Επίσημα εγκαίνια για τη λειτουργία του Συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci®
στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»
(25/07/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Η ρομποτική χειρουργική στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας
Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» αποτελεί από τις 23/07 το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί το Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci®, προσφέροντας σε όλους τους Έλληνες ασθενείς τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την πιο σύγχρονη τεχνολογία στην πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων που εφαρμόζεται σήμερα σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Στο «Λαϊκό», το Ρομποτικό Σύστημα θα εφαρμοστεί άμεσα σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής και εντός του επομένου εξαμήνου η εφαρμογή του θα επεκταθεί στην ουρολογία και στις άλλες χειρουργικές ειδικότητες.
Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσία του Διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Αναστάσιου Γρηγορόπουλου, του Πρύτανη του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κ. Χρίστου Κίττα, του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, του Υπεύθυνου Ρομποτικής Χειρουργικής του «Λαϊκό», κ. Νικόλαου Νικητέα, σύσσωμου του διοικητικού προσωπικού του Νοσοκομείου, πανεπιστημιακών ιατρών και άλλων επισήμων.
Η ρομποτική χειρουργική μέθοδος αποτελεί την πιο πρόσφατη, παγκοσμίως, επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της λαπαροσκοπικής και ελάχιστα επεμβατικής τραυματικής χειρουργικής. Μεγιστοποιεί τις δυνατότητες των χειρουργών και καθιστά τις χειρουργικές επεμβάσεις λιγότερο επώδυνες, πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές για τους ασθενείς: η διαδικασία της επέμβασης είναι λιγότερο αιματηρή και με ελάχιστο τραύμα, η διάρκεια της αναισθησίας είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους, ο μετεγχειρητικός πόνος και η δυσφορία ελαχιστοποιούνται, ενώ οι ημέρες νοσηλείας μειώνονται σημαντικά και η επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές τους συνήθειες πολύ σύντομη.
Εκτός από το σημαντικό όφελος για τους ασθενείς, η λειτουργία του Ρομποτικού Συστήματος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Λαϊκό» θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες ειδικευόμενους χειρουργούς και φοιτητές να εκπαιδευτούν στη νέα μέθοδο, χωρίς να πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό. Παράλληλα, προγραμματίζεται και η συμμετοχή του νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα ρομποτικής χειρουργικής σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και κλινικές του εξωτερικού.
Ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανέφερε στην ομιλία του: «Από την πρώτη στιγμή που η Ρομποτική Χειρουργική άρχισε να εφαρμόζεται στη χώρα μας, είχαμε ανακοινώσει τη δέσμευσή μας να ενταχθεί σύντομα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σήμερα, η δέσμευση αυτή γίνεται πράξη. Η εγκατάσταση και η λειτουργία του Συστήματος αυτού εντός του ΕΣΥ, σηματοδοτεί την ποιοτική αναβάθμιση που η πολιτεία παρέχει στον Έλληνα πολίτη, συμβάλλει στην πρόσθετη αξιοποίηση του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας και προάγει τη Δημόσια Υγεία. Εύχομαι το μηχάνημα που εγκαινιάζουμε σήμερα να ανταποκριθεί με πληρότητα και επάρκεια στις προσδοκίες των επιστημόνων και κυρίως των ασθενών και εδώ είμαστε εμείς για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις υποδομές και τις συνθήκες λειτουργίας του Συστήματος Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο του σχεδιασμού και των επιλογών μας τον άνθρωπο».
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Λαϊκό», κ. Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που εγκαινιάζουμε την εποχή της ρομποτικής χειρουργικής για το ελληνικό δημόσιο Νοσοκομείο. H εγκατάσταση και λειτουργία του Συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής στο δημόσιο, πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Λαϊκό» αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλεται, το Εθνικό Σύστημα Υγείας να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε κάθε Έλληνα ασθενή. Επιπρόσθετα, η εφεξής συστηματική εφαρμογή της Ρομποτικής Χειρουργικής θα προσφέρει τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε ιατρικές τεχνολογίες αιχμής στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και τους ειδικευόμενους ιατρούς του Λαϊκού Νοσοκομείου».
Ο Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής και Υπεύθυνος Ρομποτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Λαϊκό», κ. Νίκος Νικητέας, δήλωσε: «Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Λαϊκό» μπαίνει στην τροχιά της πρωτοποριακής τεχνολογίας, στον τομέα της χειρουργικής. Με αυτή την εξέλιξη ανοίγεται ένας νέος ορίζοντας. Και για μας τους γιατρούς και για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, πριν από όλους όμως για τους Έλληνες ασφαλισμένους, που αποκτούν πρόσβαση σε μια άλλη ποιότητα χειρουργικής αντιμετώπισης, που αλλάζει πλήρως και τα εγχειρητικά και τα μετεγχειρητικά δεδομένα. Είναι μια εξέλιξη που κάνει πράξη το όραμα που μοιραζόμαστε όλοι, να βάλουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το Δημόσιο Νοσοκομείο, την Ελλάδα στον χάρτη των προηγμένων χωρών του πλανήτη».


