ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19/05/2008
Χειρουργικές επεμβάσεις ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματοποιηθούν με τις παραδοσιακές μεθόδους,
είναι δυνατές σήμερα με τη Ρομποτική Τεχνολογία
(02/06/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Έλληνας ασθενής που έπασχε από διαφραγματοκήλη και η κλινική του κατάσταση έκανε σχεδόν αδύνατη την «ανοιχτή» επέμβαση, χειρουργήθηκε με τη μέθοδο της ρομποτικής.
Η τεχνογνωσία των Ελλήνων χειρουργών σε σύνθετες ρομποτικές επεμβάσεις συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ξένων επιστημόνων, που έρχονται στην Ελλάδα να εκπαιδευθούν. Η ρομποτική χειρουργική είναι γεγονός για τη χώρα μας από το Σεπτέμβριο του 2006, που το πρώτο Σύστημα Ρομποτικής da Vinci ξεκίνησε να λειτουργεί στο Ιατρικό Αθηνών. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 350 επεμβάσεις και έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 20 Έλληνες ρομποτικοί χειρουργοί. Παράλληλα, η ρομποτική εφαρμόζεται σε ολοένα και περισσότερα θεραπευτικά πεδία προσφέροντας πολλά οφέλη στους ιατρούς και τους ασθενείς, με πιο πρόσφατο τον τομέα της χειρουργικής της παχυσαρκίας.
Οι ιδιότητες της ρομποτικής χειρουργικής αλλά και η τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες ρομποτικοί χειρουργοί, δίνουν την ελπίδα για λιγότερο επώδυνες, αναίμακτες και πιο ασφαλείς επεμβάσεις ακόμη και σε ιδιαίτερα σύνθετες περιπτώσεις ασθενών.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη χώρα μας με τη μέθοδο της ρομποτικής μια πολύ απαιτητική επέμβαση διαφραγματοκήλης. Ο ασθενής, ετών 42, είχε υποστεί στο παρελθόν σειρά επεμβάσεων με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να μην αντέχει περαιτέρω καταπόνηση, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη θεραπεία με χειρουργική ανοιχτή ή λαπαροσκοπική επέμβαση. Επρόκειτο για ασθενή με γιγαντιαία διαφραγματοκήλη, στην οποία το στομάχι και μεγάλο τμήμα του παχέος εντέρου είχαν μετατοπιστεί στο μεσοθωράκιο. Χάρη στην ελάχιστα επεμβατική ρομποτική τεχνική όμως, που προξενεί το μικρότερο δυνατό τραύμα και εξασφαλίζει μηδενική απώλεια αίματος, η επέμβαση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και ο ασθενής έλαβε εξιτήριο μόλις 2 ημέρες μετά. Την επέμβαση πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής, Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο πρώτος Έλληνας χειρουργός που εκπαιδεύθηκε και πραγματοποίησε τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Ομάδες καθηγητών χειρουργών από την Τουρκία και τη Σερβία, παρακολουθούν ρομποτική χειρουργική στην Ελλάδα για εκμάθηση
Τόσο η συγκεκριμένη επέμβαση, όσο και άλλες επεμβάσεις ρομποτικού γαστρικού bypass και τοποθέτησης δακτυλίου στομάχου, αποτέλεσαν αφορμές να επισκεφθούν την Ελλάδα ομάδες καθηγητών χειρουργών από την Τουρκία και τη Σερβία, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους στη ρομποτική τεχνολογία.
Επικεφαλής της τουρκικής ομάδας ήταν ο Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής του Florence Nightinjale Hospital της Κωνσταντινούπολης, Dr. Cenjiz Dibekoglou, ενώ η ομάδα των Σέρβων αποτελούνταν από τον Αν. Δ/ντη του Ινστιτούτου Μαιευτικής & Γυναικολογίας της κεντρικής Κλινικής της Σερβίας και μέλος της Βασιλικής Ιατρικής Επιτροπής, Dr. Aleksandar Ljubic και το Διευθυντή της Μονάδας Γενικής και Λαπαροσκοπικής Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου "Dragisa Misovic", Dr. Dobre Bajec. Οι Σέρβοι καθηγητές ήρθαν στη χώρα μας με πρωτοβουλία της ΑΒΥ Πριγκίπισσας Αικατερίνης. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης αναφέρει για την πραγματοποίηση σύνθετων ρομποτικών επεμβάσεων και τη συνεργασία του με ξένους συναδέλφους: «Πίστεψα από την πρώτη στιγμή πως, η ρομποτική χειρουργική είναι μια μέθοδος που βοηθά εμάς τους χειρουργούς να ξεπεράσουμε τα ανθρώπινα όριά μας και να προσφέρουμε μοναδικά οφέλη στους ασθενείς μας. Πριν συμπληρώσει δύο χρόνια εφαρμογής στη χώρα μας, το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτουμε έχει αποδείξει πως με τη ρομποτική γίνονται δυνατά και πράγματα που θεωρούσαμε αδύνατα. Και βέβαια το πιο σημαντικό είναι πως μπορούμε να δώσουμε ελπίδα σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολα προβλήματα, χωρίς να τους ταλαιπωρούμε οργανικά και ψυχολογικά. Όσο για την παρουσία των Τούρκων και Σέρβων συναδέλφων μας, είναι ιδιαίτερα τιμητική. Επιβεβαιώνει ότι, η τεχνογνωσία των Ελλήνων ρομποτικών είναι υψηλού επιπέδου και μας δίνει την ευκαιρία ουσιαστικής συνεργασίας με συναδέλφους από άλλες χώρες επ' ωφελεία των ασθενών μας».

