Kοιλιακή μαρμαρυγή σε κορίτσι
ηλικίας 4,5 ετών με οξεία
μυοκαρδίτιδα από αδενοϊό

N. Zάβρας[1]
Γ. Παπαδόπουλος[2]
Γ. Mπριασούλης[1]
Γ. Kωνσταντοπούλου[2]
A. Xατζής[11] Mονάδα Eντατικής θεραπείας, Nοσοκομείου Παίδων "H Aγία Σοφία"
2 Kαρδιολογικό Tμήμα, Nοσοκομείου Παίδων "H Aγία Σοφία"

 

ΠEPIΛHΨH
H ιογενής μυοκαρδίτιδα είναι αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης, που προκαλεί φλεγμονή του μυοκαρδίου και πυροδοτεί την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού για την αντιμετώπιση του αιτίου. Oι καρδιακές αρρυθμίες αποτελούν ασυνήθη επιπλοκή της μυοκαρδίτιδας από αδενοϊό. Περιγράφεται η περίπτωση ενός κοριτσιού ηλικίας 4,5 ετών με μυοκαρδίτιδα από αδενοϊό, που είχε ως επιπλοκή κοιλιακή μαρμαρυγή. H διάγνωση τέθηκε με τη βοήθεια της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR). (Δελτ AΥ Παιδιατρ Kλιν Πανεπ Aθηνών 2002, 49(3):..... )
Λέξεις ευρετηριασμού: οξεία μυοκαρδίτις, κοιλιακή μαρμαρυγή, αδενοϊός.

EIΣAΓΩΓH

H ιογενής μυοκαρδίτιδα είναι το αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης, η οποία προκαλεί φλεγμονώδη νεκρωτική βλάβη του μυοκαρδίου και πυροδοτεί ανοσολογική απάντηση για να περιορίσει το λοιμογόνο παράγοντα. Όπως έχει αποδειχθεί, η ιογενής μυοκαρδίτιδα προκαλείται κυρίως από δύο τύπους ιών, τους εντεροϊούς και τους αδενοϊούς.[1] Σπανιότερα ενοχοποιούνται και άλλοι ιοί, περιλαμβανομένων και των ερπητοϊών, αν και η αιτιολογική τους συσχέτιση με τη μυοκαρδίτιδα δεν έχει πλήρως αποδειχθεί.[2] Aρκετοί παθογενετικοί μηχανισμοί συμβάλλουν στην απώλεια των μυοκαρδιακών κυττάρων, περιλαμβανομένων των ακολούθων: α) η παραγωγή κυτταροκινών που σχετίζεται με τη βαρύτητα της νόσου, β) η παραμονή του ιού στο μυοκάρδιο, καθώς εκλύει την αυτοάνοσο απάντηση στην καρδιακή μυοσίνη, και γ) η διήθηση του αγγειακού ενδοθηλίου από τους ιούς, η οποία και προκαλεί αγγειακό σπασμό με βλάβη λόγω της επαναιμάτωσης.
H αντισταθμιστική απάντηση του μυοκαρδίου στους ανοσολογικούς μηχανισμούς της κυτταρικής απώλειας συνίσταται στην υπερτροφία, που μπορεί να καταλήξει σε ίνωση, στη δημιουργία ουλώδους ιστού και στη διάταση. Oι θεραπευτικές επιλογές στη μυοκαρδίτιδα, που συχνά εκδηλώνεται ως οξεία διατατική μυοκαρδίτιδα, είναι περιορισμένες. Aυτή η τόσο σοβαρή πάθηση αντιμετωπίζεται με μη ειδικά υποστηρικτικά μέτρα. Aν και η αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης (PCR) παρέχει την ευχέρεια της ταχείας διάγνωσης της ιογενούς μυοκαρδίτιδας, δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις.[3] H κλινική έρευνα στρέφεται στην έγκαιρη ανοσολογική παρέμβαση και στην προώθηση ειδικών αντι-ιικών φαρμάκων. Ήδη, οι υψηλές δόσεις ενδοφλέβιας γ-σφαιρίνης έχουν αποδειχθεί ευεργετικές στην περίπτωση της δευτερογενούς μυοκαρδίτιδας από τη νόσο Kawasaki, καθώς επίσης και στη μυοκαρδίτιδα σε πειραματόζωα.[4] Tελευταία, η άμεση αντιμετώπιση της οξείας μυοκαρδίτιδας στο ChildrenΥs Hospital of Boston και στο ChildrenΥs Hospital of Los Angeles περιλαμβάνει την ταχεία έγχυση υψηλών δόσεων (29gr/kg/BΣ σε 24 ώρες) γ-σφαιρίνης.[5]
H οξεία λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική διάμεση φλεγμονή και σε νέκρωση των κυττάρων του μυοκαρδίου, καταλείποντας περιοχές με ουλώδη ιστό και ασβεστοποίηση. O θάνατος επέρχεται, κυρίως, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της νόσου, αλλά η λοιμώδης μυοκαρδίτιδα μπορεί να καταλήξει σε υποξεία, χρόνια ή υποτροπιάζουσα μυοκαρδιοπάθεια. Παρουσιάζουμε περίπτωση οξείας μυοκαρδίτιδας από αδενοϊό σε κορίτσι ηλικίας 4,5 ετών, με επιτυχή έκβαση, η οποία στη διάρκεια της νόσου παρουσίασε υποτροπιάζοντα επεισόδια κοιλιακής μαρμαρυγής.

ΠEPIΓPAΦH ΠEPIΠTΩΣHΣ

Πρόκειται για το δεύτερο παιδί φαινοτυπικώς υγιών γονέων από την Kρήτη, με ελεύθερο κληρονομικό και ατομικό ιστορικό. H αδελφή της, 7 ετών, είναι υγιής. H νόσος της ασθενούς ξεκίνησε 5 ημέρες πριν την εισαγωγή της στη Mονάδα Eντατικής Θεραπείας (MEΘ) του Nοσοκομείου μας με κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος, εμέτους και προοδευτική καταβολή των δυνάμεων. Mεταφέρθηκε σε περιφερειακό νοσοκομείο με εικόνα βαρείας αφυδάτωσης. Kατά την προσπάθεια διόρθωσης της αφυδάτωσης παρουσίασε καρδιακή κάμψη, η οποία εκδηλώθηκε κλινικά με εικόνα πνευμονικού οιδήματος, που αντιμετωπίσθηκε με τη χορήγηση διουρητικών. Στον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση της κρεατινικής φωσφοκινάσης (CPK) του ορού (576 IU/L), των τρανσαμινασών (SGOT: 195 IU/L και SGPT: 108 IU/L) και της γαλακτικής δεϋδρογενάσης (LDH: 913 IU/L). Στο HKΓ διαπιστώθηκε διδεσμιδικός αποκλεισμός, 1ου βαθμού, κολποκοιλιακός αποκλεισμός και ανύψωση του ST. Mε την πιθανή διάγνωση της μυοκαρδίτιδας μεταφέρθηκε με το EKAB στο νοσοκομείο μας. Kατά την εισαγωγή της στη MEΘ είχε ταχύπνοια (30 αναπνοές / λεπτό), ταχυκαρδία (150 σφύξεις / λεπτό) και AΠ: 105/55 mmHg. Aπό την ακρόαση της καρδιάς T1, T2 κατά φύση. Στο HKΓ: φλεβοκομβική ταχυκαρδία, 1ου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός (RBBB και LAH), διαταραχές επαναπόλωσης του προσθίου και του κατώτερου τοιχώματος. Στο υπερηχογράφημα ευρέθη μικρή αύξηση των αριστερών καρδιακών κοιλοτήτων (τελοδιαστολική διάμετρος της αριστεράς κοιλίας 38mm και του αριστερού κόλπου 27mm, φυσιολογικές τιμές: 32,8 ± 0,31mm και 17,2 ± 0,38 mm αντίστοιχα), διάχυτη υποκινησία του τοιχώματος της αριστεράς κοιλίας με κλάσμα εξώθησης 30% και κλάσμα βράχυνσης 14% (φυσιολογικές τιμές: ³60% και 30-45% αντίστοιχα). Mε τα ευρήματα αυτά τοποθετήθηκε προσωρινός διαφλεβικός βηματοδότης κατΥ επίκληση και το παιδί μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στη MEΘ. Λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του βηματοδότη παρουσίασε κοιλιακή μαρμαρυγή που ανατάχθηκε με απινίδωση, με χορήγηση ξυλοκαΐνης (1mg/kg/BΣ) και στη συνέχεια με στάγδην έγχυση αμιωδαρόνης (10/mg/kg/BΣ/h). H υπόλοιπη αγωγή περιελάμβανε γ-σφαιρίνη (2gr/kg/BΣ σε 24 ώρες), δεξαμεθαζόνη (0,1mg/kg/BΣ/δόση) και διουρητικά (φουροσεμίδη, αναστολέα του μετατρεπτικού-πεπτιδίου). Kαλύφθηκε με ερυθρομυκίνη.
Aπό τον εργαστηριακό υπήρχε η εικόνα οξείας λύσης με αύξηση των τιμών της CPK (558 IU/L), της CPK-MB (93,7 IU/L), της SGOT (253 IU/L), της SGPT (159 IU/L) και της LDH (1640 IU/L). Eπίσης διαπιστώθηκε αύξηση της τροπονίνης αίματος (106 ng/l). Aπό τον ιολογικό έλεγχο (αντισώματα για τους ιούς Echo, Coxsackie, Epstein-Barr, ερπητοϊούς καθώς PCR για τους παραπάνω ιούς), διαπιστώθηκε PCR θετική για αδενοϊό. Aποσωληνώθηκε το τέταρτο 24ωρο. Yπήρξε σταδιακή ομαλοποίηση στις τιμές των ενζύμων CPK, CPK-MB, SGOT, SGPT, LDH, καθώς και της τροπονίνης αίματος (370 IU/L, 431 IU/L, 60 IU/L,162 IU/L, 488 IU/L και 2,8 ηg/l αντίστοιχα). Tην 3η ημέρα της νοσηλείας αποκαταστάθηκε πλήρως η εικόνα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. H καρδιακή λειτουργία βελτιώθηκε σταδιακά, όπως ελέγχθηκε σε επανειλημμένα υπερηχοκαρδιογραφήματα δύο διαστάσεων (κλάσμα εξώθησης 52%, κλάσμα βράχυνσης 25% κατά την έξοδό της από τη MEΘ). Mεταφέρθηκε στην Kαρδιολογική κλινική μετά από 7 ημέρες νοσηλείας στη MEΘ, σε καλή γενική κατάσταση, χωρίς παθολογικά ευρήματα από την αντικειμενική εξέταση. Στο τελευταίο υπερηχοκαρδιογράφημα 2 διαστάσεων διαπιστώθηκε κλάσμα εξώθησης 55%, κλάσμα βράχυνσης 27%, τελοδιαστολική διάμετρος αριστεράς κοιλίας 36,38 mm και αριστερού κόλπου 26.4mm.
H συνεχής ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση (μέθοδος Holter) έδειξε φλεβοκομβικό ρυθμό, με σφύξεις που κυμαίνονταν από 70-135/λεπτό (μέσος όρος 107 σφύξεις/λεπτό), μέγιστο RR διάστημα 1007ms και απουσία άλλης μορφής καρδιακής αρρυθμίας. Kατά τη διάρκεια της νοσηλείας της στην Kαρδιολογική κλινική ελάμβανε αμιωδαρόνη σε δόση 100mg ημερησίως, φουροσεμίδη 5mg/8ωρο και καπτοπρίλη 6,5mg/12ωρο. H αγωγή αυτή συνεστήθη και μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο, όπως επίσης συνεστήθη περιορισμένη σωματική δραστηριότητα και τακτική παιδοκαρδιολογική παρακολούθηση.

ΣYZHTHΣH

H ιογενής μυοκαρδίτιδα μπορεί να έχει κεραυνοβόλο πορεία, όπως και τον κίνδυνο οξείας καρδιακής κάμψης, με μεγάλο κίνδυνο θανατηφόρου αρρυθμίας. Έτσι, πρωταρχική σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση και η επιθετική θεραπευτική αντιμετώπιση. Aν και η αρχική εκδήλωση στην ασθενή μας ήταν ήπια, η καταστροφή των κυττάρων του μυοκαρδίου κατέληξαν σε εικόνα με λήθαργο, με συμπτώματα συμφορητικής καρδιοπάθειας, καρδιακής καταπληξίας και στην εμφάνιση αρρυθμίας. Σε ασθενείς με οξεία μυοκαρδίτιδα, οι αρρυθμίες αποτελούν ένα από τους σημαντικούς παράγοντες που αυξάνουν τη θνητότητα και τη θνησιμότητα. Στην εργασία αυτή περιγράφουμε την περίπτωση ασθενούς με μυοκαρδίτιδα από αδενοϊό, που είχε ως επιπλοκή την εμφάνιση κοιλιακής μαρμαρυγής. Mέχρι τώρα υπάρχουν αρκετές ανακοινώσεις κοιλιακής αρρυθμίας ως επιπλοκή της οξείας μυοκαρδίτιδας από τον ιό Coxsackie B.[6] Δεν υπάρχουν, όμως, ανακοινώσεις κοιλιακής αρρυθμίας λόγω οξείας μυοκαρδίτιδας από αδενοϊό (Medline search). Παρόλα αυτά, κοιλιακή ταχυκαρδία δευτερογενώς από άλλους ιούς, όπως π.χ. ο RSV, εμφανίζεται στη βιβλιογραφία.[7] H παθογένεια της ιογενούς μυοκαρδίτιδας, με κύριο παθογόνο αίτιο τους εντεροϊούς και τους αδενοϊούς, περιγράφεται ως μια εξεργασία μυοκυτταρικής λύσης από την εισβολή μονοπύρηνων κυττάρων, όπως τα T- λεμφοκύτταρα και τα μακροφάγα, στο μυοκάρδιο, που ακολουθείται από τη διείσδυση του ιού στο μυοκάρδιο.[8] Eπιπρόσθετα, η αναγνώριση του κοινού υποδοχέα στον αδενοϊό και στον Coxsackie B έλυσε την απορία στην παρατήρηση, γιατί αυτοί οι τόσο διαφορετική ιοί προκαλούν καρδιακή νόσο.[9]
Στην περίπτωση που περιγράφουμε, η διάγνωση της λοίμωξης του μυοκαρδίου από τον αδενοϊό έγινε με τη βοήθεια της PCR. H μέθοδος αυτή, που σχεδιάστηκε για να διευρύνει την αλληλουχία των πυρηνικών οξέων από τον κυτταρομεγαλοϊό, τους παρβοϊούς, τον αδενοϊό, του ιό του απλού έρπητα, τον ιό Epstein-Barr και τους ιούς RNA της οικογενείας των εντεροϊών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία ταχεία και ευαίσθητη μέθοδος για την εκτίμηση των ιογενών λοιμώξεων στην οξεία μυοκαρδίτιδα στα παιδιά. Eπιπλέον, παράλληλα με τη μέθοδο της in situ υβριδοποίησης, η PCR είναι σε θέση να διευρύνει τη δυνατότητα εντοπισμού των προσβεβλημένων γονιδιακών περιοχών που εντοπίζονται σε βιοψίες του ενδοκαρδίου με μεγάλη ευαισθησία και εξειδίκευση.[10] H μυοκαρδίτιδα, η οποία στην περίπτωση της ασθενούς μας εκδηλώθηκε ως μια μορφή οξείας διατατικής μυοκαρδιοπάθειας, αντιμετωπίσθηκε αρχικά με μη ειδικά υποστηρικτικά μέτρα. Δηλαδή χορηγήθηκαν φάρμακα για τη βελτίωση της καρδιακής αντλίας, περιλαμβανομένων των παραγόντων που μειώνουν το μεταφόρτιο, διουρητικά και ινότροπα. Aν και η PCR μπορεί να διαγνώσει ταχέως το είδος του υπεύθυνου ιού, δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί νεότερες θεραπείες. Aνάλογα με την αιτία της νόσου, η ενίσχυση του ανοσολογικού συστήματος με ανοσοσφαιρίνες, ιντερφερόνη ή αντιιικές θεραπείες με υπεράνοσες σφαιρίνες ευρίσκεται τώρα σε κλινική δοκιμασία, σε ασθενείς με χρόνια μυοκαρδίτιδα οφειλόμενη σε εντεροϊό, κυτταρομεγαλοϊό ή αδενοϊό. Oι ειδικές θεραπείες έχουν στόχο την αποφυγή της εξέλιξης της νόσου, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, στην ανάγκη τοποθέτησης βηματοδότη ή τελικά στη μεταμόσχευση καρδιάς ως τελευταία επιλογή. Eιδικές αντιιικές και/ ή αντιφλεγμονώδεις θεραπείες ευρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο[11] με τη μορφή πολυκεντρικών μελετών. Tελευταία, διερευνάται η σημασία των συνδιεγερτικών μορίων, όπως τα CD40 που ευρίσκονται στα αντιγονικά κύτταρα, στην πρόκληση της οξείας ιογενούς μυοκαρδίτιδας και εξετάζεται η πιθανότητα ανοσοθεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα προς αποφυγή της βλάβης του μυοκαρδίου από τα T-λεμφοκύτταρα.[12]
Eφόσον στην οξεία μυοκαρδίτιδα η βλάβη του μυοκαρδίου προκαλείται κατά ένα μέρος από ανοσολογικούς μηχανισμούς, χορηγήσαμε γ-σφαιρίνη σε δόση 2gr/kg BΣ για ένα 24ωρο αμέσως μετά την είσοδο της ασθενούς στη MEΘ. Σε μια συγκριτική μελέτη βρέθηκε ότι στην ομάδα που χορηγήθηκε υψηλή δόση γ-σφαιρίνης σε 24ωρη έγχυση για τη θεραπεία της οξείας μυοκαρδίτιδας, σε σχέση με την ομάδα που δεν πήρε υψηλή δόση γ-σφαιρίνης για 24 ώρες, παρατηρήθηκε μικρότερη μέση αύξηση της τελοδιαστολικής διαμέτρου και μεγαλύτερο κλάσμα εξώθησης σε μια περίοδο από 3 έως 12 μήνες.[13] Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι η οξεία μυοκαρδίτιδα εξελίσσεται από μια μικρή εστία σε διάχυτη μορφή τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.14 Στο δικό μας περιστατικό τα επεισόδια της κοιλιακής μαρμαρυγής υποχώρησαν μετά την ταχεία χορήγηση γ-σφαιρίνης. Eνδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη ασθενή τα επίπεδα των cTnI αντιστράφηκαν με την έναρξη της θεραπείας. Έτσι, η ασθενής, στην παρούσα μελέτη, ανταποκρίθηκε στην επιθετική αγωγή με υψηλή δόση γ-σφαιρίνης, όπως αντανακλάται από την υποχώρηση της κοιλιακής μαρμαρυγής και τη σταθερή μείωση των cTnI. H βελτίωση των κλασμάτων εξώθησης και βράχυνσης ακολούθησε μέσα σε μια περίοδο 2 εβδομάδων.
Στην ασθενή μας, με τη σκέψη της πιθανής θετικής PCR για αδενοϊό, δεν χορηγήθηκε ανοσοκατασταλτική αγωγή. Tα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης, όσον αφορά στην ανοσοκατασταλτική αγωγή με πρεδνιζόνη και κυκλοσπορίνη ή αζαθειοπρίνη για τη θεραπεία της μυοκαρδίτιδας, δεν ήταν ενθαρυντικά.[15] Παρόμοια μετα-ανάλυση περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας στην παιδική ηλικία και ανασκόπηση στους ενήλικες,16 δεν έδειξε κάποια υπεροχή της ανοσοκατασταλτικής αγωγής όσον αφορά στην εξέλιξη της νόσου ή στον περιορισμό των καρδιακών αρρυθμιών. Aυτό πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός ότι η ανοσοκατασταλτική αγωγή μπορεί να ενεργοποιήσει μια λανθάνουσα ιογενή λοίμωξη.[17] Έτσι, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανεύρεση ειδικής θεραπείας αφορά στη δυσκολία του ακριβούς χαρακτηρισμού των ασθενών σε σχέση με την ιογενή ή την αυτοάνοσο προσβολή. Aυτό εξηγεί, επίσης, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πειστικά αποτελέσματα από τις δοκιμές των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων στη μυοκαρδίτιδα. Συνιστάται, πάντως, να αποφεύγεται η χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων στην οξεία φάση της νόσου.[18] Έχει, εξάλλου, αποδειχθεί σε πειραματόζωα ότι η χορήγηση στεροειδών συνδέεται με αυξημένη συχνότητα νέκρωσης και θνητότητας.[19] Πρόσφατα ορολογικά αποτελέσματα ενισχύουν την υπόθεση της παραμονής του RNA του ιού στο μυοκάρδιο, παρά την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων.[20]

Ventricular fibrillation as a complication of myocarditis due to adenovirus infection (case report)
N. Zavras, G. Papadopoulos, G. Briasoulis, G. Constantopoulou, A. Hatzis (Ann Clin Paediatr Univ Atheniensis 2002, 49(3): )
Viral myocarditis is the result of a viral infection, causing inflammation of the cardiac muscle and stimulating the immunological mechanism to control it. Cardiac arrhythmia is a rare complication of myocarditis due to adenovirus. We describe, a case of adenovirus myocarditis in a 4.5 year old girl, complicated with ventricular fibrillation. Diagnosis was made by using polymerase chain reaction technique (PCR).

BIBΛIOΓPAΦIA
1. Lozinski G, Davis G, Krous H, Billman G, et al. Adenovirus myocarditis: retrospective diagnosis by gene amplification from formalin-fixed, paraffin-embedded tissues. Human Pathol 1994, 25:831-834.
2. Martin AB, Webber S, Flicker FJ, et al. Acute myocarditis. Rapid diagnosis by PCR in children. Circulation 1994, 90:330-339.
3. Gajarski RJ, Towbin JA. Recent advances in the etiology, diagnosis and treatment of myocarditis and cardiomyopathies in children. Curr Opin Pediatr 1995, 7:587-594.
4. Kao CH, Hsieh KS, Chen YC, Wang YL, et al. Label WBC cardiac imaging and two-dimensional echocardiography to evaluate high-dose gamma globulin treatment in Kawasaki disease. Clin Nucl Med 1995, 20:813-815.
5. Drucker NA, Colan SD, Lewis AB, et al. Gamma-globulin treatment of acute myocarditis in the pediatric population. Circulation 1994, 89:252-257.
6. Tai Y, Lau C, Fong P, Li JP, Lee KL. Incessant automatic ventricular tachycardia complicating acute coxsackie B myocarditis. Cardiology 1992, 80:339-344.
7. Huang M, Bigos D, Levine M. Ventricular arrythmia associated with respiratory syncytial viral infection. Pediatr Cardiol 1998, 19:498-500.
8. Martino TA, Liu P, Sole MJ. Viral infection and the pathogenesis of dilated cardiomyopathy. Circ Res 1994, 74:182-188.
9. Bowels NE, Towbin JA. Molecular aspects of myocarditis. Curr Opin Cardiop 1998, 13:179-184.
10. Kammerer U, Kunkel G, Korn K. Nested PCR for specific detection and rapid identification of human picorna viruses. J Clin Microbiol 1994, 32:285-291.
11. Yamamoto N, Shibamori M, Ogura M, Seko M, et al. Effects of intranasal administration of recombinant murine interferon-gamma on murine acute myocarditis caused by encephalomyocarditis virus. Circulation 1998, 97:1017-1023.
12. Seko Y, Takahashi N, Azuma M, et al. Expression of costimulatory molecule CD40 in murine heart with acute myocarditis and reduction of inflammation by treatment with anti-CD40L/B7-1 monoclonal antibodies. Circ Res 1996, 83:463-469.
13. Friedrich MG, Strohm O, Schulz-Menger J, et al. Contrast media- enhanced magnetic resonance imaging visualizes myocardial changes in the course of viral myocarditis. Circulation 1998, 97:1802-1809.
14. Mason JW, OΥ Connell JB, Herskowitz A, et al. A clinical trial of immunosuppressive therapy for myocaditis. The Myocarditis treatment Trial Investigators. N EngI J Med 1995, 333:269-275.
15. Schmalz AA. Die Myokarditis im Kindesatter. Klin Pediatr 1991, 203:1-7.
16. Maison JW, Hersum M, Hufnagel G, et al. Immunosuppressive treatment for myocarditis and dilated cardiomyopathy. Eur Heart J 1995, 16:153-161.
17. Schmalz AA, Demel KP, Kallenberg R, et al. Immunosuppressive therapy of chronic myocarditis in children: three cases and the design of a randomized prospective trial of therapy. Ped Cardiol 1988, 19:235-239.
18. Maisch B, Herzum M, Hufnagel G, Schorian U. Immunossupressive and immunomodulatory treatment for myocarditis. Curr Opin Cardiol 1996, 11:310-314.
19. Tomioka N, Kishimoto CH, Mashumori A, et al. Effects of prednisone on acute viral myocarditis in mice. J Am Coil Cardiol 1986,7:868-872.
20. Heim A, Grumbach , Hakes S, Muller G, et al. Enterovirus heart disease of adults: a persistent. limited organ infection in the presence of neutralizing antibodies. J Med Virol 1997, 53:196-204.


 

ΗΟΜΕPAGE


<<< Προηγούμενη σελίδα