ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
Μουσική Προσφορά στη Δωρεά Οργάνων

Εκδήλωση για υποστήριξη και προώθηση της Ιδέας της Δωρεάς Ιστών και Οργάνων,
υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας
(09/07/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 24 Ιουνίου στο Περιστύλιο του Ζαππείου η εκδήλωση για την προώθηση της Ιδέας της Δωρεάς Ιστών και Οργάνων, από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και την Επιτροπή Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η εκδήλωση που συγκέντρωσε περισσότερους από 800 καλεσμένους ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Καθηγητής Αλκιβιάδης Κωστάκης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, κος Ιωάννης Δομάγερ.
Στη συνέχεια μίλησε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κος Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου εξήγγειλε τη ψήφιση νέου νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων και ιστών, καθώς και τη δημιουργία διεθνούς μεταμοσχευτικού κέντρου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου θα νοσηλεύονται ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση των διαφόρων οργάνων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Κατόπιν, ο κος Αβραμόπουλος βράβευσε συμβολικά δύο οικογένειες δοτών οργάνων, που χάρισαν ζωή σε συνανθρώπους μας, δωρίζοντας τα όργανά των συγγενών τους προς μεταμόσχευση. Συγκεκριμένα, βραβεύτηκε η οικογένεια του 24χρονου μουσουλμάνου φοιτητή ιατρικής από τo N. Ροδόπης, Οσγιούρ Αλή, καθώς και η οικογένεια της 39χρονης Γεωργίας Θεοδώρου - Βάθη, η οποία περιήλθε σε εγκεφαλικό θάνατο ενώ βρισκόταν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς. Κατόπιν, ακολούθησε η βράβευση μαθητών της β' λυκείου από το σχολείο «Ροδίων Παιδεία» της Ρόδου από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κο Ανδρέα Λυκουρέτζο Η συγκεκριμένη ομάδα μαθητών διενήργησε μία σημαντική καμπάνια προώθησης της Δωρεάς Οργάνων στη Ρόδο με εκτεταμένη έρευνα, διοργάνωση εκδηλώσεων και σύνταξη ενημερωτικού εντύπου.
Μετά τις βραβεύσεις ακολούθησε 40λεπτο μουσικό πρόγραμμα από την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη Μουσική Διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, με τη σοπράνο Μάτα Κατσούλη και το βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο.
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Καθηγητής Αλκιβιάδης Κωστάκης δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βλέπουμε και να νιώθουμε, ότι σε αυτόν τον αγώνα «προσφοράς ζωής» δεν είμαστε μόνοι, αλλά ενισχυόμαστε από όλο και περισσότερους Έλληνες πολίτες. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ως ο αρμόδιος κρατικός φορέας, καταβάλει άοκνες προσπάθειες για την προώθηση της Δωρεάς Οργάνων προς Μεταμόσχευση. Οι προσπάθειες αυτές έχουν καρποφορήσει τα τελευταία χρόνια, χάρη στη σκληρή δουλεία τόσο του ΕΟΜ και όλης της μεταμοσχευτικής κοινότητας της χώρας μας, χάρη στην υποστήριξη του Υ.Υ.Κ.Α., πρωτίστως όμως χάρη στη συμβολή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Εξαίρετοι επιστήμονες ιατροί, εντατικολόγοι, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του ΕΟΜ για συνεργασία ως προς τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των εγκεφαλικά νεκρών ανθρώπων ως δότες οργάνων. Είναι πραγματικά μεγαλειώδες όταν η ιατρική πράξη δεν καταθέτει τα όπλα μπροστά στο θάνατο, αλλά συνεχίζει μέσα και πέρα από αυτόν μετουσιώνοντάς τον σε ζωή. Ταυτόχρονα η έντονη επικοινωνιακή μας προσπάθεια με συχνά δημοσιεύματα στον τύπο, σταθερή συνεργασία με δημοσιογράφους, τηλεοπτικές εκπομπές, ενημερωτικές εκδηλώσεις, καθώς και πολλές άλλες ενέργειες, φέρνουν το απλό πολίτη πιο κοντά στη Δωρεά Οργάνων, ενισχύοντας την πίστη του και διαλύοντας κάθε φόβο και καχυποψία. Με μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ελπίζουμε ότι συνεχίζοντας με τους ρυθμούς αυτούς, σε σύντομο διάστημα θα αγγίξουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την εναρμόνισή μας με τα επιτεύγματα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά».
Η εκδήλωση έγινε με την ευγενική χορηγία των Astellas, Roche και Novartis, καθώς και την χορηγία επικοινωνίας από την ΕΡΤ και την Ελληνική Ραδιοφωνία ΝΕΤ 105,8. Αποκλειστικός χορηγός της Καμεράτας - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής είναι ο Όμιλος EGF Eurobank.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) ιδρύθηκε το 1999 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με έδρα την Αθήνα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στόχος του Ε.Ο.Μ. σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι η ανάπτυξη του μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρας μας καθώς και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού γύρω από την Ιδέα της Δωρεάς Ιστών και Οργάνων με στόχο την αύξηση των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων και μυελού των οστών.


Eικόνα 1. Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Καθηγητής Αλκβιάδης Κωστάκης απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στους προσκεκλημένους της εκδήλωσης.


Εικόνα 2. Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κος Δημήτρης Αβραμόπουλος βραβεύει την οικογένεια του 24χρονου δότη Οσγιούρ Αλή.


Εικόνα 3. Η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, με την σοπράνο κα Μάτα Κατσούλη, υπό τη Διεύθυνση του κου Αλέξανδρου Μυράτ.