1ο Διεθνές Workshop Ρομποτικής Χειρουργικής από την Ιατρική Σχολή Αθηνών
και το Λαϊκό Νοσοκομείο
Η Ελλάδα γίνεται κέντρο εκπαίδευσης για τη ρομποτική χειρουργική
στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
(19/12/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Από τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008, έως και την Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1ο Διεθνές Workshop Ρομποτικής Χειρουργικής στη ΝΑ Ευρώπη από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, το Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής και την εταιρεία του Συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής da VinciR Plus Medica. Δώδεκα χειρουργοί από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Σερβία παρακολούθησαν θεωρητικά σεμινάρια και συμμετέχουν σε προγράμματα πρακτικής εξάσκησης στο πειραματικό χειρουργείο για την εφαρμογή του Συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής da VinciR σε επεμβάσεις Γενικής Χειρουργικής και Ουρολογίας.
Το Workshop πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων Ελλήνων χειρουργών, με εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στη ρομποτική χειρουργική:
- Δρ. Νικόλαος Νικητέας, Διευθυντής Σπουδών του Σεμιναρίου, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Υπεύθυνος Ρομποτικής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Λαϊκό»
- Δρ. Χρήστος Τσιγκρής, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών «Ελάχιστη Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική»
- Δρ. Δημήτρης Μαντάς, Λέκτορας Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών
- Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του «Ιατρικού Κέντρου Αθηνών»
- Δρ. Πλουμίδης Αντώνιος, Διευθυντής του Τμήματος Ουρολογίας του «Ιατρικού Κέντρου Αθηνών»
- Δρ. Κωνσταντίνος Στραβοδήμος, Επίκουρος Καθηγητής Ουρολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών
- Δρ. Θεόδωρος Διαμαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών
- Δρ. Ιωάννης Γκρινιάτσος, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών
- Δρ. Χάρης Παππής, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής της «Ευρωκλινικής Αθηνών»
- Δρ. Ιωάννης Αναστασίου, Λέκτορας Ουρολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Ο Δρ. Νικόλαος Νικητέας, Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Workshop δήλωσε σχετικά: «Όταν εγκαινιάζαμε το Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da VinciR στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Λαϊκό» στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, είχαμε ανακοινώσει την έναρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για χειρουργούς, ειδικευόμενους και φοιτητές. Μέχρι πρόσφατα η εκπαίδευση στη ρομποτική χειρουργική πραγματοποιούνταν αποκλειστικά στο εξωτερικό. Το Σεμινάριο αυτό αποτελεί το πρώτο από μια σειρά πολλών που θα ακολουθήσουν, αναδεικνύοντας την Ιατρική Σχολή Αθηνών σε ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης. Αυτό επιβεβαιώνει και έμπρακτα πως, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής και εκπαιδευτικής πρωτοπορίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Η ρομποτική χειρουργική μέθοδος αποτελεί την πιο πρόσφατη παγκοσμίως, επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής. Μεγιστοποιεί τις δυνατότητες των χειρουργών και καθιστά τις χειρουργικές επεμβάσεις λιγότερο επώδυνες, πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές για τους ασθενείς: η διαδικασία της επέμβασης είναι λιγότερο αιματηρή και με ελάχιστο τραύμα, η διάρκεια της αναισθησίας είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους, ο μετεγχειρητικός πόνος και η δυσφορία ελαχιστοποιούνται, ενώ οι ημέρες νοσηλείας μειώνονται σημαντικά και η επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές τους συνήθειες είναι πολύ σύντομη.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ» αποτέλεσε το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο εγκαταστάθηκε το Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da VinciR τον περασμένο Ιούλιο, προσφέροντας σε όλους τους Έλληνες ασθενείς τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα μεγάλα του πλεονεκτήματα, αλλά και στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας να εκπαιδευθεί στην εφαρμογή του.


Πηγή: Δελτίο τύπου, 17 Δεκεμβρίου 2008, plusmedica.