Νέα μέθοδος δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν
οι αιμορραγίες της μήτρας χωρίς την αφαίρεσή της

<<< Προηγούμενη σελίδα



Μια στις τρεις γυναίκες που υποβάλλονται σε αφαίρεση της μήτρας μπορεί πλέον να αποφύγει την επέμβαση αυτή με τη χρήση της νέας αυτής μεθόδου θεραπείας.
Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου με θέμα "Σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας δυσλειτουργικών αιμορραγιών της μήτρας - Κλινικές εφαρμογές του συστήματος Thermachoice - Πολυκεντρική Ελληνική Μελέτη".
Το σύστημα Thermachoice που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο στη χώρα μας με πολύ μεγάλη επιτυχία, επιτυγχάνει την καυτηρίαση (θερμική καταστροφή) του ενδομητρίου ως την βασική στιβάδα του με σκοπό την μείωση της υπερβολικής αιμορραγίας σε επίπεδα ίδια ή κατώτερα του φυσιολογικού.
Για τη χρήση του συστήματος Thermachoice απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός .
Από την βιβλιογραφική αξιολόγηση της θερμικής εξάχνωσης του ενδομητρίου (Thermachoice) εξάγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Διεγχειρητικά ανεπιθύμητα συμβάντα 0%
2. Βαθμός ικανοποίησης από τις ασθενείς
--πολύ ικανοποιητική: 70-80%
--ικανοποιητική: 20%
--μη ικανοποιητική: 5%
3. Ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου 95%
4. Ποσοστό αμηνόρροιας 20-25%
5. Ανάγκη επανάληψης μεθόδου ~5%
6. Ανάγκη αφαίρεσης της μήτρας ~5%
7. Μετεγχειρητικές επιπλοκές (ενδομητρίτιδα, αιματόμητρα) ~3%

Το σύστημα Thermachoice αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο θεραπείας μηνορραγιών σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες για πιο συντηρητική αντιμετώπιση των αιμορραγιών της μήτρας προς όφελος των ασθενών, τόνισαν οι ομιλητές.
Από 3μήνου, εξάλλου, ξεκίνησε μια πολυκεντρική μελέτη με κέντρο αναφοράς την γυναικολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων υπό τον καθηγητή κ. Ε. Παρασκευαϊδη, στην οποία συμμετέχουν άλλα έξι κέντρα της Αθήνας και της περιφέρειας, σκοπός της οποίας είναι η αξιολόγηση της μεθόδου στον ελληνικό πληθυσμό και η σύγκριση των αποτελεσμάτων μας με τα αντίστοιχα της διεθνούς βιβλιογραφίας.
Τα κέντρα εφαρμογής της μεθόδου καλύπτουν ολόκληρη την γεωγραφική επικράτεια και είναι τα ακόλουθα:
1. ΠΓΝΙ (κέντρο αναφοράς - Ιωάννινα) (26510-99642, 643)
καθηγητής Ε. Παρασκευαΐδης
αναπλ. καθ. Ν. Δαλκαλίτσης
επικ. καθ. Μ. Πασχόπουλος
Μ/Γ Ι. Σιντόρης
2. Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" (Θεσ/νίκη) (2310-993380)
αναπλ. καθ. Π. Σταματόπουλος
3. Νοσοκομείο "Έλενα Βενιζέλου" (Αθήνα) (210-6447968)
δ/ντης Π. Σκολαρίκος
4. ΠΓΝΗ (Ηράκλειο Κρήτης) (2810-392292)
επιμ. Β΄ Α. Γούμενου
5. Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" (Αθήνα) (210-3381317)
επ. καθ. Γ. Βλάχος
6. Νοσοκομείο "Αρεταίειο" (Αθήνα) (210-7286204)
αν. καθ. Ο. Γρηγορίου
7. ΠΓΝΘ (Λάρισα) (2410-681320)
επιμ. Β΄ Γ. Λιάλιος

Οι αιμορραγίες της μήτρας με τη μορφή μηνορραγιών ή μηνομητρορραγιών αποτελούν σημαντικό πρόβλημα των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και κυρίως των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Οι μηνομητρορραγίες αυτές μπορεί να είναι αποτέλεσμα ορμονικών διαταραχών και ονομάζονται δυσλειτουργικές αιμορραγίες της μήτρας ή αιμορραγίες στις οποίες δεν ανευρίσκεται καμία οργανική παθολογία
Για να τεκμηριωθεί η διάγνωση της δυσλειτουργικής αιμορραγίας της μήτρας θα πρέπει να αποκλεισθούν άλλες αιτίες κολπικής αιμόρροιας, και κυρίως να αποκλειστεί η κακοήθεια.

Σκοπός της θεραπευτικής προσέγγισης των αιμορραγιών αυτών αποτελούν:
- η παύση της αιμορραγίας
- η εμφάνιση εμμήνου ρύσεως σε τακτά χρονικά διαστήματα
- η ελάττωση της ποσότητας αίματος κατά την έμμηνο ρύση
- προστασία από υπερπλασία και Ca ενδομητρίου
Η αρχική φαρμακευτική αντιμετώπιση, συνήθως ορμονική, σε ορισμένο αριθμό περιπτώσεων λύνει το πρόβλημα. Όμως σε ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών, το πρόβλημα υποτροπιάζει και επιδεινώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η αποτυχία αυτή της φαρμακευτικής θεραπείας, η ψυχολογική φόρτιση των ασθενών αυτών, οι οποίες καθημερινώς διαπιστώνουν κάποια μορφή κολπικής αιμόρροιας, οδήγησαν πολλές γυναίκες τις προηγούμενες δεκαετίες σε αφαίρεση της μήτρας για την οριστική λύση του προβλήματος. Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ο διπλασιασμός των υστερεκτομών τις δεκαετίες 1960-1980 στη Βρετανία (Parkin BMJ 1994) λόγω κυρίως της αύξησης των εμμηνορυσιακών διαταραχών.
Από το συνολικό αριθμό των επεμβάσεων, το 35% - 50% οφείλονται σε επαναλαμβανόμενες μητρορραγίες, χωρίς να έχει διαγνωσθεί συγκεκριμένη παθολογία.
Η ανάγκη ηπιότερης χειρουργικής αντιμετώπισης ανέδειξε διάφορες μεθόδους (ενδοσκοπικές και μη), ελάχιστα επεμβατικές με σκοπό την καταστροφή του ενδομητρίου (εξάχνωση ή εξαίρεση).
Οι επεμβάσεις αυτές όπως:

1. ηλεκροδιαθερμική αφαίρεση ενδομητρίου (TCRE)
2. εξάχνωση ενδομητρίου με Laser (ELA)
3. καυτηρίαση ενδομητρίου με θερμικό μπαλόνι (Thermachoice)
4. εξάχνωση ενδομητρίου με χρήση μικροκυμάτων
έρχονται να καλύψουν την ανάγκη για πιο συντηρητική αντιμετώπιση των δυσλειτουργικών αιμορραγιών της μήτρας.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, το 70-80% των γυναικών που αντιμετωπίσθηκαν με αυτές τις μεθόδους απέφυγαν την αφαίρεση της μήτρας.
Βασικό πλεονέκτημα αυτών των μεθόδων θεραπείας αποτελεί η ποιότητα ζωής την οποία απολάμβαναν οι γυναίκες καθώς και η ελάχιστη ψυχολογική επιβάρυνση στην οποία υπόκεινται σε σχέση με γυναίκες που τελικά κατέληξαν σε αφαίρεση της μήτρας για την οριστική αντιμετώπιση των αιμορραγιών.
Τα κριτήρια επιλογής μιας εκ των ανωτέρω θεραπειών είναι:
- ασθενείς ηλικίας 30-49 ετών
- γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει
- ασθενής με αποτυχία της συντηρητικής φαρμακευτικής αγωγής
- ασθενείς στις οποίες έχουν αποκλεισθεί οργανικά αίτια αιμορραγίας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήστε με την Alpha Communications, τηλ.: 210 3645629, fax: 210 3644441, κ. Καίτη Αντωνοπούλου, κιν.: 6932253580, e-mail: k.antonopoulou@alphacommunications.gr και κ. Διονύσης Κουτσονικολής, e-mail: d.koutsonikolis@alphacommunications.gr


 

ΗΟΜΕPAGE