Οι φιλανθρωπικές δωρεές του ομίλου GSK το 2007
έφτασαν τα €362 εκατομμύρια
(27/05/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 
Η GlaxoSmithKline ανακοίνωσε σήμερα ότι παγκοσμίως το 2007 ενίσχυσε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες με το ποσό των €362 εκατομμυρίων, ποσό ανερχόμενο περίπου στο 4% των προ-φόρων κερδών της εταιρίας (ο μέσος όρος του FTSE 100 αγγίζει περίπου το 1%). Οι δωρεές θεραπείας με αλβενδαζόλη στο πλαίσιο του προγράμματος της εταιρίας για την καταπολέμηση της Λεμφικής Φιλαρίασης (γνωστής και ως ελεφαντίαση) ανήλθαν σε αξία στα €18 εκατομμύρια, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό θεραπειών που έχει προσφέρει η GSK στα 10 χρόνια που έχει δεσμευτεί στο πρόγραμμα, σε περίπου 750 εκατομμύρια. 
Σχολιάζοντας τα μεγέθη αυτά ο JP Garnier, Διευθύνων Σύμβουλος της GlaxoSmithKline, δήλωσε: “Επιθυμία μου είναι η GSK να συμβάλλει σε παγκόσμιες λύσεις υγείας, όχι μόνο μέσω των φαρμάκων και εμβολίων μας, αλλά και μέσω των προγραμμάτων μας για την προστασία της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού μας έργου. Αυτό το αίσθημα είναι βαθιά ριζωμένο στη δραστηριότητά μας και δεν αποτελεί απλά ένα αθροιστικό πλεονέκτημα, είτε αφορά την καταπολέμηση της Λεμφικής Φιλαρίασης, την υποστήριξη κέντρων για τον ιό HIV, είτε την αντιμετώπιση της ελονοσίας ή την πρόληψη του διαβήτη. Οι συνεργασίες μας προσφέρουν πολύ περισσότερα από μια χείρα βοηθείας, αλλάζουν τις ζωές και τις προοπτικές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.”
Η GSK υποστηρίζει προγράμματα υγείας και εκπαίδευσης σε περισσότερες από 100 χώρες, μέσω δωρεών φαρμάκων και μακροπρόθεσμων συνεργασιών που προσφέρουν οικονομική και ουσιαστική υποστήριξη. Η επένδυση €362 εκατομμυρίων περιλαμβάνει δωρεές προϊόντων ανερχόμενες σε €288 εκατομμύρια, προσφορές μετρητών ύψους €52 εκατομμυρίων και άλλες δωρεές σε είδος, όπως εξοπλισμό ανερχόμενες σε €4 εκατομμύρια. Τα έξοδα διαχείρισης και υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών ανήλθε σε €18 εκατομμύρια.

Τα €288 εκατομμύρια από τις δωρεές προϊόντων περιλάμβαναν:
- Τη συνέχιση του προγράμματος καταπολέμησης της Λεμφικής Φιλαρίασης στο οποίο η GSK από το 1998 έχει δωρίσει περίπου 750 εκατομμύρια θεραπείες με αλβενδαζόλη. Το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο η GSK συμμετέχει για 10ο έτος συνεργαζόμενη με τον ΠΟΥ και άλλους φορείς, έχει σκοπό να καταπολεμήσει τη Λεμφική Φιλαρίαση έως το 2020.
- €19 εκατομμύρια ανθρωπιστικών δωρεών προϊόντων για  τις πλέον πενόμενες κοινωνίες και τις προσπάθειες διεθνούς περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένου του κυκλώνα στο Μπαγκλαντές, των πλημμύρων στο Μεξικό και των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Η GSK προσφέρει σημαντικές ποσότητες ποιοτικών φαρμάκων μέσω θεσμοθετημένης διαδικασίας ανταπόκρισης σε κρίσεις.
- €249 εκατομμύρια που προσφέρθηκαν μέσω Προγραμμάτων Υποστήριξης Ασθενών (Patient Assistance Programs - PAP) για ασθενείς με χαμηλό εισόδημα στις Η.Π.Α. Η GSK προσφέρει €0,6 εκατομμύρια την ημέρα σε φάρμακα που προορίζονται για ασθενείς που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για τις συνταγές τους. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικό περιβάλλον σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες όπως: αναπνευστικά, ψυχιατρικά, νευρολογικά, μεταβολικά και καρδιαγγειακά.  

