Πλήρης ίαση των σαρκωμάτων χάρη στις νέες θεραπείες
<<< Προηγούμενη σελίδα


Μεγάλες πρόοδοι έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια σε όλους τους τομείς της ογκολογίας και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των σαρκωμάτων, τα οποία αποτελούν το 1% (250) των νέων περιπτώσεων νεοπλασιών που εμφανίζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι την επόμενη 15ετία θα υπάρχουν εξειδικευμένα φάρμακα για τον κάθε ασθενή που δεν θα καταστρέφουν τα κύτταρα όπως γίνεται με τις χημειοθεραπείες αλλά θα επεμβαίνουν στις πρωτεΐνες.
Τα σαρκώματα αποτελούν μία μικρή ως προς τη συχνότητά τους ομάδα νεοπλασμάτων με μεγάλη ανομοιογένεια. Έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με τα καρκινώματα, όπως κοινή καταγωγή από το αρχέγονο μεσόδερμα, κοινή φυσική πορεία και μεγάλα ποσοστά ιάσεων μετά από έγκαιρη και σωστή θεραπεία η οποία βασίζεται στην πολυδύναμη συνεργασία πολυδύναμης ομάδας ειδικών. Ο ασθενής συνήθως αντιλαμβάνεται αργά ότι έχει σάρκωμα, λόγω του ότι το συγχέει με λιπώματα ή ογκίδια. Τα σαρκώματα εμφανίζονται στα άκρα ή τον κορμό, σπάνια είναι μικρά και αναπτύσσονται ταχύτατα. Οι χειρότερες περιπτώσεις σαρκωμάτων είναι αυτές που εμφανίζονται στην κοιλιακή κοιλότητα, στο πεπτικό σύστημα καθώς και στα οστά.
Αυτά τόνισε ο διευθυντής του B' Παθολογικού Ογκολογικού Τμήματος του Θεαγενείου Κωνσταντίνος Δημητριάδης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή την ημερίδα με θέμα "Καινοτομίες στην αντιμετώπιση των σαρκωμάτων", που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, η έγκαιρη διάγνωση των σαρκωμάτων, βασίζεται:
α) σε σειρά ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων (ακτινογραφίες - αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες),
β) χειρουργική με βιοψία της ύποπτης περιοχής και
γ) παθολογοανατομική για τη διευκρίνιση της νόσου (αν είναι καλοήθης ή κακοήθης ο όγκος).
Μετά τη διάγνωση για τον καθορισμό της έκτασης της νόσου, η ριζική εξαίρεση του όγκου πολλές φορές οδηγεί και από μόνη της σε τέλεια ίαση.


 

ΗΟΜΕPAGE