KΛΙΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Κ. Βολονάκης
Ε. Λιαμπότη
Α. Μεγρέμη
Ε. Τσαμπανάκη
Μ. Βολονάκης



Τροφική αναφυλαξία σε παιδιά

Αλλεργιολογικό Τμήμα Νοσοκομείου
Παίδων «Η Αγία Σοφία», Αθήνα
Υποβλήθηκε: 6/3/2003



ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Με σκοπό την πληρέστερη διερεύνηση της τροφικής αλλεργίας στα παιδιά μελετήσαμε 57 παιδιά, ηλικίας 6 μηνών έως 14 ετών, που είχαν προσέλθει στο τμήμα μας με ιστορικό αναφυλακτικής αντίδρασης σε τροφές τα τελευταία 6 χρόνια. Η εκτίμηση της αναφυλαξίας στηρίχτηκε στο λεπτομερές αλλεργιολογικό ιστορικό, στην κλινική εξέταση, στον προσδιορισμό της ολικής και της ειδικής IgE του ορού (Pharmacia FEIA CAP), καθώς και σε δερματικές δοκιμασίες νυγμού (SPT). Θετικές δερματικές δοκιμασίες νυγμού (SPT+) παρουσίασαν 47 (82%) παιδιά: 6 (11%) σε αεροαλλεργιογόνα, 9 (16%) σε τροφικά αλλεργιογόνα και 32 (56%) σε εισπνεόμενα και τροφικά αλλεργιογόνα. 38/41 (93%) παιδιά με SPT+ σε τροφικά αλλεργιογόνα παρουσίαζαν υψηλή συσχέτιση μεταξύ του ιστορικού της αναφυλακτικής αντίδρασης (μετά τη λήψη της ύποπτης τροφής) και των SPT+ : σε ξηρούς καρπούς 23/38 (61%) παιδιά (καρύδια 9, φιστίκια 6, αμύγδαλα 5, φουντούκια 3), ροδάκινο 4, σταφύλια 4, μπανάνα 1, αυγό 3, ψάρι 3. Τα πρόσθετα των τροφών θεωρήθηκαν ύποπτα για την πρόκληση αναφυλακτοειδών αντιδράσεων σε 10 (18%) παιδιά. Σε 9 παιδιά παρόλο που στο ιστορικό τους αναφερόταν αναφυλαξία από τροφές, δεν τεκμηριώθηκε κάποιο αλλεργιογόνο. Σε 7 περιπτώσεις η αναφυλαξία εκδηλώθηκε μετά ή κατά τη διάρκεια άσκησης 0,5-4 ώρες από τη λήψη τροφής. Τα παιδιά παρουσίασαν συνολικά 121 αντιδράσεις. Σε 14 (25%) παιδιά αξιολογήθηκαν ως ήπιες, σε 21 (37%) ως μέσης βαρύτητας και σε 22 (38%) ως βαριές αντιδράσεις. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί είναι τα πιο συχνά αίτια της τροφικής αναφυλαξίας στην παιδική ηλικία και η βαρύτητά της κυμαίνεται συχνότερα από μέτρια έως και σοβαρή. (Δελτ Α' Παιδιατρ Κλιν Πανεπ Αθηνών 2003, 50(4): 365-368)

Λέξεις ευρετηριασμού: αναφυλαξία, τροφική αλλεργία, παιδιά, ξηροί καρποί.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η αναφυλαξία, σύνδρομο που απαιτεί εξαιρετικά επείγουσα ιατρική φροντίδα, εκδηλώνεται κλινικά από ένα ή περισσότερα συστήματα, κυρίως από το δέρμα, το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα. Η αναφυλαξία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι συχνότερη σε ατοπικά άτομα.[1,2] Πολυάριθμοι παράγοντες έχουν αναφερθεί ως ικανοί να προκαλέσουν αναφυλακτικές (ή αναφυλακτοειδείς) αντιδράσεις. Σε προηγούμενη μελέτη μας είχαμε δείξει ότι οι τροφές, τα πρόσθετα των τροφών, τα φάρμακα και τα δήγματα εντόμων αποτελούν τα συχνότερα αίτια της συστηματικής αναφυλαξίας (ΣΑ) στην παιδική ηλικία.3 Η παρούσα μελέτη έγινε με σκοπό να συμβάλλει στην πληρέστερη διερεύνηση της τροφικής αλλεργίας στα ελληνόπουλα.

ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ
Ασθενείς
Μελετήσαμε προοπτικά 57 παιδιά, 41 αγόρια και 16 κορίτσια, ηλικίας 6 μηνών έως 14 ετών (μέση τιμή 8,6), που είχαν προσέλθει στο τμήμα μας με ιστορικό αντίδρασης σε τροφές τα τελευταία 6 χρόνια.
Μέθοδοι
Η εκτίμηση στηρίχτηκε στο λεπτομερές αλλεργιολογικό ιστορικό με έμφαση στους εκλυτικούς παράγοντες, στην κλινική εξέταση, στον προσδιορισμό της ολικής και ειδικής IgE του ορού (Pharmacia FEIA CAP), καθώς και σε δερματικές δοκιμασίες νυγμού (SPT) σε συνήθη και σε ύποπτα αλλεργιογόνα. Οι SPT αντιδράσεις >3mm θεωρήθηκαν ως θετικές.
Ταξινόμηση των ασθενών
Τα παιδιά ταξινομήθηκαν ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια των άμεσων αντιδράσεων (από περισσότερα από ένα συστήματα), όπως αναφέρθηκαν από τους ασθενείς ή τους γονείς τους, σε εκείνα με:
α) Ήπιες αναφυλακτικές αντιδράσεις: κνίδωση/αγγειοοίδημα ή/και ρινόρροια/πταρμούς ή/και βήχα/ήπιο συριγμό ή/και εμέτους.
β) Μέτριες αναφυλακτικές αντιδράσεις: γενικευμένη κνίδωση/αγγειοοίδημα ή/και σοβαρός συριγμός ή/και βράγχος φωνής/δυσκαταποσία ή/και σοβαρούς εμέτους.
γ) Σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις: γενικευμένη κνίδωση/αγγειοοίδημα, σοβαρή δυσκολία στην κατάποση/στην αναπνοή, δύσπνοια ή/και παρατεταμένη λιποθυμία/υπόταση.



Eικόνα 1.



Eικόνα 2.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Οικογενειακό ιστορικό ατοπίας αναφέρθηκε σε 29 (51%) παιδιά. Άσθμα ή/και ρινίτιδα μη συσχετιζόμενα με την ΣΑ βρέθηκαν σε 11 (19%) και ατοπική δερματίτιδα σε 3 παιδιά. Θετικές δερματικές δοκιμασίες νυγμού (SPT+) παρουσίασαν 47 (82%) παιδιά: 6 (11%) σε αεροαλλεργιογόνα, 9 (16%) σε τροφικά αλλεργιογόνα και 32 (56%) παιδιά σε εισπνεόμενα και τροφικά αλλεργιογόνα. 38/41 (93%) παιδιά με SPT+ σε τροφικά αλλεργιογόνα παρουσίαζαν υψηλή συσχέτιση μεταξύ του ιστορικού της αναφυλακτικής αντίδρασης (μετά τη λήψη της ύποπτης τροφής) και των SPT+ (τροφική αναφυλαξία) σε: ξηρούς καρπούς 23/38 (61%) παιδιά (καρύδια 9, φιστίκια 6, αμύγδαλα 5, φουντούκια 3), ροδάκινο 4, σταφύλια 4, μπανάνα 1, αυγό 3, ψάρι 3 παιδιά (εικόνες 1,2). Σε 9 ασθενείς παρόλο που στο ιστορικό αναφερόταν τροφική αναφυλαξία, δεν τεκμηριώθηκε κάποιο αλλεργιογόνο. Τα πρόσθετα τροφών θεωρήθηκαν ύποπτα για την πρόκληση αναφυλακτοειδών αντιδράσεων σε 10 (18%) παιδιά. Σε 7 περιπτώσεις η αναφυλαξία εκδηλώθηκε μετά ή κατά τη διάρκεια άσκησης 0,5-4 ώρες (μέση τιμή 1,75) μετά τη λήψη τροφής. Τα 6 από τα 7 αυτά παιδιά ήταν μεγαλύτερα των 10 ετών.
Τα παιδιά παρουσίασαν συνολικά 121 αντιδράσεις (23 παιδιά 2 αντιδράσεις, 13 παιδιά περισσότερες από 2 αντιδράσεις) 0,5-4 ώρες (μέση τιμή 2,15) από τη λήψη της τροφής. Σε 14 (25%) παιδιά αξιολογήθηκαν ως ήπιες, σε 21 (37%) ως μέσης βαρύτητας και σε 22 (38%), στα οποία συμπεριλαμβάνονταν τα 5/7 παιδιά με αναφυλαξία προκαλούμενη από άσκηση, ως σοβαρές αντιδράσεις (εικόνα 3). Σοβαρές αντιδράσεις παρουσίασαν 19/41(46%) αγόρια και 3/16 (19%) κορίτσια (p<0,001, x²-test), ενώ η συχνότητα των σοβαρών αντιδράσεων ήταν μεγαλύτερη σε ασθενείς 10 ετών και από τα δύο φύλα (αγόρια 11/19 (58%) και κορίτσια 3/3). Οι ξηροί καρποί βρέθηκαν ως αιτιολογικοί παράγοντες των αναφυλακτικών αντιδράσεων σε 14/22 (64%) ασθενείς με σοβαρή αναφυλαξία.
Η συχνότητα των αναφερθέντων συμπτωμάτων ήταν: κνησμός σε 49, αγγειοοίδημα σε 47, κνίδωση σε 41, βράγχος φωνής σε 38, δύσπνοια σε 25, συριγμός σε 16, ρινόρροια σε 26, πταρμοί σε 11, έμετοι σε 9, υπόταση σε 8 και ζάλη σε 2 ασθενείς (εικόνα 4).



Eικόνα 3.



Eικόνα 4.


ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Σε προηγούμενη μελέτη μας είχαμε δείξει ότι τα συχνότερα αίτια της συστηματικής αναφυλαξίας στην παιδική ηλικία ήταν οι τροφές (στο 28% των ασθενών), τα πρόσθετα τροφών (8%), τα φάρμακα (14%), και ο νυγμός υμενοπτέρων (7%).3 Οι Yocum και Khan (1994) έδειξαν, επίσης, ότι οι τροφικές αλλεργίες ήταν η πιο συχνή αιτία της ΣΑ στο 1/3 των περιπτώσεων που εξετάσθηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.[4]
Στην παρούσα μελέτη ερευνήσαμε λεπτομερώς περισσότερες από 120 αναφυλακτικές αντιδράσεις σε 57 παιδιά με τροφική αναφυλαξία. Η τροφική αναφυλαξία παρουσιάζεται σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα. Παρόλο το μικρό αριθμό των ασθενών μας, φαίνεται ότι υπάρχει η τάση τα αγόρια να παρουσιάζουν αναφυλακτικές αντιδράσεις με μεγαλύτερη συχνότητα και σοβαρότητα. Οι σοβαρές αντιδράσεις και στα δύο φύλα και η προκαλούμενη από άσκηση αναφυλαξία παρουσιάστηκαν συχνότερα σε παιδιά 10 ετών. Οι Pumphrey και Stanworth (1996) στη ΒΔ Αγγλία μελέτησαν 172 ασθενείς, ηλικίας από 5 μηνών έως 69 ετών, με αναφυλαξία από διαφορετικά αίτια και όχι μόνο τροφικά και βρήκαν ίσο αριθμό αρρένων και θηλέων πασχόντων. Σε ταξινόμηση ανάλογα με την ηλικία παρατήρησαν ότι το 75% των ασθενών που παρουσίαζαν τις σοβαρότερες αντιδράσεις ανήκε στη νεότερη υποομάδα (0-4 ετών), ενώ στην υποομάδα των ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας ( 40 ετών) το74% ήταν γυναίκες.[5] Αυτές οι διαφοροποιήσεις, ίσως, εξηγούνται από το γεγονός ότι η μελέτη μας περιελάμβανε μόνο παιδιά με τροφική αναφυλαξία, και ακόμη ότι η τροφική αναφυλαξία και οι εκδηλώσεις της πιθανώς να διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Στη μελέτη μας βρήκαμε ότι οι ξηροί καρποί ήταν οι πιο συχνοί αιτιολογικοί παράγοντες της τροφικής αναφυλαξίας και της σοβαρής τροφικής αναφυλαξίας στους ασθενείς μας. Το εύρημα τούτο είναι σύμφωνο με αρκετές προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι τα φιστίκια ήταν η πιο συχνή αιτία τροφικής αναφυλαξίας στα παιδιά6 και ότι τα φιστίκια και οι ξηροί καρποί ήταν υπεύθυνοι για την πλειοψηφία των θανάτων που οφείλονταν σε αναφυλαξία προκαλούμενη από τροφές.[7]

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι: Οι ξηροί καρποί είναι τα πιο συχνά αίτια της τροφικής αναφυλαξίας και της σοβαρής τροφικής αναφυλαξίας στην παιδική ηλικία. Η βαρύτητα των αναφυλακτικών αντιδράσεων κυμαίνεται από μέτρια έως και σοβαρή. Η αναφυλαξία παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα και σοβαρότητα στα αγόρια από τα κορίτσια. Και τέλος ότι η σοβαρή αναφυλαξία και η προκαλούμενη από την άσκηση αναφυλαξία φαίνεται να είναι συχνότερη σε παιδιά 10 ετών.

Food anaphylaxis in children
K. Volonakis, E. Liampoti, A. Megremi, E. Tsampanaki, M. Volonakis
(Ann Clin Pediatr Univ Atheniensis 2003, 50(4): 365-368)
In order to investigate food anaphylaxis in children we studied 57 children, aged 8 months to 14 years, who were referred to our clinic because of anaphylactic reactions to food during a period of 6 years. The evaluation consisted of a thorough allergy history, physical examination, serum total IgE levels and specific IgE determination (Pharmacia FEIA CAP), as well as skin prick tests (SPT). SPT positive (+) results were demonstrated in 47 (82%) children: 6 (11%) to aeroallergens alone, 9 (16%) to food allergens alone and 32 (56%) children to both inhalant and food allergens. 38/41 (93%) with SPT+ to food allergens demonstrated a high correlation among case history (suspected food) and SPT+ results to: nuts 23 (walnut 9, peanut 6, almond 5, hazelnut 3),peach 4,grapes 4, banana 1, egg 3, fish 3 children. In 9 children, despite a history suggesting food anaphylaxis, no allergen sensitization could be identified. Food additives were suspected as causes of anaphylactoid reactions in 10 (18%). In 7 (13%) cases anaphylaxis occurred when the children exercise within 0.5 to 4 hours of ingesting food. Children experienced a total of 121 reactions. Our findings suggest that nuts are the most common causative factors of food anaphylaxis in childhood and that the severity of anaphylactic reactions is more often in the moderate and severe range.

Key words: anaphylaxis, food allergy, children, nuts.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Βολονάκης Μ. Αναφυλαξία. Παιδιατρική 1990, 53:65-72.
2. Holgate ST, Church MK. Anaphylaxis In: Holgate ST, Church MK eds. Allergy. London, New York. Gower Medical Publishing, 1993, 27.1-27.9.
3. Volonakis K, Liampoti E, Tselalidou E, Tsampanaki E, Volonakis M. The clinical spectrum of anaphylaxis in childhood (abstract). Allergy 2001, 56(58 suppl):182.
4. Yocum MW, Khan DA. Assessment of patients who have experienced anaphylaxis (abstract). J Allergy Clin Immunol 1993, 91(suppl):153.
5. Pumphrey RS, Stanworth SJ. The clinical spectrum of anaphylaxis in northwest England. Clin Experim Allergy 1996, 26:1364-1370.
6. Sachs M, Yuninger JV. Food-induced anaphylaxis. Immunology Allergy Clin North Am 1991, 11:743-755.
7. Bock SA, Munog-Furlong BA, Sampson HA. Fatalities due to anaphylactic reactions to foods. J Allergy Clin Immunol 2001, 107:191-193.


 

ΗΟΜΕPAGE


<<< Προηγούμενη σελίδα