-
Τί είναι η ρομποτική χειρουργική;
Η πιο πρόσφατη, επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της λαπαροσκοπικής και ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής.
Την τελευταία εικοσαετία, η λαπαροσκοπική χειρουργική είχε απλουστεύσει σημαντικά την πραγματοποίηση πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων, επιτυγχάνοντας το ίδιο ή και καλύτερο τελικό αποτέλεσμα για τον ασθενή και το χειρουργό. Τα σημαντικά οφέλη των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, ωστόσο, επισκίαζαν μειονεκτήματα όπως η ύπαρξη δυσδιάστατης εικόνας και η σχετική ακαμψία των λαπαροσκοπικών εργαλείων.
Προς το τέλος της δεκαετίας του '90, η «συνεργασία» της ηλεκτρονικής, μηχανικής και πληροφορικής επιστήμης, δημιουργούν τη Ρομποτική Χειρουργική, η οποία ξεπερνά και τους τελευταίους περιορισμούς της συμβατικής λαπαροσκόπησης.
Οι επεμβάσεις γίνονται πλέον με τομές λίγων χιλιοστών, με απόλυτη ασφάλεια, σε σύντομο χρόνο, χωρίς επιπλοκές. Η αποκατάσταση είναι πλήρης και ο ασθενής επανέρχεται ταχύτατα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Το πρώτο και μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci®, εγκρίθηκε από το FDA τον Ιούλιο του 2000. Σήμερα χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία) περισσότερα από 870 Ρομποτικά Χειρουργικά Συστήματα da Vinci®, εκ των οποίων πάνω από 180 στην Ευρώπη και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 60.000 επεμβάσεις.
Στη χώρα μας λειτουργούν 3 ρομποτικά συστήματα στον ιδιωτικό τομέα.

- Τί είναι και πώς λειτουργεί το σύστημα da Vinci®;
Το Σύστημα da Vinci® πραγματοποιεί όλο το φάσμα των λαπαροσκοπικών εγχειρήσεων, αλλά και μεγάλο ποσοστό των έως σήμερα κλασικών «ανοικτών» εγχειρήσεων.
Αποτελείται από μια κονσόλα χειρισμού, το Σύστημα InSite® Vision που δίνει τη δυνατότητα για πραγματική 3D απεικόνιση (Real time 3D) και ένα σύστημα 4 βραχιόνων (τεχνολογίας EndoWrist®), στο οποίο εφαρμόζονται τα χειρουργικά εργαλεία.
Ο χειρουργός κάθεται στην κονσόλα, μέσα στη χειρουργική αίθουσα αλλά σε απόσταση από τον ασθενή, και χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία των βραχιόνων, που εισάγονται πρώτα με μικροτομές λίγων χιλιοστών στο σώμα του ασθενούς από τη χειρουργική ομάδα.
Στη συνέχεια, έχοντας τρισδιάστατη εικόνα από την κονσόλα, ο χειρουργός κινεί με ειδικά χειριστήρια τους βραχίονες. Κάθε βραχίονας είναι συνδεδεμένος με ένα χειρουργικό εργαλείο και στον κεντρικό βραχίονα βρίσκεται η κάμερα. Χάρη στην τεχνολογία EndoWrist®, οι βραχίονες του da Vinci® διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία από τον καρπό του ανθρώπινου χεριού, φτάνοντας σε περιστροφή έως τις 360 μοίρες.
Το da Vinci® διαθέτει επίσης ένα σύστημα φακών τρισδιάστατης απεικόνισης, το οποίο μεγεθύνει το χειρουργικό πεδίο έως και 15 φορές, διευρύνοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες της ανθρώπινης όρασης και επιτρέποντας στο χειρουργό να κάνει λεπτομερείς, ακριβείς και πιο σταθερές κινήσεις. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί τα χέρια του αλλά και ποδωστήρια για να ελέγχει την κάμερα, να ρυθμίζει την εστίαση και να προσαρμόζει τη θέση των βραχιόνων του ρομπότ.
Το ρομπότ δεν αντικαθιστά το χειρουργό, αλλά δρα ως συνεργάτης υπό τον πλήρη έλεγχο και την καθοδήγησή του, χωρίς τον κίνδυνο να αναλάβει πρωτοβουλίες από μόνο του. Αποτελεί ένα νέο, σημαντικό εργαλείο και εφόδιο, που διευκολύνει το έργο του και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις.

