Νέα εξέλιξη στη μάχη κατά της παχυσαρκίας (04/11/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Η GlaxoSmithKline έλαβε θετική ψήφο για το alliR (ορλιστάτη 60mg) ως μη συνταγογραφούμενο βοήθημα για την απώλεια βάρους στην Ευρώπη

Λονδίνο, 24 Οκτωβρίου 2008 - Η GlaxoSmithKline (GSK) ανακοίνωσε σήμερα ότι το alli (ορλιστάτη 60mg) έλαβε θετική ψήφο ως μη συνταγογραφούμενο προϊόν, από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης (Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP). Το προϊόν προτείνεται για τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Άδεια Κυκλοφορίας του μπορεί να εγκριθεί τους ερχόμενους μήνες. Μετά την έγκριση η ορλιστάτη 60mg θα είναι το πρώτο εγκεκριμένο, κλινικά αποδεδειγμένο βοήθημα για την απώλεια βάρους, το οποίο θα διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή, σε όλη την Ευρώπη. Το προϊόν θα ενδείκνυται για ενήλικες 18 ετών και άνω με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 28kg/m2 ή μεγαλύτερο.
Ο Manfred Scheske, Πρόεδρος της GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Ευρώπης αναφέρει: "Η θετική ψήφος για την ορλιστάτη 60mg είναι ορόσημο για το προϊόν. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την πρόταση έγκρισης της CHMP, καθώς περίπου το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι, από τους οποίους το ένα τρίτο είναι παχύσαρκοι. Το alli διατίθεται στις ΗΠΑ για ένα χρόνο και έχει δοκιμασθεί από εκατομμύρια μέχρι σήμερα, βοηθώντας μια ευαίσθητη κατηγορία ανθρώπων να δυναμώσουν τις προσπάθειές τους να επιτύχουν και να διατηρήσουν την απώλεια βάρους.
Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το alli, σε συνδυασμό με μία υποθερμιδική δίαιτα, μειωμένων λιπαρών, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους 50 τοις εκατό περισσότερο από ότι θα έχανε κάποιος κάνοντας μόνο δίαιτα[1]. Δηλαδή αν κάποιος έχανε 2 κιλά με μια δίαιτα, το alli μπορεί να τον βοηθήσει να χάσει 3 κιλά. Εμποδίζει ποσοστό περίπου 25 τοις εκατό του λίπους από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε να απορροφηθεί από το πεπτικό σύστημα και να μετατραπεί σε επιπρόσθετα κιλά2. Παρέχει ένα κίνητρο περισσότερο ώστε να επιμένουμε σε μία υποθερμιδική δίαιτα, μειωμένων λιπαρών και να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής για μεγαλύτερη απώλεια βάρους.
Το alli κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2007 ως το μόνο εγκεκριμένο από την FDA (Food and Drugs Administration) βοήθημα για την απώλεια βάρους διαθέσιμο χωρίς συνταγή. Στις ΗΠΑ οι χρήστες του προϊόντος υποστηρίζονται από ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα στο διαδίκτυο που βοηθάει στις προσπάθειές τους για απώλεια βάρους και παρουσιάζει μακροπρόθεσμα πρότυπα σωστής διατροφής. Η ορλιστάτη δρα τοπικά στο γαστρεντερικό σύστημα ώστε να αποτρέψει την απορρόφηση του λίπους, επομένως απορροφάται ελάχιστα στη κυκλοφορία του αίματος[2].
Η έγκριση της Άδειας Κυκλοφορίας, σημαίνει ότι η GSK θα μπορεί να διαθέτει το alli και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Το alli είναι σήμα κατατεθέν του ομίλου εταιρειών της GlaxoSmithKline.

Σχετικά με το alli
- Το δραστικό συστατικό του alli είναι η ορλιστάτη 60mg.
- Η Ορλιστάτη 120mg διατίθεται ως συνταγογραφούμενη θεραπεία για 10 χρόνια.
- Το προφίλ της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της ορλιστάτης είναι καλά τεκμηριωμένο και έχει καθιερωθεί μέσω στοιχείων από περισσότερες από 100 κλινικές μελέτες[3].
- Η GlaxoSmithKline ολοκλήρωσε μία συμφωνία με την Roche (η οποία διαθέτει την συνταγογραφούμενη ορλιστάτη 120mg) το Φεβρουάριο 2007 η οποία επιτρέπει στην εταιρεία μας να αιτήσει έγκριση για την ορλιστάτη 60mg ως το πρώτο εγκεκριμένο μη συνταγογραφούμενο προϊόν για την απώλεια βάρους στην Ευρώπη.

Σχετικά με τη GSK
Η GlaxoSmithKline (GSK), μία από τις ηγετικές ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρίες, είναι αφοσιωμένη στη βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής, βοηθώντας τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα, να νιώσουν καλύτερα και να ζήσουν περισσότερο.
Ο τομέας των μη συνταγογραφούμενων προϊόντων προσδίδει μια επιπλέον δυναμική διάσταση στην εταιρία μας, με πασίγνωστες μάρκες, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των Panadol, NiQuitin, Sensodyne και Aquafresh, ωστόσο, όπως με όλα τα προϊόντα μας, η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτές τις δραστηριότητες είναι η επιστήμη. Με τέσσερα κέντρα εξειδικευμένα στην Έρευνα & Ανάπτυξη και σε θέματα ρυθμιστικής συμμόρφωσης μη συνταγογραφούμενων προϊόντων, για εμάς η επιστημονική καινοτομία είναι εξίσου σημαντική με το μάρκετινγκ και επιδεικνύουμε εξαιρετικές ικανότητες και στους δύο τομείς. Η GSK κυκλοφόρησε πρόσφατα στις ΗΠΑ το alli, το πρώτο εγκεκριμένο από την FDA μη συνταγογραφούμενο προϊόν για απώλεια βάρους και έχει δεσμευτεί στη μάχη κατά της παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βιβλιογραφία
1. GSK data on file.
2. Anderson J. Orlistat for the management of overweight individuals and obesity: a review of potential for the 60-mg, over-the-counter dosage. Expert Opin Pharmacother. 2007; 8 (11):1733-1742.
3. Jacob S, Togerson J. Orlistat Treatment Beneficial in Both Primary Care and Tertiary Settings. Obesity Reviews. 2005; 6(s1):166.

Πηγή: Δελτίο Τύπου 30 Οκτωβρίου 2008, Grey Worldwide