<<< Προηγούμενη σελίδα

Aπό την Ειδικότητά μας

Νέα από την θερινή σύνοδο του συμβουλίου
του Ευρωπαϊκού Κολεγίου EBCOG και του
τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας της UEMS

Άχιλλεύς Καλογερόπουλος


Η εαρινή σύνοδος του Συμβουλίου (Council) του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Μαιευτήρων- Γυναικολόγων (EBCOG) και του Τμήματος Μαιευτικής- Γυναικολογίας της UEMS (O & B Section- UEMS) πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες στις 17 & 18 Ιουνίου 2005. Παρόντες στη σύνοδο ήσαν το σύνολο σχεδόν των εθνικών αντιπροσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων των 10 χωρών που εισήλθαν πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συζητήσεις ήσαν εποικοδομητικές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, με κυρίαρχο στοιχείο την παρουσία και τη συμμετοχή στις εργασίες του Συμβουλίου του Dr. Halila Προέδρου της UEMS (Union Europeene des Medecins Specialists)
Κατ΄αρχήν, με την έναρξη της συνόδου, τα πρακτικά του Συμβουλίου έγιναν αποδεκτά και επικυρώθηκαν ως ορθή καταγραφή των συζητήσεων και των αποφάσεων της προηγούμενης Συνέλευσης της 27ης Νοεμβρίου 2004.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Van Assche πληροφόρησε το Συμβούλιο (Council) ότι ο Καθ. Kovaks αποχωρεί από το Συμβούλιο ως εκπρόσωπος της Ουγγαρίας και τον ευχαρίστησε θερμά για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι το EBCOG εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεχή παρουσία και τη συνεισφορά του Καθηγητού στις συνελεύσεις της Executive Committee και του Συμβουλίου. O Καθ. Kovaks ήταν ο τελευταίος Πρόεδρος της EAGO, λίγο πριν ενσωματωθεί στο Κολέγιο, αλλά και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κολλεγίου (EBCOG Executive Committee).
Μετά τη σύντομη αυτή παρέμβαση, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου καλωσόρισαν θερμά τον Dr Halila ο οποίος προέβη, λαμβάνοντας το λόγο, σε μια ενδελεχή ανασκόπηση των δραστηριοτήτων της UEMS. Η οργάνωση αυτή αντιπροσωπεύει στην Ευρώπη 1.4 εκατομμύρια ειδικούς ιατρούς και περιλαμβάνει 26 πλήρη μέλη και 5 συνδεδεμένα μέλη, καθώς και 39 Τμήματα (Sections) και αντίστοιχα Κολέγια (Boards), μεταξύ των οποίων και το EBCOG.
Ο Dr Halila εξήγησε ότι η UEMS αποτελείται από ένα Συμβούλιο (Council) με δύο αντιπροσώπους ανά χώρα-μέλος, που συνέρχεται δύο φορές το χρόνο, και από μια Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Committee), που συνέρχεται 8-10 φορές το χρόνο, διευρυνόμενη ενίοτε με 4 αντιπροέδρους.
Η UEMS περιλαμβάνει ορισμένες Ομάδες Εργασίας (Working Groups), και ειδικότερα τις Ομάδες Εργασίας:
- Μεταπτυχιακής Ιατρικής Εκπαίδευσης,
- Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD),
- σχέσεων με τα Τμήματα και τα Κολέγια,
- εξάσκησης της ειδικότητας στα Σύγχρονα Συστήματα Φροντίδας Υγείας
- κατάρτισης των Κλινικών Οδηγιών (Medical Guidelines).
O Dr. Halila εξήγησε επίσης ότι η UEMS έχει προσδιορίσει ορισμένες περιοχές ιδιαίτερων ενδιαφερόντων, όπως
- η εναρμόνιση της εκπαίδευσης για τη λήψη της ειδικότητας (specialist training),