- Σε ποιους τομείς εφαρμόζεται σήμερα η ρομποτική χειρουργική;
Το Σύστημα da Vinci® πετυχαίνει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, τόσο σε εγχειρήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα με λαπαροσκοπικές τεχνικές, όσο και σε δύσκολες περιπτώσεις «ανοιχτών» επεμβάσεων που μετατρέπονται σε ενδοσκοπικές επεμβάσεις «ρουτίνας».
Παράλληλα, συνεχώς επεκτείνει την εφαρμογή του σε ειδικότητες χειρουργικής που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν δυνατή, καλύπτοντας ειδικότητες όπως: γενική λαπαροσκοπική χειρουργική, ουρολογία, γυναικολογική χειρουργική, καρδιοχειρουργική - θωρακοχειρουργική (ολική ενδοσκοπική εγχείρηση μοσχεύματος bypass στεφανιαίας αρτηρίας), αγγειοχειρουργική (αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής), επεμβάσεις νοσογόνου παχυσαρκίας (γαστρικό bypass, δακτύλιος LAP-BAND, sleeve gastrectomy), παιδιατρική χειρουργική.

- Ποια είναι τα οφέλη για το χειρουργό;
Απόλυτη οπτική: Το σύστημα da Vinci®, βελτιώνει την αντίληψη του βάθους, προσφέροντας στους χειρουργούς τρισδιάστατη εικόνα. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου για πολύ ακριβείς και λεπτομερείς κινήσεις. Ενδεικτικά, τα αγγεία που έχουν μέγεθος χιλιοστού εμφανίζονται στο μέγεθος ενός μολυβιού.
Απόλυτη ακρίβεια χειρουργικών χειρισμών: Στο ρομποτικό σύστημα χρησιμοποιούνται μικρότερα εργαλεία από αυτά που χρησιμοποιούνται στη λαπαροσκοπική χειρουργική και έχουν τη δυνατότητα περιστροφής έως και 360 μοίρες, με αποτέλεσμα να παρέχουν άριστη πλαστικότητα, ακρίβεια και σταθερότητα κινήσεων. Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα στο χειρουργό να προσεγγίσει απρόσιτα μέχρι σήμερα σημεία κατά τη διάρκεια της επέμβασης με απόλυτη ασφάλεια.
Ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα του ασθενούς: Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από τομές λίγων χιλιοστών, που αποτρέπουν τη μεγάλη απώλεια αίματος και το τραύμα στο σώμα.

- Ποια είναι τα οφέλη για τον ασθενή;
Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος του Συστήματος προσφέρει στον ασθενή πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μικρότερη διάρκεια αναισθησίας, μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης ή απώλειας αίματος, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και της δυσφορίας, σημαντική μείωση της περιόδου νοσηλείας καθώς και γρήγορη ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, παράλληλα με ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

- Πλεονέκτημα του ρομποτικού συστήματος da Vinci® με αριθμούς (ενδεικτική αναφορά)

Ουρολογία - Ριζική Προστατεκτομή

Ανοιχτό Χειρουργείο

Λαπαροσκοπικά

Σύστημα da Vinci®

Χρόνος Επέμβασης

164 min

248 min

160min

Απώλεια Αίματος

900 ml

380 ml

153 ml

Μετεγχειρητικές Επιπλοκές

15%

10%

5%

Χρόνος Νοσηλείας

3,5 ημέρες

1,3 ημέρες

1,2 ημέρες

Ποσοστό Ανάπτυξης Καρκίνου Μετεγχειρητικά

24%

24%

5%

Χρόνος χρήσης καθετήρα μετά την επέμβαση

15 ημέρες

10 ημέρες

5 ημέρες

Στις περιπτώσεις ριζικής προστατεκτομής όπου υπάρχει εντοπισμένος καρκίνος προστάτη, η Ρομποτική Χειρουργική πλεονεκτεί ουσιαστικά σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική. Εξαιρεί ριζικά τη νόσο και μειώνει για πρώτη φορά σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσει ο ασθενής ακράτεια ούρων ή στυτική δυσλειτουργία μετά την επέμβαση.

Καρδιοχειρουργική - Θωρακοχειρουργική
Αποκατάσταση Μιτροειδούς Βαλβίδας

Ανοιχτό Χειρουργείο

Σύστημα da Vinci®

Θνησιμότητα

2,2%

0%

Σημαντικές Μετεγχειρητικές Επιπλοκές

13,1%

0%

Χρόνος Μετεγχειρητικής Νοσηλείας

8,5 ημέρες

1,3 ημέρες

Η Ρομποτική Χειρουργική εφαρμόζεται μέχρι στιγμής στην Ελλάδα στην καρδιολογία σε περιπτώσεις απλού bypass. Ο ασθενής καταπονείται αισθητά λιγότερο, καθώς αποφεύγει τη μεγάλη τομή της ανοιχτής μεθόδου. Χάρη σε τέσσερις τομές του ενός εκατοστού, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, το εξιτήριο από τη μονάδα εντατικής θεραπείας χορηγείται την ίδια ημέρα της επέμβασης, ενώ η συνολική παραμονή στο νοσοκομείο δεν ξεπερνά τις τέσσερις ημέρες.

Γενική Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Λαπαροσκοπική

Σύστημα da Vinci®

Ποσοστό Επιτυχίας

93%

100%

Χρόνος Επέμβασης

173 min

120 min

Χρόνος Νοσηλείας

48 hours

36 hours