Δωρεές μετρητών ύψους €52 εκατομμυρίων που προσφέρονται μέσω συνεργασιών με εκατοντάδες φιλανθρωπικούς οργανισμούς
Περίπου €25 εκατομμύρια δόθηκαν σε παγκόσμια και τοπικά προγράμματα υγείας. Με την οικονομική ενίσχυση της GSK, η Κοινοπραξία για την Ελονοσία (Malaria Consortium) υλοποιεί το πρόγραμμα "Κινητοποίηση για την Ελονοσία" που στοχεύει στην ενίσχυση της ενημέρωσης και την κινητοποίηση πόρων για τη θανατηφόρα αυτή ασθένεια. Για 15η χρονιά, το πρόγραμμα της GSK Θετική Δράση για τον HIV και το AIDS πρόσφερε αποτελεσματικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, πρόληψης και περίθαλψης σε 19 χώρες. Το πρόγραμμα PHASE της GSK (Εκπαίδευση για Προσωπική Υγιεινή) συνεχίζει να αναπτύσσεται προσεγγίζοντας μισό εκατομμύριο παιδιά σχολικής ηλικίας σε 12 χώρες, βοηθώντας στην πρόληψη διαρροϊκών ασθενειών μέσω του καλύτερου πλυσίματος των χεριών.  
Δωρεές αξίας €14 εκατομμυρίων στήριξαν προγράμματα εκπαίδευσης, που περιλαμβάνουν επιστημονική εκπαίδευση και αλφαβητισμό. Μέσω του προγράμματος Crest Star Investigators, παιδιά σχολικής ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μετά το σχολείο επιστημονικές δραστηριότητες σε κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο στόχος είναι η προσέγγιση 5.000 σχολείων και 55.000 παιδιών έως το 2010. Το πρόγραμμα της GSK "Η Επιστήμη το Καλοκαίρι" δίνει τη δυνατότητα σε 6.000 παιδιά στη Φιλαδέλφεια, στις Η.Π.Α., να συμμετέχουν σε πειράματα που λαμβάνουν μέρος σε βιβλιοθήκες. Η GSK συνεχίζει να υποστηρίζει το Ινστιτούτο για Ανταγωνιστικό Ανθρώπινο Δυναμικό (Institute for a Competitive Workforce), έναν επιχειρηματικό σύλλογο με μέλη από το Business Civic Leadership Center του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο σκοπός του είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης και η δημιουργία ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού για το μέλλον.

Επιπλέον των δωρεών, οι εργαζόμενοι της GlaxoSmithKline συνέβαλαν με περισσότερα από €4,5 εκατομμύρια σε φιλανθρωπίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α. μέσω προγραμμάτων προσφοράς που έχουν οργανωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Πολλοί από αυτούς επένδυσαν χρόνο και δεξιότητες σε τοπικές συνεργασίες. Περισσότερες πληροφορίες για τις προσφορές και δραστηριότητες της GSK σχετικά με άλλους τομείς κοινωνικής ευθύνης δημοσιεύονται σήμερα στην Αναφορά Κοινωνικής Ευθύνης της GSK στο www.gsk.com


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η κοινωνική προσφορά της GlaxoSmithKline στην Ελλάδα κατά το 2007

Μία από τις θεμελιώδεις αρχές της εταιρίας είναι η ενεργή συμμετοχή και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Στο πλαίσιο αυτό, και το περασμένο έτος η εταιρία επένδυσε για την στήριξη και πραγματοποίηση πρωτοβουλιών που ανταποκρίνονται τόσο σε παγιωμένες όσο και σε έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν.

