ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ευρωπαϊκή Σύσταση για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών
έναντι του ροταϊού στην Ευρώπη
(03/06/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

Με το εμβόλιο έναντι του ροταϊού πρέπει να «θωρακιστούν» όλα τα υγιή παιδιά.

Τη σύσταση αυτή έκαναν εμπειρογνώμονες Ευρωπαϊκής Εταιρίας Παιδιατρικών Λοιμώξεων (ESPID) και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παιδιατρικών Λοιμώξεων που διεξήχθη πρόσφατα στην Αυστρία.
«Ο ροταϊός αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό», δήλωσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Tampere της Φινλανδίας και εκ των βασικών συντακτών των συστάσεων Dr. Timo Vesikari. Η σύσταση δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου από την Journal of Paediatric Gastroenterology and Nutrition.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή, «ο εμβολιασμός προσφέρει υψηλή προστασία έναντι οποιασδήποτε γαστρεντερίτιδας συμπεριλαμβανομένης και της σοβαρής μορφής της που οφείλεται σε ροταϊό». Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο νοσούν 3,6 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, από τα 23,6 εκατομμύρια που κατοικούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Παιδιατρικών Λοιμώξεων κ. Δημήτρης Καφετζής : «Η Ευρωπαϊκή σύσταση αποτελεί εξαιρετικό νέο. Ο μαζικός εμβολιασμός στην Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει την επιβάρυνση που προκαλεί κάθε χειμώνα η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό καθώς και να οδηγήσει στην πρόληψη αυτής της ασθένειας στα παιδιά».
Οι ευρωπαίοι επιστήμονες οι οποίοι έκαναν την παραπάνω σύσταση στοχεύουν στη μείωση της νοσηρότητας και της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης που σχετίζεται με την ασθένεια από ροταϊό.
Ο ροταϊός που «πλήττει» τα περισσότερα παιδιά μικρής ηλικίας, μπορεί να προκαλέσει στους πάσχοντες σοβαρή διάρροια και έμετο ενώ δεν είναι λίγα τα παιδιά που οδηγούνται στο Νοσοκομείο για νοσηλεία.
Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί, αφού η πάθηση, η οποία όταν εκδηλώνεται προκαλεί άγχος στους γονείς, μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα εμβόλια που διατίθενται είναι αποτελεσματικά, έχουν καλό προφίλ ασφαλείας και μπορούν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του υπάρχοντος Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας
Οι συστάσεις των ευρωπαίων ειδικών για τον εμβολιασμό των παιδιών έναντι του ροταϊού έχουν ως ακολούθως:
- Ο εμβολιασμός έναντι του ροταϊού συστήνεται για όλα τα υγιή παιδιά στην Ευρώπη. Τα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο και την πρόληψη της γαστρεντερίτιδας από ροταϊό και της νοσηλείας των παιδιών.
- Το εμβόλιο για τον ροταϊό μπορεί να συμπεριληφθεί σε όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εμβολιασμού, αφού μπορεί να χορηγηθεί είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα παιδιατρικά εμβόλια.
- Η πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του ροταϊού πρέπει να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 12 εβδομάδων. Ο εμβολιασμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την ηλικία των 6 μηνών.
Όπως επισημαίνουν, ο ροταϊός αποτελεί τη βασικότερη αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας (διάρροια και έμετος). Έρευνα που διεξήχθη σε νοσοκομεία της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Μεγάλης Βρετανίας διερεύνησε την επιβάρυνση που προκαλεί η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό σε παιδιά κάτω των 5 ετών κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου 19 μηνών.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ροταϊός ευθύνεται για το 56,2% των νοσηλειών σε νοσοκομεία και το 32,8% των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών λόγω οξείας γαστρεντερίτιδας.
Η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και το 18% των περιστατικών συμβαίνει σε παιδιά κάτω των 6 μηνών. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι 53% των παιδιών που νοσηλεύονται με γαστρεντερίτιδα από ροταϊό είναι ηλικίας 6 μηνών και λιγότερο. Προηγούμενες μελέτες, που έχουν γίνει και στην Ελλάδα, έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα.