26 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
ΝΕΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
(26/06/08)

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

- 3.500 εξαρτημένοι από οπιοειδή στη χώρα μας συμμετέχουν σήμερα στο πρόγραμμα υποκατάστασης.
- Περισσότερα από 4.500 άτομα βρίσκονται στις λίστες αναμονής.
- 1,1 εκατομμύρια χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών υπολογίζεται ότι υπάρχουν στην Ευρώπη, με το 70% να παραμένει χωρίς θεραπεία.

1. H βουπρενορφίνη/ναλοξόνη αποτελεί τη μέχρι σήμερα καλύτερη επιλογή για κατ' οίκον θεραπείες.
2. Σε κάποιες χώρες, όπως ΗΠΑ και Φιλανδία, γίνεται συνταγογράφηση από την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1,1 εκατομμύρια χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, από τους οποίους το 70% παραμένει χωρίς θεραπεία. Το νέο σκεύασμα συνδυασμού βουπρενορφίνης/ναλοξόνης φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση παροχής θεραπείας στο σπίτι, σε όλους τους εξαρτημένους από οπιοειδή ασθενείς. Τα μέχρι τώρα στοιχεία από την εμπειρία στο εξωτερικό (Φιλανδία, Δανία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Αυστραλία κ.λπ.) δείχνουν ότι η νέα θεραπεία με βουπρενορφίνη/ναλοξόνη γίνεται αποδεκτή παγκόσμια, ως η καλύτερη επιλογή για κατ' οίκον θεραπείες (take home) και συνταγογράφηση από την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο στόχος πλέον είναι σαφής: αύξηση της πρόσβασης των οπιοεξαρτημένων ασθενών στη θεραπεία, που συνεπάγεται ταυτόχρονη μείωση της ζήτησης και διακίνησης παράνομων ουσιών. Σ' αυτά τα σημεία φαίνεται ότι ήδη συμβάλλει ο νέος φαρμακευτικός συνδυασμός.
Το σκεύασμα συνδυασμού βουπρενορφίνης/ναλοξόνης, παρουσιάζει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, καθώς έχει περιορισμένες δυνατότητες για κατάχρηση και παράνομη διακίνηση. Το γεγονός αυτό οφείλεται στον πρωτοποριακό μηχανισμό δράσης του, σύμφωνα με τον οποίο: υπάρχει μόνο η θεραπευτική επίδραση της βουπρενορφίνης όταν το σκεύασμα λαμβάνεται υπογλώσσια, ενώ σε περίπτωση κατάχρησής του (ενδοφλέβια χορήγηση) είναι πιθανό να δημιουργήσει συμπτώματα στέρησης λόγω επίδρασης της ναλοξόνης. Τα ιδιαίτερα  πλεονεκτήματα του σκευάσματος συνδυασμού, παρέχουν τη δυνατότητα στις υπάρχουσες δομές υποκατάστασης να απορροφήσουν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, λόγω της καταλληλότητας του νέου σκευάσματος για κατ' οίκον θεραπεία. Έτσι, αρκετοί ασθενείς δε θα χρειάζεται να επισκέπτονται τις μονάδες υποκατάστασης κάθε ημέρα ή τρεις φορές την εβδομάδα παρά μόνο μία, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η ένταξή τους στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.
Στην Ελλάδα, περίπου 3.500 εξαρτημένοι από οπιοειδή συμμετέχουν σήμερα στο πρόγραμμα υποκατάστασης, αριθμός υπερπολλαπλάσιος (πάνω από 11 φορές) σε σχέση με το 1997. Πάρ' αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των εξαρτημένων βρίσκεται εκτός προγραμμάτων υποκατάστασης με τις λίστες αναμονής να αριθμούν περίπου 4.500 άτομα. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να:
(α) χάνονται ανθρώπινες ζωές,
(β) διαιωνίζεται η διάδοση μολυσματικών νόσων,
(γ) συνεχίζεται η διακίνηση παράνομων ουσιών και η παραβατικότητα των χρηστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πρόβλημα.
Στις ΗΠΑ το ίδιο σκεύασμα χρησιμοποιείται με επιτυχία ήδη από το 2003 και μάλιστα στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ πρόσφατα έχει ξεκινήσει η συνταγογράφησή του και στην Ευρώπη. Πρώτη χώρα η Φιλανδία, όπου ήταν επιτυχημένη η πορεία εφαρμογής της συνδυαστικής θεραπείας στα προγράμματα υποκατάστασης. Οι ειδικοί, μετά τη δοκιμή του σκευάσματος βουπρενορφίνης/ ναλοξόνης, αντιλήφθηκαν το μειωμένο κίνητρο που έχουν οι ασθενείς για παράνομη διακίνηση και εμπορία του. Με απόφαση του Υπ. Υγείας, τροποποίησαν τους κανονισμούς ώστε το σκεύασμα να μπορεί να χορηγείται και από τα φαρμακεία με ειδική συνταγή γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όπως δήλωσε και ο κ. H. Alho - Professor of Addiction Medicine, University of Helsinki, Unit of Substance Abuse Research σε πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την εξάρτηση από τα οπιοειδή (Europad Congress, Sofia, Μάιος 2008): «Σημαντικά πιο εύκολη γίνεται η πρόσβαση στη θεραπεία για εξαρτημένους από οπιοειδή, με το συνδυασμό βουπρενορφινής/ναλοξόνης».