ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
Εξάμηνος Απολογισμός Μεταμοσχευτικής Δραστηριότητας στη χώρα μας
(11/07/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

 

Εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων για το α' εξάμηνο με αξιοποίηση 61% των δυνητικών δοτών και αύξηση στο ποσοστό συναίνεσης των οικογενειών τους

Ανοδική πορεία κατέγραψε η μεταμοσχευτική δραστηριότητα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2008, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.). Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων της τάξης του 135% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, καθώς πραγματοποιήθηκαν 127 μεταμοσχεύσεις, έναντι των 54 της αντίστοιχης περιόδου της περασμένης χρονιάς. Παράλληλα, ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η αξιοποίηση των αναφερθέντων δοτών με ποσοστό 61%, αφού από τα 74 αναφερθέντα περιστατικά αξιοποιήθηκαν τα 45.
Από τις 127 μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το α' εξάμηνο του 2008, οι 88 αφορούσαν σε μεταμοσχεύσεις νεφρού, οι 28 σε ήπαρ, οι 9 σε καρδιά και οι 2 σε πνεύμονα. Οι περισσότεροι δότες προήλθαν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αθήνας ενώ οι υπόλοιποι προήλθαν από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Βόλο, τα Γιαννιτσά, τη Λάρισα, τις Σέρρες, την Τρίπολη και τη Δράμα.
Η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων απέναντι στην ιδέα της Δωρεάς Ιστών και Οργάνων συνεχίζεται να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, γεγονός που αποδεικνύεται από την αυξανόμενη συναίνεση των οικογενειών των δοτών στη δωρεά οργάνων. Είναι ενδεικτικό πως ενώ το α' εξάμηνο του 2007 το ποσοστό άρνησης των οικογενειών των δοτών ήταν 41%, στο φετινό αντίστοιχο διάστημα το ποσοστό μειώθηκε στο 25%. Η δραστηριοποίηση του Ε.Ο.Μ. σε αυτή την προσπάθεια αποδεικνύεται αποτελεσματική: βελτιώνοντας συνεχώς τη συνεργασία του με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) της χώρας και εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας και ενημέρωσης ειδικών, επιστημόνων αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σχετικά με τη δωρεά οργάνων, συνεχίζει να προωθεί και να αναπτύσσει το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα της χώρας μας.
Ιδιαίτερα ικανοποιητική συνεχίζει να είναι η συνεργασία του Ε.Ο.Μ. με χώρες του εξωτερικού, βάσει διακρατικών συμφωνιών. Στη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2008, σε συνεργασία με τη Eurotransplant συντονίστηκε η μεταφορά 4 νεφρών από το Βέλγιο και τη Γερμανία, ενώ παράλληλα υπήρξε άμεση ανταπόκριση του Ε.Ο.Μ για λήψη οργάνων από Κύπριους δότες: συγκεκριμένα, συντονίστηκε άμεσα η αφαίρεση και μεταφορά 4 μοσχευμάτων καρδιάς, 1 πνεύμονα, 4 μοσχευμάτων ήπατος και 2 νεφρών από την Κύπρο στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στη μεταμόσχευση μυελού των οστών, κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου πραγματοποιήθηκαν 27 μεταμοσχεύσεις, ενώ για 13 επιπλέον ασθενείς για τους οποίους έχει βρεθεί συμβατό μόσχευμα, έχει ορισθεί ημερομηνία λήψης μοσχεύματος και μεταμόσχευσης. Ας σημειωθεί ότι ταυτόχρονα, διενεργείται αναζήτηση μοσχευμάτων για 105 επιπλέον ασθενείς μέσα από τη δεξαμενή εθελοντών δοτών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Στο χρονικό αυτό διάστημα, αίσθηση προκάλεσε το πρόσφατο περιστατικό μεταμόσχευσης ήπατος σε μία 26χρονη Ελληνίδα ασθενή. Η κοπέλα είχε μεταφερθεί πρόσφατα στο Παλέρμο της Ιταλίας με οξεία ηπατική ανεπάρκεια για άμεση μεταμόσχευση. Καθώς στο διάστημα αυτό δεν βρέθηκε συμβατό μόσχευμα, οι ελπίδες για ανάρρωση εξαλείφονταν, μέχρι που το Σάββατο, 28/06/08 συμβατός δότης προέκυψε από το Θεραπευτήριο Υγεία. Άμεσα συντονίστηκε από τον Ε.Ο.Μ. η έλευση της χειρουργικής ομάδας του Παλέρμο στην Ελλάδα, για τη λήψη του ήπατος και τη μεταμόσχευσή του στην Ελληνίδα ασθενή. Η προσπάθεια ήταν επιτυχής και αυτή τη στιγμή η 26χρονη βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης.
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Καθηγητής κος Αλκιβιάδης Κωστάκης, δήλωσε σχετικά: «Η ανοδική πορεία του μεταμοσχευτικού έργου για το α' εξάμηνο του 2008 είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποδεικνύει πως το ζήτημα της δωρεάς οργάνων αγγίζει ολοένα και περισσότερους πολίτες. Η στενή και αποδοτική συνεργασία με τις Μ.Ε.Θ. σε συνδυασμό με τη σημαντική στήριξη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έχει εντάξει στις προτεραιότητές του τη βελτίωση του μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρας, είναι οι σημαντικότεροι αρωγοί στην προσπάθεια του Ε.Ο.Μ. και ο λόγος για τον οποίο τα αποτελέσματά μας βελτιώνονται συνεχώς. Συνεχίζουμε εντατικά την προσπάθειά μας και ελπίζουμε ότι με αυτούς τους ρυθμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εναρμονιστούμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και ποιοτικά.»

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) ιδρύθηκε το 1999 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με έδρα την Αθήνα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στόχος του Ε.Ο.Μ. σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι η ανάπτυξη του μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρας μας καθώς και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού γύρω από την Ιδέα της Δωρεάς Ιστών και Οργάνων με στόχο την αύξηση των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων και μυελού των οστών.