Ψωρίαση, το τέλος της ντροπής (21/10/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Έκλεισε με επιτυχία η συνάντηση της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας με τη δημιουργική και δυναμική παρουσία γιατρών από όλη την Ελλάδα. Η σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση της ψωρίασης και οι εξελίξεις που φέρνουν οι νέες επιστημονικές έρευνες, ήταν το θέμα της Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Χορηγός ήταν η ΑΒΒΟΤΤ Ελλάς.
Την επιστημονική εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), κος Ανδρέας Κατσάμπας. Ο κος Γεώργιος Χαϊδεμένος, Αν. Διευθυντής Δερματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) ανέλυσε τις σύγχρονες προκλήσεις σχετικά με τη νόσο. Η κα Χριστίνα Αντωνίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» ολοκλήρωσε το επιστημονικό πρόγραμμα με την εισήγησή της για τις νέες λύσεις στην αντιμετώπιση της ψωρίασης. Χαιρετισμό απηύθυνε η ηθοποιός Πέμη Ζούνη τονίζοντας τη σημασία ψυχολογικής ενίσχυσης των ασθενών για να μπει τέλος στη ντροπή. Τέλος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Καραποστόλης μίλησε για την επίδραση των πολιτισμών στην επιδερμίδα από την αρχαιότητα ως σήμερα.
«Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ψωρίασης στην εποχή των βιολογικών παραγόντων. Προκλήσεις και λύσεις», αποτέλεσε τον άξονα των εισηγήσεων, οι οποίες τόνισαν σε γενικές γραμμές πώς «η πρόσφατη ιατρική έρευνα έχει αποκαλύψει ότι η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, που εμπλέκει και επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό και όχι μόνο το δέρμα. Η ιατρική έρευνα στο χώρο της ψωρίασης αναδεικνύει νεότερα δεδομένα σχετικά με την ψυχοσύνθεση των ασθενών αλλά και τα πιθανά συνυπάρχοντα νοσήματα, σ' αυτή τη χρόνια νόσο. Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν την ανάγκη μια διαφορετικής και σύγχρονης αντιμετώπισης της νόσου. Οι βιολογικοί παράγοντες δείχνουν να μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση σε αυτή την ευπαθή ομάδα των συνανθρώπων μας. Αυτό ήταν ένα πρώτο συμπέρασμα της συνάντησης.
Πιο ειδικά, ο κ. Χαϊδεμένος τόνισε ότι «οι κλασικές συστηματικές θεραπείες έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια στην ανακούφιση των ασθενών. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, δεν μπορούν να βοηθήσουν όλους τους ασθενείς στο βαθμό που αυτοί επιθυμούν. Επιπλέον, υπάρχουν αντενδείξεις, στη μακροχρόνια ιδιαίτερα χορήγησή τους, με αποτέλεσμα να αποκλείονται αυτών των θεραπειών ομάδες ασθενών».
Το παραπάνω γεγονός, αλλά και η "στιγματιστική" φύση των συμπτωμάτων της νόσου, επηρεάζουν δραματικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών, οι οποίοι αναζητούν, όπως μελέτες καταγράφουν, νεότερες λύσεις. Εξαιτίας της νόσου τους οι ασθενείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον εργασιακό τους χώρο, ενώ εμφανίζουν συχνότερα τάσεις αυτοκτονίας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.
Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό να παρουσιάσουν το Μεταβολικό Σύνδρομο. Αυτό εκδηλώνεται με παχυσαρκία, μαζί με Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπέρταση, Διαταραχές στα λιπίδια του αίματος και προβλήματα από τα στεφανιαία αγγεία. Έτσι, οι ασθενείς με ψωρίαση εμφανίζονται να έχουν 120% - 300% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, ιδιαίτερα τα νεαρά άτομα με σοβαρή νόσο. Γι΄ αυτό, προβολές του προσδόκιμου ζωής τους δείχνουν πως αυτό μειώνεται ακόμη και κατά 20 έτη!
Νεότερες λοιπόν θεραπείες χρειάζονται για τον έλεγχο της νόσου. Τα Βιολογικά φάρμακα άνοιξαν νέους θεραπευτικούς ορίζοντες που πιθανώς να οδηγήσουν στην οριστική αντιμετώπιση της νόσου που ταλαιπωρεί 300.000 Έλληνες. Μιας και η φλεγμονώδης διαδικασία είναι εκείνη που ευθύνεται για την Ψωρίαση και τη συσχέτισή της με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, τα φάρμακα που παρεμβαίνουν στον «καταρράκτη» της φλεγμονής μπορεί να είναι επωφελή. Η εμπειρία και από άλλες φλεγμονώδεις νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποκαλύπτει πως οι αναστολείς ενός σημαντικού μορίου μεσολαβητή της φλεγμονής, του TNF-α, είναι δραστικά.
