Nεότερα δεδομένα από το 33ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας
(European Society for Medical Oncology, ESMO)
που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη, στις 12-16 Σεπτεμβρίου
(30/09/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008
- Ευρωπαϊκές ανισότητες στην πρόσβαση σε αντικαρκινικά φάρμακα
Νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν  στο 33o Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (European Society of Medical Oncology, ESMO) στη Στοκχόλμη, αποκαλύπτουν σημαντικές ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όσον αφορά στην πρόσβαση σε καινοτόμα αντικαρκινικά φάρμακα.
Βάσει ερευνών, έχει παρατηρηθεί ότι πολλές χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Ελβετία έχουν την τάση να εισάγουν γρήγορα στην αγορά τους τα νέα φάρμακα, ενώ άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι πιο πρόσφατα ενταγμένες στην ΕΕ χώρες ακολουθούν πιο αργούς ρυθμούς εισαγωγής και ένταξης αυτών στις αγορές τους.
Ο Δρ Nils Wilking, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, συνέλεξε δεδομένα που αφορούσαν στις πωλήσεις νέων φαρμάκων, ανά κάτοικο, για κάθε χώρα, όπως καταγράφηκαν από την εταιρεία συμβούλων φαρμακευτικής βιομηχανίας, IMS Health. Το επίκεντρο της έρευνας ήταν το επίπεδο υιοθέτησης των νεότερων «στοχευμένων φαρμάκων», τα τελευταία 10 χρόνια σε 27 χώρες.
Κατά τη συγκέντρωση των ευρημάτων τους, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, τόσο αναφορικά με το ρυθμό υιοθέτησης των νέων αντικαρκινικών φαρμάκων, όσο και με το εύρος της χρήσης των φαρμάκων αυτών.
«Από τα κύρια δυτικά κράτη μέλη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο τείνει να εμφανίζει τον πιο αργό και περιορισμένο ρυθμό εισαγωγής φαρμάκων, με μερικές εξαιρέσεις», ανέφερε ο Δρ Wilking. «Συνολικά, η Αυστρία, η Ελβετία και η Γαλλία, διαθέτουν πιο γρήγορα τα νέα φάρμακα στην αγορά τους. Η Γαλλία μάλιστα εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό εισαγωγής των περισσοτέρων νέων φαρμάκων. Η Ισπανία είναι κάπως πιο αργή και περιορισμένη, αν και κατείχε ηγετική θέση στις αρχές τις δεκαετίας».
«Το κόστος των νέων φαρμάκων είναι πιθανόν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την γρήγορη εισαγωγή τους σε νέες αγορές», είπε ο Δρ Wilking. «Ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι το γεγονός ότι πολλές από τις νέες θεραπείες είναι «στοχευμένες» και τείνουν να είναι αρκετά πολύπλοκες για να γίνουν κατανοητές, ενώ παράλληλα σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν εκτενείς μελέτες για την υποστήριξη της έγκρισής τους».
«Ο αντίκτυπος, που έχει στην υγεία των καρκινοπαθών ασθενών, αυτή η διαφορά πρόσβασης στα νέα φάρμακα δεν μπορεί να αξιολογηθεί με σιγουριά», είπε ο Δρ Wilking.
«Πρόκειται για ένα αρκετά πολύπλοκο ζήτημα, καθώς δεν έχουμε στη διάθεση μας αρκετά επιδημιολογικά στοιχεία. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία, προκειμένου να αξιολογήσουμε τη σύνδεση μεταξύ πρόσβασης σε αντικαρκινικά φάρμακα και αποτελέσματος από τη χρήση αυτών».
«Η πρόσβαση στα φάρμακα δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που εμπλέκεται στη βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου,» πρόσθεσε. «Οι ασθενείς χρειάζονται πλήρη πρόσβαση στις πιο καινοτόμες τεχνολογίες πρόληψης, ελέγχου, χειρουργικής, ακτινοθεραπείας και φαρμάκων».

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008
- To ζολενδρονικό οξύ προλαμβάνει την υποτροπή του καρκίνου του μαστού όταν προστίθεται στη επικουρική ενδοκρινική θεραπεία
Το ένα τρίτο των υποτροπών του καρκίνου του μαστού στις προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να προληφθεί όταν το ζολενδρονικό οξύ προστίθεται στην ενδοκρινική θεραπεία σε συνδυασμό με την αναστραζόλη ή την ταμοξιφένη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία μόλις πρόσφατα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, δείχνουν ότι «μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά την πορεία της εξέλιξης του καρκίνου σε ασθενείς, επεμβαίνοντας στο μικρο-περιβάλλον των μικρο-μεταστάσεων με σχετικά απλά μέσα», αναφέρει ο κύριος συγγραφέας Καθηγητής Michael Gnant, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης.
