ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 5 Μαΐου 2008

Βρογχικό Άσθμα - Μια νόσος που μπορεί να ελεγχθεί (09/05/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

- 500.000 περίπου Έλληνες πάσχουν από βρογχικό άσθμα

- Πάνω από το 40% των ασθενών θεωρούν ότι το άσθμα τους δεν ελέγχεται καλά, ενώ πάνω από το 50% δηλώνουν περιορισμούς στη φυσική τους δραστηριότητα

- Οι διεθνείς οδηγίες τονίζουν: Η πλειονότητα των ασθματικών ασθενών μπορούν και πρέπει να ζουν μια απολύτως φυσιολογική ζωή

- Το Γ.Ν.Ν.Θ.Α. Σωτηρία εγκαινιάζει το άρτια εξοπλισμένο Κέντρου Άσθματος, το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη αντιμετώπιση και ενημέρωση των ασθματικών ασθενών

- Το μήνυμα για τους ασθενείς με άσθμα είναι:
Μπορείς να ελέγξεις το άσθμα σου.
Μάθε περισσότερα, ζήσε μια φυσιολογική ζωή

Το βρογχικό άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Περίπου 300 εκατομμύρια άτομα πάσχουν σε όλο τον κόσμο και η συχνότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι μισό εκατομμύριο παιδιά και ενήλικες έχουν άσθμα. Δικαιολογημένα, λοιπόν, το άσθμα χαρακτηρίζεται μία από τις σύγχρονες επιδημίες που έχουν εμφανιστεί στον κόσμο, με οδυνηρές συνέπειες σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ελλάδα φάνηκε ότι το 43% των ασθενών θεωρούν ότι το άσθμα τους δεν ελέγχεται καλά, πάνω από το 50% δηλώνουν περιορισμούς στη φυσική τους δραστηριότητα, ενώ 20-30% δηλώνουν περιορισμούς στις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Με την κατάλληλη ωστόσο φαρμακευτική αγωγή, το βρογχικό άσθμα μπορεί να ελεγχθεί, έτσι ώστε ο ασθενής να ζει μια φυσιολογική ζωή χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισμό των δραστηριοτήτων του.
Το άσθμα είναι μια νόσος που επηρεάζει όχι μόνο το κοινωνικό σύνολο, αλλά και επιβαρύνει οικονομικά τις υπηρεσίες υγείας. Στοιχεία από διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι το μέσο ετήσιο κόστος του άσθματος στην Ευρώπη ανέρχεται περίπου στα 17,7 δις ευρώ!! Το κόστος αυτό αφορά, κατά κύριο λόγο, δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης ενώ η φαρμακευτική θεραπεία αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους. Το κόστος αντιμετώπισης της πάθησης στη χώρα μας φαίνεται να αγγίζει τα 88 εκατ. ευρώ. Απαιτείται λοιπόν έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική παρέμβαση στο άσθμα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τον έλεγχο της νόσου και την ελάττωση του κόστους υγείας.
Σήμερα εγκαινιάστηκε στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α. Σωτηρία το Κέντρο Άσθματος, μια σπουδαία πρωτοβουλία του Νοσοκομείου Σωτηρία με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη αντιμετώπιση και ενημέρωση των ασθματικών ασθενών, προσφέροντας πλήρη και εξειδικευμένη κάλυψη των αναγκών τους σε έναν άρτια εξοπλισμένο χώρο.
Στο Κέντρο Άσθματος υπάρχει πλέον η δυνατότητα περαιτέρω ενδελεχούς ελέγχου των ασθματικών ασθενών με ειδικές εξετάσεις, ενώ εντός του λειτουργεί επίσης τμήμα βραχείας θεραπείας όπου χορηγούνται νεότερα ρυθμιστικά φάρμακα, όπως για παράδειγμα μια καινοτόμος θεραπευτική προσέγγιση, που στοχεύει την ανοσοσφαιρίνη E (IgE), το υποκείμενο αίτιο του καταρράκτη της φλεγμονής που προκαλεί την εκδήλωση των κρίσεων και των συμπτωμάτων του άσθματος. Τέλος, στο Κέντρο Άσθματος λειτουργεί σχολείο άσθματος στο οποίο μικρές ομάδες ασθενών και των οικογενειών τους ενημερώνονται για το άσθμα, τα αίτια που το προκαλούν και τούς σωστούς τρόπους αντιμετώπισης.
Στo πλαίσιo της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματoς (6 Μαΐου), όπως έχει θεσμοθετηθεί από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (GINA), την Παγκόσμια Πρωτοβουλία ενάντια στις Χρόνιες Αναπνευστικές Παθήσεις (GARD) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημία του άσθματος, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει την Πολιτεία, τους γιατρούς και το κοινό για τη νόσο.
Εκ μέρους του Δ.Σ και της Επιστημονικής Επιτροπής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».
Υπό την αιγίδα της ομάδας άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Τι είναι το Κέντρο Άσθματος στο ΝΝΘΑ Σωτηρία
Για τη καλύτερη και εξειδικευμένη αντιμετώπιση των ασθματικών ασθενών, ειδικά ιατρεία άσθματος λειτουργούν καθημερινά (Δευτέρα - Πέμπτη) στο πλαίσιο των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων του ΝΝΘΑ Σωτηρία. Στα ιατρεία αυτά συμμετέχουν ιατροί εξειδικευμένοι στο άσθμα, με μετεκπαιδεύσεις σε ειδικά κέντρα του εξωτερικού και υπάρχει δυνατότητα για πλήρη διερεύνηση και τακτική παρακολούθηση του άσθματος σε συνεργασία με τα εργαστήρια λειτουργικού ελέγχου της αναπνοής και πυρηνικής ιατρικής, το αιματολογικό, βιοχημικό, ορολογικό εργαστήριο και το αλλεργιολογικό τμήμα. Στο Κέντρο Άσθματος, έναν άρτια εξοπλισμένο χώρο, υπάρχει πλέον η δυνατότητα περαιτέρω ενδελεχούς ελέγχου των ασθματικών ασθενών με ειδικές εξετάσεις (προκλητά πτύελα, μέτρηση ειδικών δεικτών φλεγμονής, έλεγχος ατοπίας, κτλ). Εντός του κέντρου λειτουργεί επίσης τμήμα βραχείας θεραπείας όπου χορηγούνται σύγχρονα φάρμακα (π.χ. θεραπεία με αντι-IgE σε ασθενείς με σοβαρό ατοπικό άσθμα, νεότερα φάρμακα υπό την έγκριση του ΕΟΦ), ενώ οι ασθενείς βρίσκονται κάτω από συνεχή ιατρική και νοσηλευτική παρακολούθηση. Τέλος, στο Κέντρο Άσθματος λειτουργεί σχολείο άσθματος στο οποίο μικρές ομάδες ασθενών και των οικογενειών τους ενημερώνονται για το άσθμα, τα αίτια που το προκαλούν και τούς σωστούς τρόπους αντιμετώπισης. Το σχολείο δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο για ενημέρωση αλλά και για συζήτηση ανάμεσα στο γιατρό και τους ασθενείς όπως και συζήτηση ανάμεσα στους ασθενείς και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.
Για ραντεβού στο ιατρείο άσθματος,  μπορούν να χρησιμοποιηθούν το τηλέφωνο 1535 καθώς και το τηλέφωνο 210 7763666.
Για το σχολείο άσθματος ισχύουν τα τηλέφωνα 210 7763666 και 210 7781720.
Ιατροί Κέντρου Άσθματος: Νίκη Γεωργάτου, Μίνα Γκάγκα, Ελευθέριος Ζέρβας, Πέπη Μιχαλοπούλου, Πέτρος Μπακάκος, Χάρη Μπιτσάκου, Γεωργία Παυλάκου
Νοσηλεύτρια: Γιώτα Ντούλια Γραμματεία: Ελένη ΜωραΐτουΈλεγχος του Άσθματος

