Ισχυρή αντιική αποτελεσματικότητα για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C (26/03/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Το R1626, ένα από τα νέα υπό έρευνα φάρμακα της Roche για την ηπατίτιδα C (HCV), επιδεικνύει πολλά υποσχόμενη αντιική αποτελεσματικότητα όταν χορηγείται σε συνδυασμό με το PEGASYSR (πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη άλφα -2α (40KD)) και COPEGUSR (ριμπαβιρίνη), σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη του Ήπατος (American Association for the Study of the Liver - AASLD) στη Βοστόνη. Μετά από 4 εβδομάδες θεραπείας με τον τριπλό συνδυασμό, ο ιός της ηπατίτιδας C δεν μπορούσε πλέον να ανιχνευθεί μέχρι και στο 81% των ασθενών με λοίμωξη HCV. Οι ασθενείς που λάμβαναν τον τριπλό συνδυασμό παρουσίασαν μια μέση μείωση του ιικού φορτίου της τάξης του 5,2 log10 σε σχέση με το όριο βάσης, επιδεικνύοντας μια ισχυρή και γρήγορη ιολογική απόκριση.
Το R1626 ανήκει σε μια κατηγορία αντιικών, που ονομάζονται αναστολείς πολυμεράσης, τα οποία διερευνώνται σε συνδυασμό με την καθιερωμένη θεραπεία, την πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη και τη ριμπαβιρίνη. Η ελπίδα είναι ότι αυτός ο ισχυρός συνδυασμός θα αυξήσει τον αριθμό των ασθενών που καταφέρνουν να αποβάλουν τον ιό της ηπατίτιδας C από τον οργανισμό τους και να θεραπευτούν από την ασθένεια.

Παρουσίαση έλλειψης αντίστασης
Το R1626 παρουσιάζει επίσης ένα υψηλό φραγμό στην ανάπτυξη αντίστασης, σύμφωνα με μία άλλη παρουσίαση που έγινε στο συνέδριο. Δεν παρατηρήθηκε αντίσταση στο R1626 κατόπιν εντατικών δοκιμών είτε για 2 εβδομάδες θεραπείας με το R1626 ως μονοθεραπεία, είτε για 4 εβδομάδες, σε ασθενείς που ελάμβαναν το R1626 σε συνδυασμό με την καθιερωμένη θεραπεία.
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης φάσης ΙΙa δείχνουν ότι το R1626 επιφέρει σημαντικό αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη α-2α και ριμπαβιρίνη», δήλωσε ο Δρ. Paul Pockros (Κλινική Scripps, Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια), βασικός ερευνητής της μελέτης. «Η συνεργιστική αντιική επίδραση του R1626, σε συνδυασμό με την έλλειψη αντίστασης, σημαίνει ότι το R1626 μπορεί να καταστεί μια καταπληκτική αντιική επιλογή θεραπείας για ασθενείς με ηπατίτιδα C, αν μπορεί να καθοριστεί ένα ασφαλές και αποδεκτό σχήμα δοσολογίας στις μελλοντικές κλινικές μελέτες».