Παράδοση διακήρυξης «Σταματήστε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας»
στον υπουργό Υγείας στο πλαίσιο Ημερίδας που διοργάνωσε ο ΟΕΚΚ σε συνεργασία με την ECCA
(07/03/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου (ΟΕΚΚ) «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ» σε συνεργασία με την ECCA (European Cervical Cancer Association) διοργάνωσαν Ημερίδα με τίτλο «Κάνε την έξυπνη κίνηση, σκέψου την πρόληψη» με στόχο την ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η Ημερίδα, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διεξήχθη στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας με την υποστήριξη της GlaxoSmithkline. Την Ημερίδα παρακολούθησαν τα μέλη των Γυναικείων Συλλόγων της χώρας, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διακεκριμένες προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.
Κατά την έναρξη των εισαγωγικών ομιλιών, η κα Μανιώ Κορλέτη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΕΚΚ, παρουσίασε τη νέα διευρυμένη εκστρατεία ενημέρωσης που υλοποιείται σε ολόκληρη την Ελλάδα με τίτλο «Κάνε την έξυπνη κίνηση, σκέψου την πρόληψη» και αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του ΟΕΚΚ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Παθολογίας Τραχήλου & Κολποσκόπησης, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της GlaxoSmithkline.
Την ECCA εκπροσώπησε ο κος Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Α' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Α.Π.Θ., Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στους στόχους της ECCA που προωθούν ενεργά το μαζικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου και υπογράμμισε το γεγονός ότι σήμερα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί με το εμβόλιο εναντίον του καρκίνου και το μοριακό τεστ για πληθυσμιακό έλεγχο. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη της άμεσης κάλυψης των εμβολίων από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί το δεύτερο συχνότερο καρκίνο παγκοσμίως σε γυναίκες κάτω των 45 ετών και συγχρόνως είναι ο μόνος καρκίνος που μπορεί να προληφθεί 100%.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπογράμμισε ότι «η κυκλοφορία αυτού του εμβολίου, σε δύο μάλιστα μορφές, που η πρώτη κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους και η δεύτερη πριν από λίγο καιρό, έφερε την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ένα βήμα μπροστά, ένα στάδιο νωρίτερα. Από τη δευτερογενή πρόληψη που βασιζόταν στην έγκαιρη διάγνωση με το test Παπανικολάου, στην πρωτογενή πρόληψη που επιτυγχάνεται με την καταπολέμηση του αιτίου, χάρη στον εμβολιασμό».
Στη συνέχεια, η κα Κωρλέττη παρέδωσε την κοινή Διακήρυξη που υιοθέτησαν ο ΟΕΚΚ και η ECCA στον υπουργό Υγείας και η οποία μόλις μέσα σε ένα μήνα συγκέντρωσε 400 υπογραφές από μέλη Γυναικείων Συλλόγων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φορείς υγείας και διακεκριμένες προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Μέσα από τη Διακήρυξη όλοι οι υπογράφοντες ζητούν από την Πολιτεία:
- Να καθιερώσει εκτεταμένα προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και την προστασία από αυτόν.
- Nα υποστηρίξει την εφαρμογή οργανωμένων και αποτελεσματικών προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου (τεστ Παπανικολάου) που σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό των γυναικών αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο προστασίας από τη νόσο.
- Να εξασφαλίσει την άμεση και ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στα εμβόλια κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μέσω του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού και της άμεσης και ενιαίας κάλυψής τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Να καθιερώσει συστήματα συνεχούς παρακολούθησης της πορείας των προγραμμάτων ελέγχου και εμβολιασμού και της προόδου στην εφαρμογή τους για την καταπολέμηση της νόσου, καθώς και τη δημοσιοποίησή τους σε ετήσια βάση.
Ο κος Γιώργος Κατζουράκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GlaxoSmithKline, της εταιρείας που υποστηρίζει για 2η χρονιά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, χαιρέτησε την πρωτοβουλία, έδωσε έντονη έμφαση στο θέμα της πρόληψης και προέτρεψε όλους τους παρευρισκομένους φορείς να μεταφέρουν το μήνυμα της πρόληψης στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.
Ο κύκλος της επιστημονικής ενημέρωσης ξεκίνησε με την παρουσίαση του κ. Εμμανουήλ Διακομανώλη, Καθηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης. Ο κ. Διακομανώλης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων μαζικού ελέγχου τα οποία βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των προκαρκινικών αλλοιώσεων, στους λόγους που στηρίζουν την εισαγωγή του εμβολίου HPV, αλλά και στην ανάγκη συνδυασμού προγραμμάτων εμβολιασμού με οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου.
Ο Ευάγγελος Παρασκευαΐδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου και Καθηγητής Μαιευτικής / Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην παρουσίασή του αναφέρθηκε σε αποτελέσματα έρευνας που αναφέρουν ότι η θεραπεία που ακολουθείται μέχρι σήμερα για την απομάκρυνση των προκαρκινικών αλλοιώσεων μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, περιγεννητική νοσηρότητα, ακόμη και θνησιμότητα. Για την αποφυγή ανάλογων σοβαρών προβλημάτων υγείας στις Ελληνίδες γυναίκες, ο κ. Παρασκευαΐδης τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού σε συνδυασμό με την εφαρμογή και εξέλιξη προγραμμάτων μαζικού ελέγχου.
Το λόγο για τη συνέχεια πήρε ο καθηγητής κ Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας, ο οποίος τόνισε ότι « για να υπάρχει προστασία σε μια κοινωνία από ένα εμβόλιο πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού, ενώ για ικανοποιητική προστασία, το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει εμβόλιο ρουτίνας και όχι επιλεκτικά σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Υπογραμμίζοντας την παρούσα κατάσταση στη χώρα μας, ο κ. Κωνσταντόπουλος επεσήμανε την απόφαση της 5ης Οκτωβρίου 2007 σύμφωνα με την οποία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εισηγήθηκε να γίνεται εμβολιασμός ρουτίνας στα κορίτσια 12-15 ετών ενώ θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να καλυφθούν και οι ηλικίες 16-25 ετών με την προσέγγιση στις συγκεκριμένες ομάδες να ξεκινάει μέσα από τα σχολεία».