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας του Άσθματος 2008, μια επέτειο ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης που διοργανώνει η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (Global Initiative for Asthma, GINA), είναι «Μπορείς να Ελέγξεις το Άσθμα Σου». Η Εκτελεστική Επιτροπή της GINA επέλεξε αυτό το θέμα για να τονίσει ότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες του άσθματος και, ότι με την κατάλληλη διάγνωση, εκπαίδευση και θεραπεία, η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από άσθμα μπορούν να επιτύχουν και να διατηρήσουν καλό έλεγχο της νόσου τους. Όταν το άσθμα είναι υπό έλεγχο, οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική και δραστήρια ζωή.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διαχείριση και Πρόληψη του Άσθματος (2007) της GINA, ο έλεγχος του άσθματος σημαίνει ότι ένα άτομο με άσθμα:
- Δεν έχει κανένα (ή έχει ελάχιστα) συμπτώματα άσθματος.
- Δεν ξυπνάει καθόλου τη νύχτα λόγω του άσθματος.
- Δεν έχει καθόλου (ή έχει ελάχιστη) ανάγκη χρήσης «ανακουφιστικών» φαρμάκων.
- Είναι ικανό να εκτελέσει φυσιολογικές σωματικές δραστηριότητες και ασκήσεις.
- Έχει φυσιολογικά (ή σχεδόν φυσιολογικά) αποτελέσματα στην εξέταση της λειτουργίας των πνευμόνων [Μέγιστη Εκπνευστική Ροή (PEF) και Ταχέως Εκπνεόμενος Όγκος Αέρος στο πρώτο δευτερόλεπτο (FEV1)].
- Δεν έχει καμία (ή έχει πολύ σπάνια) κρίση άσθματος.

Πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη πάσχουν από άσθμα, και η νόσος αυτή συνεπάγεται ένα βαρύ φορτίο για τα άτομα, τις οικογένειες και τις κοινωνίες. Η έκθεση Global Burden of Asthma Report, μια συλλογή δημοσιευμένων δεδομένων για τον επιπολασμό και τις επιπτώσεις του άσθματος ανά τον πλανήτη που δημοσιεύτηκε την Παγκόσμια Ημέρα του Άσθματος 2004, δείχνει ότι ο έλεγχος του άσθματος συχνά αποτυγχάνει και ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια για τον έλεγχο του άσθματος ανά τον κόσμο.

Ανεπαρκής Έλεγχος του Άσθματος
Η κατάλληλη μακροπρόθεσμη διαχείριση του άσθματος θα επιτρέψει στους περισσότερους ασθενείς να επιτύχουν καλό έλεγχο της νόσου τους. Κι όμως η έκθεση Global Burden of Asthma Report τεκμηριώνει ότι, σε πολλές περιοχές ανά τον πλανήτη, αυτός ο στόχος συχνά δεν επιτυγχάνεται:

