Νέα θεραπευτική επιλογή για τη Μέτρια έως Σοβαρή Ψωρίαση κατά πλάκας (22/07/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, οι ασθενείς που έλαβαν adalimumab εμφάνισαν σημαντική και παρατεταμένη βελτίωση στο δέρμα τους.

Ένα γνωστό φαρμακευτικό σκεύασμα διεθνούς κυκλοφορίας, έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήση του στη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας και διατίθεται στην ελληνική αγορά. Το φαρμακευτικό σκεύασμα περιέχει τη δραστική ουσία adalimumab και έχει αποδειχθεί ως σήμερα ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση και άλλων σοβαρών ασθενειών, όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Ψωριασική Αρθρίτιδα, η Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα και η Νόσος του Crohn. Ήδη χορηγείται σε περισσότερους από 250.000 ασθενείς διεθνώς, έχοντας πάνω από 10 χρόνια κλινικής εμπειρίας. Η Ψωρίαση αποτελεί την πέμπτη εγκεκριμένη ένδειξή του ενώ, παράλληλα, το adalimumab αποτελεί το πρώτο πλήρως ανθρώπινο, αυτοενέσιμο μονοκλωνικό αντίσωμα για τη θεραπεία της ψωρίασης.
Σύμφωνα με μία κλινική μελέτη, πάνω από το 80% των ασθενών που έλαβαν adalimumab πέτυχαν περισσότερο από 75% βελτίωση στο δέρμα τους. Σε δεύτερη κλινική μελέτη, σχεδόν τρεις στους τέσσερις ασθενείς παρουσίασαν 75% βελτίωση. Και στις δύο μελέτες, σχεδόν οι μισοί ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε adalimumab πέτυχαν 90% βελτίωση, σε μόνο 16 εβδομάδες θεραπείας. «'Η ψωρίαση δεν είναι, μόνο, μια νόσος του δέρματος- είναι μια συστηματική, αυτοάνοση διαταραχή που, στις σοβαρότερες μορφές της, απαιτεί συστηματική θεραπεία'', αναφέρει ο Καθηγητής Jean-Hilaire Saurat, M.D., Διευθυντής του τμήματος δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, στην Ελβετία. ''Το adalimumab είναι ο πρώτος και μόνος βιολογικός παράγοντας που έχει συγκριθεί με τη μεθοτρεξάτη - μια κλασική συστηματική θεραπεία - και η έγκρισή του προσφέρει μια σημαντική νέα επιλογή στους δερματολόγους για τη θεραπεία της συγκεκριμένης νόσου.»Η ψωρίαση είναι μια μη μεταδοτική, χρόνια νόσος. Κλινικά η νόσος εκδηλώνεται με δερματικές αλλοιώσεις που είναι γνωστές ως πλάκες και στην πιο συνηθισμένη μορφή τους είναι ερυθρές, φλεγμονώδεις καλυπτόμενες από λέπια. Η ψωρίαση, όμως είναι και κάτι περισσότερο από αυτό. Προκαταρκτικά δεδομένα συσχετίζουν την ψωρίαση με άλλα συστηματικά νοσήματα. Επιπλέον, λόγω της εμφάνισης του δέρματος αντιλαμβανόμαστε ότι οι ασθενείς είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση και να βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Αυτή η πέμπτη ένδειξη του adalimumab αποδεικνύει την ευελιξία του στην επιτυχή θεραπεία διαφορετικών αυτοάνοσων διαταραχών, από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στη νόσο του Crohn και τώρα στην ψωρίαση.» αναφέρει ο Eugene Sun, M.D., αντιπρόεδρος του τμήματος Global Pharmaceutical Clinical Development της Abbott.Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες με το adalimumab στις μελέτες της ψωρίασης ήταν οι εξής: ρινοφαρυγγίτιδα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και κεφαλαλγία.
Στην ΕΕ, η εγκεκριμένη δόση του adalimumab -για τους ενήλικες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση - είναι δύο υποδόριες ενέσεις των 40 mg την εβδομάδα 0, ακολουθούμενες από μία υποδόρια ένεση των40 mg κάθε δεύτερη εβδομάδα, ξεκινώντας από την εβδομάδα 1.

Η δέσμευση της Abbott στην Ανοσολογία
Η Abbott είναι αφοσιωμένη στην ανακάλυψη και εξέλιξη πρωτοποριακών θεραπειών για τις αυτοάνοσες νόσους. Το Abbott Bioresearch Center, ιδρύθηκε το 1989 στο Worcester των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο την ανακάλυψη νέων θεραπειών για αυτοάνοσες νόσους και αποτελεί ένα ερευνητικό κέντρο παγκόσμιας κλάσης.

Abbott και Abbott Ελλάς
Η Abbott είναι μία παγκόσμια εταιρεία στο χώρο της Υγείας, με αφοσίωση στην ανακάλυψη, την ανάπτυξη, την παρασκευή και την εμπορία φαρμακευτικών, ιατρικών και διατροφικών προϊόντων, ιατρικών συσκευών και διαγνωστικών μηχανημάτων. Η Abbott δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 130 χώρες με ανθρώπινο δυναμικό άνω των 68.000 εργαζομένων.Η Abbott Ελλάς είναι θυγατρική της Abbott ΗΠΑ, εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Abbott Ελλάς συμπλήρωσε το 2007 εξήντα χρόνια δυναμικής παρουσίας στην ελληνική αγορά φαρμάκου και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, την εισαγωγή και τη διανομή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, διαγνωστικών μηχανημάτων, διαβητολογικών προϊόντων και προϊόντων διατροφής. Παράλληλα, είναι υπεύθυνη για την παροχή των παραπάνω προϊόντων και στην Κυπριακή αγορά. Συγκαταλέγεται στις 50 μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με ανθρώπινο δυναμικό 300 εργαζομένων. Τα κεντρικά γραφεία της Abbott Ελλάς βρίσκονται στην Αθήνα ενώ σε εγκαταστάσεις στο Κορωπί στεγάζεται ένα από τα τέσσερα Κέντρα Διανομής της εταιρείας στην Ευρώπη. Στη Θεσσαλονίκη η Abbott Ελλάς καλύπτει πλήρως την ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος.