Γυναικολογική ενδοσκόπηση - νέες τάσεις και προοπτικές
<<< Προηγούμενη σελίδα


Υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης πραγματοποιήθηκε στο ΙΑΣΩ το συμπόσιο "Γυναικολογικής Ενδοσκοπικής Χειρουργικής". Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν νέες μέθοδοι και τεχνικές αναφορικά με τις λαπαροσκοπικές και τις υστεροσκοπικές επεμβάσεις, οι οποίες διακρίνονται για την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά τους. Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο ιατρικός διευθυντής του Princess Royal University Hospital του Λονδίνου κ. John Erian.
Κατά τη διάρκεια του συμποσίου επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι η Ενδοσκοπική Χειρουργική είναι η πιο δυναμική και σύγχρονη τάση της τελευταίας δεκαετίας στη χειρουργική παγκοσμίως και αφορά σχεδόν όλο το φάσμα των επεμβάσεων. Μια άλλη πραγματικότητα, στην οποία συνέκλιναν στο σύνολό τους οι εισηγητές, είναι το γεγονός ότι οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις χαρακτηρίζονται από α) μεγαλύτερη ακρίβεια (χρήση μεγέθυνσης λόγω τηλεσκοπίου), β) λιγότερο πόνο για τους ασθενείς (ελάχιστο μυϊκό τραύμα), γ) μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, δ) ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις δραστηριότητες σπιτιού και εργασίας. Γίνεται έτσι κατανοητό ότι και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα.
Ο κ. Αριστείδης Αντσακλής, τακτικός καθηγητής Γυναικολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, ανοίγοντας το συμπόσιο τόνισε: "τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες, διότι συμβάλλουν στη βελτίωση της εκπαίδευσης των ιατρών και ειδικά των Μαιευτήρων-Γυναικολόγων σε ένα θέμα πάρα πολύ μοντέρνο και συνεχώς ανερχόμενο, όπως είναι η γυναικολογική ενδοσκόπηση. Πάρα πολλές γυναίκες ήδη έχουν αρχίσει και ζητάνε να υποβληθούν σε ενδοσκοπική επέμβαση ώστε να αποφύγουν τα μειονεκτήματα μιας ανοιχτής επέμβασης, χρησιμοποιώντας καινούργιες τεχνικές. Έτσι πολλοί ιατροί θέλουν να εκπαιδευθούν σε αυτές".
Κατά τη δεύτερη ημέρα, ο επίσημος προσκεκλημένος ο ιατρικός διευθυντής του Princess Royal University Hospital του Λονδίνου Dr John Erian, σημείωσε: "Η ενδοσκοπική χειρουργική είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη πρωτοπορία. Ήταν χαρά μου να συνεργαστώ με ένα τόσο οργανωμένο ενδοσκοπικό κέντρο και να παρουσιάσω τις τελευταίες εξελίξεις στην ενδοσκόπηση".


 

ΗΟΜΕPAGE