- οι προϋποθέσεις της εκπαίδευσης στην ειδικότητα,
- η αξιολόγηση των εκπαιδευτών και των ινστιτούτων εκπαίδευσης,
- η ελεύθερη διακίνηση των ιατρών,
- η επαγγελματική αναγνώριση,
- η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση (CME/ CMD) και η αξιολόγησή της (με μόρια),
- η καλή κλινική ενασχόληση, και
- η επαγγελματική ανεξαρτησία.
Η UEMS αποτελεί για την Ευρώπη την κινητήρια δύναμη για την επίτευξη των απαραίτητων προϋποθέσεων της όσο το δυνατόν αρτιότερης εξειδίκευσης των ιατρών (specialist training). Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς της UEMS έχει διοχετευθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commition), μέσω της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ιατρική Εκπαίδευση (ACMT- Advisory Committee on Medical Training),.
Αναφερόμενος στη Ντιρεκτίβα για την Επαγγελματική Αναγνώριση (Doctors' Directive), ο Dr. Halila εξήγησε ότι η Ντιρεκτίβα προβλήθηκε ενεργά και ταυτόχρονα από το Κολέγιο (EBCOG), το Τμήμα Μ & Γ (O & B Section) και από την UEMS. Η αρχική πρόταση έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μάρτιο του 2002 με σκοπό να αντικατασταθούν οι προηγούμενες ντιρεκτίβες των Τμημάτων. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Βουλή (European Parliament) προχώρησε στην τελική επικύρωση της προτεινόμενης Ντιρεκτίβας το Μάϊο του 2005, ενώ παρόμοια απόφαση έλαβε και το Συμβούλιο των Υπουργών (Council of Ministers) στις 6 και 7 Ιουνίου 2005.
Ο Dr. Halila εξήγησε ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν ορισμένες βασικές επιπτώσεις στο ιατρικό επάγγελμα, όπως:
- οι 52 ειδικότητες στο σύνολό τους θα υπάγονται στους όρους της Ντιρεκτίβας,
- ως νέες ειδικότητες θα αναγνωρίζονται στο εξής μόνον όσες ήδη ασκούνται στα δύο πέμπτα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- αντί της αρχικής ACMT και άλλων παρόμοιων επιτροπών των Τμημάτων της UEMS, θα δημιουργηθεί μια μόνο μοναδική για όλα τα επαγγέλματα επιτροπή και η επιτροπή αυτή θα συμβουλεύει το ιατρικό επάγγελμα σε θέματα ιατρικής εκπαίδευσης.
Ο Dr. Halila αναφερόμενος στη Ντιρεκτίβα για τις Υπηρεσίες (Directive on Services) είπε ότι το Συμβούλιο της UEMS συμφώνησε το Μάρτιο του 2005 ότι η υγεία δεν πρέπει να αποτελεί μέρος της Ντιρεκτίβας αυτής. Πρότεινε για το λόγο αυτό τη δημιουργία στην Ευρώπη χωριστής Ντιρεκτίβας για την Υγεία (Directive on Health). Όσον αφορά στη μεθοδολογία αξιολόγησης της εκπαίδευσης (Assessment of Training), π.χ. με Ευρωπαϊκές εξετάσεις ή άλλες μεθόδους, η UEMS προτιμά το σύστημα των επισκέψεων στα εκπαιδευτικά κέντρα για την αξιολόγηση της ποιότητας της εκπαίδευσης (quality assessment). Ακολούθησε η αναφορά του Dr Halila σε διάφορα άλλα θέματα (η ασφάλεια ασθενών, το μέλλον των Ευρωπαϊκών ιατρικών οργανώσεων, κλπ) και με το πέρας της παρέμβασής ο Καθ. Van Assche και τα μέλη του Συμβουλίου τον ευχαρίστησαν θερμά για την παρουσία και τη συμμετοχή του στις εργασίες του Συμβουλίου.
Ο Γενικός Γραμματέας του EBCOG Καθ. Vladimiroff αναφερόμενος στο επόμενο Συνέδριο του EBCOG το 2006 είπε ότι για τη φιλοξενία του έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα (καταληκτική ημερομηνία) πέντε υποψηφιότητες: Βέλγιο (Antwerp), Βουκουρέστι, Κωνσταντινούπολη, Λισσαβόνα και Μόσχα (βλέπε παρακάτω την υποστήριξη των υποψηφιοτήτων από τους αντιπροσώπους των χωρών αυτών). Ο Ταμίας του EBCOG Καθ. Dunlop ανέφερε ότι ο ισολογισμός του Κολλεγίου (EBCOG) στις 27 Μαϊου 2005 ανήρχετο στο ποσόν των 67.126,17 ευρώ και σημείωσε ότι τα έσοδα θα είναι εφέτος λιγότερα, επειδή δεν υπάρχει συνέδριο στη διάρκεια του έτους. Ο αντίστοιχος ισολογισμός του Τμήματος (O & G Section) ήταν 24.799 ευρώ. Σημειώνεται ότι 95% του ποσού αυτού παραχωρείται κάθε χρόνο στο Κολέγιο. Από τα έσοδα του EBCOG, ένα ποσό 5.000 ευρώ διοχετεύονταν μέχρι σήμερα στο ENTOG για ετήσια ενίσχυσή του. Πρότεινε το ποσό αυτό να αυξηθεί κατά 1.500 ευρώ. Η πρόταση έγινε ομοφώνως αποδεκτή.
Ο Αντιπρόεδρος Dr. R. Kirschner αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της στρατηγικής του Κολλεγίου και υπενθύμισε στα μέλη του Συμβουλίου ότι τα έγγραφα στρατηγικής (strategy documents) αναθεωρούνται κάθε χρόνο στη βάση του προγράμματος δράσης (action programme). Τα σπουδαιότερα σημεία του προγράμματος αυτού αναφέρονται στη σχέση του γένους των ιατρών, στις ιατρονομικές ευθύνες, στο θέμα της εκπαίδευσης των εκπαιδευομένων, στις σχέσεις εκπαιδευτών-εκπαιδευομένων, στο πρόγραμμα επισκέψεων των εκπαιδευτικών κέντρων για την αξιολόγηση του εφαρμοζόμενου προγράμματος εκπαίδευσης και στη στήριξη και προώθηση του περιοδικού του EBCOG.
Ο καθηγητής Γ. Κρεατσάς αναφέρθηκε στο θέμα των ιατρικών οδηγιών και υπενθύμισε στο Συμβούλιο ότι η εκτελεστική επιτροπή (Executive Committee) αντιμετώπισε το ενδεχόμενο σύστασης μιας Ομάδας Εργασίας για την κατάρτιση οδηγιών (Working Party on Guidelines), αλλά συμφωνήθηκε ότι η εργασία αυτή θα είναι δαπανηρή και χρονοβόρα. Δεδομένου ότι πολλές οδηγίες έχουν ήδη αναπτυχθεί από διάφορα σώματα, ανατέθηκε στον Καθ. Κρεατσά (σε συνεργασία με άλλα μέλη του Συμβουλίου) να συλλέξει τις υπάρχουσες οδηγίες και να συνεργασθεί για το σκοπό αυτό με την UEMS. Ακολούθησε σημαντική συζήτηση και στο θέμα της έρευνας, με εισηγήσεις των Καθηγητών Κρεατσά και Holzgreve, και αποφασίστηκε να δοθεί περισσότερη έμφαση στην έρευνα κατά το επόμενο συνέδριο του EBCOG στο Τορίνο.
Ο Πρόεδρος του RCOG Καθ. Templeton, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της στράτευσης εκπαιδευομένων ιατρών (trainees recruitment), που ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο την Αγγλία (όχι άλλη Ευρωπαϊκή χώρα), αλλά και τις ΗΠΑ. Παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα αυτό οφείλεται στη σημαντική πτώση της δημοτικότητας της ειδικότητας, που έχει αντίκτυπο όχι μόνο στον αριθμό αλλά και στην ποιότητα των ειδικευόμενων. Η Καθ. Z. Novak Antolic, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εκπαίδευσης και Αξιολόγησης της Εκπαίδευσης (SCTA- Standing Committee on Training and Assessment) ανέφερε στο Συμβούλιο ότι η επιτροπή σχεδιάζει να εργασθεί στα ακόλουθα θέματα:

