<<< Προηγούμενη σελίδα

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΥ

Ιωάννης Α. Παπαδόπουλος

 

Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε,
Προ ολίγων μηνών δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό σας ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, ένα μικρό άρθρο του υπογράφοντος, στο οποίο επισημαίνοντο μερικά πράγματα, που αφορούσαν την Ειδικότητα μας και ένα "περίεργο" ζήτημα. Την δημιουργία δεκάδων Εταιρειών Μαιευτικής και Γυναικολογικής βάσης (αρκετές αφορούν και υπό-ειδικότητες), με επιλεκτικά περιορισμένο αριθμό προσώπων, παρ' όλον ότι, ήδη υπάρχουν μία-δύο πολυάριθμες εταιρείες-ενώσεις, για υπεύθυνη εκπροσώπηση του κλάδου μας.
Τότε απευθυνόμενος και στους Πανεπιστημιακούς διδασκάλους είχα προτείνει μία προσπάθεια δημιουργίας, ενός Οργανισμού, ενός Κολεγίου, μίας Ακαδημίας ή όπως αλλιώς θέλανε να το ονομάσουν οι επικεφαλής της ειδικότητας μας. Η κίνηση αυτή θα είχε σκοπό να ενώσει τους πάντες, με όρους και κανόνες σωστούς, και θα έλυνε πολλά προβλήματα. Θα είχε ισχύ και λόγο παντού, αφ' ενός στο Εσωτερικό αλλά και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο δεύτερο αυτό τομέα, αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθούν προβλήματα, διότι έχουν τεθεί πλέον όροι και διατάξεις για την άσκηση των ειδικοτήτων και "Κάποιος" θα πρέπει να παρακολουθεί και να συντονίζει την κατάσταση. Ήδη ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στις 27 Νοεμβρίου 2004, υπόγραψε στις Βρυξέλλες την συμφωνία συνεργασίας με την UEMS (Ευρωπαϊκή Ένωση Ειδικευμένων Ιατρών). Αυτή η συμφωνία αφορά την αναγνώριση των πιστοποιητικών ειδικότητας καθώς και των πιστοποιητικών (credits) της CΜΕ (Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης), η μη δε εφαρμογή των όρων αυτής φθάνει, μέχρι και την απώλεια της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζω Κύριε Πρόεδρε, ότι έχετε ενημερωθεί από τον Π.Ι.Σ. για αυτά τα θέματα, και πιθανώς διέλαθε της προσοχής μου, η ανακοίνωση σας.
Υπάρχει επομένως ένας ακόμη λόγος σοβαρός, για να δημιουργηθεί ο προτεινόμενος αυτός θεσμός, που υπάρχει σε όλα σχεδόν τα Ευρωπαϊκά κράτη. Οι ιδιότητες του πολλαπλές. Θα είναι εκ των πραγμάτων ισχυρός αποδεκτός από τους πάντες, θα δημιουργεί και θα έχει βαρύνουσα άποψη για θέματα Ιατρικής εκπαίδευσης, υγείας, Κοινωνικής πολιτικής, θα ερωτάται δε και θα συμμετέχει σε αποφάσεις της πολιτείας, είτε για θέσπιση νόμων, είτε για εγγραφή κανόνων ασκήσεως της ειδικότητος που υπηρετούμε. Με άλλα λόγια θα είναι πολύ υπολογίσιμος από τα θεσμικά όργανα του κράτους (νομικά, διοικητικά, δικαστικά κλπ).
Στην πατρίδα μας, σε κάποιες άλλες ειδικότητες έχουν κάνει ουσιαστικά βήματα στον τομέα αυτό και οι συνάδελφοι μας έχουν δημιουργήσει εταιρείες με κύρος. Εμείς γιατί; Που πάσχουμε; Ποιος μας εμποδίζει;
- Με μεγάλη λύπη πρέπει να αναφερθεί ότι και στην ειδικότητα μας, παρά τις λίγες εξαιρέσεις: Υπάρχει βορράς-νότος (βλέπε εταιρείες, εκδιδόμενα περιοδικά κ.λπ.).
- Υπάρχουν τιτλοποιημένες εταιρίες ή ενώσεις, με μικρές διαφοροποιήσεις (προσθήκες λέξεων, στον τίτλος τους),
- Υπάρχουν αρκετά έντυπα επιστημονικού περιεχομένου, ασχολούμενα με ειδικά θέματα αγνώστου χρηματοδοτήσεως (εν πολλοίς),
- Υπάρχει σαν επακόλουθο πολυδιάσπαση ενημέρωσης και το πλέον "περίεργο και ανεξήγητο"
- Υπάρχουν "πρόεδροι" Εταιρειών και Ενώσεων που προαναφέραμε, με σκοπό ποίον; ...Να εξυπηρετήσουν τι;...
Ο καθένας μπορεί να δώσε όποια ερμηνεία θέλει... Υπάρχει βέβαια και μία νέα πραγματικότητα που πρέπει να προβληματίσει τους πάντες. Καθημερινά χιλιάδες νέοι συνάδελφοι, πυκνώνουν την ειδικότητα μας. (Τα νούμερα και οι στατιστικές το δείχνουν). Λόγω δε του αυξανόμενου αριθμού Ιατρών, άρχισαν και μέχρι πρότινος ανενεργείς μονάδες, να πλαισιώνονται, να εξοπλίζονται και να εργάζονται πολύ καλά, προσφέροντας Ιατρικό έργο. Ο μύθος ότι οι επαρχιακές Ιατρικές μονάδες είναι υποδεέστερες, αναξιόπιστες, με μικρές εμπειρίες και ανεπαρκείς για παροχή σοβαρών Ιατρικών υπηρεσιών, όπως ήθελαν μέχρι πρότινος να τις εμφανίζουν οι "μάγοι" της πρωτεύουσας, έχει τελειώσει. Η πολλαπλή εγκατάσταση πανεπιστημιακών μονάδων στην περιφέρεια, έχει αποφέρει καρπούς, έχει ανεβάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου προς τα νοσοκομεία αυτά, αλλά έχει κερδίσει και την αποδοχή των συναδέλφων να πάνε να εργασθούν και να ειδικευθούν. Στην υπαρκτή αυτή κατάσταση, πρέπει να έρθει αρωγός το όργανο που προτείνω, να συντονίσει, να συγκεντρώσει, να καθοδηγήσει και να βάλει επιστημονικούς "κανόνες", έτσι ώστε η ιατρική αντιμετώπιση του πολίτη, να γίνεται με βάσει κάποιων συντεταγμένων παραδεκτών στη χώρα μας, όπως και στα ευρωπαϊκά κράτη.
- Υπάρχουν φωνές που δεν πρέπει να αγνοηθούν, όταν ζητούν μία ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική.
- Υπάρχουν προτάσεις, που αν υιοθετηθούν, θα βελτιώσουν όχι μόνον τη θέση, αλλά και την προστασία του Ιατρού κατά τη διάρκεια της άσκησης του επαγγέλματος.
- Υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που κάθε τόσο μας τις δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κανείς δεν τις λαμβάνει υπ' όψη του ή δεν θέλει να τις λάβει. Εννοώ βέβαια τις "κεφαλές και τους δυσπρόσιτους πολυάσχολους "ζηλωτές" της ειδικότητός μας.
- Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Τα τελευταία χρόνια, αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε,ότι αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, που πρέπει όλοι να το σκεφτούμε καλά. Είναι ένα "παγόβουνο" που πλέει αργά, αλλά σταθερά εναντίον μας. Τώρα φαίνεται μόνο μία μικρή κορυφή, λίγο ενοχλητική, αλλά έχει βάθος και πλάτος, που θα μας επηρεάσει, θα συγκρουσθεί άγρια μαζί μας, θα δημιουργήσει αρκετές υποχρεωτικές αλλαγές