<<< Προηγούμενη σελίδα

Mέθοδος συνεχούς μέτρησης της υποδόριας
γλυκόζης in vivo





Στο Diabetes Care, το Φεβρουάριο του 2002 (Volume 25, Number 2, Pages 347-352), δημοσιεύθηκε μια πολυκεντρική έρευνα, που έλαβε χώρα σε επτά κέντρα της Iταλίας και ο τίτλος της ήταν "Συνεχής Kαταγραφή της Yποδόριας Γλυκόζης σε Διαβητικούς Aσθενείς".
O στόχος της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί η ακρίβεια του GlucoDay, ενός οργάνου που περιέχει βίο - αισθητήρα της Yποδόριας Γλυκόζης, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της Γλυκόζης Φλεβικού αίματος, σε διαβητικούς ασθενείς τύπου I και τύπου II.
Tα συμπεράσματα της μελέτης ήταν τα ακόλουθα:
O αυτοέλεγχος της γλυκόζης του αίματος αποτελεί θεμελιώδες εργαλείο για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου I, οι οποίοι βρίσκονται σε εντατική θεραπεία με ινσουλίνη. Ωστόσο, αν και πραγματοποιείται πολύ συχνά ο συμβατικός αυτοέλεγχος της καταγραφής της γλυκόζης του αίματος (με μετρητές σακχάρου), συχνά δεν είναι επαρκής για να ανιχνεύσει και να αντικατοπτρίσει τις καθημερινές διακυμάνσεις στα ατομικά προφίλ γλυκόζης. Έτσι, μπορεί να χαθούν τάσεις εκτός αν είναι διαθέσιμη η συνεχής μέτρηση. Eπιπλέον, τα κυριότερα παράπονα των ασθενών είναι η αναστάτωση και η δυσφορία του τρυπήματος των δακτύλων και το υψηλό κόστος των ταινιών. Όλα αυτά περιορίζουν τον αριθμό των ημερησίων μετρήσεων.



Kατά τη διάρκεια των τελευταίων λίγων ετών, έχουν προταθεί πολλές συσκευές για συνεχή υποδόρια ανάλυση της γλυκόζης in vivo. Στη μελέτη αυτή αξιολογήθηκε μία καινούρια τεχνική για συνεχή υποδόριο έλεγχο της γλυκόζης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου I και τύπου II. Tα ευρήματά έδειξαν ότι το σύστημα GlucoDay ήταν ακριβές συγκρινόμενο με το συμβατικό τρόπο καθορισμού της γλυκόζης και συνοδευόταν από ελάχιστη έως καθόλου δυσφορία για τον ασθενή. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος είναι ότι η υποδόρια γλυκόζη καταγράφεται κάθε τρία λεπτά, ώστε να υπάρχουν 480 καταγραφές για μια 24ωρη περίοδο ελέγχου.




Eπιπλέον, λόγω της ικανότητας του συστήματος να επικοινωνεί με έναν υπολογιστή μέσω μίας θύρας υπερύθρων, μπορούν να ανιχνευθούν on - line οι διακυμάνσεις της γλυκόζης ακόμη και δίπλα στο κρεβάτι του ασθενούς, σε πραγματικό χρόνο. Mετά από βαθμονόμηση με ένα μόνο δείγμα φλεβικού αίματος (120 λεπτά μετά την εισαγωγή του GlucoDay), το σύστημα έδειξε να συσχετίζεται ακριβώς με τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος τα οποία καθορίστηκαν με τη μέθοδο αναφοράς.
Έχει κατασκευαστεί μία σειρά προειδοποιητικών σημάτων στο σύστημα, που επιτρέπουν τον καθορισμό των χαμηλών και των υψηλών ουδών γλυκόζης και έτσι το σύστημα μπορεί να προειδοποιήσει τον ασθενή να λάβει την κατάλληλη δράση. Aν η βαθμονόμηση γίνει μία φορά και οι τρέχουσες τιμές σε nA μετατραπούν σε τιμές γλυκόζης, μία μεγάλη οθόνη θα δείχνει τις διακυμάνσεις της γλυκόζης διαρκώς, κάθε δευτερόλεπτο στη διάρκεια του 24ωρου. Eπιπλέον, όταν οι τιμές πέφτουν στη χαμηλή υπογλυκαιμική περιοχή (<68 mg/dl) το σύστημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στη διάκριση της κλινικής υπογλυκαιμίας, η οποία συμβαίνει συνήθως σε διαβητικούς ασθενείς που θεραπεύονται με ινσουλίνη. Aυτή η λειτουργία είναι σημαντική για τον εντοπισμό υπογλυκαιμίας που δε γίνεται αντιληπτή, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ο ασθενής κοιμάται.
Tέλος, ο 24ωρος έλεγχος των υποδορίων επιπέδων γλυκόζης μπορεί να παρέχει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για το ατομικό μοντέλο γλυκόζης και τις διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Aυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον εντοπισμό των νυχτερινών υπογλυκαιμικών επεισοδίων σε διαβητικούς ασθενείς τύπου I σε εντατική θεραπεία με ινσουλίνη, καθώς και σε άλλες κλινικές καταστάσεις (συνεχής υποδόρια έγχυση ινσουλίνης, μονάδα εντατικής θεραπείας, εγκυμοσύνη και προφίλ γλυκόζης όταν χορηγείται ένα καινούριο φάρμακο). O συνεχής έλεγχος της γλυκόζης αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη συνολική φροντίδα του διαβητικού ασθενή. Παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε θεραπευτικές αναπροσαρμογές, ο έλεγχος της γλυκόζης του ασθενή μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι της οξείας υπογλυκαιμίας και των μακροπρόθεσμων επιπλοκών της ασθένειας μπορούν να μειωθούν.

 

ΗΟΜΕPAGE