1. Νοσηλείες, επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά και άλλες μορφές επείγουσας περίθαλψης τυχαίνουν όταν κάποιος δεν ελέγχει το άσθμα του. Αν και τα ποσοστά αυτών των επισκέψεων σε γιατρούς εν γένει αυξάνονται καθώς αυξάνεται ο επιπολασμός του άσθματος, η πολύ υψηλή αναλογία ανθρώπων με άσθμα που απαιτούν τέτοια περίθαλψη σε πολλές χώρες αποτελεί μια ένδειξη ότι η έλλειψη ελέγχου είναι γενικευμένη.
- Στη Δυτική Ευρώπη, για παράδειγμα, ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους με άσθμα χρειάστηκε να επισκεφτεί τα επείγοντα περιστατικά ή να λάβει μη-προγραμματισμένη επείγουσα περίθαλψη το προηγούμενο έτος.
- Ένα στα πέντε παιδιά στο Ισραήλ με άσθμα επισκέπτεται τα επείγοντα περιστατικά κάθε χρόνο και ένα στα δέκα χρειάζεται νοσηλεία.
- Στην περιοχή της Κίνας/ Ταϊβάν/ Μογγολίας, το ένα τρίτο των ανθρώπων με άσθμα απαιτούν επείγουσα περίθαλψη, επισκέψεις σε μονάδες επειγόντων περιστατικών ή νοσηλεία για το άσθμα.
- Στη Βόρεια Αμερική, το 40% των ασθενών με άσθμα χρειάστηκαν τέτοια περίθαλψη το προηγούμενο έτος.
2. Ο ανεπαρκής έλεγχος του άσθματος φαίνεται επίσης στον περιορισμένο τρόπο ζωής που βιώνουν ορισμένοι πάσχοντες από άσθμα. Στην Αίγυπτο, για παράδειγμα, έως και ένα στα τέσσερα παιδιά με άσθμα απουσιάζει τακτικά από το σχολείο λόγω ανεπαρκούς ελέγχου του άσθματος.
3. Οι θάνατοι από άσθμα αποτελούν την τρανή μα και τραγική απόδειξη ότι το άσθμα δεν ελέγχεται. Σύμφωνα με την έκθεση Global Burden of Asthma Report, η πλειονότητα των θανάτων από άσθμα σε ορισμένες περιοχές του κόσμου μπορούν να αποτραπούν.

Τι Στέκεται Εμπόδιο στον Έλεγχο του Άσθματος;
Αν και οι φραγμοί στον έλεγχο του άσθματος ποικίλουν από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή ανά τον κόσμο, η έκθεση Global Burden of Asthma Report εντοπίζει αρκετές περιπτώσεις:
- Διάγνωση
Σε ορισμένους ανθρώπους με συμπτώματα άσθματος μπορεί ποτέ να μην διαγνωσθεί το άσθμα κι έτσι δεν έχουν την ευκαιρία να θεραπευτούν σωστά και να ελέγχουν τη νόσο τους. Διάφοροι παράγοντες όπως η ανεπαρκής πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, η πλημμελής αναγνώριση από το υγειονομικό προσωπικό, η έλλειψη ενημέρωσης μεταξύ των ασθενών και η επικάλυψη των συμπτωμάτων του άσθματος με εκείνα άλλων παθήσεων συμβάλλουν στη μη - διάγνωση του άσθματος αρκετές φορές σε περιοχές όπως τα Βαλτικά κράτη, η Μέση Ανατολή, η Νότια Ασία, η Κίνα/ Ταϊβάν/ Μογγολία και η Ανατολική, η Δυτική και Νότια Αφρική.

- Αντιμετώπιση
Τα εμπόδια που συνδέονται με την αντιμετώπιση είναι αυτά που αναφέρονται συχνότερα στην έκθεση Global Burden of Asthma Report, και τα οποία παρατηρούνται με τη μία ή τη δείνα μορφή σε σχεδόν όλες τις περιοχές του πλανήτη:
Α. Το υψηλό κόστος των φαρμάκων σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς με άσθμα στις Βαλτικές χώρες, τα Βαλκάνια/ την Τουρκία/ τον Καύκασο/ στην περιοχή των νησιών της Μεσογείου, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, την Ανατολική και τη Δυτική Αφρική και άλλες περιοχές μπορεί να μη λαμβάνουν επαρκή φαρμακευτική περίθαλψη για να ελέγξουν τη νόσο τους. Στην Τουρκία, το κόστος ενός έτους θεραπείας για ένα άτομο με άσθμα μέτριας επιμονής ισούται περίπου με το μισό μηνιαίο μισθό μιας νοσοκόμας ενώ στη Συρία, είναι μεγαλύτερο από το μηνιαίο μισθό μιας νοσοκόμας.
Β. Σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν φάρμακα για το άσθμα, όπως περιοχές στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία, την Κεντρική Αμερική και τη Βόρεια, Δυτική και Ανατολική Αφρική.
Γ. Η θεραπεία που δεν ακολουθεί τις τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές μπορεί να εμποδίσουν τον έλεγχο του άσθματος, για παράδειγμα, στο Η.Β./ Ιρλανδία, τη Δυτική Ευρώπη, την Κίνα/ Ταϊβάν/ Μογγολία, την Κεντρική Αμερική, την Καραϊβική και τη Δυτική και Ανατολική Αφρική. Υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις πρακτικές συνταγογράφησης σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου ακόμα και όταν το κόστος δεν αποτελεί εμπόδιο μπορεί να εξακολουθεί να θεραπεύεται πλημμελώς.
Δ. Η ανεπαρκής χρήση εισπνεόμενων γλυκοκορτικοστεροειδών για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του άσθματος αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, της Καραϊβικής και της Δυτικής Αφρικής. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή στους πνεύμονες των ασθενών με άσθμα και αποτελούν κλειδί στον έλεγχο της πάθησης.
Ε. Μια ευρύτερη έλλειψη πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη περιορίζει τη θεραπεία και τον έλεγχο του άσθματος σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια/ η Τουρκία/ ο Καύκασος/ τα νησιά της Μεσογείου, η Ανατολική Ευρώπη, η Ρωσία, η Κεντρική Ασία και το Πακιστάν, η Νότια Ασία, η Νότια Αφρική και η Κίνα. Αυτή η έλλειψη πρόσβασης μπορεί να οφείλεται σε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες ή μπορεί να αποτελεί ζήτημα λιγοστών υποδομών και ανεπαρκών μεταφορικών μέσων, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές.
- Εκπαίδευση
Οι άνθρωποι με άσθμα μπορεί να μην κατανοούν με ποιον τρόπο να χρησιμοποιούν τα φάρμακά τους σωστά ή μπορεί να μην κατανοούν έννοιες όπως ο έλεγχος του άσθματος και πότε χρειάζεται να ζητήσουν βοήθεια για ένα επιδεινούμενο άσθμα που θα τους βοηθούσε να διαχειριστούν την πάθησή τους αποτελεσματικά. Οι εσφαλμένες αντιλήψεις για το άσθμα και τη θεραπεία του είναι ευρέως διαδεδομένες σε περιοχές μεταξύ των οποίων η Νοτιανατολική Ασία, η Κεντρική Ασία και το Πακιστάν, η Ανατολική Ευρώπη, το Η.Β./ Ιρλανδία, η Βορειοανατολική Ασία και η Ρωσία.
- Περιβαλλοντική Υγεία
Η αποφυγή παραγόντων κινδύνου που προκαλούν συμπτώματα άσθματος αποτελεί μια σημαντική στρατηγική για τη βελτίωση του ελέγχου. Εντούτοις, σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι άνθρωποι με άσθμα μπορεί να είναι εκτεθειμένοι σε συνθήκες όπως εξωτερική ή εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, καπνός τσιγάρου ή χημικά στην εργασία που επιδεινώνουν το άσθμα τους.

