1° Πανελλήνιο Συνέδριο "Θεραπεία Υπογονιμότητας:
Eμβρυολογική και Γυναικολογική προσέγγιση" 04/05

<<< Προηγούμενη σελίδα

Μπορεί το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στον κόσμο με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης να έχει ήδη γιορτάσει τα 27α γενέθλιά του, στη χώρα μας όμως, μόλις φέτος διοργανώθηκε για πρώτη φορά ένα συνέδριο για όλους τους επιστήμονες που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της Πανελλήνιας Ένωσης Κλινικών Εμβρυολόγων, οι οποίοι στελεχώνουν τα περισσότερα από 40 κέντρα γονιμότητας της Ελλάδας.
Τελευταίες μελέτες που έχουν διεξαχθεί στη χώρα μας έχουν δείξει πως περισσότερα από 300.000 ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Πολύτιμοι αρωγοί στα ζευγάρια αυτά αποτελούν επιστήμονες από δύο κυρίως ειδικότητες: οι Γυναικολόγοι και οι κλινικοί Εμβρυολόγοι.
Οι Γυναικολόγοι που ασχολούνται ειδικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οι οποίοι σήμερα είναι πάνω από 120 σε όλη τη χώρα, ήταν αυτοί που από την εποχή που πρωτοεμφανίσθηκε η εξωσωματική γονιμοποίηση, να ενημερώσουν την κοινωνία αλλά και να στηρίξουν ιατρικά την προσπάθειά τους.
Οι κλινικοί Εμβρυολόγοι είναι οι επιστήμονες εκείνοι που κάνουν πράξη στο εργαστήριο αυτό που κάτω από άλλες συνθήκες φροντίζει η φύση, το θαύμα της γονιμοποίησης, έξω όμως από το ανθρώπινο σώμα.
Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Απριλίου 2005 στο ξενοδοχείο Hiltοn, συζητήθηκε η πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτηθεί, από το 1985 περίπου που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες προσπάθειες για την εφαρμογή της εξωσωματικής στη χώρα μας.
Είκοσι χρόνια μετά, πολλά έχουν αλλάξει, χάρη στις προόδους της επιστήμης σε αυτό τον τομέα. Έτσι σήμερα στην Ελλάδα γεννιούνται κάθε χρόνο περισσότερα από 3.000 παιδιά με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Δεδομένου ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας γίνονται 12.000 θεραπευτικές προσπάθειες, αποτελούσε παράλειψη η έλλειψη σχετικής νομοθεσίας μέχρι το 2005! Σήμερα, μετά από χρονοβόρες διαδικασίες έχει ψηφιστεί ειδικός νόμος, με σκοπό να αναγνωρίσει αρμοδιότητες αλλά και ευθύνες στους επιστήμονες που εμπλέκονται στις πολύ ευαίσθητες (και για κοινωνικούς λόγους) αυτές ιατρικές πράξεις. Έτσι πλαισιώνονται και νομικά οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα όρια ηλικίας (μέχρι το 50ό έτος της υποψήφιας μητέρας), οι ευθύνες των κλινικών Εμβρυολόγων για την κρυοσυντήρηση του σπέρματος κ.λπ.
Με τη συμμετοχή έξι διακεκριμένων ομιλητών από το εξωτερικό, οι Έλληνες Γυναικολόγοι και Εμβρυολόγοι αναφέρθηκαν στην εφαρμογή νέων τεχνικών, όπως η κατάψυξη των ωαρίων. Επίσης έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τεχνικές όπως ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος, μέσω των οποίων είναι δυνατόν να προβλεφθούν πιθανά γενετικά νοσήματα των εμβρύων, αλλά και να διερευνηθεί το ποσοστό επιτυχίας μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης (περίπου 30%) και οι πιθανότητες αύξησής του στο μέλλον, για περισσότερα ευτυχισμένα ζευγάρια με υγιή παιδιά.

 

ΗΟΜΕPAGE