στην επαγγελματική μας ζωή, συνεπικουρούμενο από τη "λαίλαπα" που λέγεται ασφαλιστική εταιρεία (γενικός τίτλος) και τότε, θα "τρέχουμε" για άμεσες λύσεις και ουσιαστικές ενέργειες προφύλαξης. Οι "δάκτυλοι" που το κατευθύνουν εναντίον μας είναι πολλοί (γνωστοί και άγνωστοι), αλλά όλοι έχουν ένα σκοπό να πλήξουν τον Ιατρό. Είναι το περιβόητο Μalpractice ή αλλιώς, τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά την άσκηση του επαγγέλματος μας, απλά ή και δυσάρεστα κάποτε. Τα περιστατικά (κρούσματα) αυξάνονται και η δημοσιότητα (ΜΜΕ) τα διαδίδει, πάντα με αρνητικά σχόλια, διότι έτσι προκαλούν το ενδιαφέρον του κόσμου.
Έχω την εντύπωση ότι η κατάσταση αυτή, αποτελεί ένα ακόμη σοβαρό λόγο για τη δημιουργία του Οργανισμού, της Ακαδημίας ή του Κολεγίου των Μαιευτήρων-Γυναικολόγων. Ένα επίσημο σοβαρό όργανο, για να καλύπτει έγκυρα, επιστημονικά, τεκμηριωμένα, εφ' όσον έχουν ακολουθηθεί οι προδιαγραφές του και οι οδηγίες του, τους συναδέλφους που θα κατηγορούνται, διότι σήμερα ότι και να συμβεί, λένε οι πάντες ότι είμαστε όλοι ένοχοι. Στην πατρίδα μας βρισκόμαστε ουσιαστικά απροστάτευτοι. Οι "Κεφαλές" που κάποτε δρούσαν σαν "μπροστάρηδες" και με το κύρος τους βοηθούσαν, έχουν μεταβληθεί σήμερα σε απλούς εμπειρογνώμονες, λόγω διαφόρων καταστάσεων (αντιγνωμιών, περιέργων αντιλήψεων ή και διαφορετικής Ιατρικής παιδείας): Αρκετές δε φορές δεν έχουν ενιαία γραμμή αντιμετώπισης των περιστατικών, των συμβάντων και των ενεργειών των συναδέλφων, οπότε και η υπερασπιστική προσπάθειες γίνεται ευάλωτη. Μήπως και αυτός δεν είναι λόγος δημιουργίας του Οργανισμού, της Ακαδημίας ή του Κολεγίου; Το παράξενο δε είναι, ότι αρκετοί εξ ημών έχουμε βγει από τα σύνορα και έχουμε δουλέψει σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες όπου γνωρίσαμε πολύ καλά, τι σημαίνει να υπάρχει είναι τέτοιος δυνατός επιστημονικός φορέας.
Για το ίδιο θέμα και την αναγκαιότητα της δημιουργίας του, μπορεί να γραφούν και να αναφερθούν πολλά, περιορίζομαι όμως σε αυτά, που τα θεωρώ τα πλέον ουσιαστικά, για να γίνει ένα καλό ξεκίνημα.
Κύριε Πρόεδρε, έχω την αίσθηση, ότι με το κύρος, την επιμονή, την αγάπη για τους συναδέλφους που σας διακρίνει και με την προοδευτικότητα που διαθέτετε, θα μπορέσετε να βάλετε τα θεμέλια για να δημιουργηθεί αυτός ο Οργανισμός. Έχω την πεποίθηση, ότι και άλλοι συνάδελφοι, θα σας συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια εάν το επιδιώξετε.
Εγώ πάντως θα συνεχίσω να το ζητώ. Ήθελα να σημειώσω ότι, το πρώτο μου άρθρο κ. Πρόεδρε, αν και ενυπόγραφο αγνοήθηκε, ...επιδεικτικά Δεν στεναχωρήθηκα. Ελπίζω ότι σε αυτό, θα έχω μια απάντηση εκ μέρους σας θετική, αρνητική ή έστω ...ειρωνική.



Ευχαριστώ
Ι. Α. Παπαδόπουλος

 

Ό συνάδελφος κ. Ι. Α. Παπαδόπουλος έργάζεται είς τό Ιδιωτικό καί Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε. ΜΗΤΕΡΑ

 

ΗΟΜΕPAGE