Νεότερα δεδομένα από το Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας,
το οποίο διεξήχθη στο Βερολίνο από τις 4 έως τις 8 Οκτωβρίου 2008
(17/11/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Reuters Health
- Ανεπαρκής η αντιμετώπιση του νυχτερινού άσθματος

6 Οκτωβρίου 2008 (Βερολίνο, Γερμανία) - Δύο έρευνες στις οποίες συμμετείχαν 35.000 περίπου ενήλικες Ευρωπαίοι με άσθμα έδειξαν ότι το 94% των ασθενών ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύκτας τουλάχιστον μία φορά τον μήνα εξαιτίας των συμπτωμάτων του άσθματος ενώ τα τρία τέταρτα των ασθενών ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύκτας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, ο επιπολασμός του νυκτερινού άσθματος φαίνεται πως είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες από ότι σε άνδρες. Τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάστηκαν από ερευνητές στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Στην Ευρωπαϊκή Έρευνα Αναπνευστικής Υγείας [European Community Respiratory Health Survey (ECRHS)] συμμετείχαν περίπου 19.000 ενήλικες ηλικίας από 20 έως 55 ετών και στη Μελέτη της Αναπνευστικής Υγείας Βόρειας Ευρώπης [Respiratory Health in Northern Europe (RHINE)] συμμετείχαν περίπου 16.000 άτομα στη Σουηδία, τα οποία είχαν αρχικά λάβει μέρος στην ECRHS. Στοιχεία από τις έρευνες για το νυκτερινό άσθμα παρουσιάστηκαν από τον Δρ Christer Janson, καθηγητή πνευμονολογίας και αλλεργιολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία.
«Χρησιμοποιώντας μετρήσεις της πνευμονικής λειτουργίας ως τον χρυσό κανόνα, οι αναλύσεις των δεδομένων δείχνουν ότι ο νυκτερινός βήχας συνδέεται ελάχιστα με την υποβαθμισμένη λειτουργία των πνευμόνων και την απόφραξη των αεραγωγών», ανακοίνωσε ο Δρ Janson. «Επίσης, βλέπουμε ότι οι γυναίκες ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύκτας λόγω του βήχα πολύ συχνότερα από ότι οι άνδρες», πρόσθεσε. «Το ένα τρίτο των γυναικών αναφέρουν ότι ενοχλούνται από νυκτερινό βήχα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από των ανδρών, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, η κοινωνική τάξη και το θεραπευτικό κέντρο»
«Οι διαταραχές του ύπνου και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένουν ένα μεγάλο πρόβλημα στην περίπτωση του άσθματος, παρά τη βελτίωση των θεραπειών και της διαχείρισης των ασθενών», ανέφερε ο Δρ Janson στο Medscape Pulmonary Medicine. «Οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται στενά με τον έλεγχο του άσθματος. Παράμετροι που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η ελλιπής άσκηση, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για διαταραχές του ύπνου λόγω του άσθματος».
Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τον Δρ Janson επιβεβαιώθηκαν από τα ερευνητικά ευρήματα που ανέφερε η Δρ Monica Kraft, καθηγήτρια ιατρικής στο πανεπιστήμιο Duke, στο Durham της Βόρειας Καρολίνας.
Μια έρευνα σε 7.729 ασθματικούς εξωνοσοκομειακούς ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι το 94% των ασθενών ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύκτας τουλάχιστον μια φορά τον μήνα εξαιτίας συμπτωμάτων του άσθματος, το 74% των ασθενών ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύκτας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, το 64% τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και το 39% ξυπνούν κάθε νύκτα λόγω βήχα και συριγμού. Επίσης, το 53% των θανάτων που σχετίζονται με το άσθμα λαμβάνουν χώρα τις νυκτερινές ώρες. «Υφίσταται ένας κιρκάδιος ρυθμός που σχετίζεται με την εξεργασία της νόσου. Οι αεραγωγοί λειτουργούν καλύτερα γύρω στις 4 μμ και η κατάστασή τους χειροτερεύει γύρω στις 4 πμ», είπε η Δρ Kraft στο ακροατήριο του Συνεδρίου.
«Η χρονική στιγμή χορήγησης των θεραπειών παίζει σπουδαίο ρόλο. Η χρονοθεραπεία δεν εφαρμόζεται όσο θα έπρεπε». «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζονται πολλαπλά στάδια για να καταστούν ενεργές οι περισσότερες θεραπείες του άσθματος. Μπορεί να περάσουν μέχρι και πάνω από 6 ώρες πριν ξεκινήσει η δράση τους», εξήγησε η Δρ Kraft σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Medscape Pulmonary Medicine μετά την εισήγησή της.
Ο Δρ Janson επισήμανε τέλος ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι γυναίκες εκδηλώνουν συχνότερα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νύκτας, κυρίως βήχα, από ότι οι άνδρες. «Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης, στην ακανόνιστη εμμηνορυσία και σε εξωγενείς φυλετικές ορμόνες», δήλωσε.

Η προγεννητική έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους βλάπτει πιθανώς τους πνεύμονες
8 Οκτωβρίου 2008 (Βερολίνο, Γερμανία) - Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης υποδεικνύουν ότι οι επιβλαβείς επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να ξεκινήσουν από νωρίς στη ζωή, ακόμη και πριν τη γέννηση.
Ελβετοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αναπνευστικών προβλημάτων σε σύγκριση με βρέφη των οποίων οι μητέρες δεν είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ρύπων.
Ο Δρ Philipp Latzin και συνάδελφοί του στο πανεπιστήμιο της Βέρνης ανέφεραν τα ευρήματά τους στο 18ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας στο Βερολίνο.
Η ομάδα του Δρ Latzin διενήργησε μια πληθώρα καθιερωμένων ελέγχων πνευμονικής λειτουργίας σε 241 υγιή τελειόμηνα βρέφη ηλικίας 5 εβδομάδων. Μέτρησαν επίσης την έκθεση της μητέρας σε σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 10 μικρομέτρων (PM10), δηλ. σχεδόν το ένα έβδομο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας, καθώς και την απόσταση της οικίας και του τόπου εργασίας τους από αυτοκινητόδρομους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στα σωματίδια συμπεριλαμβάνονταν μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα μόρια, π.χ. αιθάλη, τέφρα, κονιορτός και όξινα σταγονίδια. Ορισμένα σωματίδια είναι φυσικής προέλευσης, τα περισσότερα όμως προέρχονται από καπναγωγούς εργοστασίων ή εξατμίσεις οχημάτων.
Τα βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα PM10 είχαν περισσότερο αέρα στους πνεύμονες το λεπτό σε σύγκριση με τα βρέφη από μητέρες που είχαν εκτεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα ρύπων. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα βρέφη από μητέρες που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ρύπων ανέπνεαν 48 φορές το λεπτό κατά μέσο όρο, ενώ τα βρέφη από μητέρες που είχαν εκτεθεί σε χαμηλά επίπεδα ρύπων ανέπνεαν 42 φορές το λεπτό.
Η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση «συσχετίζεται με αυξημένες αναπνευστικές ανάγκες και φλεγμονή των αεραγωγών στα νεογέννητα», συμπεραίνουν οι ερευνητές στην περίληψη του απολογισμού της μελέτης και αυτό ενδεχομένως συσχετίζεται με μακροπρόθεσμα αναπνευστικά προβλήματα.

Μελέτη δείχνει ότι φάρμακο για το άσθμα είναι ωφέλιμο για παιδιά
6 Οκτωβρίου 2008 (Reuters, Ζυρίχη) - Νέα μελέτη δείχνει ότι σκεύασμα της Novartis για την αντιμετώπιση του αλλεργικού άσθματος είναι ωφέλιμο για παιδιά ηλικίας από 6 έως 11 ετών.
Τα αποτελέσματα μιας μελέτης Φάσης ΙΙΙ σε παιδιά παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας στο Βερολίνο και η Novartis σκοπεύει να υποβάλει αιτήσεις για τη σχετική άδεια κυκλοφορίας.
Η μελέτη έδειξε ότι το σκεύασμα Xolair, ή omalizumab, μείωσε σημαντικά τις κρίσεις σε παιδιά με μέτριο έως σοβαρό επίμονο αλλεργικό άσθμα. Έπειτα από 24 εβδομάδες, τα παιδιά που έλαβαν Xolair εκδήλωσαν κατά 31% λιγότερες κλινικά σημαντικές κρίσεις σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο, ενώ σε όλη τη διάρκεια της μονοετούς μελέτης, τα παιδιά που έλαβαν το σκεύασμα εκδήλωσαν κατά 43% λιγότερες κρίσεις.
«Το Xolair ήταν γενικά ασφαλές και έγινε καλά ανεκτό στην κλινική δοκιμή, χωρίς διαφορές σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες», δήλωσε η Novartis.
Το Xolair εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2003 για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων ηλικίας 12 ετών και άνω με μέτριο έως σοβαρό επίμονο άσθμα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίθηκε για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων με σοβαρό αλλεργικό άσθμα το 2005.

 

Πηγή: Corporate Communications "Per Se", 30 Οκτωβρίου 2008