Δελτίο Τύπου για την 15η επέτειο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (25/09/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Εμπιστοσύνη, αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα: Αυτές είναι οι τρεις αρχές - προσφορά προς τον Έλληνα πολίτη, όπως τις οραματίστηκε ο αείμνηστος Αριστοτέλης Ωνάσης και τις κάνει πράξη επί 15 χρόνια το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Αρχές, οι οποίες αποτελούν τον οδηγό για τη μελλοντική πορεία και εξέλιξη ενός από τα κορυφαία καρδιοχειρουργικά Κέντρα παγκοσμίως.
Από τις 15 Ιουλίου 1993, ημερομηνία κατά την οποία το ΩΚΚ άνοιξε τις πύλες του στον Έλληνα ασθενή, συμπληρώθηκαν ήδη 15 χρόνια μέσα στα οποία το κέντρο κατέκτησε την κορυφή της παγκόσμιας Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής, τόσο από πλευράς επιστημονικού δυναμικού όσο και από πλευράς κλινικού έργου.
Αυτό τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλος και ο Πρόεδρος του ΩΚΚ Ομότιμος Καθηγητής κ. Ι. Παπαδημητρίου. Η συνέντευξη παρατέθηκε ενόψει της επετειακής εκδήλωσης που πραγματοποιείται αύριο στο Μέγαρο Φίλων Μουσικής Αθηνών.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος: «Αρκετές φορές, κατά το παρελθόν, βρεθήκαμε στο «Ωνάσειο» είτε για να εγκαινιάσουμε τα αξιοθαύμαστα επιτεύγματα της βιοϊατρικής τεχνολογίας, που ενισχύουν τον άρτιο υλικοτεχνικό του εξοπλισμό, είτε για να αναγνωρίσουμε και να ενθαρρύνουμε το πολύπλευρο κλινικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο που επιτελείται από το άξιο επιστημονικό του δυναμικό. Ένα έργο το οποίο η πολιτεία και το αναγνωρίζει και το στηρίζει θεσμικά. Ένα έργο που έρχεται να προστεθεί στην πολύπλευρη δράση και προσφορά του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Πραγματικά, το Ίδρυμα, με τη μακρά του πολιτιστική και κοινωφελή παράδοση και καθοδηγούμενο από ανθρώπους που τους διακρίνει υψηλή κοινωνική ευαισθησία αλλά και αφοσίωση στις αρχές του ιδρυτή του, συνεχίζει να ανοίγει νέους δρόμους για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την Υγεία».
Ο κ. Αβραμόπουλος συνέχισε λέγοντας: «Με την πραγματοποίηση πρωτοποριακών επεμβατικών και διαγνωστικών τεχνικών που σώζουν ζωές, με το σημαντικό του έργο στα πεδία των μεταμοσχεύσεων, της παιδοκαρδιολογίας αλλά και της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το «Ωνάσειο» έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και στο σημαντικό περιορισμό του αριθμού των συμπολιτών μας που για χρόνια αναγκάζονταν να προσφεύγουν στο εξωτερικό για θεραπεία.».
O κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στην αγαστή συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου αλλά και στη στήριξη που παρέχει η Πολιτεία λέγοντας: «Χάρη στις δράσεις και το σχεδιασμό του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και στην αγαστή συνεργασία και στήριξη της πολιτείας, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται σήμερα σε ένα διεθνή, ολιγομελή πυρήνα κορυφαίων Ακαδημαϊκών και Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων τα οποία, κυριολεκτικά, προεκτείνουν, στο μέλλον, τα όρια της καρδιοχειρουργικής και της καρδιολογίας».
Ολοκληρώνοντας ο κ. Υπουργός τόνισε ότι «στη διάρκεια της δεκαπενταετούς λειτουργίας του «Ωνασείου», η χώρα γνώρισε πολλές κυβερνήσεις. Η συνέχεια και η διαχρονικότητα, όμως, της προσφοράς του «Ωνασείου», όπως άλλωστε και το συνολικό μας έργο για την Υγεία, δεν περιορίζονται στα στενά όρια μίας τετραετίας ή μιας κυβερνητικής θητείας».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΩΚΚ αναφέρθηκε στο έργο που έχει πραγματοποιηθεί στο Κέντρο όλα αυτά τα χρόνια. Συγκεκριμένα, την 15ετία 1993-2008 ο απολογισμός του ΩΚΚ ανά τομέα έχει ως εξής:

- Εσωτερικοί Ασθενείς
Έχουν νοσηλευθεί συνολικά 102.750 περιστατικά, εκ των οποίων τα 26.047 είναι Καρδιοχειρουργικά και τα 76.702 Καρδιολογικά.
(Τα ανωτέρω περιστατικά αντιστοιχούν σε 49.000 ασθενείς με μέσο όρο εισαγωγών ανά ασθενή: 2,1.)

- Μεταμοσχεύσεις
Έχουν γίνει 70 Μεταμοσχεύσεις Καρδιάς, 6 Μεταμοσχεύσεις Πνεύμονα και 39 Εμφυτεύσεις Συσκευών Υποστήριξης Καρδιάς (Τεχνητή Καρδιά). Από τους συνολικά 70 ασθενείς που έχουν λάβει μόσχευμα Καρδιάς βρίσκονται σήμερα στη ζωή οι 62, ποσοστό επιβίωσης από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

- Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα
Στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα έχουν πραγματοποιηθεί 2.980 Καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις (με περίπου το 47% από αυτές να αφορά παιδιά ηλικίας 0 - 5 ετών, το 17% παιδιά ηλικίας 6 - 18 ετών και το 36% ενήλικες άνω των 18 ετών). Μετά την αναδιάρθρωσή του, το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα, βελτίωσε αισθητά τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του, αυξάνοντας τόσο τον απόλυτο αριθμό, όσο και τις δύσκολες επεμβάσεις σε παιδική ηλικία < 1 μηνός.

- Αιμοδυναμικό Εργαστήριο
Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά περίπου 94.000 πράξεις. Εξ' αυτών 78.249 πράξεις στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, (Στεφανιογραφίες, Αγγειοπλαστικές, STENT, Βαλβιδοπλαστικές, Καθετηριασμοί, Αγγειογραφίες) στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, σε 50.517 ασθενείς, καθώς και 16.110 πράξεις Επεμβατικής Ηλεκτροφυσιολογίας (Ηλεκτροφυσιολογικές Μελέτες, Εμφυτεύσεις Βηματοδοτών και Απινιδωτών, Ablation, κ.τ.λ.) σε 12.214 ασθενείς στο Εργαστήριο Επεμβατικής Ηλεκτροφυσιολογίας.

- Εξωτερικά Ιατρεία - Τ.Ε.Π.
Έχουν πραγματοποιηθεί 900.000 περίπου επισκέψεις: 455.000 ιατρικές επισκέψεις ασθενών αφορούν στα Εξωτερικά Ιατρεία, 441.000 επισκέψεις στα Διαγνωστικά Εργαστήρια, 29.200 επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.). καθώς και 2.800 διακομιδές με ασθενοφόρο. Όλες οι ανωτέρω επισκέψεις στα Εξωτερικά Ιατρεία αντιστοιχούν σε περίπου 320.000 ασθενείς (μέσος όρος επισκέψεων ανά ασθενή: 2,8).

- Εργαστήρια Και Διαγνωστικά Τμήματα
Έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεις. Ενδεικτικώς αναφέρουμε: 150.500 υπέρηχοι καρδιάς, 50.444 εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής, 19.314 αξονικές τομογραφίες καθώς και 6.700.000 αιματολογικές εξετάσεις.

- Θνητότητα, Μέση Διάρκεια Νοσηλείας, Πληρότητα
Παράλληλα η ενδονοσοκομειακή θνητότητα είναι από τις πλέον χαμηλές στην Ευρώπη και ευρίσκεται στο 2,93% για τα Καρδιοχειρουργικά περιστατικά και στο 0,57% για τα Καρδιολογικά περιστατικά, με 1.17% για το μέσο όρο. Η Μέση Διάρκεια Νοσηλείας φθάνει τις 7,5 ημέρες (για τα συνήθη Καρδιοχειρουργικά περιστατικά που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του συνόλου των Καρδιοχειρουργικών περιστατικών και τις 21,5 ημέρες για τα βαρέα Καρδιοχειρουργικά περιστατικά που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του συνόλου των Καρδιοχειρουργικών περιστατικών. Για τα Καρδιολογικά περιστατικά η Μέση Διάρκεια Νοσηλείας είναι 2,5 ημέρες.)

- Κίνηση Ασθενών
Η συνολική πληρότητα του Κέντρου φθάνει το 75,1%. Είναι ενδιαφέρον ότι περίπου το 95% των ασθενών προέρχονται από τα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΓΑ, κ.τ.λ.- 2,2% είναι ιδιώτες ασθενείς και 0,4% άποροι). Οι δείκτες αυτοί επιβεβαιώνουν ότι το Ω.Κ.Κ. εκπληρώνει στο ακέραιο τον κοινωφελή του χαρακτήρα.

- Ποιότητα
Όσον αφορά στην ποιότητα, το Ω.Κ.Κ. είναι το πρώτο και έως σήμερα το μόνο Νοσοκομείο στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί για το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001: 2000 για το σύνολο των υπηρεσιών του από τους Οργανισμούς Πιστοποίησης ΕΛΟΤ (Ελλάδος) και SQS (Ελβετίας).

- Επιστημονικό Έργο
Το επιστημονικό έργο του ΩΚΚ είναι εξίσου εντυπωσιακό: έχουν συνολικά δημοσιευθεί περισσότερα από 500 επιστημονικά άρθρα και στελέχη του Κέντρου έχουν εκδόσει σημαντικό αριθμό συγγραμάτων. Έχουν οργανωθεί 92 επιστημονικές εκδηλώσεις και 4 διεθνή συνέδρια ενώ έχουν βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών 2 εργασίες επιστημονικού προσωπικού του ΩΚΚ.

 


 

15 χρόνια Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο: Μια ανεκτίμητη κοινωνική προσφορα