Τα ευρήματα αυτά έχουν ενισχυθεί με νέα δεδομένα από μια ανάλυση πολυμεταβλητότητας των μεταβλητών που συμβάλλουν στην άνευ νόσου (disease-free) και άνευ υποτροπής (recurrence-free) επιβίωση των ασθενών.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008
- Πολυμορφισμός γονίδιου αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος
ΛΟΝΔΙΝΟ, (Reuters) - Πορτογάλοι ερευνητές αναφέρουν ότι, άτομα τα οποία φέρουν ένα γενετικό πολυμορφισμό συγκεκριμένου γονιδίου, έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος.
Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Ιατρικής Ογκολογίας (European Society for Medical Oncology, ESMO) στη Στοκχόλμη, έδειξε ότι ο πολυμορφισμός αυτού του γονιδίου, γνωστού ως κυκλίνη D1 (cyclin D1), αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου κατά 80%, σε σχέση με αυτούς που δε φέρουν αυτήν τη μετάλλαξη.
Η κυκλίνη D1 είναι μέρος του μηχανισμού που επιταχύνει ή επιβραδύνει την ανάπτυξη των κυττάρων. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει αλλαγές στη λειτουργία της με διάφορους τύπους καρκίνου, όπως του δέρματος και του μαστού.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το 14% των περιπτώσεων εμφάνισης μελανώματος αποδίδονται σε αυτήν τη γενετική μετάλλαξη», δήλωσε η Raquel Catarino του Πορτογαλικού Ινστιτούτου Ογκολογίας στο Πόρτο.
Το μελάνωμα, το οποίο προκαλείται από την έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, αποτελεί μια επιθετική και δύσκολη στην αντιμετώπισή της μορφή καρκίνου, με μέση επιβίωση περίπου έξι μήνες για τα άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ως και 60.000 άτομα κάθε χρόνο πεθαίνουν από υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, κυρίως από κακόηθες μελάνωμα.
Η Raquel Catarino και οι συνεργάτες της ανέλυσαν το αίμα από 1,053 εθελοντές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν 161 άτομα με μελάνωμα, καθώς και 892 υγιείς άντρες και γυναίκες, διαπιστώνοντας ότι τα άτομα που φέρουν δυο αντίγραφα του αλληλόμορφου γονιδίου είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα.
«Μόλις οι γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με το μελάνωμα ταυτοποιηθούν και καθοριστεί η σημασία τους, τότε το γενετικό προφίλ του ατόμου μπορεί να βοηθήσει στη λήψη κλινικών αποφάσεων», δήλωσε η Catarino.
(Ρεπορτάζ του Michael Kahn, σύνταξη από τους Julie Steenhuysen & Keith Weir)

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008
- Δεδομένα υποστηρίζουν την ωφέλεια φαρμάκου της Novartis για τον καρκίνο του νεφρού
ΛΟΝΔΙΝΟ, (Reuters) - Νέα αποτελέσματα κλινικών μελετών επιβεβαιώνουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του νέου φαρμάκου της Novartis, Afinitor (RAD001), για τον καρκίνο του νεφρού.
Τα τελευταία στοιχεία συμπληρώνουν τα προηγούμενα αποτελέσματα της μελέτης που είχαν δημοσιευθεί το Μάιο 2008, παρουσιάζοντας ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Afinitor, διανύουν τώρα, κατά μέσο όρο, πέντε μήνες χωρίς εξέλιξη της νόσου, συγκριτικά με 1,9 μήνες των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Το ένα τέταρτο των ασθενών που μελετήθηκαν δεν εμφάνισαν εξέλιξη της νόσου για πάνω από 10 μήνες, σύμφωνα με αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Ιατρικής Ογκολογίας (European Society of Medical Oncology, ESMO), στη Στοκχόλμη.
Το σκεύασμα, γνωστό και ως RAD001, χορηγείται μια φορά ημερησίως. Είναι ένας αναστολέας της πρωτεΐνης mTOR ο οποίος εμποδίζει την ανάπτυξη, διαίρεση, και μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων.
«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν τη δυνατότητα του RAD001 να συνεχίσει τη δράση του για μεγάλη χρονική διάρκεια σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του νεφρού, οι οποίοι παρουσίασαν εξέλιξη της νόσου παρά την αντιμετώπισή της με καθιερωμένες θεραπείες», ανέφερε ο Καθηγητής Bernard Escudier του Ινστιτούτου Gustave - Roussy του Παρισιού.
Ο David Epstein, Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Oncology, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ότι το Afinitor πιθανόν να εγκριθεί στην αγορά των Η.Π.Α μέχρι το τέλος του 2008, προβλέποντας ότι το φάρμακο θα πετύχει πωλήσεις άνω του 1 δις δολαρίων ανά έτος, για τη χορήγηση αυτού εναντίον ποικίλων τύπων καρκίνου.
Τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης Φάσης ΙΙ, τα οποία δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έδειξαν βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης σε ασθενείς με νευροενδοκρινείς όγκους, στους οποίους χορηγήθηκε Afinitor σε συνδυασμό με το Sandostatin (octreotide), παλαιότερο σκεύασμα της Novartis.
(Ρεπορτάζ του Ben Hirschler- σύνταξη από τη Sue Thomas)