Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Όποιοι δεν εναρμονιστούν με τους νέους κανόνες
θα βρουν το υπουργείο μας απέναντί τους»
(04/02/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας του Ερευνητικού Κέντρου Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ) με θέμα: «Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων».
«Όποιοι δεν εναρμονιστούν με τους νέους κανόνες, θα βρουν το υπουργείο μας απέναντί τους. Κακές συνήθειες από το παρελθόν τελειώνουν», διεμήνυσε ο κ. Αβραμόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μητρώο θα ισχύσει 8 μήνες νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού έχουν ως εξής: «Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος σ' ένα περιβάλλον ακατάστατο, άναρχο, κατακερματισμένο. Διότι αυτή είναι η κατάσταση που γενικότερα κυριαρχεί. Και επιτρέψτε μου να σας πω, ότι κάθε άλλο παρά μας τιμά. Και δε νομίζω πως υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα η οποία να έχει αφήσει ανεξέλεγκτο το χώρο της υγείας.
Με το νέο νόμο περί Προμηθειών, που εμείς θεσπίσαμε, θωρακίζουμε τη διαφάνεια στη διοίκηση των νοσοκομείων, ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του ΕΣΥ και βέβαια προασπίζουμε το δημόσιο χρήμα, εισάγοντας συστήματα χρηστής διαχείρισης.
Με ένα κεντρικό και ορθολογικό προγραμματισμό των αναγκών, με σύνταξη μητρώων προμηθευτών και προϊόντων και αυστηρό έλεγχο, τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε επιτελικό επίπεδο, πετυχαίνουμε:
- Να διαμορφώσουμε μια σύγχρονη διαδικασία εφοδιασμού των νοσοκομείων.
- Να εξασφαλίσουμε την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
- Να εξοικονομήσουμε σημαντικότατους πόρους, τους οποίους επενδύουμε και πάλι στην υγεία.
Στην εκπόνηση του σχεδίου μας για την υγεία και στην υλοποίηση του προγραμματισμού μας, καθοριστικός είναι ο ρόλος των νέων τεχνολογιών. Τεχνολογιών που, με κορυφαίο παράδειγμα το ΕΚΕΒΥΛ, εφαρμόζουμε στο χώρο της υγείας, με ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο για το σύστημα, όσο και για όλους τους αποδέκτες των υπηρεσιών του.
Σήμερα και απόλυτα σύμφωνοι με το χρονοδιάγραμμά μας, υλοποιούμε μια από τις βασικότερες υποδομές για την ορθολογική διαχείριση της Τεχνολογίας Υγείας: Το Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων.
Η Διαφάνεια, η Αποτελεσματικότητα και το Νοικοκύρεμα είναι οι άξονες στους οποίους στηρίχθηκε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Μητρώου, που αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της νέας αρχιτεκτονικής, της νέας φιλοσοφίας των προμηθειών.
Στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας και του προγράμματός μας για τη λειτουργία του νέου συστήματος Προμηθειών, καθοριστικός είναι ο ρόλος των μητρώων προϊόντων και υπηρεσιών που το ΕΚΕΒΥΛ έχει αναλάβει να συντάξει.
Με τη σύνταξη και την έγκριση των μητρώων αυτών από το υπουργείο Υγείας, εξασφαλίζουμε την παρουσία υγιών, δυναμικών, ποιοτικών και αξιόπιστων παραγόντων προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά και βάζουμε τέλος σε πρακτικές, που και το σύστημα των προμηθειών ζημίωναν και τη δημόσια υγεία μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο.
Συνεπώς:
- Οι προμηθευτές έχουν στη διάθεσή τους μια νέα δυναμική βάση δεδομένων, διαθέσιμη μέσω του internet, για να καταχωρούν τα προϊόντα τους. Αυτά, ελεγμένα και κωδικοποιημένα αποτελούν την πολύτιμη πληροφορία της εφαρμογής, που διαρκώς θα επικαιροποιείται και θα ενημερώνεται.
- Τα πληροφοριακά συστήματα που εγκαθίστανται στα νοσοκομεία θα μπορούν, πλέον, να χρησιμοποιούν ενιαία κωδικοποίηση, με άλλα λόγια κοινή γλώσσα, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία τους στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
- Μπαίνει τάξη στις φαρμακευτικές αποθήκες των νοσοκομείων. Πριν από ένα χρόνο, βρέθηκα μπροστά σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη, όταν πραγματοποιώντας έναν αιφνιδιαστικό έλεγχο σε ένα νοσοκομείο, είδα να είναι αποθηκευμένα διάφορα φαρμακευτικά και άλλα είδη, των οποίων η πρώτη ομάδα είχε παραδοθεί προ 20 ετών! Και μεγάλη σε ποσότητα. Μπαίνει τάξη στις φαρμακευτικές αποθήκες των νοσοκομείων μας.
- Αυτοματοποιούνται οι παραγγελίες και μπορούν, επιτέλους, να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα συστήματα μηχανογράφησης των νοσοκομείων.
- Και τελικά, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα έχει πιο άμεσα τη δυνατότητα, να παρακολουθεί την εξέλιξη των δαπανών και να χαράσσει τη στρατηγική ανάπτυξης, με βάση πλέον αξιόπιστα δεδομένα.
Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζονται καλύτερες υποδομές για την παροχή υπηρεσιών υγείας που απολαμβάνει η κοινωνία, ο πολίτης. Παράλληλα, περιορίζεται σημαντικά η γραφειοκρατία, που οδηγεί σε παρενέργειες, που όλοι γνωρίζετε».