Βελτίωση του Ελέγχου
Η έκθεση Global Burden of Asthma Report επίσης απαριθμεί μια σειρά περιπτώσεων στις οποίες η βελτίωση του ελέγχου του άσθματος μειώνει το φορτίο της νόσου αυτής. Για παράδειγμα:
- Τα μειούμενα ποσοστά θνησιμότητας στο άσθμα τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αποδοθεί στην αυξημένη χρήση εισπνεόμενης θεραπείας με γλυκοκορτικοστεροειδή σε περιοχές συμπεριλαμβανομένης της Σκανδιναβίας, του Η.Β./ Ιρλανδίας, της Δυτικής Ευρώπης και της Αργεντινής. Στη Νοτιανατολική Ασία, η αυξημένη χρήση εισπνεόμενων γλυκοκορτικοστεροειδών έχει οδηγήσει σε μείωση της βαρύτητας του άσθματος.
- Οι εθνικές εκστρατείες για το άσθμα στην Φινλανδία και άλλες Σκανδιναβικές χώρες, το ΗΒ, την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία και αλλού έχουν μειώσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα του άσθματος. Αυτά τα προγράμματα συχνά περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά μέρη που απευθύνονται και στους επαγγελματίες του κλάδου της υγείας και στο ευρύτερο κοινό.

Μια στρατηγική για την επίτευξη και τη διατήρηση του ελέγχου του άσθματος περιγράφεται στην Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διαχείριση και Πρόληψη του Άσθματος της GINA. Η στρατηγική απαιτεί τέσσερα αλληλοσυνδεόμενα θεραπευτικά μέρη:
- Ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ασθενούς και ιατρού.
- Αναγνώριση και μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου.
- Αξιολόγηση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση του άσθματος.
- Διαχείριση ασθματικών εξάρσεων.

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, το άσθμα θεραπεύεται βήμα προς βήμα για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί ο έλεγχος της νόσου. Τα φάρμακα αυξάνονται όταν το άσθμα δεν ελέγχεται και σταδιακά μειώνονται όταν επιτυγχάνεται καλός έλεγχος και διατηρείται για κάποιο διάστημα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΘΜΑΤΟΣ 2008
Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος 2008, χορηγός και οργανώτρια της οποίας είναι η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (Global Initiative for Asthma, GINA), θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου 2008, ως συνεργασία μεταξύ ομάδων ιατρών και εκπαιδευτών για το άσθμα, προκειμένου να αυξηθεί η επίγνωση για το άσθμα και να βελτιωθεί η καταπολέμηση της ασθένειας παγκοσμίως.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος για το 2008 είναι: «Μπορείς να Ελέγξεις το Άσθμα Σου». Οι φετινές εκδηλώσεις εστιάζονται και φέτος στο αισιόδοξο θέμα που είχε παρουσιαστεί στην Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος 2007, δίνοντας έμφαση στον έλεγχο του άσθματος όπως καθορίζεται στις τελευταίες εκδόσεις των κατευθυντήριων οδηγιών της GINA.
Ο έλεγχος του άσθματος αποτελεί το στόχο της θεραπείας και μπορεί να επιτευχθεί στην πλειονότητα των ασθενών που πάσχουν από άσθμα με την κατάλληλη διαχείριση.  Ένα άτομο ελέγχει το άσθμα του όταν:
- Δεν έχει καθόλου (ή έχει ελάχιστα) συμπτώματα άσθματος
- Δεν ξυπνάει τη νύχτα λόγω του άσθματος
- Δεν έχει (ή έχει ελάχιστη) ανάγκη να χρησιμοποιήσει φάρμακα «ανακούφισης»
- Μπορεί να κάνει τις συνηθισμένες σωματικές δραστηριότητες και ασκήσεις
- Έχει κανονικά (ή σχεδόν κανονικά) αποτελέσματα εξετάσεων όσον αφορά τη λειτουργία των πνευμόνων [Μέγιστη Εκπνευστική Ροή (PEF) και Ταχέως Εκπνεόμενος Όγκος Αέρος στο πρώτο δευτερόλεπτο (FEV1)]
- Δεν έχει καθόλου (ή έχει πολύ σπάνιες) κρίσεις άσθματος.

Στην Παγκόσμια Στρατηγική Διαχείρισης και Πρόληψης Άσθματος της GINA καθορίζεται ένα πλάνο για την επίτευξη και διατήρηση ελέγχου του άσθματος. Το πλάνο αυτό εμπεριέχει τέσσερις αλληλοσχετιζόμενες προϋποθέσεις για τη θεραπεία:
- Ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ασθενούς και ιατρού
- Αναγνώριση και μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου
- Αξιολόγηση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση του άσθματος
- Διαχείριση ασθματικών εξάρσεων.

Με τη στρατηγική αυτή το άσθμα αντιμετωπίζεται βήμα προς βήμα για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί ο έλεγχος της ασθένειας. Η φαρμακευτική αγωγή αυξάνεται όταν το άσθμα δεν είναι υπό έλεγχο και μειώνεται σταδιακά μόλις επιτευχθεί και διατηρηθεί ένας καλός έλεγχος για μια χρονική περίοδο.
Η εστίαση της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος 2008 στο θετικό μήνυμα «Μπορείς να Ελέγξεις το Άσθμα Σου» θα παροτρύνει κυβερνήσεις, ιατρούς, ασθενείς και το ευρύ κοινό να εργαστούν μέσα στο πλαίσιο των δικών τους συστημάτων υγείας για να βελτιώσουν τον έλεγχο του άσθματος.
Οι δραστηριότητες της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος 2008, πολλές από τις οποίες θα στοχεύουν στην αναγνώριση και χρήση ευκαιριών για τη βελτίωση του ελέγχου του άσθματος, θα καθοριστούν από κάθε χώρα.  Ορισμένα παραδείγματα είναι:
- Αφίσες, πίνακες διαφημίσεων, αυτοκόλλητα, άρθρα εφημερίδων και ραδιοφωνικές διαφημίσεις που να προβάλλουν το μήνυμα «Μπορείς να Ελέγξεις το Άσθμα Σου» και τους τρόπους επίτευξης του ελέγχου του άσθματος

- Μουσικές συναυλίες για την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος 2008 με εμφανίσεις από ανθρώπους της περιοχής που πάσχουν από άσθμα, οι οποίοι θα παίζουν ξύλινα και χάλκινα πνευστά όργανα
- Απονομή βραβείων για καλλιτεχνικές δημιουργίες, αθλητικούς διαγωνισμούς και επιτεύγματα που συντελέστηκαν με τη σωστή αντιμετώπιση του άσθματος
-
Κλινικές και ιατρικές εκθέσεις για να επιστήσουν την προσοχή στο άσθμα και να παρέχουν πληροφορίες για την επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου του άσθματος.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος το 1998 γιορτάστηκε σε περισσότερες από 35 χώρες σε συνδυασμό με την πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη Άσθματος που έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Έκτοτε η συμμετοχή αυξάνεται σε κάθε Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, και η ημέρα αυτή έχει γίνει μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για το άσθμα παγκοσμίως.

Η GINA προτρέπει τους ανθρώπους και τις ομάδες  που οργανώνουν δραστηριότητες για την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος να υποβάλουν τα σχέδιά τους προς δημοσίευση στα Κεντρικά Γραφεία της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος και στην ιστοσελίδα της GINA (http://www.ginasthma.org/WADInYourCountry.asp).  Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του εντύπου πληροφόρησης που θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.ginasthma.org/ActivityForm.asp

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος 2008:
http://www.ginasthma.org/WADIndex.asp

Συμβουλές και πηγές για την οργάνωση δραστηριοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος:
http://www.ginasthma.org/ActivityPlanning.asp

Πληροφορίες για τα ΜΜΕ σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος:
http://www.ginasthma.org/Pressroom.asp

Επιστημονικές/ ιατρικές πληροφορίες για την εκπαίδευση, την πρόληψη και τη διαχείριση του άσθματος:
Μπορείτε να κατεβάσετε τις κατευθυντήριες οδηγίες της GINA
καθώς και άλλα έγγραφα που είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση http://www.ginasthma.org/GuidelinesResources.asp