλεοπτική καμπάνια και διάφορες προωθητικές ενέργειες και στις 27 χώρες μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

To Δεκέμβριο του 2007 η καμπάνια πήρε το βραβείο "European Excellence Award" (Ευρωπαϊκό Βραβείο Αριστείας) στην κατηγορία "Δημόσια Υγεία.
Τα δελτία τύπου, τα press kit, τα λογότυπα και οι εικόνες μπορούν να γίνουν download από την ιστοσελίδα www.help-eu.com Login: help- Password: pressdesk