Τα αντι-TNF φάρμακα δεν έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ότι μειώνουν τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου στην ψωρίαση, παρότι υπάρχουν σχετικές ενδείξεις σε άλλες ασθένειες, όπως στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Βελτιώνουν όμως τον άρρωστο και μειώνουν τη φλεγμονή με αποτέλεσμα να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον των ασθενών με ψωρίαση».
Η κ. Χριστίνα Αντωνίου υπογράμμισε ότι «οι νεότερες συνθήκες που αναδεικνύονται αναφορικά με την ψωρίαση, όπως περιγράφηκαν στην πρώτη εισήγηση, διαμορφώνουν ένα καινούριο πλαίσιο θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου. Από τις παλαιότερες αντιλήψεις περί κλιμακωτής ή εναλλασσόμενης θεραπείας, περνάμε σε μία θεώρηση που αναζητά πιο εξατομικευμένες θεραπείες με βάση το προφίλ του ασθενούς.
Σε αυτό συνέβαλε και η εξέλιξη των σύγχρονων βιολογικών θεραπειών. Πλέον, για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, έχουμε στη διάθεσή μας ένα πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που το 2008 έλαβε ένδειξη για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας.
Τα επιστημονικά δεδομένα που συνοδεύουν αυτή τη νεότερη προσθήκη στις θεραπευτικές μας επιλογές είναι θετικά, συνδυάζοντας την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δερματικών συμπτωμάτων της ψωρίασης και την, εν μέρει αναμενόμενη, βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Η χορήγηση του νέου φαρμάκου γίνεται με υποδόρια ένεση κάθε 14 ημέρες και μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον ασθενή.
Οι βιολογικές θεραπείες αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη στη θεραπευτική αντιμετώπιση δυσίατων νόσων, όπως η ψωρίαση, εφόσον χρησιμοποιηθούν από τους θεράποντες ιατρούς με σύνεση. Απομένει να επιβεβαιωθεί και στην κλινική πράξη η ασφάλεια της συνεχούς χορήγησής τους, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μας μια μακροχρόνια ύφεση της νόσου τους».
Η Πέμη Ζούνη αναφέρθηκε σε προσωπικές εμπειρίες που έχει από νέα παιδιά, κορίτσια και αγόρια μόλις 18 και 23 χρόνων και στο πρόβλημα της ντροπής που τα διακατέχει. «Ίσως επειδή, όπως είπε στο μυαλό των ανθρώπων μπερδεύεται η ψώρα με την ψωρίαση, και όλοι ξέρουμε ότι η ψώρα προκαλείται από τη βρωμιά και είναι κολλητική, ενώ δεν είναι σχεδόν καθόλου γνωστό ότι η ψωρίαση όχι μόνο δεν έχει σχέση με την ψώρα αλλά δεν είναι και καθόλου κολλητική. Επιβάλλεται λοιπόν να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες έτσι ώστε η μεν κοινωνία να γνωρίζει την αλήθεια, οι ασθενείς να μοιραστούν το πρόβλημα τους κι έτσι να μπει ένα τέλος στη ντροπή».
Ο Βασίλης Καρποστόλης σχολίασε «Σ' ένα κείμενό του ο μεγάλος Γάλλος ποιητής και στοχαστής Πωλ Βαλερύ έγραφε ότι το πιο βαθύ πράγμα στο ανθρώπινο ον είναι το δέρμα του.(.)Το άτομο απέναντι στην επιδερμίδα του αρχίζει πλέον να συμπεριφέρεται όπως κάποιος που ανοίγει έναν χάρτη απαραίτητο για τον προσανατολισμό του, σαν ένα «πεδίο μάχης». Πάνω στο δέρμα πρέπει να διεξαχθεί μια αναμέτρηση. Ανάμεσα σε ποιες δυνάμεις; Ασφαλώς ανάμεσα στη νεότητα και τη φθορά. Είναι γεγονός ότι σημειώθηκαν αρκετές νίκες της πρώτης σε βάρος της δεύτερης. Και αυτό δεν μπορούμε παρά να το θεωρήσουμε τονωτικό για την αυτοεικόνα του σύγχρονου ατόμου και την αυτοπεποίθησή του».

 


Εικόνα 1.
Η κ. Αντωνίου, η κ. Ζούνη και ο κ. Κατσάμπας.


Εικόνα 2. Εικονίζονται ο κ. Χαϊδεμένος, ο κ. Μπίθας, η κ.Κατσαβού, ο κ. Κατσάμπας, ο κ. Αποστολίδης και ο κ. Παπαδάκος.

 

Πηγή: Δελτίο Τύπου, Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008, Mscomm communications