Αποτελεσματική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
<<< Προηγούμενη σελίδα


Χαράς ευαγγέλια για τους Έλληνες ... καλοφαγάδες που πάσχουν ταυτόχρονα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς κυκλοφορεί πλέον και στη χώρα μας η πολλά υποσχόμενη ουσία εσομεπραζόλη (NEXIUM) από την εταιρεία που κυκλοφορεί το παγκοσμίως καταξιωμένο Losec. Με το νέο φάρμακο όχι μόνο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της πάθησης, αλλά επιμηκύνεται σημαντικά ο χρόνος ύφεσης της νόσου, βελτιώνοντας θεαματικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Έτσι, τις μικροαπολαύσεις της ζωής μπορούν πλέον να χαίρονται άφοβα όλοι, ακόμη και εκείνοι που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να τις στερηθούν επειδή δεν τις άντεχε το ... στομάχι τους, ενώ με τη νέα ουσία μπαίνει "φρένο" στην περιθωριοποίηση του πάσχοντος.Το ιδιαίτερα ευχάριστο και ελπιδοφόρο αυτό μήνυμα για περισσότερους από 1.500.000 Έλληνες, που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π.) και ταλαιπωρούνται καθημερινά από το επώδυνο "κάψιμο" στο στομάχι, προέρχεται από την πρόσφατη επίσημη παρουσίαση του φαρμάκου και στην Ελλάδα από την παρασκευάστρια εταιρία "ASTRAZENECA" με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Όπως τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η εσομεπραζόλη (NEXIUM) φέρνει πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση τόσο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης όσο και άλλων παθήσεων του πεπτικού συστήματος, όπως η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, το έλκος δωδεκαδακτύλου κ.λπ.Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιο Αρχιμανδρίτη, το 10-12% των ενηλίκων στη χώρα μας υποφέρουν από 2-3 επεισόδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, κυριότερο σύμπτωμα των οποίων είναι ο οπισθοστερνικός καύσος (η γνωστή μας καούρα). Ο κ. Αρχιμανδρίτης ανέφερε ότι κάποιας μορφής πρόβλημα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αντιμετωπίζει το 25-40% του γενικού πληθυσμού, ενώ η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι η ίδια σε άνδρες κι γυναίκες.
Σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση, ο κ. Αρχιμανδρίτης επεσήμανε πως διακρίνεται στη χειρουργική επέμβαση και τη φαρμακευτική αγωγή. Η τελευταία είναι αυτή που εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, καθώς η χειρουργική επέμβαση αφορά πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις ή ομάδες ασθενών (πολύ νεαρές ηλικίες, παχύσαρκα άτομα), ενώ δεν αποκλείεται η ανάγκη λήψης φαρμακευτικής αγωγής μετά την επέμβαση. "Τα φάρμακα επιλογής για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, με κυριότερο εκπρόσωπο την εσομεπραζόλη", είπε ο καθηγητής, "η οποία έδειξε ότι υπερέχει σε σχέση με το ισομερές της, την ομεπραζόλη, που μέχρι σήμερα εθεωρείτο το φάρμακο αναφοράς στην κατηγορία".
Αναφερόμενος στην πάθηση, ο Αυστραλός καθηγητής Γαστρεντερολογίας δρ. Νίκολας Τάλλευ τόνισε ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αυξάνει με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη αντιμετώπισής της. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πάθηση και οι ενοχλήσεις της (το γνωστό "κάψιμο" στο στομάχι και πίσω από τον θώρακα) δεν επηρεάζουν μόνο το στομάχι του ατόμου που πάσχει, αλλά του δημιουργούν πρόβλημα σε ολόκληρη την κοινωνική ζωή του, αφού επηρεάζουν τον ύπνο και τη σεξουαλική του δραστηριότητα.
Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου, ο δρ. Τάλλευ τόνισε ότι ενοχοποιείται η κακή διατροφή (πολλά λιπαρά, αλκοόλ), το άγχος, ενώ πιθανότατα υπάρχει και γονιδιακό υπόβαθρο της νόσου. Η βαρύτητα της νόσου ποικίλλει από άτομο σε άτομο, είπε ο καθηγητής, και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί η εξέλιξη της πάθησης σε κακοήθεια.


Λίγα λόγια για την πάθηση

Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, μια κλινική κατάσταση κατά την οποία το γαστρικό οξύ παλινδρομεί προς τον οισοφάγο, είναι αρκετά σοβαρή και προκαλεί επαναλαμβανόμενα συμπτώματα που μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και να προκαλέσουν εκτεταμένες βλάβες στον οισοφάγο.
Το πιο κοινό σύμπτωμα της πάθησης είναι ο στομαχικός καύσος (καούρα), ενώ άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η όξινη γεύση, η δύσκολη ή επώδυνη κατάποση, καθώς και ο οπισθοστερνικός πόνος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το άγχος αλλά και οι κακές συνήθειες (κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, κακή διατροφή), "ενοχοποιούνται" για την Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση. Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, είναι ότι το 60% των πασχόντων από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ταλαιπωρούνται από την πάθηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της νόσου είναι οι σοβαροί περιορισμοί στην καθημερινή δραστηριότητα των ασθενών: όπως επισημαίνουν οι ειδικοί και κατέδειξε μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα, το 75% των ασθενών κοιμάται δύσκολα, το 51% υποφέρει από καούρες κατά τη διάρκεια της εργασίας του, ενώ το 40% δεν μπορεί να γυμναστεί.
Η "ASTRAZENECA" είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες παγκοσμίως, που ασχολείται με την έρευνα, ανάπτυξη, παρασκευή και προώθηση συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς και με την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Η εταιρία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά σε ό,τι αφορά τα γαστρεντερολογικά, ογκολογικά, αναισθησιολογικά και καρδιαγγειακά φάρμακα, καθώς και εκείνα του αναπνευστικού και του ΚΝΣ, με συνολικές πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 15.8 δισ. δολάρια.

 

ΗΟΜΕPAGE