 

Ακολουθεί παράρτημα με πληροφορίες για τη ρομποτική χειρουργική

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Τι είναι και τι προσφέρει η ρομποτική χειρουργική
Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την πιο πρόσφατη, επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής. Πραγματοποιείται με το Σύστημα da Vinci®, το πρώτο και μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο, σύστημα ρομποτικής χειρουργικής.

Λειτουργία του Συστήματος ρομποτικής χειρουργικής da Vinci®
Ο χειρουργός κάθεται σε μια κονσόλα μέσα στη χειρουργική αίθουσα και από απόσταση χειρίζεται τέσσερις βραχίονες στους οποίους βρίσκονται τα χειρουργικά εργαλεία. Τα εργαλεία αυτά εισάγονται πρώτα με μικροτομές λίγων χιλιοστών στο σώμα του ασθενούς από τη χειρουργική ομάδα (δεν πραγματοποιείται μεγάλη τομή στο σώμα).
Στη συνέχεια, έχοντας τρισδιάστατη εικόνα από την κονσόλα, ο χειρουργός κινεί με ειδικά χειριστήρια τους βραχίονες. Κάθε βραχίονας είναι συνδεδεμένος με ένα χειρουργικό εργαλείο και στον κεντρικό βραχίονα βρίσκεται η κάμερα. Στους βραχίονες χρησιμοποιείται η τεχνολογία Endo Wrist - πρόκειται για εύκαμπτους καρπούς τους οποίους ο χειρουργός μπορεί να λυγίζει και να γυρίζει όπως τον καρπό του ανθρώπινου χεριού και με μεγαλύτερη ακόμη ευελιξία. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί τα χέρια του αλλά και πεντάλ για να ελέγχει την κάμερα, να ρυθμίζει την εστίαση και να προσαρμόζει τη θέση των βραχιόνων του ρομπότ.
Το da Vinci® διαθέτει επίσης ένα σύστημα φακών τρισδιάστατης απεικόνισης, το οποίο μεγενθύνει το χειρουργικό πεδίο έως και 15 φορές, διευρύνοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες της ανθρώπινης όρασης και επιτρέποντας στον χειρουργό να κάνει λεπτομερείς, ακριβείς και πιο σταθερές κινήσεις.

Εφαρμογές ρομποτικής χειρουργικής
Το Σύστημα da Vinci® δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, τόσο σε ενδοσκοπικές εγχειρήσεις, που πραγματοποιούνται σήμερα με συμβατικούς τρόπους, όσο και σε δύσκολες περιπτώσεις «ανοιχτών» επεμβάσεων που μετατρέπονται σε ενδοσκοπικές επεμβάσεις «ρουτίνας».
Παράλληλα, καθιστά δυνατή την εφαρμογή μεθόδων σε ειδικότητες χειρουργικής στις οποίες μέχρι πρόσφατα αυτό δεν ήταν δυνατό, καλύπτοντας πολλές ειδικότητες όπως: γενική λαπαροσκοπική χειρουργική, ουρολογία, γυναικολογική χειρουργική, καρδιοχειρουργική - θωρακοχειρουργική (ολική ενδοσκοπική εγχείριση μοσχεύματος bypass στεφανιαίας αρτηρίας), αγγειοχειρουργική (αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής), επεμβάσεις νοσογόνου παχυσαρκίας (γαστρικό bypass, δακτύλιος LAP-BAND), παιδιατρική χειρουργική.

Οφέλη της ρομποτικής τεχνολογίας για τον χειρουργό
- Απόλυτη οπτική: Το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da VinciR, βελτιώνει την αντίληψη του βάθους, προσφέροντας στους χειρουργούς τρισδιάστατη εικόνα. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα μεγένθυσης του χειρουργικού πεδίου για πολύ ακριβείς και λεπτομερείς κινήσεις. Ενδεικτικά, τα αγγεία που έχουν μέγεθος χιλιοστού εμφανίζονται στο μέγεθος ενός μολυβιού.
- Απόλυτη ακρίβεια χειρουργικών χειρισμών: Στο ρομποτικό σύστημα χρησιμοποιούνται μικρότερα εργαλεία από αυτά που χρησιμοποιούνται στη λαπαροσκοπική χειρουργική και έχουν τη δυνατότητα περιστροφής έως και 360[ο], με αποτέλεσμα να παρέχουν άριστη πλαστικότητα, ακρίβεια και σταθερότητα κινήσεων. Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα στο χειρουργό να προσεγγίσει απρόσιτα μέχρι σήμερα σημεία κατά τη διάρκεια της επέμβασης με απόλυτη ασφάλεια.
- Ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα του ασθενούς: Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από τομές λίγων χιλιοστών, που αποτρέπουν τη μεγάλη απώλεια αίματος και το τραύμα στο σώμα.

Οφέλη της ρομποτικής τεχνολογίας για τον ασθενή
Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος του Συστήματος προσφέρει στον ασθενή πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μικρότερη διάρκεια αναισθησίας, μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης ή απώλειας αίματος, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και της δυσφορίας, σημαντική μείωση της περιόδου νοσηλείας καθώς και γρήγορη ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, παράλληλα με ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι η Plus Medica
H PLUS MEDICA ΕΠΕ είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος του Ρομποτικού Χειρουργικού συστήματος da VinciR στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2003 στην Αθήνα και δραστηριοποιείται στο χώρο παροχής ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, στους τομείς της καρδιοχειρουργικής, της αγγειοχειρουργικής και της ενδοαγγειακής χειρουργικής, της επεμβατικής ακτινολογίας, της ουρολογίας, της γυναικολογίας, και της γενικής χειρουργικής.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.plusmedica.gr