ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Όμιλος Δημητριακών NESTLÉ® πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας (11/02/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και ακαδημαϊκούς υποδέχθηκε ο Όμιλος Δημητριακών NESTLÉ® στο πλαίσιο της 3ης ετήσιας Ανοιχτής Ημερίδας για την Παχυσαρκία και τη Διατροφή, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2008, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, καταξιωμένοι επιστήμονες, όπως ο Ιωάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, εστίασαν στον καίριο ρόλο της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής στην πρόληψη και καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα υπήρξε η εισήγηση του εξέχοντα καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κ. Αντώνη Ζαμπέλα, ο οποίος τόνισε την αποδεδειγμένη, βάσει εκτεταμένων μελετών, αξία των δημητριακών ολικής άλεσης στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και της παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής τόνισε ότι «... έμφαση πρέπει να δίνεται στην αλλαγή αυτού που ονομάζεται «δυτικού τύπου δίαιτα» και «δυτικού τύπου ζωή» προς μια διατροφή η οποία να χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φυτικών τροφίμων, δημητριακών, φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ελαιόλαδου, από μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, κόκκινου κρέατος και αυγών και από μέτρια κατανάλωση αλκοόλ».
Τα δημητριακά ολικής άλεσης NESTLÉ® αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας στην υιοθέτηση μιας υγιεινής διαιτητικής συμπεριφοράς. Η καθημερινή κατανάλωσή τους, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Απόσπασμα από την ομιλία του κ. Αντώνη Ζαμπέλα, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οι νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριό της στη Βιέννη το 2007.
Είναι προφανές ότι η διατροφή παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε αυτές τις οδηγίες αναφέρεται ότι η μείωση του συνολικού λίπους της τροφής μπορεί να μην παίζει τόσο σημαντικό ρόλο αν δε συνοδεύεται από μία σημαντική μείωση των κορεσμένων και των trans (μερικώς υδρογονωμένων) λιπαρών οξέων. Από την άλλη μεριά, επιδημιολογικές έρευνες υπέδειξαν ότι η αντικατάσταση κορεσμένων (ζωικών) από μονοκακόρεστα (ελαιόλαδο) και ω-6 πολυακόρεστα (σπόροι, ξηροί ανάλατοι καρποί, μαλακές μαργαρίνες, φυτικά έλαια) λιπαρά οξέα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ενώ σε κλινικές μελέτες παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης ορού και συμβαμάτων όταν κορεσμένα αντικαταστάθηκαν από ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Το εικοσιπετενοϊκό και το εικοσιδυοεξιενοϊκό οξύ (ιχθυέλαια) έχουν ευεργετικές δράσεις στα επίπεδα τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης, στον καρδιακό ρυθμό και σε παράγοντες που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Η πρόσληψη χοληστερόλης από την τροφή θεωρείται ότι έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα λιπιδίων ορού. Όσον αφορά στην πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, υπάρχουν τώρα δεδομένα από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που υποδεικνύουν μία αρνητική συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως και κινδύνου στεφανιαίας νόσου.
H μειωμένη θνησιμότητα λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ προέρχεται κυρίως από μειωμένη θνητότητα από στεφανιαία νόσο, μία σχέση η οποία δικαιολογείται από τη δράση του αλκοόλ στα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης, στο γλυκαιμικό έλεγχο (επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) και στα επίπεδα ινωδογόνου. Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν μεγάλες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η εθελοντική πρόσληψη μέτριας ποσότητας αλκοόλ έχει ευεργετική επίδραση στη θνησιμότητα και στη νοσηρότητα. Υπάρχει επίσης μία πληθώρα στοιχείων από μελέτες σε ζώα, από κλινικές μελέτες, από επιδημιολογικές μελέτες και από μετα-αναλύσεις που υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση ενώ η πρόσληψη καλίου σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικές πηγές μετάλλων, βιταμινών και φυτικών ινών. Μελέτες με παρατήρηση πληθυσμών έδειξαν την ύπαρξη αρνητικής σχέσης μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και την ύπαρξη αγγειακών εγκεφαλικών ή στεφανιαίων επεισοδίων. Όσον αφορά στη συμπληρωματική λήψη βιταμίνης Ε και βιταμίνης Α, η θέση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι ότι, μολονότι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει μία αρνητική συσχέτιση μεταξύ αυτών των βιταμινών και της καρδιακής νοσηρότητας και θνητότητας, μελέτες παρέμβασης δεν επιβεβαίωσαν αυτά τα αποτελέσματα. Από την άλλη μεριά, οι βιταμίνες Β6 και Β12, καθώς και το φυλλικό οξύ μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Όμως, οι μέχρι τώρα κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η παρατηρημένη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης δεν οδηγεί σε κάποιο όφελος όσον αφορά στα τελικά σημεία της νόσου. Οι φυτικές στερόλες και οι φυτικές στανόλες μειώνουν τα επίπεδα της ολικής -και της LDL- χοληστερόλης και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η χορήγησή τους σε υπερχοληστερολαιμικούς ασθενείς αλλά όχι για το γενικό πληθυσμό. Τέλος, η θέση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι ότι θα πρέπει να θεωρείται αφελές αν κάποιος νομίζει ότι με μία μόνο αλλαγή στο διαιτολόγιό του θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επομένως, έμφαση πρέπει να δίνεται στην αλλαγή αυτού που ονομάζεται «δυτικού τύπου δίαιτα» και «δυτικού τύπου ζωή» προς μία διατροφή η οποία να χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φυτικών τροφίμων, αδρά επεξεργασμένων τροφών, φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ελαιολάδου, από μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, κόκκινου κρέατος και αυγών και από μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό σημαίνει αλλαγή διαιτητικής συμπεριφοράς και επομένως η συμβουλευτική παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς επίσης και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, ώστε να επιτυγχάνεται ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.


Εικόνα 1: Ο κ. Αντώνης Ζαμπέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Εικόνα 2:
Στιγμιότυπο από προωθητική ενέργεια των Δημητριακών Ολικής Άλεσης Fitness της Nestle.