<<< Προηγούμενη σελίδα

Ένα ταξίδι στήν Καλαβρία γιά τήν σύνοδο τής UPIGO:
ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ

Αχιλλεύς Καλογερόπουλος,
εκπρόσωπος της ΕΝΜΓE στη UPIGO και στο ΕΒCΟG

 

Στις αρχές του Οκτωβρίου 2005 έλαβα μέρος μαζί με τον τέως Πρόεδρο της Ένωσης μας Νίκο Τσάτσαρη στην ετήσια Σύνοδο της UPIGO (Union Professionelle Internationale des Gynaecologues et Obstetriciens), που πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά στο Reggio της Καλαβρίας στα δυτικά παράλια της Νότιας Ιταλίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολλών Ευρωπαϊκών, αλλά και Αφρικανικών χωρών.
Οι διήμερες συζητήσεις της συνόδου περιστράφηκαν κυρίως γύρω από το θέμα της ιατρικής ευθύνης, για το οποίο πρόκειται να δημοσιευθεί σχετικό άρθρο μου στο προσεχές τεύχος του περιοδικού της Ένωσης μας "Θέματα Μαιευτικής-Γυναικολογίας". Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: επιτροπές ηθικής και ιατρική ευθύνη, οι ιατρο-νομικές απόψεις στον τοκετό, η καισαρική χωρίς ιατρική ένδειξη, η σπουδαιότητα των ιατρικών φακέλων σε περιπτώσεις ιατρο-νομικών προβλημάτων και η μητρική θνησιμότητα.
Ατυχώς, ο περιορισμένος χρόνος της παραμονής μας στην Καλαβρία δεν μας επέτρεψε να επισκεφθούμε τα λαμπρά μνημεία της Μεγάλης Ελλάδoς (Magna Graecia), που είναι διάσπαρτα σε όλη τη Νότια Ιταλία. Υπήρξε όμως πολύ ενημερωτική η βραχεία περιήγηση με λεωφορείο, που έγινε μετά το πέρας των εργασιών, με ξεναγό μας τον εκλεκτό συνάδελφο καθηγητή της μαιευτικής και γυναικολογίας Pier Francesco Τropea.
Το αρχαίο Ρήγιον (Reggion) στα δυτικά παράλια της Νότιας Ιταλίας, απέναντι από τη Μεσσήνη (Μessina) της Σικελίας, ιδρύθηκε από Χαλκιδείς αποίκους και όπως είναι γνωστό υπήρξε μια από τις σημαντικότερες ελληνικές αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας.
Μια άλλη επίσης ιστορική πόλη της Μεγάλης Ελλάδας ήταν ο Κρότων (Croton), αποικία των Αχαιών στα ανατολικά παράλια της Καλαβρίας. Στον Κρότωνα συντελέσθηκε μεταξύ του 6oυ και του 5oυ π.χ. αιώνα με πρωταγωνιστή το μεγαλοφυή Αλκμέωνα, δάσκαλο και φιλόσοφο, η πρώτη επανάσταση σε πολλούς τομείς της επιστημονικής γνώσης, στην ιατρική, την έρευνα, τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά, την αστρονομία, τα νομικά και την τέχνη. Στον Κρότωνα, μεγάλοι νομοθέτες καταγόμενοι από το Ρήγιο και τους Λοκρούς (Locris) εκπόνησαν προηγμένους νόμους για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, όπως θα λέγαμε σήμερα, και τη διατήρηση σε εφικτά για την εποχή επίπεδα της υγείας των κατοίκων της πόλης. Με την ιατρο-φιλοσοφική σχολή του Αλκμέωνα και την μαθηματική - φιλοσοφική - πολιτική σχολή του Πυθαγόρα, του Σάμιου, ο Κρότων αποτέλεσε μια διαπρεπή πηγή γνώσης για όλο τον τότε γνωστό κόσμο.
Στην όμορφη και γόνιμη αυτή περιοχή της Καλαβρίας άνθησε πολύ σύντομα με τη συμβολή των δύο αυτών "πυθαγορείων" σχολών, όπως αναφέρονταν από συγγραφείς της εποχής, ένας αξιόλογος πολιτισμός που αποτέλεσε το λίκνο της ελληνιστικής κουλτούρας και έφερε σε επαφή την ανατολή με τη δύση.
Δυστυχώς, ο λαμπρός αυτός πολιτισμός εξέλιπε πολύ σύντομα με την καταστροφική παρακμή της Μεγάλης Ελλάδος.
Δεν θα παραλείψω να σημειώσω ότι εγκαταλείψαμε την Καλαβρία με συγκινησιακή φόρτιση, αλλά και πολλή υπερηφάνεια.


 

ΗΟΜΕPAGE