Εκπαίδευση των εκπαιδευτών
Με αφορμή την εισήγηση του Dr. OBhrai (από το RCOG) σε ομάδα εργασίας, που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη της επιτροπής εκπαίδευσης (SCTA) στο RCOG, με στόχο να συνεργασθεί η επιτροπή με το RCOG για να επιτευχθεί η καλύτερη κατά το δυνατόν οργάνωση της εκπαίδευσης. Βεβαίως, συμφωνήθηκε να συζητηθεί προηγουμένως το θέμα αυτό με τον Πρόεδρο του RCOG καθ. Templeton.

Σχέσεις με επιστημονικές εταιρείες
Η Καθ. Antolic ανέφερε στο Συμβούλιο ότι οι Ευρωπαϊκές Εταιρείες γυναικολογικής ενδοσκόπησης, κολποσκόπησης και αντισύλληψης συμμετέχουν στις εργασίες της επιτροπής εκπαίδευσης του EBCOG και ότι οι σχέσεις μεταξύ της επιτροπής εκπαίδευσης και των εταιρειών αυτών είναι άριστες.

Αναμόρφωση των βιβλίων των εκπαιδευομένων (Log Books) και των προγραμμάτων εκπαίδευσης
Έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις και το θέμα θα επανέλθει το Δεκέμβριο στο Συμβούλιο προς συζήτηση και αποδοχή. Ο Καθ. Vladimiroff, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής για την Αναγνώριση των Νοσοκομείων ως Εκπαιδευτικών Κέντρων (SCHR- Standing Committee on Hospital Recognition), είπε ότι μέχρι το Νοέμβριο του 2004 έχουν γίνει επισκέψεις στις πόλεις: Παρίσι, Rheims, Στρασβούργο, Nancy, Freibourg, Ληψεία, Άγκυρα και Antwerb. Ανέφερε επίσης ότι έχει δεχθεί αιτήσεις για την πραγματοποίηση επισκέψεων από τις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πράγα και Κωνσταντινούπολη. Τα έξοδα των επισκεπτών-μελών της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικευομένων που συμμετέχουν στις επισκέψεις, καλύπτονται από τη φιλοξενούσα κλινική. Ο Καθ. Vladimiroff υπενθύμισε ότι η επιτροπή έχει προσδιορίσει ως τελικό στόχο της την οργάνωση εθνικού συστήματος επισκέψεων σε κάθε χώρα χωριστά. Ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί στις σκανδιναβικές χώρες, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Πορτογαλία και στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή και η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και πολύ σύντομα η Γερμανία.
Ο Πρόεδρος του Κολλεγίου (EBCOG) είπε στο Συμβούλιο ότι το Κέντρο Συνεργασίας για τη Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου του Freiburg έχει συντάξει, σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια (Βόννης, Βερολίνου, Βιέννης και Amsterdam), 18 μοναδικά στον κόσμο μεταπτυχιακά κείμενα (modules) εκπαίδευσης. Τα κείμενα αυτά βασίζονται στα εκάστοτε αναφυόμενα προβλήματα και σχεδιάσθηκαν για τις ανάγκες εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων. Κάθε κείμενο συνοδεύεται από ένα CD Rom με 6.000 εικόνες Power Point και ενίοτε videos των επεμβάσεων. Στόχος του παραπάνω κέντρου είναι να διαμοιραστούν τα κείμενα αυτά δωρεάν σε όλους τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους σε όλη την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η FIGO οργάνωσε μια Ομάδα Εργασίας που θα ασχοληθεί με το θέμα της αιμορραγίας μετά τον τοκετό (Working Party on post-partum hemorrhage) και ζήτησε τη συμμετοχή στην ομάδα αυτή μελών του Συμβουλίου. Αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους πέντε μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Καθ. Αντσακλής.
Ο Eκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ειδικευόμενων (ENTOG) Dr. Gambadauro, υπενθύμισε ότι τα κύρια θέματα προς συζήτηση στην ετήσια σύνοδο του ENTOG στη Βαρκελώνη το Δεκέμβριο του 2005, θα είναι δύο: η αναλογία του γένους των ιατρών και η κάλυψη των κενών θέσεων των ιατρών στα νοσοκομεία. Το θέμα της έρευνας θα συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο, που θα γίνει στην Κοπεγχάγη το 2006. Είπε επίσης ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για τη συμμετοχή στη σύνοδο της Βαρκελώνης όσο είναι δυνατό μεγαλύτερου αριθμού ειδικευόμενων απ' όλη τη Ευρώπη, καθώς και εκπροσώπων των εθνικών οργανώσεων ειδικευομένων.
O Καθ. Dumlop, πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του περιοδικού του Κολλεγίου "European Clinics in Obstetrics and Gynaecology", είπε ότι το πρώτο τεύχος του περιοδικού έχει δημοσιευθεί, έστω και με μικρή καθυστέρηση. Η Καθ. Benedetto είπε ότι στο Συνέδριο του Torino έχουν συμπεριληφθεί 9 sponsored symposia. Το πρόγραμμα είναι προσιτό στο web site του Συνεδρίου και θα αποσταλεί στα μέλη του Συμβουλίου με e-mail, με τις εκάστοτε διορθώσεις. Όσον αφορά στο επόμενο συνέδριο του Κολλεγίου το 2008, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα υποψηφιότητες από την Antwerp του Βελγίου, την Κωνσταντινούπολη, τη Λισσαβόνα και τη Μόσχα (δεν παρέστη ο εκπρόσωπος του Βουκουρεστίου). Έγινε στη συνέχεια ψηφοφορία και το Συμβούλιο επέλεξε ως έδρα του επόμενου Συνεδρίου τη Λισσαβόνα. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Καθ. Cambero-Roura, ο οποίος ευχαρίστησε το Συμβούλιο για την τιμητική επιλογή της Λισσαβώνας και πρότεινε να προγραμματισθεί μια δεξίωση κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για τους Προέδρους των Εθνικών Οργανώσεων.
Ακολούθησε επίσης μυστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου μέλους της Executive Committee και επελέγη ο Καθ. Templeton. Συνυποψήφιου του Templaton ήταν οι καθηγητές Mark Brincat, Luis Cambero-Roura, Jose Martinez de Oliveira και Vit Unzeitig.
Τελευταίο θέμα προς συζήτηση ήταν οι σχέσεις του EBCOG με τις εθνικές εταιρείες. Ο πρόεδρος του Κολλεγίου ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου να προωθήσουν όσον είναι δυνατόν τις σχέσεις αυτές.
Η σύνοδος έκλεισε με την απόφαση η επόμενη χειμερινή σύνοδος του Συμβουλίου να γίνει στη Λισσαβόνα στις 3 & 4 Δεκεμβρίου του 2005.


 

ΗΟΜΕPAGE