Νέο σπίτι και νέες κινητές ιατρικές μονάδες
στη Βόρεια Ελλάδα για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
(01/08/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εγκαινίασε το νέο, ένατο κατά σειρά σπίτι του Οργανισμού στη Βόρεια Ελλάδα, στην περιοχή του Φοίνικα Καλαμαριάς (διεύθυνση: Εθνικής Αντιστάσεως & Θησέως). Στον ίδιο χώρο εδρεύουν και οι σύγχρονες Κινητές Μονάδες του Οργανισμού, κατάλληλες για τη διακομιδή νεογνών και παιδιών, οι οποίες εντάσσονται στο ΕΚΑΒ και θα εξυπηρετούν τις περιοχές της Βορείου Ελλάδος που θα λειτουργούν με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Το ένατο σπίτι φιλοξενίας για τα παιδιά, που στηρίζει ο εθελοντικός Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», άνοιξε τις πόρτες του στο Φοίνικα της Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, κύριος Κώστας Γιαννόπουλος, καλωσόρισε τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριο Γιώργο Κωνσταντόπουλο και το νομάρχη Θεσσαλονίκης κύριο Παναγιώτη Ψωμιάδη, τους εθελοντές και συνεργάτες του Οργανισμού και όλους τους απλούς πολίτες, που με την πολύτιμη προσφορά τους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του νέου σπιτιού και των κινητών ιατρικών μονάδων.
Μετά την τελετή του αγιασμού, ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κύριος Γιαννόπουλος βράβευσε το υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο υφυπουργός κύριος Γιώργος Κωνσταντόπουλος, κατά το χαιρετισμό του, δήλωσε ότι: «Με την παραχώρηση του χώρου για να δημιουργηθεί το νέο αυτό σπίτι, το Υπουργείο και η Πολιτεία συμβάλλουν ενεργά στη δημιουργία ενός πιο κοινωνικού κράτους, όμως το έργο της πολιτείας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών δεν τελειώνει ποτέ». Ο ίδιος, μιλώντας για την πολύμηνη προσπάθεια δημιουργίας του νέου σπιτιού, είπε: «Έζησα τις αγωνίες του Κώστα Γιαννόπουλου για να ανοίξει αυτό το σπίτι, αγωνίες που πολλές φορές τον έφταναν στα όρια του, αγωνίες όχι για την απόκτηση μεγαλύτερου σπιτιού ή εξοχικού ή νέου οχήματος, ούτε αγωνίες για πλούτο και προσωπικά οφέλη ή δόξα, αλλά αγωνίες για να έχουν τα παιδιά του Χαμόγελου μεγάλη αυλή, να έχει το σπίτι όλα όσα χρειάζονται τα παιδιά. Τα παιδιά αυτά, που δεν τα ενδιαφέρει η SIEMENS ή οι τάσεις της μόδας ή της τηλεοπτικής δημοσιότητας, αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι μια ζεστή αγκαλιά».
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας για το νέο αυτό σπίτι του Οργανισμού, είπε: «Σήμερα εγκαινιάζουμε το καινούργιο μας σπίτι στο Φοίνικα, το οποίο θα παρέχει θαλπωρή και ζεστασιά στα παιδιά που το χρειάζονται. Δεν είναι μόνο μια στέγη, δε φτάνει μια στέγη και τα βασικά για την επιβίωση, να δώσουμε ένα σπίτι και ένα φαγητό, τα παιδιά που φιλοξενούμε χρειάζονται αγάπη ζεστασιά και θαλπωρή πάνω από όλα και αυτό θα βρουν εδώ» είπε, μιλώντας για την πολύμηνη προσπάθεια που χρειάστηκε για να στηθεί το νέο σπίτι του Οργανισμού στο Φοίνικα της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που παίρνει μεγαλύτερη δημοσιότητα είναι πάντα το άσχημο, η κακοποίηση, η εξαφάνιση ενός παιδιού, αλλά παράλληλα πρέπει να φαίνεται και να τονίζεται και όλο το «καλό» που δημιουργείται μέσα από όλες τις δράσεις του Οργανισμού και όλο το τεράστιο έργο που επιτελείται μέσα από τους ανθρώπους και τις δομές του Οργανισμού «Το Χαμόγελου του Παιδιού».
Στη συνέχεια, ο κύριος Γιαννόπουλος βράβευσε το νομάρχη Θεσσαλονίκης κύριο Ψωμιάδη για την πολύτιμη στήριξή του. Ο νομάρχης είπε χαρακτηριστικά ότι δεν έκανε τίποτε περισσότερο από κανέναν άλλο, ενώ τόνισε απευθυνόμενος στον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι: «Αυτές τις στιγμές όλοι εμείς πρέπει να λέμε λίγα λόγια. Πρέπει να τρέξουμε, έχουμε μείνει πολύ πίσω κύριε υφυπουργέ, κύριε πρωθυπουργέ. Εμείς στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε αγκαλιάσει όλα τα παιδιά, είτε είναι από την Αλβανία ή τη Ρουμανία ή τη Νιγηρία ή από όπου αλλού και να έρχονται, όλα παιδιά του Θεού είναι και τα αγκαλιάζουμε όλα όπως ακριβώς κάνει και ο φίλος μου Κώστας Γιαννόπουλος με το Χαμόγελο του παιδιού.»
Τα εγκαίνια του σπιτιού και των κινητών ιατρικών μονάδων έκανε ο υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος, κόβοντας την κορδέλα μαζί με τα παιδιά του Οργανισμού από το σπίτι της Νίκαιας που βρίσκονταν στην Επανομή για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Ακολούθησαν βραβεύσεις όλων όσοι στήριξαν έμπρακτα το νέο μας σπίτι και τις κινητές ιατρικές μονάδες.

Το Σπίτι
Το νέο Σπίτι αποτελεί το ένατο κατά σειρά του Οργανισμού, στο οποίο θα βρουν μία πραγματική οικογένεια περισσότερα από 20 παιδιά. Το κτίριο αποτελεί ευγενική παραχώρηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγκεκριμένα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.). Ήταν η ουσιαστική συμμετοχή πολλών φίλων εταιρειών αλλά και απλών πολιτών που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη, που πραγματικά μεταμόρφωσε το κτίριο σε αληθινό Σπιτικό για τα παιδιά που στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Αντίστοιχα με τα άλλα σπίτια και αυτό στελεχώνεται με εξειδικευμένους επιστήμονες, παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, οι οποίοι με τις γνώσεις, αλλά κυρίως τα απεριόριστα αποθέματα αγάπης που διαθέτουν, θα καλύψουν αποτελεσματικά και ουσιαστικά τις καθημερινές ανάγκες των νέων μελών της οικογένειας.
Δυστυχώς, η λειτουργία του νέου αυτού Σπιτιού αδυνατεί να καλύψει τον τεράστιο αριθμό παιδιών που καθημερινά οι εισαγγελικές αρχές και άλλοι αρμόδιοι κρατικοί φορείς κρίνουν ότι πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν από το φυσικό οικογενειακό περιβάλλον. Σήμερα, στα οκτώ σπίτια διαμένουν 219 παιδιά, ενώ περισσότερα από 480 έχουν διαμείνει στα σπίτια του Οργανισμού. Δυστυχώς, 825 παιδιά μέχρι σήμερα δεν έχουν φιλοξενηθεί λόγω έλλειψης χώρου.

Κινητές ιατρικές μονάδες για τη διακομιδή νεογνών και παιδιών
Με σκοπό την επέκταση αλλά και ενίσχυση των δράσεων του Οργανισμού, με στόχο τη δωρεάν παροχή ιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά ανά την Ελλάδα, εντάχθηκαν στο δυναμικό του ΕΚΑΒ και στη Βόρεια Ελλάδα νέες ιατρικές κινητές μονάδες κατάλληλες για την ασφαλή διακομιδή παιδιών και νεογνών.
Οι μονάδες εδρεύουν στον ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο χώρο στο Φοίνικα Καλαμαριάς, καλύπτουν τη μεταφορά νεογνών και παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας και διαθέτουν την κατάλληλη εξειδικευμένη υλικοτεχνική υποδομή για τη μεταφορά και νεογνών από και προς νοσηλευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 01.01.2008 ο Οργανισμός έχει δεχτεί 232 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν στη μεταφορά παιδιών και νεογνών και πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς. Αυτό και μόνο αποδεικνύει την τεράστια ανάγκη που υφίστατο στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι μονάδες αναλαμβάνουν τη διακομιδή παιδιών και νεογνών σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και όλες οι κλήσεις που δέχονται είναι από το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ. Οι μονάδες είναι στελεχωμένες αποκλειστικά με πιστοποιημένους διασώστες, αποφοίτους του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και η μισθοδοσία τους καλύπτεται εξολοκλήρου από τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Στα επόμενα σχέδια του Οργανισμού είναι η εφαρμογή κατ' οίκον νοσηλείας, σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Μία κατάλληλα εξοπλισμένη ιατρική μονάδα, θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και με τη συνεργασία του Νοσοκομείου και κατάλληλα στελεχωμένη θα μπορεί να παρέχει κατ' οίκον νοσηλεία σε παιδιά και εφήβους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, δυστυχώς, πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας.