Δεκάμηνος Απολογισμός Μεταμοσχευτικής Δραστηριότητας (20/11/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Συνεχίζονται τα θετικά αποτελέσματα για τη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στη χώρα μας, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 92% το τελευταίο δεκάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2007.

Η επιτυχημένη και συνεχώς αυξανόμενη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στη χώρα μας συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.). Συγκεκριμένα, για το διάστημα από 01/01/2008 μέχρι τις 31/10/2008 σημειώθηκε αύξηση των μεταμοσχεύσεων κατά 92%, καθώς πραγματοποιήθηκαν 226 μεταμοσχεύσεις, έναντι 118 που είχαν πραγματοποιηθεί κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2007.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι αναφερθέντες δυνητικοί δότες αυξήθηκαν μόλις 8% οι αξιοποιηθέντες δότες αυξήθηκαν πολλαπλάσια, αγγίζοντας το 55%, γεγονός που δείχνει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό συναίνεσης των συγγενών των εκλιπόντων ασθενών στη δωρεά των οργάνων τους. Σημαντικό είναι επίσης ότι ενώ πέρυσι 53 δότες έδωσαν ζωή σε 118 ανθρώπους, φέτος 82 δότες έχουν δώσει ζωή σε 226 ανθρώπους.
Πολύ υψηλό ποσοστό παρουσιάζεται επίσης στις αυξήσεις των μεταμοσχεύσεων καρδιάς φτάνοντας το 200% καθώς φέτος έχουν πραγματοποιηθεί 15 μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε σχέση με τις μόλις 5 του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Παράλληλα, φέτος έχουν πραγματοποιηθεί και 3 διπλές μεταμοσχεύσεις, δύο για πάγκρεας και νεφρό και μία για ήπαρ και νεφρό, σε σχέση με το 2007 που δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία.
Από τις 226 μεταμοσχεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής μέσα στο 2008, οι 156 αφορούσαν σε μεταμοσχεύσεις νεφρού, οι 49 σε ήπαρ, οι 15 σε καρδιά, οι 3 σε πνεύμονες, οι 2 σε πάγκρεας και νεφρό και μία σε ήπαρ και νεφρό. Για ακόμη μία φορά η συμβολή των Μ.Ε.Θ. στην αύξηση των μεταμοσχεύσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, με την Αθήνα να σημειώνει το σημαντικό ποσοστό του 75% στην αξιοποίηση των αναφερθέντων δοτών, καθώς από τους 52 αναφερθέντες δυνητικούς δότες αξιοποιήθηκαν οι 39 ως δότες οργάνων και την περιφέρεια να φτάνει το 45,3% καθώς από τους 95 αξιοποιήθηκαν οι 43.
Επίσης, η συνεργασία του ΕΟΜ με χώρες του εξωτερικού έχει συμβάλλει στην αύξηση των μεταμοσχεύσεων καθώς πραγματοποιήθηκαν 7 μεταμοσχεύσεις νεφρού με μοσχεύματα προσφερθέντα από το εξωτερικό, ενώ προσφέρθηκαν από την Κύπρο και μεταμοσχεύτηκαν επίσης σε Έλληνες ασθενείς 3 μοσχεύματα καρδιάς και 2 ήπατος.
Όλη αυτή η σημαντικά θετική πορεία των μεταμοσχεύσεων δεν θα μπορούσε να σημειωθεί χωρίς την αποδοχή του κόσμου, καθώς η δεκτικότητα στην ενημέρωση και η όλο και πιο θετική στάση των πολιτών απέναντι στη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση αποτυπώνεται στα νούμερα αλλά και στις δεκάδες ζωές που σώζονται καθημερινά από την προσφορά των συνάνθρωπών μας. Σημαντικότατη εξάλλου είναι και η συμβολή και συμπαράσταση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και το προσωπικό ενδιαφέρον του Υπουργού κ. Δ. Αβραμόπουλου για το δύσκολο έργο του Ε.Ο.Μ.
Ο Ε.Ο.Μ. γνωρίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού διοργανώνει και πραγματοποιεί σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια του επιτυχημένου περσινού εορτασμού της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, το Σάββατο 1η Νοεμβρίου διοργανώθηκαν ειδικές ενημερωτικές εκδηλώσεις σε 20 σημεία του Λεκανοπεδίου. Εκπρόσωποι του ΕΟΜ, ιατροί, μεταμοσχευμένοι, ασθενείς και εθελοντές βρέθηκαν κοντά στον κόσμο για να τον ενημερώσουν, να τον ευαισθητοποιήσουν και να απαντήσουν υπεύθυνα και ουσιαστικά σχετικά με το κρίσιμο θέμα της δωρεάς Ιστών και Οργάνων και της μεταμόσχευσης. Από αυτή την προσπάθεια ενημερώθηκαν πάνω από 10.000 άτομα και εγγράφηκαν τη συγκεκριμένη ημέρα στο μητρώο των εγγεγραμμένων δωρητών του ΕΟΜ πάνω από 1000 άτομα. Συγκεκριμένα, στα 20 σημεία της Αττικής διανεμήθηκαν 100.000 αιτήσεις δωρητή οργάνων, καθώς και αναμνηστικά δώρα. Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Κηφισιάς, Γλυφάδας, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Αγίας Παρασκευής, Περιστερίου, Νέας Σμύρνης και Νέου Ηρακλείου καθώς και με τα εμπορικά κέντρα The Mall Athens και Avenue και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθηγητής Αλκιβιάδης Κωστάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: « Η επιστήμη των μεταμοσχεύσεων συνεχώς προοδεύει, χωρίς όμως τη συνεισφορά των Μ.Ε.Θ. σε δότες οργάνων, χωρίς τη συνεργασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και κυρίως χωρίς τη στήριξη του κόσμου δεν θα είχε επιτευχθεί μια τόσο σημαντική αύξηση στη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στη χώρα μας. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται την αξία της δωρεάς οργάνων, δείχνουν εμπιστοσύνη στο Σύστημα Υγείας μας και στηρίζουν το έργο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με τις πράξεις αλλά και με τις αποφάσεις τους. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας με δύναμη και αποφασιστικότητα αντλούμενη από τα ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, τα οποία, πέρα από νούμερα, στη πραγματικότητα αντιπροσωπεύουν δώρα ζωής που συμβάλλουν στη σωτηρία εκατοντάδων ασθενών συνανθρώπων μας ».

Έτος

Αναφερθέντες εγκεφαλικοί θάνατοι

Εκλιπόντες Δότες

Πτωματικές Μεταμοσχεύσεις

 

 

 

Σύνολο Μεταμ/σεων

Νεφρού

Ήπατος

Καρδιάς

Πνευμόνων

Πάγκρεας & Νεφρό

Ήπαρ & Νεφρό

2007  έως(31/10)

136

53

118

83

28

5

2

2008
έως(31/10)

147

82

226

156

49

15

3

2

1

Αύξηση τάξεως

8%

55%

92%

88%

75%

200%

50%

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) ιδρύθηκε το 1999 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με έδρα την Αθήνα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στόχος του Ε.Ο.Μ. σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι η ανάπτυξη του μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρας μας καθώς και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού γύρω από την Ιδέα της Δωρεάς Ιστών και Οργάνων με στόχο την αύξηση των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων και μυελού των οστών.



Εικόνα 1.
Περίπτερο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα


Εικόνα 2.
Περίπτερο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στον Πειραιά

Πηγή: Δελτίο τύπου ΕΟΜ, Αθήνα 11 Νοεμβρίου 2008, ICON SCS