¶μεση υποστήριξη των πυρόπληκτων περιοχών το καλοκαίρι του 2007
Η GSK Ελλάδος συμμετέχοντας ενεργά στην πανελλήνια κινητοποίηση βοήθειας στα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών και στην επιχείρηση ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν, ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες των πληγέντων περιοχών παρέχοντας δωρεάν όσα φάρμακα αιτήθηκαν από τα νοσοκομεία των περιοχών αυτών.
Η GlaxoSmithKline δώρισε ?24.500 στην Ελληνική μη κερδοσκοπική οργάνωση PRAKSIS για την χρηματοδότηση πλάνου δράσεων για τις περιοχές Πελοποννήσου και Ευβοίας, το οποίο περιλαμβάνει την ενημέρωση εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που πιθανόν να παρουσιάσουν τα παιδιά των περιοχών που επλήγησαν καθώς και πρόγραμμα αναδάσωσης στην Εύβοια με την συμμετοχή των εργαζομένων της εταιρίας. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι της GSK Ελλάδος συγκέντρωσαν το συνολικό ποσό των ?2.500 το οποίο ενίσχυσε η εταιρία με το αντίστοιχο πόσο των ?2.500 για την αγορά σχολικού υλικού της Unicef το οποίο διανεμήθηκε από ομάδα εργαζομένων της εταιρίας σε 8 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στην περιοχή της Πελοποννήσου την 1 Οκτωβρίου 2007.

10ήμερο Θεραπευτικό Πρόγραμμα στο Barretstown της Ιρλανδίας
Η GlaxoSmithKline αποτελεί ιδρυτικό μέλος και τον μεγαλύτερο χορηγό του Προγράμματος της θεραπευτικής κοινότητας Barretstown στην Ιρλανδία όπου φιλοξενούνται παιδιά ηλικίας από 7 έως 17 ετών που πάσχουν από καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά που συμμετέχουν να επανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να θωρακίσουν τον ψυχολογικό τους κόσμο με δύναμη και αυτοπεποίθηση.
Το 2007, η GlaxoSmithKline Ελλάδος υποστήριξε το 10ήμερο θεραπευτικό ταξίδι 15 παιδιών του Ιδρύματος Φλόγα ηλικίας 9-14 χρόνων και των στενών συγγενών τους στο Barretstown Camp στην Ιρλανδία. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με δραστηριότητες, εγκεκριμένες από ψυχολόγους βοηθώντας τα να ενισχύσουν την αυτο-εκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους καθώς και να επανακτήσουν τη χαμένη παιδικότητά τους.

Εθελοντική Αιμοδοσία
Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς, η εταιρία συνέχισε και το 2007 το πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας σε συνεργασία με το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς». Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία τράπεζας αίματος από τους υπαλλήλους της εταιρίας που προορίζεται για ασθενείς που το χρειάζονται καθώς και για υπαλλήλους της GSK σε περίπτωση ανάγκης.
Το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της GlaxoSmithKline Ελλάδος δεν περιορίζεται στα παραπάνω, καθώς η εταιρία με ιδιαίτερη ευαισθησία στηρίζει και ενισχύει ευάλωτες κοινωνικά ομάδες παιδιών και εφήβων όπως τους νοσούντες από χρόνια πάθηση, εκείνους που δεν είχαν την τύχη να γνωρίσουν τους γονείς τους, καθώς και εκείνους που υπέστησαν κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής. Επιπλέον υποστηρίζουμε μια σειρά Ιδρυμάτων  όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», τα «Χωριά SOS», το «Περιβολάκι», το Ίδρυμα Φλόγα και το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, οργανώνοντας ψυχαγωγικές εκδρομές και χρηματικές δωρεές για την κάλυψη των αναγκών τους. Τέλος, οι εργαζόμενοι της GlaxoSmithKline με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αίσθημα εθελοντισμού προσφέρουν Χριστουγεννιάτικα δώρα και είδη ενδυμασίας στα παραπάνω ιδρύματα καθώς και  επισκέψεις στο ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων.