Αυγό: υγεία και διατροφή 04/05
Μύθοι και αλήθειες

<<< Προηγούμενη σελίδα

 

Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα. Το αυγό είναι το δώρο της φύσης στη ζωή.
Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Η κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως συμβάλλει κατά 11% στην αναγκαία ημερήσια κατανάλωση πρωτεϊνών του ανθρώπου.
Τα αυγά είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, δηλαδή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα. Επιπλέον έχουν ελάχιστα λιπαρά, άριστη χοληστερόλη και δίνουν δύναμη και ενέργεια δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με το μικρό τους όγκο.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το αυγό θεωρείται ως η πιο συκοφαντημένη τροφή και ακόμα και σήμερα ταυτίζεται εσφαλμένα με τη χοληστερίνη. Όμως η υψηλή περιεκτικότητα του αυγού σε λεκιθίνη (λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινοπροστατευτικό) λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης να είναι μικρή.
Το αυγό περιέχει "καλή" (HDL) χοληστερόλη. Αντίθετα, οι περισσότερες τροφές ζωικής προέλευσης περιέχουν κυρίως "κακή" (LDL) χοληστερόλη. Επιπλέον η χοληστερόλη παράγεται κυρίως -περίπου κατά 90%- από τον οργανισμό και μόνο το ένα δέκατο προέρχεται από τις τροφές. Επομένως, όταν κάποιος εμφανίσει υπερχοληστερολαιμία πρέπει να εξετάσει τα όργανα του σώματος που την παράγουν ή να μειώσει τα κορεσμένα λίπη.
Σε διεθνές επιστημονικό συμπόσιο για τα αυγά, που έλαβε χώρα στο Banff του Καναδά, καταρρίφθηκε ο μύθος για το επικίνδυνο της κατανάλωσης αυγών λόγω χοληστερίνης και διακηρύχθηκε: "Τρώτε αυγά για να ζήσετε καλά".
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ύστερα από δεκαετείς έρευνες αναδιπλώθηκε στο θέμα της χοληστερίνης και διακήρυξε ότι η χοληστερίνη δεν βλάπτει την ανθρώπινη υγεία, αλλά συνιστά σημαντικό παράγοντα διατροφής και υγείας.
Το Αμερικανικό Καρδιολογικό Ινστιτούτο και άλλοι αμερικανοί φορείς δηλώνουν ότι είναι απόλυτα ασφαλές να τρώμε ένα αυγό κάθε μέρα, ενώ παραπλήσιες είναι οι απόψεις του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.

Αυγό και διατροφή
Το αυγό έχει παρεξηγηθεί αρκετά στη χώρα μας και έχει ενοχοποιηθεί για παθήσεις και διατροφικές βλάβες, με τις οποίες όμως στην πραγματικότητα ουδεμία σχέση έχει. Στοιχεία από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και από την ειδησεογραφία, αποκαθιστούν την… "τιμή" του αυγού και διευκρινίζουν την πραγματικότητα.

Η αλήθεια για τη χοληστερόλη
Πρόσφατο συνέδριο για τη σχέση διατροφής και υγείας, που διοργανώθηκε από το Royal School of Medicine (RSM), ασχολήθηκε με τους μύθους και την πραγματικότητα ως προς τη θεώρηση της χοληστερόλης ως παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η χοληστερόλη που λαμβάνεται από την τροφή δεν είναι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Αν κάποιος έχει κανονικά επίπεδα χοληστερόλης και λαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τον αριθμό των αυγών που θα καταναλώσει.
Είναι πλέον γνωστό ότι τα κορεσμένα λίπη που περιέχονται στη διατροφή μας έχουν περισσότερο αρνητική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα απ' ό,τι η χοληστερόλη που καταναλώνεται μέσω άλλων τροφών. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μπορεί να τρώει ένα αυγό την ημέρα σε συνδυασμό με διατροφή που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, χωρίς αυτό να έχει αρνητική επίπτωση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία άλλαξε τη συνιστώμενη ποσότητα καταναλισκομένων από τρία αυγά ανά εβδομάδα σε ένα αβγό ανά ημέρα.

Πρόληψη της τύφλωσης λόγω ηλικίας
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που ανιχνεύονται στο αυγό είναι δυνατό να δράσουν προληπτικά έναντι της μείωσης της όρασης λόγω γήρατος. Τα ισχυρά καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αβγού παρέχουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη. Έρευνες έδειξαν ότι περιέχοντας αυτά τα καροτενοειδή στη διατροφή μας είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μείωση της όρασης λόγω γήρατος.

Η χολίνη βοηθά τη μνήμη
Τα αυγά είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές χολίνης. Έρευνες έδειξαν ότι αν υπάρχει έλλειψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν έχουμε κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, με συνέπεια τα βρέφη να γεννιούνται είτε με ατελή μνήμη είτε με μειωμένη ικανότητα μνήμης, χαρακτηριστικό που θα τα συνοδεύει για ολόκληρη τη ζωή τους. Η χορήγηση αυξημένων επιπέδων χολίνης στο έμβρυο έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ικανότητα μνήμης άνω του μέσου όρου.

Πρωτεΐνες
Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών άριστης βιολογικής αξίας. Ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.

Αντιοξειδωτικά
Όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και τα αυγά περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως είναι το σελήνιο.
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά στην προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

 

 

ΗΟΜΕPAGE