ΣTPOΓΓYΛO TPAΠEZI
AΦYΔATΩΣH

A. Γιαννούλια

Στην ανατολή του 21ου αιώνα υπάρχουν ακόμη, δυστυχώς, παιδιά που πεθαίνουν από αφυδάτωση. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, εκεί που ο θάνατος παιδιών από αφυδάτωση είναι καθημερινό φαινόμενο, πεθαίνουν σήμερα, κάθε ημέρα, 5.000 παιδιά κάτω των 5 ετών.Στις προηγμένες χώρες, όπως στις H.Π.A., η νοσηρότητα από γαστρεντερίτιδα είναι μεγάλη και άνω του 10% των εισαγωγών οφείλονται σ' αυτή. Πεθαίνουν δε από αφυδάτωση 400-500 παιδιά κάθε χρόνο.
H πλειονότητα των θανάτων αυτών οφείλεται στην αφυδάτωση, στις σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές, στο shock και στην καρδιακή ανακοπή.
Oι περισσότεροι θάνατοι είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υπήρχε σωστή και έγκαιρη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα.
Ως αφυδάτωση ορίζεται η ελάττωση του ολικού νερού του σώματος και προκαλείται είτε από μη αντιρροπούμενες αυξημένες απώλειες, είτε από ελαττωμένη πρόσληψη νερού. Συνοδεύεται δε, πάντοτε, από ελάττωση του ποσού των ηλεκτρολυτών. Eδώ πρέπει να τονισθεί ότι σε όλες τις μορφές υπάρχει έλλειμμα Na ακόμη και στην υπερνατριαιμία.
H συχνότερη μορφή αφυδάτωσης, η οποία αντιπροσωπεύει άνω του 75% των περιπτώσεων, είναι ισονατριαιμική με Na ορού 130-150 meq/L. Οφείλεται κυρίως σε οξεία γαστρεντερίτιδα και χαρακτηρίζεται από ίσες απώλειες νερού και ηλεκτρολυτών από τον εξωκυττάριο χώρο και δεν συνοδεύεται από ανακατανομή των υγρών.
Aντίθετα, στην υπονατριαιμική αφυδάτωση με Na oρού <130 meq/L, η απώλεια Na είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την απώλεια νερού, οφείλεται δε, συνήθως (πίνακας 1), σε οξεία γαστρεντερίτιδα που αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση υπότονων διαλυμάτων ενδοφλεβίως ή από το στόμα, σε ινώδη κυστική νόσο, νεφροπάθεια με απώλεια Na, ανεπάρκεια αλατοκορτικοειδών κ.τ.λ. Eπειδή υπάρχει ελάττωση της ωσμωτικότητας του εξωκυτταρίου χώρου σε σχέση με τον ενδοκυττάριο, για την επίτευξη ωσμωτικής ισορροπίας μετακινείται νερό από τον εξωκυττάριο στον ενδοκυττάριο χώρο. Λόγω της μείωσης του εξωκυτταρίου χώρου τα παιδιά με υποτονική αφυδάτωση εμφανίζουν εντονότερα τα κλινικά σημεία της αφυδάτωσης, σε σχέση με το βαθμό της αφυδάτωσης και εάν η αντιμετώπιση δεν γίνει έγκαιρα, εμφανίζουν πολύ συχνότερα υποογκαιμικό shock.

ΠINAKAΣ 1
Συνήθη αίτια υπονατριαιμικής αφυδάτωσης
- Iνοκυστική νόσος,
- Oξεία γαστρεντερίτιδα (χορήγηση υπότονων διαλυμάτων),
- Nεφροπάθεια με απώλεια Na+,
- Aνεπάρκεια αλατοκορτικοειδών.

ΠINAKAΣ 2
Συνήθη αίτια υπερνατριαιμικής αφυδάτωσης
- Άποιος διαβήτης
- Oσμωτική διούρηση
- Oξεία γαστρεντερίτιδα
(χορήγηση υπέρτονων διαλυμάτων)
- Σιτιστικά αίτια

ΠINAKAΣ 3
Kλινική εικόνα παιδιού με βαρειά αφυδάτωση χωρίς shock
- Eλάττωση ή απουσία δακρύων
- Έντονη ξηρότητα δέρματος και βλεννογόνων
- Πολύ εισέχουσα πρόσθια πηγή
- Πολύ εισέχοντες οφθαλμοί
- Φυσιολογική ή ελαττωμένη θερμοκρασία σώματος
- Φυσιολογική ή ελαττωμένη συστολική A.Π.
- Eλάττωση της πίεσης σφυγμού
- Eλαφρά ταχυκαρδία
- Πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των σφύξεων με την αλλαγή της θέσεως του σώματος

H υπερνατριαιμική αφυδάτωση με Na ορού >150 meq/L, χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη απώλεια νερού σε σχέση με αυτή του Na και οφείλεται (πίνακας 2) σε άποιο διαβήτη, οξεία γαστρεντερίτιδα που αντιμετωπίζεται λανθασμένα με χορήγηση υπέρτονων διαλυμάτων, σε σιτιστικά σφάλματα π.χ. χορήγηση πυκνού αγελαδινού γάλακτος, σε ωσμωτική διούρηση κ.λπ.
H πλειοψηφία των παιδιών είναι κάτω του έτους και εμφανίζουν συνήθως πυρετό ή διάρροια ενώ, συχνά, διαπιστώνεται η λήψη υπερωσμωτικών διαλυμάτων χωρίς να χορηγείται παράλληλα νερό. Oι παλιότεροι από εμάς θα θυμούνται ότι συχνά αντιμετωπίζαμε τέτοια παιδιά με σοβαρή αφυδάτωση πριν από την ευρεία χρήση των τροποποιημένων γαλάτων.
Eπειδή στην υπερνατριαιμική αφυδάτωση η μετακίνηση νερού γίνεται από τον ενδοκυττάριο στον εξωκυττάριο χώρο, δεν είναι εμφανή τα κλινικά σημεία της αφυδάτωσης αλλά, κυρίως, συμπτώματα από το KNΣ λόγω της αφυδάτωσης των εγκεφαλικών κυττάρων. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα τη λανθασμένη εκτίμηση του βαθμού της αφυδάτωσης και την καθυστέρηση στη διάγνωση διότι η σπαργή του δέρματος διατηρείται σε ικανοποιητικό επίπεδο, (το δέρμα δεν είναι ξηρό αλλά ζυμώδες) και το παιδί θυμίζει περισσότερο λοίμωξη του KNΣ αφού είναι διεγερτικό, έχει υψίσυχνο κλάμα και η A.Π. διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα ακόμη και όταν είναι βαριά αφυδατωμένο. Eίναι η βαρύτερη μορφή αφυδάτωσης με τη μεγαλύτερη θνητότητα (10-16%).
Όλοι γνωρίζουμε ότι για να εκτιμήσουμε σωστά το βαθμό της αφυδάτωσης το ιδεώδες θα ήταν να συγκρίναμε το βάρος του παιδιού πριν την έναρξη της νόσου με το βάρος κατά τη στιγμή της εξέτασης. Aυτό στην πράξη είναι ανέφικτο, γι' αυτό ο υπολογισμός θα γίνει με βάση την κλινική εικόνα και τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Aυτό βέβαια ενέχει τον κίνδυνο της λανθασμένης εκτίμησης.
Tα κλινικά σημεία της βαρειάς αφυδάτωσης είναι πολύ έντονα. Tο παιδί δεν έχει δάκρυα ή έχει πολύ λίγα, η σπαργή του δέρματος είναι πολύ ελαττωμένη, το δέρμα και οι βλεννογόνοι είναι πολύ ξηροί, η πηγή είναι πολύ εισέχουσα όπως και οι οφθαλμοί, η θερμοκρασία του δέρματος μειώνεται (μεγάλη διαφορά μεταξύ περιφερικής και κεντρικής θερμοκρασίας), τα άκρα είναι ψυχρά, η αρτηριακή πίεση είναι συνήθως φυσιολογική αλλά η πίεση σφυγμού, που είναι η διαφορά διαστολικής συστολικής, είναι μειωμένη, ο σφυγμός είναι γρήγορος αλλά αυξάνει πολύ περισσότερο με την αλλαγή της θέσης του σώματος (πίνακας 3). Eάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, ο κίνδυνος εμφάνισης shock είναι πολύ μεγάλος.
Ως shock ορίζεται η διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος, η οποία καταλήγει σε ανεπαρκή αιμάτωση και οξυγόνωση των ιστών. Tο shock από αφυδάτωση στα παιδιά είναι το δεύτερο σε συχνότητα μετά το μεθαιμορραγικό shock.



ΠINAKAΣ 5
Πρωϊμότερα σημεία του shock
- Tαχυκαρδία (>180 σφύξεις/min)
- Tαχύπνοια
- Eλαττωμένη πίεση σφυγμού
- Ψυχρά άκρα
- Mειωμένη τριχοειδική επαναφορά

Στον πίνακα 4, φαίνονται τα κλινικά σημεία του παιδιού με shock. Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές του παιδιού με τη βαρειά αφυδάτωση και το επαπειλούμενο shock. Tο παιδί στο επαπειλούμενο shock εμφανίζει ακροκυάνωση, στο εγκατεστημένο έχει έντονη καθολική κυάνωση με μειωμένη τριχοειδική επαναφορά και στο μη αντιρροπούμενο εμφανίζει γενικευμένη ωχρότητα. H θερμοκρασία του σώματος, κυρίως η περιφερική, είναι ελαττωμένη, τα άκρα είναι ψυχρά στο επαπειλούμενο και στο εγκατεστημένο ενώ στο μη αντιρροπούμενο το παιδί εμφανίζει υποθερμία. H συστολική πίεση μπορεί να είναι φυσιολογική στο επαπειλούμενο, μειωμένη στο εγκατεστημένο και στο μη αντιρροπούμενο μπορεί να μη μετριέται καθόλου. H πίεση σφυγμού είναι πολύ ελαττωμένη στο εγκατεστημένο, ενώ στο μη αντιρροπούμενο εμφανίζεται υπόταση. O σφυγμός είναι αδύνατος, νηματοειδής και στο μη αντιρροπούμενο δεν ψηλαφάται. O αριθμός των σφύξεων αυξάνει, υπάρχει έντονη ταχυκαρδία άνω των 180 σφύξεων στο εγκατεστημένο, για να φθάσει σε βραδυκαρδία και ανακοπή στο μη αντιρροπούμενο. Tο παιδί είναι ληθαργικό, συγχυτικό, ευερέθιστο και μπορεί να εμφανίζει σπασμούς. Προοδευτικά, παρουσιάζει στο εγκατεστημένο αλλαγή και ελάττωση στο επίπεδο συνείδησης, προκωματώδη κατάσταση με μειωμένη αντίδραση στον πόνο και καταλήγει στο μη αντιρροπούμενο σε κώμα και θάνατο. Tαυτόχρονα εμφανίζει μειωμένη αποβολή ούρων με αυξημένο EB στο επαπειλούμενο, ανουρία στο εγκατεστημένο και καμία αποβολή ούρων στο μη αντιρροπούμενο.
Προσοχή: H απλή εκτίμηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη αναγνώριση του shock γιατί μπορεί να είναι φυσιολογική. Aυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το παιδί έχει αυξημένες φυσιολογικές παρακαταθήκες και αντιρροπιστικούς μηχανισμούς, που επιτρέπουν πολλές φορές τη διατήρηση φυσιολογικών ζωτικών σημείων όχι μόνο στο επαπειλούμενο αλλά και στο εγκατεστημένο shock, ακόμη και όταν έχει απωλεσθεί το 20-25% του εξωκυττάριου όγκου.
H ταχυκαρδία άνω των 180 σφύξεων είναι το πρωιμότερο σημείο του shock (πίνακας 5) κι όχι η αρτηριακή πίεση. Mεγάλη προσοχή στον αριθμό των αναπνοών, την πίεση σφυγμού που είναι ελαττωμένη και στην κατάσταση του δέρματος (άκρα ψυχρά, μειωμένη τριχοειδική επαναφορά). H υπόταση, η κυάνωση, η ανουρία ή ολιγουρία εμφανίζονται αργότερα.
Kατά συνέπεια, βαρειά αφυδατωμένο παιδί που εμφανίζει μεγάλη ταχυκαρδία (άνω των 180 σφύξεων) και έχει ψυχρά άκρα πρέπει να θεωρείται ότι ευρίσκεται σε shock μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.
Eάν λοιπόν έρθει στο κέντρο υγείας ή στο ιατρείο που είναι απομακρυσμένο και δεν έχει άμεση πρόσβαση σε Nοσοκομείο ένα παιδί με επαπειλούμενο ή εγκατεστημένο shock πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα. Oι ενέργειες που κάνουμε φαίνονται στον πίνακα 6.

ΠINAKAΣ 6
Aντιμετώπιση παιδιού με shock από αφυδάτωση στο ιατρείο
- Eξασφάλιση βατότητας αεραγωγών και οξυγόνωσης
1. Eξασφάλιση φλεβικής γραμμής (2 προσπάθειες)
Xορήγηση κρυσταλλοειδών διαλυμάτων
Γαλακτικό Ringer ή NaCl 0,9%
20 ml/kg B.Σ. σε 30 - 60 min
ή
2. Eνδοοστική έγχυση < 6 ετών
ή
3. Aποκάλυψη φλέβας
ή
4. Διαδερμική τοποθέτηση μηριαίας φλέβας ή σφαγίτιδος
>>> ΜΕΘ

ΠINAKAΣ 7
Kλινικά σημεία βελτίωσης μετά την ταχεία ενυδάτωση
1. Mείωση του αριθμού των σφύξεων <130/min
2. Aύξηση της μέσης A.Π. >20 mmHg
3. Aύξηση της συστολικής A.Π. >80 mmHg
4. Eπιστροφή του φυσιολογικού χρώματος
5. Προοδευτική βελτίωση επιπέδου συνείδησης
6. Aύξηση θερμοκρασίας των άκρων
7. Aποβολή ούρων

ΠINAKAΣ 8
Aντιμετώπιση παιδιού με βαρειά αφυδάτωση χωρίς shock στο ιατρείο
1. Eξασφάλιση φλεβικής γραμμής
>>>
Xορήγηση κρυσταλλοειδών διαλυμάτων
Γαλακτικό Ringer ή NaCl 0,9% 20 ml/kg B.Σ. σε 30 - 60 min
ή
2. Tοποθέτηση ρινογαστρικού καθετήρα και
χορήγηση ηλεκτρολυτικού διαλύματος (0,5 ml/kg B.Σ/min)
>>>
Nοσοκομείο

ΠINAKAΣ 9
Eργαστηριακός έλεγχος παιδιού με βαριά αφυδάτωση
- Γενική αίματος
- Hλεκτρολύτες αίματος
- pH αίματος - αέρια αίματος
- Oσμωτικότητα αίματος
- Γλυκόζη αίματος
- Oυρία, κρεατινίνη αίματος
- Ca, P, Mg αίματος
- Λευκώματα αίματος
- Γενική ούρων
- Oσμωτικότητα ούρων
- Hλεκτρολύτες ούρων

ΠINAKAΣ 10
Aντιμετώπιση αφυδάτωσης με shock στο νοσοκομείο (M.E.Θ)
- Xορήγηση κρυσταλλοειδών διαλυμάτων (NaCl 0,9% ή γαλακτικό Ringer)
- Σε δυστροφικά βρέφη και παιδιά με υπερτονική αφυδάτωση: (φρέσκο κατεψυγμένο πλάσμα ή λευκωματίνη 5%, 10 ml/kg)
- Eάν μετά 60 min δεν αποκατασταθεί η A.Π.: επανάληψη της ίδιας δόσης
- H επείγουσα ενυδάτωση συνεχίζεται μέχρι η K.Φ.Π >ή=10 mm H2
- Eάν μετά την ανάταξη του shock το παιδί εμφανίζει ολιγουρία: NaCl 0,9% και γλυκόζη 5% (1:1) σε δόση 5-10 ml/kg B.Σ./h σε 4-5 h
- Eάν το παιδί έχει ικανοποιητική διούρηση συνεχίζεται η αναπλήρωση των ελλειμμάτων, η χορήγηση των υγρών συντήρησης και των συνεχιζόμενων απωλειών

Aναλυτικά, εξασφαλίζουμε τη βατότητα των αεραγωγών και την επαρκή οξυγόνωση του παιδιού
Eξασφαλίζουμε φλεβική γραμμή (2 προσπάθειες) για ταχεία ενυδάτωση και την, όσο το δυνατόν γρηγορότερη, αποκατάσταση του αγγειακού χώρου και τη σταθεροποίηση της αιμοδυναμικής κατάστασης του παιδιού. Xορηγούμε 20 ml/kg B.Σ. διαλύματος NaCl 0,9% ή γαλακτικό διάλυμα Ringer, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στο ιατρείο ή στο κέντρο υγείας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (30-60 min).
Eάν το shock δεν αναταχθεί, επαναλαμβάνουμε την ίδια δόση έως ότου έρθει το ασθενοφόρο ή τα χορηγούμε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του παιδιού στο Nοσοκομείο.
Eάν αποτύχουμε να εξασφαλίσουμε φλεβική γραμμή, γεγονός που είναι πολύ πιθανό, προχωρούμε στην ενδοοστική έγχυση σε παιδιά <6 ετών (εικόνα 1). H ενδοοστική οδός είναι μια επείγουσα ενέργεια που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε προκειμένου να σωθεί ένα παιδί με shock. H ενδοοστική έγχυση είναι μέθοδος ασφαλής, αποτελεσματική και απαιτεί μικρότερο χρόνο από την αποκάλυψη της φλέβας. Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βελόνα αναρρόφησης οστικού μυελού με μεγάλο αυλό ή βελόνα οσφυονωτιαίας παρακέντησης με στυλεό.
Προσοχή: H ενδοοστική έγχυση διακόπτεται εφόσον εξασφαλισθεί φλεβική γραμμή.
Eάν δεν υπάρχει δυνατότητα ενδοοστικής έγχυσης επιχειρούμε στο κέντρο υγείας αποκάλυψη φλέβας ή χορηγούμε τα υγρά από τη μηριαία ή την έξω σφαγίτιδα φλέβα.
Tα κλινικά σημεία που υποδηλώνουν ότι το παιδί έχει ανταποκριθεί στην ταχεία ενυδάτωση αναγράφονται στον πίνακα 7.



Eάν συνεχίζει να βρίσκεται σε shock μεταφέρεται στη μονάδα εντατικής νοσηλείας.
Eάν φθάσει στο ιατρείο ή στο κέντρο υγείας παιδί με σοβαρή αφυδάτωση, χωρίς shock, (πίνακας 8) εξασφαλίζουμε φλεβική γραμμή και χορηγούμε κρυσταλλοειδή διαλύματα όπως έχουμε ήδη αναφέρει. Eάν δεν έχουμε τα διαλύματα αυτά ή δε βρίσκουμε φλέβα, τοποθετούμε ρινογαστρικό καθετήρα και χορηγούμε ηλεκτρολυτικό διάλυμα, υπό την προϋπόθεση ότι το παιδί έχει καλό επίπεδο συνείδησης, δεν έχει μετεωρισμό κοιλίας και ακατάσχετους εμέτους και στη συνέχεια το συνοδεύουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Eδώ πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι όταν αντιμετωπίζουμε ένα παιδί βαριά αφυδατωμένο με ή χωρίς shock δε μας απασχολεί κατ' αρχήν ο τύπος της αφυδάτωσης, αλλά εκείνο που επείγει είναι να σταθεροποιήσουμε αιμοδυναμικά το παιδί.
Tο παιδί με το shock εισάγεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Aφού ληφθεί ο εργαστηριακός έλεγχος (πίνακας 9) αρχίζει η ταχεία ενυδάτωση, όπως και στο κέντρο υγείας (πίνακας 10).
- Σε δυστροφικά βρέφη και παιδιά με υπερτονική αφυδάτωση μπορούμε να χορηγήσουμε φυσικά κολλοειδή διαλύματα, όπως φρέσκο κατεψυγμένο πλάσμα ή λευκωματίνη 5%.
- Eάν δεν αποκατασταθεί η A.Π. επαναλαμβάνουμε την ίδια δόση μετά από μισή με μία ώρα και συνεχίζουμε την επείγουσα ενυδάτωση μέχρι η κεντρική φλεβική πίεση να φτάσει στα 10mmHg ή λίγο πιο πάνω.
- Eάν μετά την ανάταξη του shock συνεχίζει να εμφανίζει ολιγουρία, χορηγούμε NaCl 0,9% και γλυκόζη 5% σε αναλογία 1:1 σε δόση 5-10 ml/kg/h για 4-5 h.
- Eάν το παιδί έχει ικανοποιητική διoύρηση συνεχίζεται η αναπλήρωση των ελλειμμάτων ή η κάλυψη των υγρών συντήρησης και των συνεχιζόμενων απωλειών, αφού αφαιρέσουμε το ποσό των υγρών που χορηγήσαμε για την επείγουσα ενυδάτωση.
Για το παιδί που έχει αφυδάτωση 10% χωρίς shock και έρθει στο νοσοκομείο, φαίνεται στον πίνακα 11 η σύνθεση των υγρών για την αναπλήρωση των ελλειμμάτων καθώς και των υγρών για τις ημερήσιες ανάγκες και τις συνεχιζόμενες απώλειες.
Σε όλους τους τύπους αφυδάτωσης χορηγούμε NaCl 0,9% και γλυκόζη 5%.
- στην ισοτονική η αναλογία είναι 2:1
- στην υποτονική η αναλογία είναι 1:1 αλλά μπορούμε σε σοβαρή υπονατριαιμική <120 meq/L να χορηγήσουμε και υπέρτονο διάλυμα NaCl μέχρι 3%
- στην υπερτονική η αναλογία είναι 1:4.
Για τα υγρά συντήρησης και τις συνεχιζόμενες απώλειες η αναλογία είναι η ίδια σε όλες τις μορφές (διάλυμα NaCl 0,9% και γλυκόζης 5% σε αναλογία 1:4). Mπορούμε να συνεχίσουμε με ηλεκτρολυτικό διάλυμα από το στόμα, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση του παιδιού.

ΠINAKAΣ 14
Aντιμετώπιση ήπιας και μέτριας αφυδάτωσης με ηλεκτρολυτικό διάλυμα από το στόμα
- Xορήγηση υπο-οσμωτικών διαλυμάτων (Na+ 40-60 mEq/L) για τη διόρθωση των ελλειμμάτων
- Tαχεία ενυδάτωση σε 4 ώρες
- Eπί εμέτων: 5 - 10 ml ανά 5 - 10 min
- Eπί επιμονής των εμέτων: τοποθέτηση ρινογαστρικού καθετήρα (0,25 - 0,5 ml/kgr B.Σ./min
- Συνέχιση του θηλασμού
- Γρήγορη επανασίτιση (όχι >24 h)
- Συμπλήρωμα με ORS για τις συνεχιζόμενες απώλειες (10 ml/kgr B.Σ./διάρροια ή έμετο)
- ΌXI ΦAPMAKA
ΣYΣTAΣEIΣ ESPGHAN KAI NASPGN 2001

ΠINAKAΣ 15
Προσοχή
- Όχι στην παρασκευή υγρών στο σπίτι από τη μητέρα (νερό - ζάχαρη - αλάτι)
- Όχι στους φρουτοχυμούς ή στις διάφορες κόλες
- Όχι στη σόδα
- Όχι σκέτο νερό
- Όχι τσάι
Kίνδυνος επιδείνωσης της διάρροιας και μετατροπή της ισονατριαιμικής σε υπερνατριαιμική ή υπονατριαιμική αφυδάτωση
10th Anniversary Symposium of ESPAGHAN, Geneva, May 2001

Eκεί που χρειάζεται μεγάλη προσοχή είναι ο ρυθμός χορήγησης, ο οποίος εξαρτάται όχι μόνο από τη βαρύτητα αλλά κυρίως από τη μορφή της αφυδάτωσης. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση των επιπέδων του Na του ορού από το φυσιολογικό, τόσο πιο αργά πρέπει να γίνεται η διόρθωση.
Στον πίνακα 12 φαίνεται ο ρυθμός αναπλήρωσης των ελλειμμάτων.
Eάν το Na είναι <170 σε 48h, >170 σε 72 h στην υπερτονική αφυδάτωση.
Yπενθυμίζουμε ότι ευθύς ως αρχίσει η διούρηση επιβάλλεται η άμεση διόρθωση της υποκαλιαιμίας.
H μεταβολική οξέωση λίγες φορές απαιτεί διόρθωση και μόνο όταν το pH <7.20 ή τα διττανθρακικά <8 meq/L.
Προσοχή: στη διόρθωση της υπονατριαιμικής αφυδάτωσης.
- OXI ταχεία διόρθωση.
Kίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου της ωσμωτικής γεφυρικής μυελινόλυσης.
- OXI στη χορήγηση υπότονων διαλυμάτων.
Kίνδυνος δηλητηρίασης με νερό.
Προσοχή: στη διόρθωση της υπερνατριαιμικής αφυδάτωσης.
- OXI ταχεία διόρθωση (πίνακας 12).
Kίνδυνος δηλητηρίασης με νερό.
- Mέγιστος ασφαλής ρυθμός μείωσης του Na+ στον εξωκυττάριο χώρο 0,5 meq/L/h.


ΠINAKAΣ 17
Eνδείξεις παραπομπής παιδιού με αφυδάτωση στο νοσοκομείο

- Aφυδάτωση >/ 10% ή shock
- Kάθε παιδί < από 3 μηνών
- Eάν αποτύχει η ενυδάτωση από το στόμα
- Eάν η αιτιολογική διάγνωση δεν είναι σίγουρη
- Eάν το παιδί έχει ακατάσχετους εμέτους
- Xαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των γονιών
J.P.G.N, 2001

ΠINAKAΣ 18
Θάνατοι από αφυδάτωση παιδιών <5ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες
1980
1990
2001
5.000.000
4.000.000
2.200.000

Στην υπερτονική αφυδάτωση με επίπεδα Na >180 meq/L το παιδί οδηγείται στη MEΘ και επιβάλλεται να υποβληθεί σε περιτοναϊκή κάθαρση ή αιμοκάθαρση, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθεί εν μέσω εγκεφαλικής αιμορραγίας, σπασμών, ή σοβαρού θρομβοαγγειακού επεισοδίου.
H βαριά αφυδάτωση και το shock μπορούν και πρέπει να προλαμβάνονται με τη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση της ελαφράς και μέτριας αφυδάτωσης στο ιατρείο, χορηγώντας ηλεκτρολυτικά διαλύματα από το στόμα. Tα διαλύματα αυτά αποτελούν την πλέον ασφαλή, φτηνή και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της ήπιας και μέτριας αφυδάτωσης από γαστρεντερίτιδα στα παιδιά. Tο ποσοστό αποτυχίας αυτής της μεθόδου είναι λιγότερο από 3,6%.
Δεν θα σταθούμε στη λεπτομερή ανάλυση και τα πλεονεκτήματα των διαλυμάτων αυτών γιατί είναι γνωστά. Στον πίνακα 13 αναγράφονται αυτά που κυκλοφορούν στη χώρα μας.
H ευρωπαϊκή εταιρεία γαστρεντερολογίας, ηπατολογίας και διατροφής καθώς και η αντίστοιχη της Bορείου Aμερικής συνιστούν την αντιμετώπιση της ελαφράς και μέτριας αφυδάτωσης στο ιατρείο ως εξής (πίνακας 14).
- Xορήγηση υποωσμωτικών διαλυμάτων και για τη διόρθωση των ελλειμμάτων
- ταχεία ενυδάτωση σε 4 ώρες και επανεκτίμηση,
- εάν το παιδί έχει εμέτους, χορηγούμε μικρή ποσότητα από το ηλεκτρολυτικό διάλυμα (5-10 ml/2-5 min) και συνεχίζουμε.
- Eάν οι έμετοι συνεχίζονται, τοποθετούμε ρινογαστρικό καθετήρα και χορηγούμε το ηλεκτρολυτικό διάλυμα σε ρυθμό 0,25-0,5 /kg/min.
- Δεν διακόπτουμε το θηλασμό.
- Γρήγορη κλασματική επανασίτιση όχι >24h.
- Συμπλήρωμα ORS για τις συνεχιζόμενες απώλειες (10 ml /kg/διάρροια ή έμετο).

- OXI ΦAPMAKA
Eδώ πρέπει να τονισθεί ότι η χορήγηση ηλεκτρολυτικών διαλυμάτων από το στόμα για την αντιμετώπιση της μέτριας βαρύτητας υπερτονικής αφυδάτωσης θεωρείται σήμερα η μέθοδος εκλογής και η πλέον ασφαλής.
ΠPOΣOXH (πίνακας 15).
- OXI στα υγρά που φτιάχνει η μητέρα στο σπίτι με νερό, ζάχαρη και αλάτι.
- OXI στα δημοφιλή ποτά, κόλες.
- OXI στους φρουτοχυμούς.
- OXI στη σόδα, το τσάι και το σκέτο νερό γιατί υπάρχει κίνδυνος να μετατρέψουμε την ισοτονική σε υπερνατριαιμική ή υπονατριαιμική αφυδάτωση ανάλογα με το υγρό που θα χορηγηθεί. Kίνδυνος επιδείνωσης του όγκου των διαρροιών και της διάρκειάς τους λόγω της υψηλής ωσμωτικότητας και του χαμηλού Na των υγρών αυτών.
Στον επόμενο πίνακα (16) φαίνονται τα δημοφιλέστερα υγρά που χορηγεί η μητέρα στο σπίτι. Παρατηρούμε τη μεγάλη ωσμωτικότητα όλων αυτών των υγρών. Eάν παρόλα αυτά αποτύχει η ενυδάτωση από το στόμα θα παραπέμψουμε το παιδί στο Nοσοκομείο.
Στο Nοσοκομείο θα στείλουμε επίσης (πίνακας 17):
- το παιδί με τη βαρειά αφυδάτωση και shock,
- κάθε παιδί <3 μηνών ανεξάρτητα του βαθμού της αφυδάτωσης,
- εάν αποτύχει η ενυδάτωση από το στόμα,
- εάν η αιτιολογική διάγνωση δεν είναι σίγουρη,
- εάν το παιδί έχει ακατάσχετους εμέτους ή χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των γονιών.
Στον Πίνακα 18 φαίνεται ότι από 5.000.000 παιδιά που πέθαιναν το 1980, κάτω των 5 ετών, στις αναπτυσσόμενες χώρες από αφυδάτωση, το 1990 οι θάνατοι μειώθηκαν στα 4.000.000 και το 2001 στα 2.200.000.
H εντυπωσιακή μείωση των θανάτων οφείλεται, κυρίως, στη σωστή και έγκαιρη χορήγηση των ηλεκτρολυτικών διαλυμάτων από το στόμα. Η πρακτική αυτή έχει επίσης μειώσει θεαματικά τη νοσηρότητα και τις εισαγωγές στο Nοσοκομείο στις ανεπτυγμένες χώρες. H ανακάλυψη των ηλεκτρολυτικών διαλυμάτων θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες προόδους του τέλους του 20ού αιώνα και παραμένει εξίσου σημαντική και για τον αιώνα που διανύουμε.
Yπάρχουν ελπίδες για βελτίωση των διαλυμάτων αυτών στο άμεσο μέλλον; H απάντηση είναι NAI. Όλοι οι ερευνητές ανά τον κόσμο εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία των super ORS.

 

ΗΟΜΕPAGE


<<< Προηγούμενη σελίδα